Troglodytes troglodytes

Eurasian wren — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Alpsdake, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany

Yaş

Eurasian wrens typically live from 2 years to 5 years, although the maximum lifespan recorded is 7 years, with a theoretical lifespan ranging from 5 years to 7 months and 2 weeks. The species reaches sexual maturity between 10 months and 1 year and 1 month of age. Development begins with an embryo that develops inside an egg, followed by the nestling stage where the young are fed by their parents for a duration of 2 to 2 weeks and 5 days. After this period, the species enters the adult stage, becoming capable of reproduction and living independently.

Fenotip

The Eurasian wren has a thin, sharp beak that aids in catching small insects, and its thin legs allow for quick jumps across the ground and branches. The species' body is covered with soft brown feathers featuring fine dark stripes on the back and wings, while the belly is light-colored. The Eurasian wrens also have a short tail which is often held vertically upwards.

Fiziologiya

The shrike-tit is a bird species reaching a body length from 9 to 11 cm and having a mass of 9.1 g. The wingspan of the shrike-tit is 15 cm. The body mass of nestlings at the "fledgling" stage varies from 4 to 9 g, and the body length ranges from 5 to 9 cm. Adult shrike-tits have a body mass from 8 to 12 g and a body length from 9 to 11 cm.

Yaşayış mühiti

Eurasian wrens inhabit terrestrial landscapes, including ground forests, and are found at elevations up to 2 kilometers above sea level; the species occupies temperate mixed forests with warm summers and many oaks, birches, and maples, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, and taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as fir and pine. The climate varies, but always features considerable moisture with nearly constant rainfall and high humidity, and includes conditions of many rains and a cool summer, a warm summer with many rains, a warm summer, and a comfortable summer ranging from 20 to 25 degrees Celsius.

Sığınacaq

Eurasian wrens inhabit dense bushes close to the ground, in cracks or beneath roots. The species constructs or utilizes a nest as a shelter for laying eggs and raising young. Nesting structures incorporate moss, small twigs, dry grass, and feathers.

Coğrafiya

Eurasian wrens inhabit the Palearctic biogeographical region and are found in several distinct ecosystems, including Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and coniferous and mixed forests of the Pyrenees.

Qida

Eurasian wrens feed on small insects and spiders, seeking them out on the ground among leaves and within cracks in bark; the species collects prey with its beak from the surface. The diet includes insects, spiders, centipedes, millipedes, an insect, and plant matter. Eurasian wrens obtain food through a strategy of searching and collecting. Daily food requirements range from 6 grams to 10 grams. Prey items consist of beetles, flies, Hymenoptera, butterflies, bedbugs, Orthoptera, dragonflies, mayflies, and lacewings.

Çoxalma

The Eurasian wren reaches sexual maturity in from 10 months to 1 year and 1 month; the male constructs several nests while the female selects one for egg-laying and incubation. Embryonic development lasts 2 weeks and 1 day, and a clutch contains from 4 to 8 eggs. The species produces from 5 to 8 broods, with parents feeding their young. The interval between breeding seasons is from 6 months to 1 year.

Uzunluq
90–110 mm
Ömrün uzunluğu
731–1826 gün 2–5 il
25740
0
1
eurasian-wren
az
eurasian wren
Troglodytes troglodytes
Addı qeyri-adi çəyirtkəninə — ən kiçik quşlardan biridir. Onun qəhvəyi lərçəsi var və kiçik ölçüsünə baxmayaraq çox böyük səsli mahnısı var.
Qıraqıçıq digər kiçik quşlardan çox yüksək səsi və gümbi formasında yuvqası ilə fərqlənir. O təbiət üçün vacibdir, çünki çox sayda həşərat yeyir.
səthdən gagala toplama
trophic:carnivore
#ffffff
Kütlə (cücə)
4–9 q
Kütlə (quş)
8–12 q
Uzunluq (cücə)
50–90 mm
Uzunluq (quş)
90–110 mm
Qanad açıqlığı
150 mm
Maksimal ömür uzunluğu
2557 gün 7 il
Nəzəri ömür uzunluğu
1831–2616 gün 5–7 il
Rüşeym inkişafı
15 gün 2 həftə 1 gün
Doğum sayı
4–8
Yetişkinlik
300–400 gün 10 ay – 1 il 1 ay
Nəsil
5–8
Çoxalmanın intervalı
180–365 gün 6 ay – 1 il
Quyruq ölçüsü (quş)
40–50 mm
Dimdik ölçüsü (quş)
10–13 mm
Ayaqların ölçüsü (quş)
15–20 mm
Kütləyə görə müqayisə edilə bilən
Çiyələk
Biom
Müxtəlif qarışıq meşə
Aləm
Palearktika dünyası
Biom
Tayqa
Biom
Sələtlənən lənglər
Yer növü
quru
Yer növü
quru meşə
İqlim
İsti yay və çox yağış
İqlim
Həmişə çox nəmlə
İqlim
Çox yağış və sərin yay
İqlim
İsti yay
İqlim
Ləzzətli yay
Qida mühiti
quru
Qida mühiti
ağac
Qida mühiti
su
Sığınacaq
yuva
Trophic
ətyeyən
730.5
1826.25
1831.0415461760924
2615.773637394418
90.0
110.0
Worker
Quyruq ölçüsü
{name} {animal} kimi olsa, onda:
doğum vaxtı
İtlər, delfinlər, vaşaqlar 9-25 il əylənib ildə üç dəfə doğum günü qeyd edirlər
m
{n}-ci doğum günlərini qeyd edəcək
Map
q
t
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
days
İsti yay
How old you would be if you lived as {name}
Dynamic Energy Budget (DEB) riyazi modeli əsasında hesablanmış nəzəri maksimal ömür uzunluğu. Bu dəyər metabolik parametrlərə əsaslanan bioloji potensialı əks etdirir və birbaşa müşahidəyə əsaslanmır — real qeydə alınmış ömür uzunluğu adətən xeyli qısadır.
dimdik
quş
Maturity
çoxayaqlar
bitki
həşəratlar
Sağlamlıq haqqında
Searches for food on or among rocks and stony surfaces.
When your next birthday would fall if you lived as {name}
Çoxalmanın intervalı
results
istifadəçi isti, qış çox soyuq deyil
Rənglər
Sex
Upcoming jubilees
Grem linləri
mo
Trophic
Filters
Palearktika dünyası
Upcoming birthdays
Breeding structure built or used for laying eggs and raising offspring.
Həqiqətən uzun ömür: 40-100 il. Baş balinalar, albatroslar, nəhəng tısbağalar ildə ən çox bir dəfə doğum gününü xatırlayırlar
Ömrün uzunluğu
yarpaq
yağışlar demək olar ki, hər zaman olur, çox rütubətli
Yaş (gənc heyvan)
Yaş (doğumdan ölümə qədər)
çat
qaya
Yaş (embrion)
Avropanın və Asiyanın böyük hissəsi, müxtəlif meşələr, tayfalar və tundra
Gəzənlər
Food items are collected from exposed outer surfaces of substrates.
Jubilee = every 10th birthday
Ətraflı:
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Biznes sosiskaları
buz
Orta ömür uzunluğu
Necə görünürlər?
yetkinlik / çoxalmanın başlanğıcı
çıxma (böcəklər)
ölüm / ömür sonu
Necə yaşayırlar?
mayalanma / yumurta qoyma
Necə davranırlar?
doğum / çıxma
metamorfoz / sürfə mərhələsinin sonu
sürətlənmənin sonu
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
Pets
Çox yağış və sərin yay
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
Ayaqların ölçüsü
{name} üslubunda yubiley
sm
Yaşlılar
Find an animal or breed...
Qanad açıqlığı
səthdən gagala toplama
turns
Səfehlər
quru meşə
Quyruğun rəngi
Sələtlənən lənglər
həşərat
Doğum sayı
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Necə qulluq etməli?
25-40 il yaşamaq. Oranqutanlar, qartallar, Afrika filləri ildə iki dəfə doğum günü qeyd edirlər
°C
Not specified
Share
Actively searching habitats to locate food items.
Harada rast gəlinir?
çox yağış, soyuq yay, qışda qar
Əfsanəvi uzunömürlülük: 100 ildən çox. Qalapaqos tısbağaları, Qrenlandiya köpəkbalıqları, okean quahogları ailə ilə 4 ildə bir dəfə qeyd edirlər
Nəsil
Aksakallar
Bro
Taxons
ətyeyən
{name} təqvimində
Foraging takes place among trees and woody vegetation.
age
doğum tarixi
Palearktika dünyası
Bağla
was
7-15 aylıq karyera. Cırtdan hamsterlər, siçovullar, tarla kriketləri ayda iki dəfə doğum günü qeyd edirlər
Əsas
dırmanma
Çəkim?
Davamlı karnaval: cəmi bir neçə gün yaşayırlar. Mayböcəkləri, rotiferlər, midges gündə iki dəfədən çox doğum günü qeyd edirlər
səth
əsas qida mənbələri
Dimdik ölçüsü
Potential Habitat
d
Saxlanmada
1.3-3.5 il yolda. Meşə siçanları, anollar, göy qurşağı balıqları ayda bir dəfə doğum günü partisi edirlər
Feeding occurs in water bodies such as rivers, lakes, or oceans.
Kütlə
soyuq qış, çox igidə ağaclar: ələk, çam
Ağcaqanadlar, meyvə milçəkləri, kiçik xərçəngkimilər 7 aya qədər tələsib hər həftə doğum günü partisi keçirirlər
quru
Rüşeym inkişafı
su
{name} üslubunda ad günü
Food is gathered directly from leaf surfaces.
Link copied
No results found
On the map
forest
Ləzzətli yay
bütün həyat mərhələləri
Dişi ♀
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
doğum ili
Yetişkinlik
quru mühit, suyun xaricində quru səth
sq mm
yr
Dimdik rəngi
yaz rahat, +20…+25 °C
How similar?
Erkək ♂
bayrama qədər
cücə
{name} kimi yaş
Necə çoxalırlar?
3.5-6 il yolda. Kirpilər, qarğalar, kərtənkələlər ildə 6 dəfə özlərinə doğum günü ləzzəti verirlər
Ayaqların rəngi
Yeyilsə?
hörümçəklər
Neither
Moving up vertical surfaces like trunks or rocks to reach food.
Young offspring still dependent on parental care.
yuva
Nə yeyirlər?
Harada yaşayırlar?
Tüklərin rəngi
quru meşələr — tropik, mülayim, boreal
su tez-tez torpağı basır, çox ot var
Müxtəlif qarışıq meşə
Müddət
canlı haseratlar
This is me
Avropanın və Asiyanın böyük hissəsi, müxtəlif meşələr, tayfalar və tundra
11-dən 16 qram, 1.5 – 12 santimetr
Həmişə çox nəmlə
Oyunçular
Quruluşları necədir?
mm
Nəzəri ömür uzunluğu
Ulduzlar
ml
Link copied
Mənim yaşım?
Ölçüm?
canlı hörümçəklər — bütün ölçülü araxnidlər
wk
canlı skolopendralar və xilopod çoxayaqlılar
quru
Tayqa
Asexual
dəyişdirmək
Hansımız sanki sehrlə dönüb {animal} kimi olacaq?
Dovşanlar, şahinlər, qırmızıqulaq tısbağalar 6-9 il əylənib ildə dörd dəfə doğum günü partisi edirlər
Harada sığınırlar?
İsti yay və çox yağış
{n}-ci doğum günlərini qeyd etdi
When you would have been born if you lived as {name}
Bətəni
Maksimal ömür uzunluğu
yem axtarma
Hermafrodit ⚥
Çiyələk
yumurta
Hard, projecting mouthpart used to probe, pluck, or crack food.
istifadəçi isti, çox meşə, qayğı, qarğıdalı, qızılğac
Uzunluq
kq
çox yağış, yay isti və xoş
ağac
Observations
◉{N} xüsusiyyət toxunuşla
cücə
kukla
imago
tüklənən balası
gənc quş
eurasian-wren
krapivnik
eurasian-wren
s-w-awrasy
krapiunik
eginjat-rc-nak
daitoumisosazai
ch-inch-raka
krapivnik
gulttugsae
krapivnik
tsaric
eurasian-wren
bigiztumshuq
jiao-liao
  • The Eurasian wren sings louder than the skylark or the goldfinch. Sergei Buturlin noted that its singing can be deafening at close range.
  • The Eurasian wren sometimes hunts tadpoles and small fish, wandering through shallow waters like marsh birds. It does this by moving through shallow waters like marsh birds.
  • The Eurasian wren is one of the smallest European birds, measuring only 9–10.5 cm, almost half the size of a house sparrow. Its weight is about 8–12 g.
  • The Eurasian wren can move under snow, like mice. According to some sources, it avoids open spaces and seeks shelter on the ground when in danger.
  • The Eurasian wren likely migrated from America to Asia via the Beringian land bridge. All other members of the wren family live exclusively in the New World, and there are more than 60 of them.
  • At night, Eurasian wrens gather in large groups, with up to 10 birds usually found in one place. In North America, 31 birds were found in one shelter, and in Europe—96.
  • The Eurasian wren flew higher than the eagle in a bird competition. It rose above the eagle and climbed several inches higher when the eagle was at its peak.
  • In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, and even greater differences are observed between the western and eastern populations, territorially separated from each other. In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, but even greater differences are observed within North America.
  • The eurasian wren is the only member of its family found in America, Eurasia, and North Africa. Twenty-eight subspecies of this species have been identified.
  • The scientific name of the eurasian wren, Troglodytes troglodytes, comes from an ancient Greek word meaning "dwelling in a cave." This name was given because of its unique nesting behavior—in a thick-walled spherical structure resembling a cave.
  • The owl started living alone because she did not give her feathers to the eurasian wren. As punishment for this, other birds began to avoid her.
  • Female eurasian wrens choose males with a larger number of nests. The reason why birds build so many unused nests is unknown, but experiments showed that females prefer males with more structures.
  • The eurasian wren reaches sexual maturity in its first year of life. Sexual maturity occurs already in the following year after hatching.
  • The Eurasian wren flew higher than the eagle in a bird competition. It rose above the eagle and climbed several inches higher when the eagle was at its peak.

Yaş

  • The eurasian wren reaches sexual maturity in its first year of life. Sexual maturity occurs already in the following year after hatching.

Eurasian wrens typically live from 2 years to 5 years, although the maximum lifespan recorded is 7 years, with a theoretical lifespan ranging from 5 years to 7 months and 2 weeks. The species reaches sexual maturity between 10 months and 1 year and 1 month of age. Development begins with an embryo that develops inside an egg, followed by the nestling stage where the young are fed by their parents for a duration of 2 to 2 weeks and 5 days. After this period, the species enters the adult stage, becoming capable of reproduction and living independently.

Fenotip

  • The Eurasian wren is one of the smallest European birds, measuring only 9–10.5 cm, almost half the size of a house sparrow. Its weight is about 8–12 g.
  • The owl started living alone because she did not give her feathers to the eurasian wren. As punishment for this, other birds began to avoid her.

The Eurasian wren has a thin, sharp beak that aids in catching small insects, and its thin legs allow for quick jumps across the ground and branches. The species' body is covered with soft brown feathers featuring fine dark stripes on the back and wings, while the belly is light-colored. The Eurasian wrens also have a short tail which is often held vertically upwards.

Fiziologiya

  • In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, and even greater differences are observed between the western and eastern populations, territorially separated from each other. In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, but even greater differences are observed within North America.

The shrike-tit is a bird species reaching a body length from 9 to 11 cm and having a mass of 9.1 g. The wingspan of the shrike-tit is 15 cm. The body mass of nestlings at the "fledgling" stage varies from 4 to 9 g, and the body length ranges from 5 to 9 cm. Adult shrike-tits have a body mass from 8 to 12 g and a body length from 9 to 11 cm.

Yaşayış mühiti

Eurasian wrens inhabit terrestrial landscapes, including ground forests, and are found at elevations up to 2 kilometers above sea level; the species occupies temperate mixed forests with warm summers and many oaks, birches, and maples, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, and taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as fir and pine. The climate varies, but always features considerable moisture with nearly constant rainfall and high humidity, and includes conditions of many rains and a cool summer, a warm summer with many rains, a warm summer, and a comfortable summer ranging from 20 to 25 degrees Celsius.

Sığınacaq

  • At night, Eurasian wrens gather in large groups, with up to 10 birds usually found in one place. In North America, 31 birds were found in one shelter, and in Europe—96.
  • The scientific name of the eurasian wren, Troglodytes troglodytes, comes from an ancient Greek word meaning "dwelling in a cave." This name was given because of its unique nesting behavior—in a thick-walled spherical structure resembling a cave.

Eurasian wrens inhabit dense bushes close to the ground, in cracks or beneath roots. The species constructs or utilizes a nest as a shelter for laying eggs and raising young. Nesting structures incorporate moss, small twigs, dry grass, and feathers.

Coğrafiya

  • The Eurasian wren likely migrated from America to Asia via the Beringian land bridge. All other members of the wren family live exclusively in the New World, and there are more than 60 of them.
  • In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, and even greater differences are observed between the western and eastern populations, territorially separated from each other. In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, but even greater differences are observed within North America.
  • The eurasian wren is the only member of its family found in America, Eurasia, and North Africa. Twenty-eight subspecies of this species have been identified.

Eurasian wrens inhabit the Palearctic biogeographical region and are found in several distinct ecosystems, including Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and coniferous and mixed forests of the Pyrenees.

Qida

  • The Eurasian wren sometimes hunts tadpoles and small fish, wandering through shallow waters like marsh birds. It does this by moving through shallow waters like marsh birds.

Eurasian wrens feed on small insects and spiders, seeking them out on the ground among leaves and within cracks in bark; the species collects prey with its beak from the surface. The diet includes insects, spiders, centipedes, millipedes, an insect, and plant matter. Eurasian wrens obtain food through a strategy of searching and collecting. Daily food requirements range from 6 grams to 10 grams. Prey items consist of beetles, flies, Hymenoptera, butterflies, bedbugs, Orthoptera, dragonflies, mayflies, and lacewings.

Çoxalma

  • Female eurasian wrens choose males with a larger number of nests. The reason why birds build so many unused nests is unknown, but experiments showed that females prefer males with more structures.

The Eurasian wren reaches sexual maturity in from 10 months to 1 year and 1 month; the male constructs several nests while the female selects one for egg-laying and incubation. Embryonic development lasts 2 weeks and 1 day, and a clutch contains from 4 to 8 eggs. The species produces from 5 to 8 broods, with parents feeding their young. The interval between breeding seasons is from 6 months to 1 year.

Ölçü

  • The Eurasian wren is one of the smallest European birds, measuring only 9–10.5 cm, almost half the size of a house sparrow. Its weight is about 8–12 g.
  • The Eurasian wren sings louder than the skylark or the goldfinch. Sergei Buturlin noted that its singing can be deafening at close range.
  • The Eurasian wren sometimes hunts tadpoles and small fish, wandering through shallow waters like marsh birds. It does this by moving through shallow waters like marsh birds.
  • The Eurasian wren can move under snow, like mice. According to some sources, it avoids open spaces and seeks shelter on the ground when in danger.
  • At night, Eurasian wrens gather in large groups, with up to 10 birds usually found in one place. In North America, 31 birds were found in one shelter, and in Europe—96.
  • In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, and even greater differences are observed between the western and eastern populations, territorially separated from each other. In North America, two populations of Eurasian wrens differ in song, but even greater differences are observed within North America.