Паўночная олуша

Олуша паўночная — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Odd Wellies (https://www.flickr.com/people/28828272@N06), Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic
Маса
3570–3827 г
Даўжыня
850–1000 мм
Працягласць жыцця
5479–10958 сутак 15–30 гадоў
26675
0
1
olusha-paunochnaya
be
олуша паўночная
Morus bassanus
Паўночная алуша — вялікая марская птушка з размахам крыл да двух метраў. Яна жыве ў паўночнай Атлантыцы, высматруе рыбу з паветра і нырае за ёй з вялікай вышыні.
Паўночная алуша адрозніваецца ад іншых алуша белым аперэннем з чорнымі канчыкамі крыл і жоўтай галавой. Яна важная для марскога прыроды, таму што рэгулюе колькасць рыбы і служыць ежай для вялікіх хидаўнікоў.
нырванне з паветра
trophic:carnivore
#faf8f1
Маса (дарослая птушка)
2500–3600 г
Маса (птушаня)
70–3200 г
Маса (маладая птушка)
2200–3400 г
Маса (яйка)
80–110 г
Даўжыня (дарослая птушка)
850–1000 мм
Даўжыня (маладая птушка)
800–950 мм
Даўжыня (птушаня)
100–700 мм
Размах крылаў
1720 мм
Максімальная працягласць жыцця
13660 сутак 37 гадоў 5 месяцаў
Тэарэтычная працягласць жыцця
9677–13825 сутак 27–38 гадоў
Развіццё зародка
43 сутак 1 месяц 2 тыдні
Памер вывадка
1
Спеласць
1460–2190 сутак 4–6 гадоў
Патомацтва
1
Інтэрвал размнажэння
365 сутак 1 год
Памер крылаў (дарослая птушка)
1650–1850 мм
Супастаўна па масе
Дамская сумачка
Свет
свет Неарктикі
Свет
Морскі свет
Свет
свет Палеартыкі
Асяроддзе пражывання (усё жыццё)
прыбярэжныя воды
Ландшафт
бентычная прыбярэжная зона
Ландшафт
прыдонная прыбярэжная зона
Клімат
Заўсёды вельмі мокра
Клімат
Цёплае ці жаркае лета
Ландшафт
марская асяроддзе
Клімат
Цёплае лета
Клімат
Цёплае ці жаркае лета і даждзі
Клімат
Умеренне моўе
Клімат
Халаднае моры
Асяроддзе харчавання
паветраны
Сховішча
гняздо
Харчаванне
драпежнік
5478.75
10957.5
9677.24755037587
13824.639357679816
850.0
1000.0
3570.012203989677
3826.6963719724276
Рабочая асобіна
Будзь {name} як {animal}, то:
час нараджэння
Нырае пад ваду, каб дабрацца да здабычы або ежы на глыбіні.
Pelagic Ocean
Сабакі, дэльфіны, рысі гуляюць 9-25 гадоў і святкуюць тры разы на год
м
Карта
будзе святкаваць {n} дзень нараджэння
г
т
Калі наступіць наступны юбілей у летазлічэнні {name}
Человек
дни
Цёплае лета
Колькі б табе было гадоў, жыві ты як {name}
лято ад прыемнага да вельмі жаркага
Тэарэтычная максімальная працягласць жыцця, ацэненая матэматычнай мадэллю Dynamic Energy Budget (DEB). Гэта біялагічны патэнцыял, разлічаны на аснове метабалічных параметраў, — рэальна зарэгістраваная працягласць жыцця, як правіла, значна меншая.
дарослая птушка
Спеласць
рыба невялікіх памераў
Дамская сумачка
Пра здароўе
ад 1,2 да 4,8 кілограмма, 0,7 – 1,4 метра
Цёплае ці жаркае лета і даждзі
прыбярэжныя воды
Калі б наступіў твой наступны дзень нараджэння, жыві ты як {name}
Інтэрвал размнажэння
вынікаў
паветраны
леці тёплае, зіма не вельмі холадная
Колеры
Пол
Upcoming jubilees
Грэміны
ныранне
мес.
живыя рыбы
усе моры і акіяны
Тип питания
Фільтры
дробная рыба
Цёплае ці жаркае лета
свет Палеартыкі
Upcoming birthdays
Structure de reproduction construite ou utilisée pour pondre des œufs et élever les petits.
Сапраўды доўгае жыццё: 40-100 гадоў. Галаўныя кіты, альбатросы, гіганцкія чарапахі ўспамінаюць дзень нараджэння раз у год
Працягласць жыцця
даждзі ідуць амаль заўсёды, вельмі сыра
Узрост (маладое жывёла)
Узрост (ад нараджэння да смерці)
Узрост (эмбрыён)
вялікая частка Еўропы і Аззіі, розныя лесы, степі і тундра
Колер лап
Гулякі
Hrana se skuplja u otvorenom zračnom prostoru iznad tla ili vode.
Памер крылаў
far from shore, deep water, large whales and sharks live here
Юбілей — гэта кожны 10-ы дзень нараджэння
прыдонная прыбярэжная зона
Падрабязней:
Stade de développement le plus précoce à l'intérieur d'un œuf ou d'un utérus.
бентычная прыбярэжная зона
Дэлавыя сосіскі
Сярэдняя працягласць жыцця
вода почти заўсё халодная, зімой можа быць лёд, летом не жарка
маладая птушка
Stade juvénile suivant la métamorphose larvaire mais pas encore adulte.
Як выглядаюць?
палавая спеласць / пачатак размнажэння
вылет (у насякомых)
смерць / канец працягласці жыцця
Як жывуць?
апладненне / адкладванне яек
Як сябе паводзяць?
нараджэнне / вылупленне
метамарфоз / канец лічынкавай стадыі
рыбы
канец акселерацыі
донны біятоп прыбярэжных марскіх вод
Падзяліцца
Знайсці хатняга жывёлу...
Individu mature et pleinement développé capable de se reproduire.
Халаднае моры
вода прахладная ці теплая, зімой бывае халодна, летом камфортна купацца
Chasse et capture active de proies vivantes.
лёт
Хатнія жывёлы
свет Неарктикі
юбілей у стылі {name}
см
Старпёры
Знайсці жывёлу або пароду...
Размах крылаў
turns
Халатнікі
Памер вывадка
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Як даглядаць?
Жывуць ад 25 да 40 гадоў. Арангутаны, белагаловыя арланы, афрыканскія сланы святкуюць два разы на год
Не ўказана
°C
Поделиться
Дзе сустракаюцца?
усе моры і акіяны
Легендарнае даўгалецце: больш за 100 гадоў. Галапагосскія чарапахі, гренландскія акулы, акіянскія вянгеркі святкуюць з сям'ёй раз у 4 гады
Патомацтва
Аксакалы
Бро
Таксоны
драпежнік
калі б нарадзіліся як {name}
ўзрост
дата нараджэння
свет Палеартыкі
Закрыць
was
Кар'ера ад 7 да 15 месяцаў. Джунгарскія хамякі, палёўкі, палявыя цвыркуны святкуюць дзень нараджэння два разы на месяц
Морскі свет
Асноўнае
Мой вага?
дэмерсальны біятоп прыбярэжных марскіх вод
Бесперапынны карнавал: жывуць усяго некалькі дзён. Аднадзёнкі, колавароткі, мошкі святкуюць дзень нараджэння больш за два разы на дзень
асноўныя крыніцы харчавання
Умеренне моўе
Патэнцыйныя месцы пражывання
дн.
У ўтрыманні
У руху ад 1,3 да 3,5 гадоў. Лясныя мышы, анолісы, вясёлкавыя рыбкі гуляюць раз на месяц
Маса
Камары, пладовыя мушкі, дробныя ракападобныя мітусяцца да 7 месяцаў і ладзяць вечарынку кожны тыдзень
Развіццё зародка
дзень нараджэння ў стылі {name}
свет Неарктикі
Ссылка скопирована
Нічога не знойдзена
Паўночная Амерыка і Грэнландыя, ад тундры да лесоў
Колер вачэй
На карце
усе жыццёвыя стадыі
Самка ♀
Колер пуховых пер’яў
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Карта патэнцыйных месцаў пражывання змадэляваная па даных аб назіраннях. Карта © Zveriki.com, ліцэнзія CC BY 4.0.
год нараджэння
Спеласць
багато дажджоў, лета ад цёплага да вельмі жаркага
г.
кв. мм
Колер дзюба
Наколькі падобныя?
Самец ♂
да свята засталося
птушаня
узрост як {name}
Як размножваюцца?
У руху ад 3,5 да 6 гадоў. Вожыкі, вароны, яшчаркі частачаць сабе шэсць разоў на год
А калі з'есці?
Ні тое, ні другое
ад нараджэння да даросласці
Jeune progéniture encore dépendante des soins parentaux.
гняздо
Чым сілкуюцца?
Дзе жывуць?
Individu immature n'ayant pas encore atteint la maturité reproductive.
Морскі свет
ад нараджэння да смерці
Колер апярэння
Працягласць
салёная марская асяроддзе пражывання
Гэта я
вялікая частка Еўропы і Аззіі, розныя лесы, степі і тундра
Заўсёды вельмі мокра
Геймеры
Як уладкаваны?
марская асяроддзе
shallow near the shore, water rises and falls, crabs live here
мм
Тэарэтычная працягласць жыцця
Зоркі
Спасылка скапіравана
мл
прыбярэжная марская зона — шэльф, нерытчная зона
Мой узрост?
тыд.
Мой памер?
Бясполая
памяняць месцамі
актыўнае драпежніцтва
Хто з нас нібы па чарах ператворыцца і стане як {animal}?
Трусы, сокалы, чырвонавухія чарапахі гуляюць 6-9 гадоў і ладзяць вечарынку чатыры разы на год
Дзе хаваюцца?
Колер галавы
адсвяткаваў {n} дзень нараджэння
Калі б быў твой дзень нараджэння, жыві ты як {name}
Littoral Zone
Батяні
Максімальная працягласць жыцця
Hvatanje ili skupljanje hrane u letu.
усё жыццё
Гермафрадыт ⚥
Паўночная Амерыка і Грэнландыя, ад тундры да лесоў
яйка
Даўжыня
кг
Назіранні
яшчэ ◉{N} уласцівасцей па дотыку
птушаня
лялечка
імага
маладая птушка
northern-gannet
severnaya-olusha
northern-gannet
atysh-shmaly
olusha-paunochnaya
hyusisayin-xevahav
shirokatsuodori
northern-gannet
severnaya-olusha
bugbang-ganes
severnaya-olusha
bluna
northern-gannet
severnaya-olusha
northern-gannet
  • Северная олуша способна погружаться на глубину до 12—15 м. Однако обычно она ныряет неглубоко.
  • Самцы Северной олушы при защите гнезда более агрессивны и в драке способны нанести противнику серьёзную рану. Столкновение начинается с угрожающей позы, в которой самец опускает клюв и наполовину распускает крылья.
  • Северная олуша не может взлететь при безветрии и волнении на море. В этих условиях она долго отдыхает на воде, так как не способна подняться в воздух.
  • Северная олуша в дикой природе живёт до 25 лет. В первый год жизни при неблагоприятных условиях смертность может достигать 65 %.
  • Северная олуша — самый северный вид в семействе олушевых и единственный, который встречается в Европе. Она образует колонии из нескольких тысяч пар.
  • Молодые Северные олухи совершают перелёт на расстояние 3000-5000 км, достигая побережья и островов Северо-Западной Африки. На востоке Атлантики этот путь особенно длинный.
  • Птенец Северной олуши в 11—12 недель весит больше родителей, но ещё не может летать и добывать пищу. В это время его оставляют без корма, и он прыгает с обрыва, парит несколько сот метров и плывёт подальше от берега.
  • Птенец Северной олушы появляется слепым и покрытым лишь чёрной кожей, первый белый пух прорастает только через 11 суток. Всё это время он тщательно согревается ногами одного из родителей.
  • Северная олуша пикирует в воду с высоты 10—30 м, чтобы поймать рыбу, головой вперёд погружаясь на несколько метров. Во время падения она успевает маневрировать вслед за двигающейся жертвой.
  • Перья Северной оуши обладают водоотталкивающей структурой. Как и у большинства морских птиц, они позволяют птице оставаться под водой длительное время.

Узрост

  • Северная олуша в дикой природе живёт до 25 лет. В первый год жизни при неблагоприятных условиях смертность может достигать 65 %.
  • Птенец Северной олушы появляется слепым и покрытым лишь чёрной кожей, первый белый пух прорастает только через 11 суток. Всё это время он тщательно согревается ногами одного из родителей.

Фенатып

  • Северная олуша пикирует в воду с высоты 10—30 м, чтобы поймать рыбу, головой вперёд погружаясь на несколько метров. Во время падения она успевает маневрировать вслед за двигающейся жертвой.
  • Перья Северной оуши обладают водоотталкивающей структурой. Как и у большинства морских птиц, они позволяют птице оставаться под водой длительное время.

Фізіялогія

  • Перья Северной оуши обладают водоотталкивающей структурой. Как и у большинства морских птиц, они позволяют птице оставаться под водой длительное время.

Геаграфія

  • Северная олуша способна погружаться на глубину до 12—15 м. Однако обычно она ныряет неглубоко.
  • Северная олуша — самый северный вид в семействе олушевых и единственный, который встречается в Европе. Она образует колонии из нескольких тысяч пар.
  • Молодые Северные олухи совершают перелёт на расстояние 3000-5000 км, достигая побережья и островов Северо-Западной Африки. На востоке Атлантики этот путь особенно длинный.
  • Северная олуша пикирует в воду с высоты 10—30 м, чтобы поймать рыбу, головой вперёд погружаясь на несколько метров. Во время падения она успевает маневрировать вслед за двигающейся жертвой.

Размнажэнне

  • Самцы Северной олушы при защите гнезда более агрессивны и в драке способны нанести противнику серьёзную рану. Столкновение начинается с угрожающей позы, в которой самец опускает клюв и наполовину распускает крылья.
  • Северная олуша способна погружаться на глубину до 12—15 м. Однако обычно она ныряет неглубоко.
  • Самцы Северной олушы при защите гнезда более агрессивны и в драке способны нанести противнику серьёзную рану. Столкновение начинается с угрожающей позы, в которой самец опускает клюв и наполовину распускает крылья.
  • Северная олуша не может взлететь при безветрии и волнении на море. В этих условиях она долго отдыхает на воде, так как не способна подняться в воздух.
  • Молодые Северные олухи совершают перелёт на расстояние 3000-5000 км, достигая побережья и островов Северо-Западной Африки. На востоке Атлантики этот путь особенно длинный.
  • Птенец Северной олуши в 11—12 недель весит больше родителей, но ещё не может летать и добывать пищу. В это время его оставляют без корма, и он прыгает с обрыва, парит несколько сот метров и плывёт подальше от берега.
  • Северная олуша пикирует в воду с высоты 10—30 м, чтобы поймать рыбу, головой вперёд погружаясь на несколько метров. Во время падения она успевает маневрировать вслед за двигающейся жертвой.
  • Перья Северной оуши обладают водоотталкивающей структурой. Как и у большинства морских птиц, они позволяют птице оставаться под водой длительное время.