Plecturocebus vieirai

Vieira's titi — © Zveriki.com, derived work based on image based on the original work of Miguelrangeljr, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Yaş

Vieira's titis typically live for ten to twenty years, although the theoretical maximum lifespan can extend from nineteen years and one month to twenty-seven years and three months. The species reaches sexual maturity between two and three years of age; at birth, the young’s eyes are open. The stage from birth to adulthood involves a newborn that is very small and spends the first few months on the body of its mother or father, lasting from one day to two years. During the adult stage, which lasts from two to twenty years, the species lives in a permanent pair, defends a forest area, and raises offspring.

Fenotip

Vieira's titis have soft and dense fur that helps retain heat, and their long tails are utilized for balance. The species’ tails are very long and gripping, assisting with equilibrium when jumping between trees. Adult vieira's titis possess thick, grey-brown fur with a reddish tinge on the chest and abdomen, while the face is dark and nearly hairless, featuring large, expressive eyes. The animals have paws with long fingers and flat nails, allowing them to firmly grasp branches. The species’ long tails are used for balance.

Fiziologiya

Vieira's titis measure in body length from 31 to 39 centimeters, and weigh from 0.9 to 1.3 kilograms; the young have a body length from 15 to 25 centimeters and a body mass from 150 to 450 grams during the stage of development from birth to adulthood; adult vieira's titis have a body mass from 0.9 to 1.3 kilograms and a body length from 31 to 39 centimeters.

Yaşayış mühiti

Vieira's titis inhabit elevations from 50 meters to 400 meters above sea level in tropical moist forests characterized by high temperatures and humidity, large trees, and vines. The species occupies terrestrial landscapes, including ground forest and the forest canopy. The climate is hot year-round, with frequent rain but occasional dry periods; it is also very hot and very humid throughout the year, with rain almost every day. During winter, precipitation is minimal, whereas summer brings increased rainfall.

Sığınacaq

Vieira's titis are found in the crowns of tall trees and do not have a permanent or long-term shelter. The species uses locations for protection from predators and for resting, but they do not establish fixed dens. Therefore, vieira's titis lack a consistent refuge.

Coğrafiya

Vieira's titis are found within the Neotropics and Australasia biogeographical realms, inhabiting tropical dry forests of Mato Grosso ecosystems.

Qida

Vieira's titis primarily consume ripe fruits, young leaves, flowers, and occasionally insects, finding food among branches and foliage in the forest’s upper canopy; the species gathers food with both hands and teeth from within the trees. Their diet includes fruits, leaves, flowers, insects, nectar, and seeds, and the foraging strategy involves searching for and obtaining food. The daily food requirement ranges from 120 to 200 grams. Prey items consist of beetles, butterflies, flies, Hymenoptera, bedbugs, Orthoptera, dragonflies, stoneflies, and lacewings.

Çoxalma

Vieira's titis inhabit terrestrial environments and develop exclusively on land, away from bodies of water; the species reproduces through live birth, with young being born alive on land rather than hatching from eggs or larvae. Gestation lasts 5 months, and a litter has 1 offspring. The male and female live together for many years, producing one infant annually. Both parents alternate in carrying the infant on land. The interval between births ranges from 11 months to 1 year 1 month. Parents build nests high in the branches of shrubs or trees, and eggs or young develop within a nest constructed on the ground or close to it. Sexual reproduction is always accomplished through fertilization, without generational changes. Both parents actively raise the young, with the father frequently carrying the infant. The species reaches maturity from 2 to 3 years of age.

Kütlə
900–1300 q
Uzunluq
310–390 mm
50863
0
1
vieira-s-titi
az
Vieira's titi
Plecturocebus vieirai
Viyeyrovski titi — titi qrupundan kiçik bir meymundur. O, Braziliyanın tropik meşələrində ağaclarda yaşayır və ərazisini səsli qışqırıqlarla bildirən cütlüyü ilə tanınır.
Vieyrovski titi qohumunun rəngi və unikal cüt səsləri ilə yaxın növlərdən fərqlənir. O meşəyə bitki toxumlarını yayaraq kömək edir və Amazon meşələrinin sağlamlığının göstəricisi kimi xidmət edir.
qidaları əlləri və dişləri ilə ağac dalları arasında toplayır
trophic:omnivore
#eaeae9
Kütlə (yetkin primat)
900–1300 q
Kütlə (doğumdan yetkinliyə qədər)
721–2164 q
Uzunluq (yetkin primat)
310–390 mm
Uzunluq (doğumdan yetkinliyə qədər)
150–250 mm
Nəzəri ömür uzunluğu
6953–9934 gün 19–27 il
Rüşeym inkişafı
148 gün 4 ay 4 həftə
Doğum sayı
1
Yetişkinlik
730–1100 gün 2–3 il
Nəsil
1
Çoxalmanın intervalı
330–400 gün 11 ay – 1 il 1 ay
Əl ölçüsü (yetkin primat)
60–80 mm
Quyruq ölçüsü (doğumdan yetkinliyə qədər)
180–250 mm
Quyruq ölçüsü (yetkin primat)
0.37–0.43 mm
Çoxalma
adətən cinsi
Kütləyə görə müqayisə edilə bilən
Kokos
Aləm
Neotropika dünyası
Biom
Tropik nəmlənmiş meşə
Aləm
Avstraliyanın dünyası
Yer növü
quru meşə
İqlim
Həmişə isti və nəmlə
Yer növü
quru
İqlim
İsti, qışda az yağış
İqlim
Həmişə isti
İqlim
Qışda az yağış olur
Yer növü
meşə örtüyü
Qida mühiti
ağac
Qida mühiti
quru
Sığınacaq
daimi sığınacaq yoxdur
Çoxalma
kolların arasında və ya ağacda
Trophic
hamıya yeyən
Çoxalma
hər iki valideyn növbə ilə
Çoxalma
canlı doğma
Çoxalma
yerüstü yuvada
Çoxalma
quru torpaq
6953.488153813823
9933.55450544832
310.0
390.0
900.0
1300.0
gomogamiya, həmişə döllənmə ilə çoxalma, nəsil dəyişməsi yoxdur
Worker
Quyruq ölçüsü
{name} {animal} kimi olsa, onda:
doğum vaxtı
Əl ölçüsü
İtlər, delfinlər, vaşaqlar 9-25 il əylənib ildə üç dəfə doğum günü qeyd edirlər
m
{n}-ci doğum günlərini qeyd edəcək
Map
q
t
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
bütün il boyu çox isən və çox rütubətli, yağışlar hər gün demək olar
Cənubi və Mərkəzi Amerika, isə və rütubətli, nəhəng meşələr
days
How old you would be if you lived as {name}
Dynamic Energy Budget (DEB) riyazi modeli əsasında hesablanmış nəzəri maksimal ömür uzunluğu. Bu dəyər metabolik parametrlərə əsaslanan bioloji potensialı əks etdirir və birbaşa müşahidəyə əsaslanmır — real qeydə alınmış ömür uzunluğu adətən xeyli qısadır.
yetkin primat
Maturity
meşə örtüyü
Cənubi və Mərkəzi Amerika, isə və rütubətli, nəhəng meşələr
Kokos
həşəratlar
Sağlamlıq haqqında
When your next birthday would fall if you lived as {name}
hər iki valideyn növbə ilə
Çoxalmanın intervalı
results
yırtqıcılardan qorunma
Rənglər
Sex
Upcoming jubilees
Grem linləri
isti, yayda yağışlar, qışda yağış az
mo
qışda yağış az, yayda daha çox
Trophic
Filters
qidaları əlləri və dişləri ilə ağac dalları arasında toplayır
yarpaqlar
həmişə isti və nəmlənmiş, nəhəng ağaclar və li analar
Upcoming birthdays
kolların arasında və ya ağacda
xəmir, yumurtalar və ya körpələr torpaqda və ya ona yaxın qurulmuş yuvalaqda inkişaf edir
Həqiqətən uzun ömür: 40-100 il. Baş balinalar, albatroslar, nəhəng tısbağalar ildə ən çox bir dəfə doğum gününü xatırlayırlar
Ömrün uzunluğu
yavruçular quru torpaqda canlı doğulur, tuxum və ya yumurtadan çıxmaq əvəzinə
Yaş (gənc heyvan)
Yaş (doğumdan ölümə qədər)
İsti, qışda az yağış
Yaş (embrion)
Gəzənlər
Avstraliyanın dünyası
Jubilee = every 10th birthday
Ətraflı:
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Biznes sosiskaları
meyvələr
Orta ömür uzunluğu
nektar
yerüstü yuvada
yarpaqlar
canlı doğma
Necə görünürlər?
yetkinlik / çoxalmanın başlanğıcı
çıxma (böcəklər)
ölüm / ömür sonu
Necə yaşayırlar?
mayalanma / yumurta qoyma
Necə davranırlar?
doğum / çıxma
metamorfoz / sürfə mərhələsinin sonu
sürətlənmənin sonu
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
0.5-dən 0.8 kilograma qədər, 0.5 – 1 metr
Pets
Primary oral structure used to seize, manipulate, or ingest food.
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
tatlı nektar və çiçək poleni
{name} üslubunda yubiley
pəncə
sm
Yaşlılar
Find an animal or breed...
ağız
turns
Səfehlər
quru meşə
meyvələr
Quyruğun rəngi
Forages on tree limbs or woody stems within vegetation.
Doğum sayı
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Necə qulluq etməli?
25-40 il yaşamaq. Oranqutanlar, qartallar, Afrika filləri ildə iki dəfə doğum günü qeyd edirlər
°C
Not specified
Share
Actively searching habitats to locate food items.
Harada rast gəlinir?
Species lacks any fixed or lasting shelter structure.
Describes food handling or digging performed with the forelimbs.
Qışda az yağış olur
Əfsanəvi uzunömürlülük: 100 ildən çox. Qalapaqos tısbağaları, Qrenlandiya köpəkbalıqları, okean quahogları ailə ilə 4 ildə bir dəfə qeyd edirlər
Nəsil
Tropik nəmlənmiş meşə
Aksakallar
Bro
adətən cinsi
toxumlar, göyərtələr, meyvələr
Taxons
{name} təqvimində
Foraging takes place among trees and woody vegetation.
hamıya yeyən
age
doğum tarixi
daimi sığınacaq yoxdur
istirahət
Xəzin rəngi
Bağla
was
7-15 aylıq karyera. Cırtdan hamsterlər, siçovullar, tarla kriketləri ayda iki dəfə doğum günü qeyd edirlər
Əsas
dırmanma
Neotropika dünyası
Çəkim?
Davamlı karnaval: cəmi bir neçə gün yaşayırlar. Mayböcəkləri, rotiferlər, midges gündə iki dəfədən çox doğum günü qeyd edirlər
əsas qida mənbələri
Neotropika dünyası
dişlər
Potential Habitat
d
Saxlanmada
1.3-3.5 il yolda. Meşə siçanları, anollar, göy qurşağı balıqları ayda bir dəfə doğum günü partisi edirlər
Kütlə
bitki qidaları və yarpaqları
Ağcaqanadlar, meyvə milçəkləri, kiçik xərçəngkimilər 7 aya qədər tələsib hər həftə doğum günü partisi keçirirlər
quru
Rüşeym inkişafı
adalar və Avstraliyanın bir hissəsi, çox qeyri-adi heyvanlar və bitkilər
quru torpaq
{name} üslubunda ad günü
Link copied
Həmişə isti
No results found
çocuğu hər iki valideyn növbə ilə quru torpaqda hamiləlik edir
On the map
bütün həyat mərhələləri
Dişi ♀
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
doğum ili
Yetişkinlik
quru mühit, suyun xaricində quru səth
sq mm
yr
çiçəklər
How similar?
Erkək ♂
bayrama qədər
balası
{name} kimi yaş
Necə çoxalırlar?
3.5-6 il yolda. Kirpilər, qarğalar, kərtənkələlər ildə 6 dəfə özlərinə doğum günü ləzzəti verirlər
Yeyilsə?
Neither
Moving up vertical surfaces like trunks or rocks to reach food.
doğumdan yetkinliyə qədər
Young offspring still dependent on parental care.
Nə yeyirlər?
Harada yaşayırlar?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
Başın rəngi
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
quru meşələr — tropik, mülayim, boreal
budaq
çalı və ya ağacın yüksək budaqlarında yuva
Müddət
canlı haseratlar
Həmişə isti və nəmlə
This is me
Oyunçular
Quruluşları necədir?
mm
Nəzəri ömür uzunluğu
Ulduzlar
ml
Link copied
Mənim yaşım?
Ölçüm?
wk
quru
Asexual
dəyişdirmək
Hansımız sanki sehrlə dönüb {animal} kimi olacaq?
Dovşanlar, şahinlər, qırmızıqulaq tısbağalar 6-9 il əylənib ildə dörd dəfə doğum günü partisi edirlər
Harada sığınırlar?
quru torpaqda, su hovuzlarının xaricində yaşayır və inkişaf edir
yağış meşəsi
{n}-ci doğum günlərini qeyd etdi
il boyu çox isidır, yağışlar tez-tez olur, amma bəzən qurudur
When you would have been born if you lived as {name}
Bətəni
Maksimal ömür uzunluğu
yem axtarma
Hermafrodit ⚥
embrion
Uzunluq
kq
ağac
Observations
◉{N} xüsusiyyət toxunuşla
erkən balası
kukla
imago
yeniyetmə
gənc heyvan
vieira-s-titi
vieira-s-titi
vieira-s-titi
tyty-fyyra
vieira-s-titi
vieira-s-titi
vieira-s-titi
vieira-s-titi
vieira-s-titi
bieilatiti
vieira-s-titi
vieira-s-titi
vieira-s-titi
vieira-s-titi
vieira-s-titi
  • The monkeys live in monogamous pairs and sing duets in the morning.
  • Vieira’s titi was described only in 2012 and is considered critically endangered.
  • Newborns cling to the father.
  • They spend almost all their time in the canopy and rarely descend to the ground.
  • In captivity they have lived about 15–20 years.
  • They feed on fruit, leaves and insects.
  • The tail is long and non-prehensile.
  • The species is named after a Brazilian zoologist.
  • They inhabit northern Brazil.
  • The main threat is deforestation.
  • Vieira’s titi was described only in 2012 and is considered critically endangered.
  • The species is named after a Brazilian zoologist.

Yaş

  • Newborns cling to the father.
  • In captivity they have lived about 15–20 years.

Vieira's titis typically live for ten to twenty years, although the theoretical maximum lifespan can extend from nineteen years and one month to twenty-seven years and three months. The species reaches sexual maturity between two and three years of age; at birth, the young’s eyes are open. The stage from birth to adulthood involves a newborn that is very small and spends the first few months on the body of its mother or father, lasting from one day to two years. During the adult stage, which lasts from two to twenty years, the species lives in a permanent pair, defends a forest area, and raises offspring.

Fenotip

  • They spend almost all their time in the canopy and rarely descend to the ground.
  • The tail is long and non-prehensile.

Vieira's titis have soft and dense fur that helps retain heat, and their long tails are utilized for balance. The species’ tails are very long and gripping, assisting with equilibrium when jumping between trees. Adult vieira's titis possess thick, grey-brown fur with a reddish tinge on the chest and abdomen, while the face is dark and nearly hairless, featuring large, expressive eyes. The animals have paws with long fingers and flat nails, allowing them to firmly grasp branches. The species’ long tails are used for balance.

Fiziologiya

Vieira's titis measure in body length from 31 to 39 centimeters, and weigh from 0.9 to 1.3 kilograms; the young have a body length from 15 to 25 centimeters and a body mass from 150 to 450 grams during the stage of development from birth to adulthood; adult vieira's titis have a body mass from 0.9 to 1.3 kilograms and a body length from 31 to 39 centimeters.

Yaşayış mühiti

  • They spend almost all their time in the canopy and rarely descend to the ground.
  • The main threat is deforestation.

Vieira's titis inhabit elevations from 50 meters to 400 meters above sea level in tropical moist forests characterized by high temperatures and humidity, large trees, and vines. The species occupies terrestrial landscapes, including ground forest and the forest canopy. The climate is hot year-round, with frequent rain but occasional dry periods; it is also very hot and very humid throughout the year, with rain almost every day. During winter, precipitation is minimal, whereas summer brings increased rainfall.

Sığınacaq

Vieira's titis are found in the crowns of tall trees and do not have a permanent or long-term shelter. The species uses locations for protection from predators and for resting, but they do not establish fixed dens. Therefore, vieira's titis lack a consistent refuge.

Coğrafiya

  • They inhabit northern Brazil.
  • The main threat is deforestation.

Vieira's titis are found within the Neotropics and Australasia biogeographical realms, inhabiting tropical dry forests of Mato Grosso ecosystems.

Qida

  • They feed on fruit, leaves and insects.

Vieira's titis primarily consume ripe fruits, young leaves, flowers, and occasionally insects, finding food among branches and foliage in the forest’s upper canopy; the species gathers food with both hands and teeth from within the trees. Their diet includes fruits, leaves, flowers, insects, nectar, and seeds, and the foraging strategy involves searching for and obtaining food. The daily food requirement ranges from 120 to 200 grams. Prey items consist of beetles, butterflies, flies, Hymenoptera, bedbugs, Orthoptera, dragonflies, stoneflies, and lacewings.

Çoxalma

  • Newborns cling to the father.

Vieira's titis inhabit terrestrial environments and develop exclusively on land, away from bodies of water; the species reproduces through live birth, with young being born alive on land rather than hatching from eggs or larvae. Gestation lasts 5 months, and a litter has 1 offspring. The male and female live together for many years, producing one infant annually. Both parents alternate in carrying the infant on land. The interval between births ranges from 11 months to 1 year 1 month. Parents build nests high in the branches of shrubs or trees, and eggs or young develop within a nest constructed on the ground or close to it. Sexual reproduction is always accomplished through fertilization, without generational changes. Both parents actively raise the young, with the father frequently carrying the infant. The species reaches maturity from 2 to 3 years of age.

  • The monkeys live in monogamous pairs and sing duets in the morning.