قطاس بري

قطاس بري — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Jim, the Photographer, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

العمر

Wild yaks typically live for 15 to 20 years, with a maximum lifespan of 25 years and a theoretical lifespan ranging from 26 years and 4 months to 26 years and 11 months. The species reaches sexual maturity between 1 year and 6 months and 2 years and 6 months of age, and the young are born with their eyes open and begin walking immediately. During the embryonic stage, the fetus develops inside the mother and receives nutrients via the placenta. The calf, or young yak, quickly stands and feeds on its mother’s milk; this stage lasts from 1 day to 8 months. Following this, the young animal enters a stage of rapid growth, lasting from 8 months to 4 years, where it learns to find food and stay with the herd. The adult stage begins at 4 years and continues until 25 years of age, during which males are larger than females and the animals reproduce within herds.

نمط ظاهري

The young yak has short and soft fur that grows quickly and becomes thicker; after a period of rapid growth, horns begin to develop, appearing small and sharp. Adult yaks possess very long and thick fur that covers their body down to the ground, protecting them from frost and wind. The species has wide hooves that prevent sinking in snow and aid movement on steep slopes. Mature individuals possess powerful horns curved upwards and outwards, which assist in defense against predators and resolving social interactions within the herd.

علم وظائف الأعضاء

Wild yaks stand in height from 1.21 to 1.9 meters and measure in body length from 2.1 to 3.3 meters; their mass ranges from 170.45 kilograms to 0.44 metric tons. The embryonic stage presents with a body mass of from 10 to 25 grams and a body length of from 30 to 60 centimeters. During the newborn stage, the young have a body mass of from 15 to 35 kilograms and a body length of from 80 centimeters to 1.2 meters. The stage of rapid growth results in young yaks with a body mass of from 50 kilograms to 0.25 metric tons and a body length of from 1.2 to 2 meters. Adult yaks possess a body mass of from 0.65 to 1.2 metric tons, and their body length measures from 2.6 to 3.3 meters.

الموطن

Wild yaks inhabit elevations from 3 kilometers to 6 kilometers above sea level and occupy diverse biomes including deserts and dry scrublands, mountainous meadows, and temperate steppes. The species’ landscape preferences encompass terrestrial grasslands and steppes, terrestrial tidal zones, high mountain terrain, and tundra; they are found in cold steppes with sparse trees and abundant grass, areas that are cold and nearly dry year-round, polar tundra characterized by short summers and extensive moss cover, extremely cold regions with snow and ice, and winters with significant snowfall.

مأوى

Wild yaks inhabit areas behind cliffs and in lowlands; the species does not have permanent or long-term shelters. They do not use fixed shelters, and their resting places consist of reeds, grasses, and mosses, providing protection from wind and serving as places for rest.

الجغرافيا

Wild yaks are found within the biogeographical realms of Palearctica and Indomalaya. The species inhabits thorny scrub forests of the western Aravallis.

التغذية

The wild yak is an herbivore that feeds on plants; during the summer, it consumes fresh grass on alpine meadows, and in winter, it eats dry grass, mosses, and lichens found under the snow. The species obtains food by biting and tearing plants with its teeth and tongue, consuming grasses, sedges, mosses, lichens, reeds, and rushes. Its feeding strategy is grazing, with a daily food requirement ranging from 8 kilograms to 20 kilograms. Young yaks are fed milk. In some cultures, the animal is eaten, but in Hinduism, cows are sacred, and beef is generally not consumed.

تكاثر

The species develops from an embryo that takes 9 months and 1 week to develop. The female gives birth to one offspring, which is born live on land. Male yaks and females form pairs during the mating season in autumn; the female carries a single calf for about 9 months and gives birth in spring or early summer. The mother feeds and protects the young. Yaks reach maturity from 3 to 6 years of age. The interval between reproduction is from 1 to 3 years. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water. Eggs, larvae, or young develop in a nest built on the ground or close to it; the nest is located directly on the surface of the ground on land. Only the mother shows parental care for the offspring. Reproduction always occurs with fertilization, without alternating generations.

الكتلة
170449–439766 غ
الطول
2100–3300 مم
العمر
5479–7305 ٬٣٠٥ أيام ١٥–٢٠ سنة
26547
0
1
qtas-bry
ar-sa
قطاس بري
Bos grunniens mutus
252
الياك البري هو ثديي كبير ذو فراء طويل كثيف. يعيش على هضاب آسيا الوسطى العالية وهو متكيف تمامًا مع البرد والرياح القوية والهواء الرقيق.
الياك البري أكبر وأقوى من الياك المنزلي. فراؤه الكثيف ورئتاه الكبيرتان تساعدانه على العيش في الجبال العالية. إنه مهم للطبيعة لأنه يأكل النباتات ويساعد في الحفاظ على المراعي الألبية.
يقضم ويقتلع النباتات بأسنانه ولسانه
trophic:herbivore
#ffffff
الكتلة ذكر بالغ
650000–1200000 غ
الكتلة (جنين)
10000–25000 غ
الكتلة (عجل)
15000–35000 غ
الكتلة (مراهق)
50000–250000 غ
الكتلة أنثى بالغة
350000–550000 غ
الطول ذكر بالغ
2600–3300 مم
الطول أنثى بالغة
2100–2600 مم
الطول (جنين)
300–600 مم
الطول (عجل)
800–1200 مم
الطول (مراهق)
1200–2000 مم
الارتفاع
1210–1900 مم
أقصى عمر
9131 ٬١٣١ يومًا ٢٥ سنة
العمر الافتراضي النظري
9606–9834 ٬٨٣٤ يومًا ٢٦–٢٧ سنة
تطور الجنين
274 يومًا ٩ أشهر أسبوع
حجم الولادة
1
النضج
1095–2190 ٬١٩٠ يومًا ٣–٦ سنوات
النسل
1
فترة التكاثر
365–1095 ٬٠٩٥ يومًا ١–٣ سنوات
عدد القرون (مراهق)
2
عدد القرون (حيوان ذو أظلاف زوجية)
2
عدد الحوافر (حيوان ذو أظلاف زوجية)
4
حجم القرون (حيوان ذو أظلاف زوجية)
300–950 مم
حجم القرون (مراهق)
50–200 مم
تكاثر
جنسي عادي
مماثل بالكتلة
بيانو
حيوم
سهل معتدل
حيوم
صحراء وشجيرات جافة
حيوم
المراعي الجبلية
عالم
عالم المنزل
عالم
عالم إندومالايا
عالم
عالم بالياركتيك
المناظر الطبيعية
المرتفعات والتندرا
مناخ
بارد جدًا
المناظر الطبيعية
المنطقة المدية الأرضية
المناظر الطبيعية
المراعي والسهوب الأرضية
المناظر الطبيعية
اليابسة
مناخ
شتاء ثلجي
مناخ
سهل بارد
مناخ
بارد وجاف تقريباً
مناخ
التندرا القطبية
مناخ
التندرا
بيئة الغذاء
بري
بيئة الغذاء
شجري
مأوى
لا مأوى دائم
التغذية
عاشب
تكاثر
أم راعية
تكاثر
عش على الأرض
تكاثر
الولادة الحية
تكاثر
في عش أرضي
تكاثر
يابسة
علم وظائف الأعضاء
في الربيع يتساقط الياك. يتساقط جزء من الفراء الشتوي الكثيف حتى لا يشعر الحيوان بالحرارة في أشهر الصيف.
5478.75
7305.0
9606.0
9834.104268508067
2100.0
3300.0
170449.00628145892
439765.8037706321
في الربيع يتساقط الياك. يتساقط جزء من الفراء الشتوي الكثيف حتى لا يشعر الحيوان بالحرارة في أشهر الصيف.
-1
-1
هوموغامي، التكاثر دائمًا مع التلقيح، لا تبادل أجيال
عاملة
لو أنّ {name} مثل {animal}، فإنّ:
وقت الميلاد
بارد جدًا، صيف قصير، كثير من الطحالب
الكلاب والدلافين والوشق يعيشون 9-25 سنة ويحتفلون بعيد ميلادهم ثلاث مرات في السنة
م
خريطة
سيحتفل بعيد ميلاده {n}
غ
التندرا القطبية
طن
متى كان سيحلّ يوبيلك القادم لو عشت كـ{name}
Human
days
كم سيكون عمرك لو عشت كـ{name}
الحد الأقصى النظري للعمر المتوقع، والذي تم تقديره بناءً على النموذج الرياضي للميزانية الطاقية الديناميكية (Dynamic Energy Budget - DEB). يعكس هذا القيمة الإمكانية البيولوجية المستمدة من المعايير الاستقلابية، وليس من الملاحظة المباشرة — حيث تكون العمر المسجل فعليًا في الطبيعة أقصر بكثير في الغالب.
حيوان ذو أظلاف زوجية
النضج
عن الصحة
حليب
متى كان سيحلّ عيد ميلادك القادم لو عشت كـ{name}
بيانو
فترة التكاثر
نتائج
سواحل اليابسة التي تغمرها المد والجزر — السبخات والمناطق المدية
الطحالب — مزيج من الفطر والطحلب على الصخور والأشجار
الألوان
الجنس
Upcoming jubilees
غرملنز
شهر
المروج الألبية والتندرا القطبية على اليابسة
Trophic type
المرشحات
يلتقط أو يعالج الطعام بالعض أو النقر بالفم.
عالم بالياركتيك
العشب
Upcoming birthdays
شتاء ثلجي
بيض، يتطور البيض أو الصغار في عش مبني على الأرض أو قريب منها
حياة طويلة فعلاً: 40-100 سنة. حيتان القوس وطيور القطرس والسلاحف العملاقة يتذكرون عيد ميلادهم مرة واحدة في السنة على الأكثر
العمر
عالياً في الجبال، بارد، كثير من العشب والشجيرات
ورقة
لسان
الارتفاع
عش على الأرض
صحراء وشجيرات جافة
تُولد الصغار أحياء على اليابسة، لا تفقس من بيض أو بيضات
العمر (يافع)
العمر (من الولادة إلى الموت)
العمر (جنين)
عالم المنزل
معظم أوروبا وآسيا، غابات متنوعة وسهول وتندرا
المتسكعون
عدد الحوافر
اليوبيل = كل عيد ميلاد عاشر
جاف، شتاء بارد، عشب كثير، أشجار قليلة
المزيد:
أولى مراحل النمو داخل البيضة أو الرحم.
نقانق تجارية
متوسط العمر
عش موجود مباشرة على سطح الأرض على اليابسة، الأم فقط تقدم الرعاية الأبوية للنسل
في عش أرضي
أوراق
مراهق
أعشاب
مرحلة اليافع بعد التحول اليرقي وقبل البلوغ.
المراعي الجبلية
الولادة الحية
كيف يبدو شكلهم؟
البلوغ / بدء التكاثر
الخروج (الحشرات)
الموت / نهاية العمر
كيف يعيشون؟
الإخصاب / وضع البيض
كيف يتصرفون؟
الولادة / الفقس
التحول / نهاية مرحلة اليرقة
نهاية التسارع
مشاركة
ابحث عن حيوان أليف...
ناضج، فرد مكتمل النمو قادر على التكاثر.
من 300 إلى 350 كيلوغرام، 1.8 – 2.5 متر
عدد القرون
بارد جدًا، كثير من الثلج والجليد
الحيوانات الأليفة
عالم إندومالايا
عض
يحدث التغذية بشكل أساسي على اليابسة أو في النباتات.
يوبيل مثل {name}
تعيش في المنازل وفي المزارع
سم
الشيوخ
ابحث عن حيوان أو سلالة...
turns
مستهترون
المراعي والسهوب الأرضية
المنطقة المدية الأرضية
حجم القرون
يشربون حليب الأم في الطفولة
حجم الولادة
الطحالب والحشائش الكبدية وغيرها من النباتات البرية الشبيهة بالطحالب
مصادر بيانات الخريطة: تصنيف النظم البيئية — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022)، خرائط التوزيع التوجيهية Keith et al. (2020)، https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513؛ النظم البيئية البحرية الكبرى — NOAA LME Program؛ القياس البحري — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026)، GEBCO_2026 Grid، https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa؛ البيانات المناخية — Generated using Copernicus Climate Change Service information؛ بيانات تواجد الأنواع — GBIF.org، Derived dataset «all animals»، https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
كيف نعتني بهم؟
يعيشون من 25 لـ40 سنة. الأورانجوتان والنسور الصلعاء والفيلة الأفريقية يحتفلون بعيد ميلادهم مرتين في السنة
رعي
غير محدد
°C
Share
المرتفعات والتندرا
أين يوجدون؟
النوع يفتقر إلى أي مأوى ثابت أو دائم.
سهوب
عاشب
يتغذى بقص أو قضم النباتات منخفضة النمو أو الطحالب.
طول عمر أسطوري: أكثر من 100 سنة. سلاحف الغالاباغوس وقرش غرينلاند والمحار المحيطي يحتفلون مع العائلة مرة كل 4 سنوات
النسل
الشيوخ
أوراق وسيقان الحشائش والنباتات العشبية الأخرى
بر
بارد جدًا
جنسي عادي
الأصناف
لو وُلدت كـ{name}
يتم البحث عن الطعام بين الأشجار والنباتات الخشبية.
بارد، صيف قصير، شبه خالٍ من الأشجار
الأشنات
العمر
تاريخ الميلاد
لا مأوى دائم
عالم بالياركتيك
التمزيق
الراحة
لون الفراء
إغلاق
was
شغل من 7 لـ15 شهر. الهامستر القزم والفئران الحقلية والصراصير الحقلية يحتفلون بعيد ميلادهم مرتين في الشهر
الأساسيات
تسلق
الطحلب
وزني؟
حفلة مستمرة بدون توقف: يعيشون أيام قليلة بس. ذباب مايو والروتيفيرات والبعوض الصغير يحتفلون بعيد ميلادهم أكثر من مرتين في اليوم
مصادر الغذاء الرئيسية
أسنان
بعد التحول حتى الموت
الموائل المحتملة
يوم
في التربية
على الطريق من 1.3 لـ3.5 سنة. فئران الغابات والأنوليس وأسماك قوس القزح يحتفلون بعيد ميلادهم مرة في الشهر
الكتلة
براعم شابة وأوراق النباتات
البعوض وذباب الفاكهة والقشريات الصغيرة يدورون لمدة تصل 7 أشهر ويرمون حفلة عيد ميلاد كل أسبوع
بري
نباتات
تطور الجنين
يمزق أو يقطع الطعام باستخدام الأسنان أو المنقار أو المخالب.
يابسة
عيد ميلاد مثل {name}
يُجمع الطعام مباشرة من أسطح الأوراق.
Link copied
لا توجد نتائج
على الخريطة
الطحالب
جميع مراحل الحياة
أنثى ♀
بارد وجاف تقريباً
عش موجود مباشرة على سطح الأرض على اليابسة
مصادر بيانات الخريطة: تصنيف النظم البيئية — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022)، خرائط التوزيع التوجيهية Keith et al. (2020)، https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513؛ النظم البيئية البحرية الكبرى — NOAA LME Program؛ القياس البحري — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026)، GEBCO_2026 Grid، https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa؛ البيانات المناخية — Generated using Copernicus Climate Change Service information؛ بيانات تواجد الأنواع — GBIF.org، Derived dataset «all animals»، https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 خريطة الموئل المحتمل مُنمذجة من بيانات التواجد. الخريطة © Zveriki.com، مرخصة بموجب CC BY 4.0.
السعديات
سنة الميلاد
عشب كثير، أشجار قليلة، أمطار تحدث
النضج
البيئة الأرضية، سطح اليابسة خارج الماء
سنة
sq mm
ما مدى التشابه؟
تعيش في المنازل وفي المزارع
يقضم ويقتلع النباتات بأسنانه ولسانه
الحماية من الرياح
ذكر ♂
حتى الاحتفال
عجل
التندرا
العمر بـ {name}
كيف يتكاثرون؟
على الطريق من 3.5 لـ6 سنوات. القنافذ والغربان والسحالي يدللون نفسهم بوجبات عيد ميلاد 6 مرات في السنة
ماذا لو أكل؟
لا هذا ولا ذاك
الصعود على الأسطح الرأسية مثل الجذوع أو الصخور للوصول إلى الطعام.
صغار لا يزالون يعتمدون على رعاية الوالدين.
أم راعية
ماذا يأكلون؟
جاف وبارد تقريباً طوال العام
أين يعيشون؟
شتاء كثير الثلوج، بارد
هياكل سنية صلبة تُستخدم للعض أو التمزيق أو الكشط.
المدة
هذا أنا
معظم أوروبا وآسيا، غابات متنوعة وسهول وتندرا
اللاعبون
كيف تُبنى أجسامهم؟
سهل معتدل
مم
العمر الافتراضي النظري
النجوم
تم نسخ اлраبط
ml
عمري؟
أسبوع
حجمي؟
السعد والقصب وغيرها من النباتات العشبية الساحلية
اليابسة
لاجنسي
تبديل
جنوب شرق آسيا والجزر، دائمًا حار ورطب
من بيننا سيتحوّل كأنّما بفعل سحر ويصبح مثل {animal}؟
الأرانب والصقور والسلاحف ذات الأذن الحمراء يعيشون 6-9 سنوات ويحتفلون بعيد ميلادهم أربع مرات في السنة
أين يحتمون؟
يشير إلى تفضيل موطن السهوب أو الأراضي العشبية.
تعيش وتنمو على اليابسة، خارج المسطحات المائية
السعد والقصب
احتفل بعيد ميلاده {n}
المساحات العشبية المفتوحة — السهوب، السافانا، البراري
متى كان سيكون يوم ميلادك لو عشت كـ{name}
سهل بارد
الآباء
أقصى عمر
عالم المنزل
خنثى ⚥
يستخدم اللسان لتحديد أو التعامل مع أو ابتلاع الطعام.
جنين
الطول
كغ
حار جداً وجاف، أمطار نادرة، تعيش الصبار
شجري
الملاحظات
◉{N} المزيد عند النقر
عجل
عذراء
حشرة بالغة
مراهق
wild-yak
yak
yak
qtas-bry
yak
yak
yaku
iak-i
yak
yakeu
topoz
jak
wild-yak
qo-tos
ye-mao-niu
  • Wild yak blood contains a lot of fetal hemoglobin, allowing it to carry more oxygen. This feature remains throughout the yak's life.
  • The wild yak is called "drong" in Tibetan, unlike the domestic one. In winter, it lives at an altitude of 4300–4600 m above sea level, and in summer up to 6100 m.
  • Male wild yaks make loud bellows only during the mating season. At other times, they are silent, even during fights, and fatal outcomes are rare.
  • Large male wild yaks, especially castrates, carry heavy loads of up to 240 kg easily along steep slopes. Herds trample snow, making it possible to cross passes on horses or yaks with cargo.
  • Bones of an unknown “Yak X”, genetically distinct from modern yaks, were found in Denisova Cave.
  • Wild yaks have a thick, matted undercoat that protects them from winter cold. In spring and summer, it sheds in large clumps.
  • A dense double coat and special haemoglobin allow life in extreme cold and low oxygen.
  • Wolves attack yaks only in exceptional cases, in large packs and in deep snow. In such situations, yaks may be weaker, for example, due to deep snow.
  • Wild yak horns are long, widely spaced, and curve forward-upward, reaching a length of up to 95 cm. The distance between the ends of the horns is 90 cm.
  • Male wild yaks fight fiercely, without rituals, and during fights try to strike opponents with their horns in the side. Their fights are unlike the ritualized battles of most other bovids.
  • The domestic yak crosses with cows, producing hybrids called high nak that are very useful as draft animals. High nak are bred in southern Siberia and Mongolia, are larger in size and have a more docile temperament.
  • The wild yak has large lungs and heart adapted to high altitude. It has larger lungs and heart compared to cattle from lowland areas.
  • The Latin name mutus (“mute”) is misleading—yaks are quite vocal, especially in the rut.
  • The wild yak is called "drong" in Tibetan, unlike the domestic one. In winter, it lives at an altitude of 4300–4600 m above sea level, and in summer up to 6100 m.

العمر

Wild yaks typically live for 15 to 20 years, with a maximum lifespan of 25 years and a theoretical lifespan ranging from 26 years and 4 months to 26 years and 11 months. The species reaches sexual maturity between 1 year and 6 months and 2 years and 6 months of age, and the young are born with their eyes open and begin walking immediately. During the embryonic stage, the fetus develops inside the mother and receives nutrients via the placenta. The calf, or young yak, quickly stands and feeds on its mother’s milk; this stage lasts from 1 day to 8 months. Following this, the young animal enters a stage of rapid growth, lasting from 8 months to 4 years, where it learns to find food and stay with the herd. The adult stage begins at 4 years and continues until 25 years of age, during which males are larger than females and the animals reproduce within herds.

نمط ظاهري

  • Wild yak blood contains a lot of fetal hemoglobin, allowing it to carry more oxygen. This feature remains throughout the yak's life.
  • Wild yaks have a thick, matted undercoat that protects them from winter cold. In spring and summer, it sheds in large clumps.
  • A dense double coat and special haemoglobin allow life in extreme cold and low oxygen.
  • Wolves attack yaks only in exceptional cases, in large packs and in deep snow. In such situations, yaks may be weaker, for example, due to deep snow.
  • Wild yak horns are long, widely spaced, and curve forward-upward, reaching a length of up to 95 cm. The distance between the ends of the horns is 90 cm.
  • The wild yak has large lungs and heart adapted to high altitude. It has larger lungs and heart compared to cattle from lowland areas.
  • The Latin name mutus (“mute”) is misleading—yaks are quite vocal, especially in the rut.

The young yak has short and soft fur that grows quickly and becomes thicker; after a period of rapid growth, horns begin to develop, appearing small and sharp. Adult yaks possess very long and thick fur that covers their body down to the ground, protecting them from frost and wind. The species has wide hooves that prevent sinking in snow and aid movement on steep slopes. Mature individuals possess powerful horns curved upwards and outwards, which assist in defense against predators and resolving social interactions within the herd.

علم وظائف الأعضاء

  • Wild yak blood contains a lot of fetal hemoglobin, allowing it to carry more oxygen. This feature remains throughout the yak's life.
  • Large male wild yaks, especially castrates, carry heavy loads of up to 240 kg easily along steep slopes. Herds trample snow, making it possible to cross passes on horses or yaks with cargo.
  • Wild yaks have a thick, matted undercoat that protects them from winter cold. In spring and summer, it sheds in large clumps.
  • A dense double coat and special haemoglobin allow life in extreme cold and low oxygen.
  • Wild yak horns are long, widely spaced, and curve forward-upward, reaching a length of up to 95 cm. The distance between the ends of the horns is 90 cm.
  • The domestic yak crosses with cows, producing hybrids called high nak that are very useful as draft animals. High nak are bred in southern Siberia and Mongolia, are larger in size and have a more docile temperament.
  • The wild yak has large lungs and heart adapted to high altitude. It has larger lungs and heart compared to cattle from lowland areas.

Wild yaks stand in height from 1.21 to 1.9 meters and measure in body length from 2.1 to 3.3 meters; their mass ranges from 170.45 kilograms to 0.44 metric tons. The embryonic stage presents with a body mass of from 10 to 25 grams and a body length of from 30 to 60 centimeters. During the newborn stage, the young have a body mass of from 15 to 35 kilograms and a body length of from 80 centimeters to 1.2 meters. The stage of rapid growth results in young yaks with a body mass of from 50 kilograms to 0.25 metric tons and a body length of from 1.2 to 2 meters. Adult yaks possess a body mass of from 0.65 to 1.2 metric tons, and their body length measures from 2.6 to 3.3 meters.

الموطن

  • Bones of an unknown “Yak X”, genetically distinct from modern yaks, were found in Denisova Cave.

Wild yaks inhabit elevations from 3 kilometers to 6 kilometers above sea level and occupy diverse biomes including deserts and dry scrublands, mountainous meadows, and temperate steppes. The species’ landscape preferences encompass terrestrial grasslands and steppes, terrestrial tidal zones, high mountain terrain, and tundra; they are found in cold steppes with sparse trees and abundant grass, areas that are cold and nearly dry year-round, polar tundra characterized by short summers and extensive moss cover, extremely cold regions with snow and ice, and winters with significant snowfall.

مأوى

Wild yaks inhabit areas behind cliffs and in lowlands; the species does not have permanent or long-term shelters. They do not use fixed shelters, and their resting places consist of reeds, grasses, and mosses, providing protection from wind and serving as places for rest.

الجغرافيا

Wild yaks are found within the biogeographical realms of Palearctica and Indomalaya. The species inhabits thorny scrub forests of the western Aravallis.

التغذية

The wild yak is an herbivore that feeds on plants; during the summer, it consumes fresh grass on alpine meadows, and in winter, it eats dry grass, mosses, and lichens found under the snow. The species obtains food by biting and tearing plants with its teeth and tongue, consuming grasses, sedges, mosses, lichens, reeds, and rushes. Its feeding strategy is grazing, with a daily food requirement ranging from 8 kilograms to 20 kilograms. Young yaks are fed milk. In some cultures, the animal is eaten, but in Hinduism, cows are sacred, and beef is generally not consumed.

تكاثر

  • Male wild yaks make loud bellows only during the mating season. At other times, they are silent, even during fights, and fatal outcomes are rare.

The species develops from an embryo that takes 9 months and 1 week to develop. The female gives birth to one offspring, which is born live on land. Male yaks and females form pairs during the mating season in autumn; the female carries a single calf for about 9 months and gives birth in spring or early summer. The mother feeds and protects the young. Yaks reach maturity from 3 to 6 years of age. The interval between reproduction is from 1 to 3 years. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water. Eggs, larvae, or young develop in a nest built on the ground or close to it; the nest is located directly on the surface of the ground on land. Only the mother shows parental care for the offspring. Reproduction always occurs with fertilization, without alternating generations.

الحجم

  • Large male wild yaks, especially castrates, carry heavy loads of up to 240 kg easily along steep slopes. Herds trample snow, making it possible to cross passes on horses or yaks with cargo.
  • Wild yak horns are long, widely spaced, and curve forward-upward, reaching a length of up to 95 cm. The distance between the ends of the horns is 90 cm.
  • Male wild yaks make loud bellows only during the mating season. At other times, they are silent, even during fights, and fatal outcomes are rare.
  • Large male wild yaks, especially castrates, carry heavy loads of up to 240 kg easily along steep slopes. Herds trample snow, making it possible to cross passes on horses or yaks with cargo.
  • Wild yaks have a thick, matted undercoat that protects them from winter cold. In spring and summer, it sheds in large clumps.
  • Wolves attack yaks only in exceptional cases, in large packs and in deep snow. In such situations, yaks may be weaker, for example, due to deep snow.
  • Male wild yaks fight fiercely, without rituals, and during fights try to strike opponents with their horns in the side. Their fights are unlike the ritualized battles of most other bovids.
  • The domestic yak crosses with cows, producing hybrids called high nak that are very useful as draft animals. High nak are bred in southern Siberia and Mongolia, are larger in size and have a more docile temperament.