Манул

Манул — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Winkelbohrer, Public Domain

Узрост

Типичная продолжительность жизни — от 11 до 19 лет 11 месяцев. Максимальная продолжительность жизни — 18 лет. Теоретическая продолжительность жизни — от 7 лет до 16 лет 3 месяца. Возраст половой зрелости — от 9 месяцев 1 неделя до 1 год 3 месяца. Глаза открываются в возрасте — от 1 до 2 недели. Начинает ходить в возрасте — от 2 недели 4 дня до 4 недели. Зародыш развивается внутри матери. Котёнок рождается с закрытыми глазами. Мать кормит его молоком и греет. Длительность стадии: от 1 д до 1 мес 2 нед. Взрослый манул охотится и живёт самостоятельно. Длительность стадии: от 1 до 12 л.

Фенатып

Шерсть детёныша мягкая и густая с самого рождения, а у взрослого вида очень густая длинная шерсть защищает от сильных морозов и ветра; окрас помогает прятаться среди камней и травы. Плоская широкая морда обладает большими глазами и маленькими округлыми ушами, а короткие сильные ноги позволяют быстро двигаться по камням.

Фізіялогія

Манул – вид диких кошачьих, высота тела которого составляет от 22,9 до 33 см, а длина тела – от 50 до 65 см. Масса взрослого манула варьируется от 3,51 до 3,6 кг, тогда как масса детёныша составляет от 70 до 130 г, а длина тела – от 12 до 20 см. Взрослые особи имеют массу тела от 2,4 до 5 кг, и длину тела от 50 до 65 см.

Асяроддзе пражывання

Манул встречается на высоте над уровнем моря от 300 м до 4 км, предпочитая биомы умеренной степи с обилием травы и небольшим количеством деревьев, пустыни и сухие кусты с редкими дождями, а также горные луга, где прохладно и много растительности. Вид обитает на суше, в высокогорье и тундре, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, на лугах и степях, и на травяных угодьях. Климат в местах обитания манула может быть холодной степью с сухим климатом и холодной зимой, очень сухим, холодно-сухим почти весь год, а также характеризуется прохладным летом с температурой +15…+20 °C и небольшим количеством осадков зимой, при этом летом их больше.

Сховішча

Манул обитает на склонах холмов среди камней и использует логово в качестве укрытия. Это место служит манулу для размножения, отдыха и защиты от холода. Самка обустраивает логово для выкармливания детёнышей.

Геаграфія

Манул — вид, обитающий в мире Палеарктики, и его ареал включает Даурскую лесостепь, Альпийские луга и тундра Алтая, а также Альпийские луга и тундра Саян.

Харчаванне

Манул питается мелкими животными, основной добычей которого являются пищухи и грызуны; вид подстерегает жертву и ловит её быстрым прыжком, используя стратегию активной охоты, засады и преследования. В качестве корма выступают пищухи, серые полевки, малые песчанки, суслики, хомяковые, куропатка, кеклики и зайцы. Суточная потребность вида в пище составляет от 150 г до 350 г. Детёныши получают питание исключительно молоком. В некоторых культурах вид употребляется в пищу, однако не считается халяль и кошерным.

Размнажэнне

Манул обитает и развивается на суше, вне водоёмов, и размножение вида происходит посредством живорождения, когда детёныши рождаются живыми на суше, не вылупляются из яиц или икры; развитие зародыша длится 2 месяца 2 недели, а самка рожает от 2 до 6 котят один раз в год в укромной норе или расщелине, где гнездо спрятано в подземной норе. Только мать проявляет родительскую заботу о потомстве, и размер выводка составляет от 2 до 6 детёнышей; половое созревание самцов и самок наступает в возрасте от 1 до 2 года, а интервал размножения составляет 1 год, при этом размножение всегда происходит с гомогамией и оплодотворением, без смены поколений.

Маса
3513–3596 г
Даўжыня
500–650 мм
Працягласць жыцця
4356–7259 сутак 12–20 гадоў
166794
0
1
manul
be
манул
Felis manul
Манул — гэта невялікая дзікая кошка з вельмі густаю шерстваю і пласкай мардай. Яна жыве ў халадных степах і гарах Цэнтральнай Азыі.
Манул адрозніваецца ад іншых кошак вельмі густаю шерстваю і пласкай галавой. Ён важны для прыроды як паўстанар грызуноў у степах.
паляванне з засады
trophic:carnivore
feeding_sense:hearing
feeding_timing:nocturnal
#eeede8
Маса самца
2400–5000 г
Маса самкі
2200–4000 г
Маса (дзіцяня)
397–1050 г
Даўжыня (дарослая кошка)
500–650 мм
Даўжыня (дзіцяня)
120–200 мм
Вышыня
229–330 мм
Максімальная працягласць жыцця
6575 сутак 18 гадоў
Тэарэтычная працягласць жыцця
2555–5937 сутак 7–16 гадоў
Развіццё зародка
72 сутак 2 месяца 2 тыдні
Памер вывадка
2–6
Спеласць
365–730 сутак 1–2 гады
Патомацтва
2–6
Інтэрвал размнажэння
365 сутак 1 год
Тэмпература поўсці (дарослая кошка)
-40–25 °C
Размнажэнне
звычайны паўховы
Супастаўна па масе
Дынька
Біём
Паўмерная степ
Біём
Пустыня і сухія кусты
Біём
Гарадзкія лукі
Свет
свет Палеартыкі
Ландшафт
суша
Клімат
Дужад халодна
Ландшафт
высакагор'е і тундра
Ландшафт
пустыня і паўпустыня
Ландшафт
наземны лес
Ландшафт
наземныя лугі і стэпы
Ландшафт
наземныя травяныя ўгоддзі
Клімат
Прахаладнае лета
Клімат
Степ
Клімат
Халадная стэп
Клімат
Зімовы сухі
Клімат
Халадна і почти суха
Клімат
Прыемнае лета
Клімат
Тундра
Клімат
Полярная тундра
Клімат
Зіма са сьнегам
Клімат
Дужа сухо́
Асяроддзе харчавання
наземны
Асяроддзе харчавання
водны
Сховішча
нора
Харчаванне
драпежнік
Размнажэнне
забаўлівая маці
Размнажэнне
у норе
Размнажэнне
у наземным гнязде
Размнажэнне
жывародны
Размнажэнне
суша
Фізіялогія
Манул лінейце два разы ў год — вясной і асеньню.
4355.606250000001
7259.34375
2555.0
5936.529543150111
500.0
650.0
3512.7640162535604
3596.2827872318026
Манул лінейце два разы ў год — вясной і асеньню.
-1
-1
лугі, прэрыі, разнатраўныя паляны на сушы
гамогамія, размнажэнне заўсёды з апладоўваннем, чаргаваў пакаленняў няма
Рабочая асобіна
Будзь {name} як {animal}, то:
час нараджэння
засяда
размнажэнне
пераслед
дужы холодна, лета кароткае, шмат мху
Сабакі, дэльфіны, рысі гуляюць 9-25 гадоў і святкуюць тры разы на год
м
Карта
будзе святкаваць {n} дзень нараджэння
зіма почти без дажджу, але шмат сьнегу
г
лято няжажкае, +15…+20 °C
Полярная тундра
т
Калі наступіць наступны юбілей у летазлічэнні {name}
Человек
дни
Колькі б табе было гадоў, жыві ты як {name}
Тэарэтычная максімальная працягласць жыцця, ацэненая матэматычнай мадэллю Dynamic Energy Budget (DEB). Гэта біялагічны патэнцыял, разлічаны на аснове метабалічных параметраў, — рэальна зарэгістраваная працягласць жыцця, як правіла, значна меншая.
жывыя жывёлы
дарослая кошка
Спеласць
Зіма сухая і сніжная
Дынька
Пра здароўе
малока
Калі б наступіў твой наступны дзень нараджэння, жыві ты як {name}
грызуны ў цэлым — пацукі, вавёркі, суслікі
Інтэрвал размнажэння
вынікаў
Колеры
Прахаладнае лета
Пол
ахованне ад холаду
Upcoming jubilees
Грэміны
мес.
даждзі бываюць вельмі рэдка, почти пусканя
зімой ападкаў мала, летом іх больш
альпійскія лугі і арктычная тундра на сушы
паляванне з засады
Тип питания
Фільтры
плотояднасць / хидаўніцтва, ласаюцца і есуць іншых жывых жывёл
пісчукі
свет Палеартыкі
нора
Upcoming birthdays
ногі
Зіма са сьнегам
ікры, яйкі або дзяці развіваються ў гнязде, пабудованым на зямлі або блізка да яе
Сапраўды доўгае жыццё: 40-100 гадоў. Галаўныя кіты, альбатросы, гіганцкія чарапахі ўспамінаюць дзень нараджэння раз у год
Працягласць жыцця
высока ў горах, холадна, шмат травы і кустоў
у норе
Вышыня
Пустыня і сухія кусты
дзяці нарожваюцца жывыми на суслі, а не вылупляюцца з ікрынкі ці яйца
Узрост (маладое жывёла)
Узрост (ад нараджэння да смерці)
Узрост (эмбрыён)
вялікая частка Еўропы і Аззіі, розныя лесы, степі і тундра
Гулякі
Юбілей — гэта кожны 10-ы дзень нараджэння
суха, зімой холадна, шмат травы, мала дрэў
Падрабязней:
Stade de développement le plus précoce à l'intérieur d'un œuf ou d'un utérus.
Дэлавыя сосіскі
Сярэдняя працягласць жыцця
у наземным гнязде
Гарадзкія лукі
жывародны
Як выглядаюць?
палавая спеласць / пачатак размнажэння
вылет (у насякомых)
смерць / канец працягласці жыцця
птушы
Як жывуць?
апладненне / адкладванне яек
Як сябе паводзяць?
нараджэнне / вылупленне
метамарфоз / канец лічынкавай стадыі
канец акселерацыі
Падзяліцца
Знайсці хатняга жывёлу...
Individu mature et pleinement développé capable de se reproduire.
гняздо схавана ў подзёмнай нора
дужы холодна, шмат сьнегу і лёду
Chasse et capture active de proies vivantes.
Хатнія жывёлы
L'alimentation se fait principalement sur terre ou dans la végétation.
юбілей у стылі {name}
см
Старпёры
Знайсці жывёлу або пароду...
пустыня і паўпустыня
turns
Халатнікі
наземны лес
наземныя лугі і стэпы
наземныя травяныя ўгоддзі
п'юць малоко маці ў дзяцінстве
Памер вывадка
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Як даглядаць?
Жывуць ад 25 да 40 гадоў. Арангутаны, белагаловыя арланы, афрыканскія сланы святкуюць два разы на год
Не ўказана
°C
Поделиться
Тэмпература поўсці
высакагор'е і тундра
зіма амаль без дажджу, але шмат снегу
Дзе сустракаюцца?
гняздо схаванае ў подзёмнай норі, толькі маці паказвае бацькоўскую турботу пра патомства
ад 0,8 да 1,2 кілограмма, 0,6 – 1,2 метра
стэп
Зімовы сухі
Locomotion dans l'eau utilisée lors de la recherche ou de la capture de proies.
Легендарнае даўгалецце: больш за 100 гадоў. Галапагосскія чарапахі, гренландскія акулы, акіянскія вянгеркі святкуюць з сям'ёй раз у 4 гады
Патомацтва
Аксакалы
Бро
Дужад халодна
звычайны паўховы
Таксоны
драпежнік
калі б нарадзіліся як {name}
халадна, лета кароткае, дрэў амаль няма
Aktivno lovi in ujame premično plen v odprtem prostoru.
ўзрост
Grabljivac miruje i skriva se prije iznenadnog napada.
дата нараджэння
дробныя млекакормячыя — мышы, бурозубкі, кажаны
плаванне
свет Палеартыкі
засушлівыя наземныя біятопы з рэдкай расліннасцю
спынак
Колер поўсці
Закрыць
was
Кар'ера ад 7 да 15 месяцаў. Джунгарскія хамякі, палёўкі, палявыя цвыркуны святкуюць дзень нараджэння два разы на месяц
начны
Асноўнае
Мой вага?
Бесперапынны карнавал: жывуць усяго некалькі дзён. Аднадзёнкі, колавароткі, мошкі святкуюць дзень нараджэння больш за два разы на дзень
асноўныя крыніцы харчавання
зубы
засушлівы стэп
пасля ператварэння да смерці
Патэнцыйныя месцы пражывання
багато травы, мала дрэў, дажджы бываюць рэдка
дн.
У ўтрыманні
У руху ад 1,3 да 3,5 гадоў. Лясныя мышы, анолісы, вясёлкавыя рыбкі гуляюць раз на месяц
L'alimentation se fait dans des milieux aquatiques tels que rivières, lacs ou océans.
Маса
Камары, пладовыя мушкі, дробныя ракападобныя мітусяцца да 7 месяцаў і ладзяць вечарынку кожны тыдзень
наземны
Развіццё зародка
водны
дробныя млекакормячыя
суша
дзень нараджэння ў стылі {name}
Ссылка скопирована
скакаць
Нічога не знойдзена
живыя птушы
На карце
рэзкі выкід
Прыемнае лета
Самка ♀
усе жыццёвыя стадыі
Халадна і почти суха
Зіма сухая і сьнежная
грызуны
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Карта патэнцыйных месцаў пражывання змадэляваная па даных аб назіраннях. Карта © Zveriki.com, ліцэнзія CC BY 4.0.
год нараджэння
багато травы, мала дрэў, дажджы бываюць
Abri utilisé spécifiquement pour la reproduction ou la nidification.
Спеласць
забаўлівая маці
слых
наземнае асяроддзе пражывання, паверхня сушы па-за вадой
г.
кв. мм
лято камфортнае, +20…+25 °C
Наколькі падобныя?
Самец ♂
да свята засталося
дзіцяня
Тундра
узрост як {name}
Як размножваюцца?
У руху ад 3,5 да 6 гадоў. Вожыкі, вароны, яшчаркі частачаць сабе шэсць разоў на год
А калі з'есці?
Дужа сухо́
Ні тое, ні другое
ад нараджэння да даросласці
Jeune progéniture encore dépendante des soins parentaux.
Чым сілкуюцца?
сухо і холадна амаль удзень
Дзе жывуць?
Individu immature n'ayant pas encore atteint la maturité reproductive.
зімой шмат сьнегу, холадна
Колер галавы
Tvrde zubne strukture za ugriz, kidanje ili struganje hrane.
лясы на сушы — трапічныя, умераныя, барэальныя
грызуны
Працягласць
Гэта я
вялікая частка Еўропы і Аззіі, розныя лесы, степі і тундра
кіпці
Activité de recherche de nourriture principalement nocturne.
Степ
Геймеры
Як уладкаваны?
Паўмерная степ
мм
Тэарэтычная працягласць жыцця
Зоркі
Спасылка скапіравана
мл
Мой узрост?
тыд.
Мой памер?
суша
Бясполая
памяняць месцамі
актыўнае драпежніцтва
Хто з нас нібы па чарах ператворыцца і стане як {animal}?
Трусы, сокалы, чырвонавухія чарапахі гуляюць 6-9 гадоў і ладзяць вечарынку чатыры разы на год
Дзе хаваюцца?
Denota preferência por habitat de pradaria ou estepe.
абітаюць і развіваюцца на суше, па-за водоёмамі
адсвяткаваў {n} дзень нараджэння
адкрытыя травяністыя прасторы — стэпы, саваны, прэрыі
Калі б быў твой дзень нараджэння, жыві ты як {name}
Халадная стэп
Батяні
Максімальная працягласць жыцця
Гермафрадыт ⚥
эмбрыён
Даўжыня
кг
дужы жарка і суха, даждзі рэдкія, жывуць кактусы
Attaque rapide vers l'avant pour saisir une proie.
Назіранні
яшчэ ◉{N} уласцівасцей па дотыку
дзіцяня
лялечка
імага
моладзь
падлетак
pallas-s-cat
palassov-kot
manul
snwr-mghwly
manul
manul
manuruneko
manuli
sabanshy
manul
manyl
palasova-machka
manyl
manul
tu-sun
  • У манула зрачки остаются круглыми даже при ярком свете, в отличие от других кошек. Эта особенность также есть у пум, пантер и гепардов.
  • У котят манула высокая смертность от токсоплазмоза, которая превышает смертность от других причин. У взрослых особей заболевание проходит практически бессимптомно.
  • В неволе манул обычно живёт до 12 лет, но известен случай, когда манул прожил 18 лет. В дикой природе срок его жизни обычно не превышает 6 лет.
  • Манул может доставать грызунов из нор лапой. Кроме того, он способен охотиться, поджидая жертву у норы.
  • У манула мех самый пушистый и густой среди кошачьих. На спине у него достигается максимальная плотность волосков — до 9 тысяч на см².
  • Манул настолько хорошо затаивается, что крупная особь может потеряться из вида человека даже среди невысокой растительности, высотой 5—10 см. Это позволяет ему избегать опасности, даже если он не может убежать.
  • Мех манула выглядит как ледяной налёт из-за окраса волосков. Волоски имеют белый цвет у кончиков и чёрный — на вершинах, что создаёт такое впечатление.
  • Манулы достигают размеров взрослой особи к 6—8 месяцам и половой зрелости — к 9—10 месяцам. К 9—10 месяцам они могут размножаться уже с первого сезона, когда стали самостоятельными.
  • Территория манула намного больше, чем у других животных такого размера. Для самцов она может достигать 207 км², а у самок — 125 км².
  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.
  • В помёте манула чаще всего рождается 3—4 котёнка, иногда до 8 и в некоторых случаях даже до 10 котят. Средний размер выводка отличается в разных регионах.
  • Существовала гипотеза о родстве манула с персидской кошкой из-за его характерного внешнего вида. Эта гипотеза оказалась ошибочной, так как у манула 38 хромосом, в отличие от персидской кошки.
  • Один из самых скрытных котов.
  • Существовала гипотеза о родстве манула с персидской кошкой из-за его характерного внешнего вида. Эта гипотеза оказалась ошибочной, так как у манула 38 хромосом, в отличие от персидской кошки.

Узрост

  • В неволе манул обычно живёт до 12 лет, но известен случай, когда манул прожил 18 лет. В дикой природе срок его жизни обычно не превышает 6 лет.
  • Манулы достигают размеров взрослой особи к 6—8 месяцам и половой зрелости — к 9—10 месяцам. К 9—10 месяцам они могут размножаться уже с первого сезона, когда стали самостоятельными.

Типичная продолжительность жизни — от 11 до 19 лет 11 месяцев. Максимальная продолжительность жизни — 18 лет. Теоретическая продолжительность жизни — от 7 лет до 16 лет 3 месяца. Возраст половой зрелости — от 9 месяцев 1 неделя до 1 год 3 месяца. Глаза открываются в возрасте — от 1 до 2 недели. Начинает ходить в возрасте — от 2 недели 4 дня до 4 недели. Зародыш развивается внутри матери. Котёнок рождается с закрытыми глазами. Мать кормит его молоком и греет. Длительность стадии: от 1 д до 1 мес 2 нед. Взрослый манул охотится и живёт самостоятельно. Длительность стадии: от 1 до 12 л.

Фенатып

  • У манула зрачки остаются круглыми даже при ярком свете, в отличие от других кошек. Эта особенность также есть у пум, пантер и гепардов.
  • У манула мех самый пушистый и густой среди кошачьих. На спине у него достигается максимальная плотность волосков — до 9 тысяч на см².
  • Мех манула выглядит как ледяной налёт из-за окраса волосков. Волоски имеют белый цвет у кончиков и чёрный — на вершинах, что создаёт такое впечатление.
  • Один из самых скрытных котов.

Шерсть детёныша мягкая и густая с самого рождения, а у взрослого вида очень густая длинная шерсть защищает от сильных морозов и ветра; окрас помогает прятаться среди камней и травы. Плоская широкая морда обладает большими глазами и маленькими округлыми ушами, а короткие сильные ноги позволяют быстро двигаться по камням.

Фізіялогія

  • У манула мех самый пушистый и густой среди кошачьих. На спине у него достигается максимальная плотность волосков — до 9 тысяч на см².
  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.

Манул – вид диких кошачьих, высота тела которого составляет от 22,9 до 33 см, а длина тела – от 50 до 65 см. Масса взрослого манула варьируется от 3,51 до 3,6 кг, тогда как масса детёныша составляет от 70 до 130 г, а длина тела – от 12 до 20 см. Взрослые особи имеют массу тела от 2,4 до 5 кг, и длину тела от 50 до 65 см.

Асяроддзе пражывання

  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.

Манул встречается на высоте над уровнем моря от 300 м до 4 км, предпочитая биомы умеренной степи с обилием травы и небольшим количеством деревьев, пустыни и сухие кусты с редкими дождями, а также горные луга, где прохладно и много растительности. Вид обитает на суше, в высокогорье и тундре, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, на лугах и степях, и на травяных угодьях. Климат в местах обитания манула может быть холодной степью с сухим климатом и холодной зимой, очень сухим, холодно-сухим почти весь год, а также характеризуется прохладным летом с температурой +15…+20 °C и небольшим количеством осадков зимой, при этом летом их больше.

Сховішча

Манул обитает на склонах холмов среди камней и использует логово в качестве укрытия. Это место служит манулу для размножения, отдыха и защиты от холода. Самка обустраивает логово для выкармливания детёнышей.

Геаграфія

  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.

Манул — вид, обитающий в мире Палеарктики, и его ареал включает Даурскую лесостепь, Альпийские луга и тундра Алтая, а также Альпийские луга и тундра Саян.

Харчаванне

  • Манул может доставать грызунов из нор лапой. Кроме того, он способен охотиться, поджидая жертву у норы.

Манул питается мелкими животными, основной добычей которого являются пищухи и грызуны; вид подстерегает жертву и ловит её быстрым прыжком, используя стратегию активной охоты, засады и преследования. В качестве корма выступают пищухи, серые полевки, малые песчанки, суслики, хомяковые, куропатка, кеклики и зайцы. Суточная потребность вида в пище составляет от 150 г до 350 г. Детёныши получают питание исключительно молоком. В некоторых культурах вид употребляется в пищу, однако не считается халяль и кошерным.

Размнажэнне

  • В помёте манула чаще всего рождается 3—4 котёнка, иногда до 8 и в некоторых случаях даже до 10 котят. Средний размер выводка отличается в разных регионах.

Манул обитает и развивается на суше, вне водоёмов, и размножение вида происходит посредством живорождения, когда детёныши рождаются живыми на суше, не вылупляются из яиц или икры; развитие зародыша длится 2 месяца 2 недели, а самка рожает от 2 до 6 котят один раз в год в укромной норе или расщелине, где гнездо спрятано в подземной норе. Только мать проявляет родительскую заботу о потомстве, и размер выводка составляет от 2 до 6 детёнышей; половое созревание самцов и самок наступает в возрасте от 1 до 2 года, а интервал размножения составляет 1 год, при этом размножение всегда происходит с гомогамией и оплодотворением, без смены поколений.

Памер

  • Территория манула намного больше, чем у других животных такого размера. Для самцов она может достигать 207 км², а у самок — 125 км².
  • У котят манула высокая смертность от токсоплазмоза, которая превышает смертность от других причин. У взрослых особей заболевание проходит практически бессимптомно.
  • У котят манула высокая смертность от токсоплазмоза, которая превышает смертность от других причин. У взрослых особей заболевание проходит практически бессимптомно.
  • В неволе манул обычно живёт до 12 лет, но известен случай, когда манул прожил 18 лет. В дикой природе срок его жизни обычно не превышает 6 лет.
  • Манул может доставать грызунов из нор лапой. Кроме того, он способен охотиться, поджидая жертву у норы.
  • Манул настолько хорошо затаивается, что крупная особь может потеряться из вида человека даже среди невысокой растительности, высотой 5—10 см. Это позволяет ему избегать опасности, даже если он не может убежать.
  • Мех манула выглядит как ледяной налёт из-за окраса волосков. Волоски имеют белый цвет у кончиков и чёрный — на вершинах, что создаёт такое впечатление.
  • Манулы достигают размеров взрослой особи к 6—8 месяцам и половой зрелости — к 9—10 месяцам. К 9—10 месяцам они могут размножаться уже с первого сезона, когда стали самостоятельными.
  • Территория манула намного больше, чем у других животных такого размера. Для самцов она может достигать 207 км², а у самок — 125 км².
  • В помёте манула чаще всего рождается 3—4 котёнка, иногда до 8 и в некоторых случаях даже до 10 котят. Средний размер выводка отличается в разных регионах.
  • Один из самых скрытных котов.