Заяц-русак

Заяц-русак — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Iwona Kałuzińska, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Узрост

Типичная продолжительность жизни — от 8 лет до 13 лет 5 месяцев. Максимальная продолжительность жизни — 10 лет 9 месяцев. Возраст половой зрелости — от 7 месяцев 1 недели до 1 года. Глаза у детёныша открываются в возрасте — с рождения. Детёныш начинает ходить в возрасте — с рождения. Леверет. Детёныш рождается полностью покрытым шерстью, с открытыми глазами и способным быстро бегать. Мать приходит кормить его один-два раза в сутки. Взрослый заяц. Полностью выросшее животное, которое может размножаться и живёт самостоятельно. Длительность стадии: от 1 мес 2 нед до 7 л.

Фенатып

Русак – вид, обладающий характерными признаками. Детёныш покрыт мягкой шерстью, которая помогает сохранять тепло и маскироваться в траве, а уши уже довольно длинные, что позволяет слышать опасность. Взрослый русак имеет густую шерсть бурого цвета с чёрными кончиками на ушах, которая короче летом и гуще зимой. Очень длинные уши помогают слышать хищников на большом расстоянии и охлаждать тело в жару. Большие глаза по бокам головы обеспечивают широкий обзор, позволяя вовремя заметить опасность. Сильные и длинные задние ноги позволяют делать большие прыжки и развивать скорость до 80 километров в час.

Фізіялогія

Русак – вид, высота тела которого составляет от 68 до 75 см, а длина – от 50 до 70 см. Масса взрослого русака варьируется от 3,65 до 4,08 кг, тогда как детёныш имеет массу тела от 80 до 200 г и длину тела от 12 до 20 см. Взрослый самец или самка может достигать массы тела от 2,5 до 5 кг, при длине тела от 50 до 70 см.

Асяроддзе пражывання

Русак населяет сушу, наземные леса, луга и степи, а также кустарники, предпочитая высоту над уровнем моря до 800 м. Этот вид встречается в умеренном смешанном лесу, где лето тёплое и представлено дубами, берёзами и клёнами, на затопляемых лугах с обильной растительностью, в умеренной степи с преобладанием трав и небольшим количеством деревьев, и в тайге, характеризующейся холодной зимой и обилием хвойных деревьев, таких как ель и сосна. Климат для русака важен: лето может быть от прохладного до тёплого, от +15 до +25 °C, при этом всегда очень влажно, с большим количеством дождей и высокой сыростью, а зима не очень холодная.

Сховішча

Русак обитает в высокой траве, посевах или среди кустов, не имея постоянного укрытия. Вид не имеет постоянного или долговременного укрытия, и использует траву для защиты от хищников, а также для отдыха. У русака нет постоянного укрытия.

Геаграфія

Русак обитает в мире Палеарктики, и его среда обитания включает Кельтские широколиственные леса, Широколиственные леса Западной Европы, Смешанные леса Балтии и Европейские атлантические смешанные леса.

Харчаванне

Заяц-русак ест только растения. Летом он щиплет траву, листья и молодые побеги. Зимой питается корой деревьев, ветками и сухой травой. Способ добычи пищи — грызёт растения. Корм — трава, злаки, бобовые растения, кора деревьев, молодые побеги, молодые побеги и ростки, зерно, кора. Стратегия питания — поиск и добыча пищи, пастьба. Суточная потребность в пище — от 0,5 кг до 1,2 кг. Корма на стадии «Детёныш» — молоко. Враги вида (на него охотятся) — орёл, Кайманы, волчьи, Барсуки. В некоторых культурах это животное едят, но оно не считается кошерным.

Размнажэнне

Русак – вид, обитающий и развивающийся на суше, вне водоёмов, размножается посредством живорождения, при котором детёныши рождаются живыми на суше, не вылупляются из яиц или икры; развитие зародыша длится 1 месяц 2 недели, а самки приносят от трёх до пяти помётов за тёплый сезон. Детёныши рождаются уже с шерстью и открытыми глазами, мать кормит их молоком, но быстро оставляет в укрытии, а интервал размножения составляет от 1 месяца 1 недели до 1 месяца 3 недель; размер выводка составляет 1–5, и икра, яйца или детёныши развиваются в наземном гнезде, расположенном прямо на поверхности грунта на суше. Зрелость наступает в возрасте от 8 месяцев до 1 года, а половое размножение происходит посредством гомогамии, всегда с оплодотворением и без смены поколений.

Маса
3651–4077 г
Даўжыня
500–700 мм
Працягласць жыцця
2931–4885 сутак 8–13 гадоў
26838
0
1
zayats-rusak
be
заяц-русак
Lepus europaeus
61
Заяц-русак — вялікі звярунак з доўгімі вушамі, моцнымі заднімі нагамі і рыжавата-бурай шерсткою. Ён хутка бегва па полях і лугax, каб уцячы ад ворагоў.
Заяц-русак большы за зайца-беляка і не меняе колер шерсты на белы зімой. Ён служыць важнай ежай для ліс, ваўкоў, арлоў і дапамагае распаўсюджаць семяні раслін па полях.
грызе расліны
trophic:herbivore
feeding_timing:crepuscular
#fbfbfa
Маса (дзіцяня)
80–200 г
Маса (заяц)
2500–5000 г
Даўжыня (заяц)
500–700 мм
Даўжыня (дзіцяня)
120–200 мм
Вышыня
680–750 мм
Максімальная працягласць жыцця
3908 сутак 10 гадоў 9 месяцаў
Тэарэтычная працягласць жыцця
2931–4885 сутак 8–13 гадоў
Развіццё зародка
42 сутак 1 месяц 2 тыдні
Памер вывадка
1–5
Спеласць
240–365 сутак 8 месяцаў – 1 год
Патомацтва
1–5
Інтэрвал размнажэння
35–50 сутак 1–2 месяца
Колькасць вачэй (заяц)
2
Колькасць вушэй (заяц)
2
Колькасць вушэй (дзіцяня)
2
Колькасць задніх ног (заяц)
2
Памер вушэй (заяц)
90–130 мм
Памер вушэй (дзіцяня)
40–60 мм
Памер задніх ног (заяц)
180–220 мм
Размнажэнне
звычайны паўховы
Супастаўна па масе
Дынька
Біём
Затопленыя луги
Свет
свет Палеартыкі
Біём
Умераны смешаны лес
Біём
Паўмерная степ
Біём
Тайга
Ландшафт
суша
Клімат
Цёплае лета і шмат дажджоў
Ландшафт
наземны лес
Ландшафт
наземныя лугі і стэпы
Ландшафт
хмызнякі
Клімат
Заўсёды вельмі мокра
Клімат
Цёплае лета
Клімат
Многія дажджоў і прахалае лета
Клімат
Лета ад халоднага да цёплага
Клімат
Прыемнае лета
Асяроддзе харчавання
наземны
Асяроддзе харчавання
дрэвавы
Сховішча
няма пастаяннага сховішча
Харчаванне
траваед
Размнажэнне
гняздо на зямлі
Размнажэнне
у наземным гнязде
Размнажэнне
жывародны
Размнажэнне
суша
Фізіялогія
Два разы ў год — вясной і восень. Вясной густае зімняя шерсть замяняецца больш кароткай і рыжай летняй.
2931.13125
4885.21875
2931.13125
4885.21875
500.0
700.0
3650.926124992243
4077.3286231644797
Два разы ў год — вясной і восень. Вясной густае зімняя шерсть замяняецца больш кароткай і рыжай летняй.
-1
-1
гамогамія, размнажэнне заўсёды з апладоўваннем, чаргаваў пакаленняў няма
дзяўбенне
Рабочая асобіна
Будзь {name} як {animal}, то:
час нараджэння
Сабакі, дэльфіны, рысі гуляюць 9-25 гадоў і святкуюць тры разы на год
м
Карта
будзе святкаваць {n} дзень нараджэння
г
т
Калі наступіць наступны юбілей у летазлічэнні {name}
Человек
дни
Цёплае лета
Колькі б табе было гадоў, жыві ты як {name}
Тэарэтычная максімальная працягласць жыцця, ацэненая матэматычнай мадэллю Dynamic Energy Budget (DEB). Гэта біялагічны патэнцыял, разлічаны на аснове метабалічных параметраў, — рэальна зарэгістраваная працягласць жыцця, як правіла, значна меншая.
заяц
Спеласць
Дынька
расліны
Пра здароўе
малока
Калі б наступіў твой наступны дзень нараджэння, жыві ты як {name}
Інтэрвал размнажэння
вынікаў
забаўка ад хидаў
Колькасць вачэй
леці тёплае, зіма не вельмі холадная
Колеры
Пол
Upcoming jubilees
Грэміны
мес.
Тип питания
Фільтры
зерне
Ujame ali obdeluje hrano z grizenjem ali kljuvanjem z gobcem.
свет Палеартыкі
маладыя парасткі і ўсходы
трава
Upcoming birthdays
ікры, яйкі або дзяці развіваються ў гнязде, пабудованым на зямлі або блізка да яе
Сапраўды доўгае жыццё: 40-100 гадоў. Галаўныя кіты, альбатросы, гіганцкія чарапахі ўспамінаюць дзень нараджэння раз у год
Працягласць жыцця
ліст
Вышыня
гняздо на зямлі
маладыя пагонкі
даждзі ідуць амаль заўсёды, вельмі сыра
дзяці нарожваюцца жывыми на суслі, а не вылупляюцца з ікрынкі ці яйца
кара
Узрост (маладое жывёла)
Узрост (ад нараджэння да смерці)
Узрост (эмбрыён)
вялікая частка Еўропы і Аззіі, розныя лесы, степі і тундра
Гулякі
Юбілей — гэта кожны 10-ы дзень нараджэння
Памер вушэй
Падрабязней:
Stade de développement le plus précoce à l'intérieur d'un œuf ou d'un utérus.
Дэлавыя сосіскі
Сярэдняя працягласць жыцця
у наземным гнязде
жывародны
Як выглядаюць?
палавая спеласць / пачатак размнажэння
вылет (у насякомых)
смерць / канец працягласці жыцця
змяркавы
Як жывуць?
апладненне / адкладванне яек
Як сябе паводзяць?
нараджэнне / вылупленне
метамарфоз / канец лічынкавай стадыі
канец акселерацыі
Падзяліцца
Знайсці хатняга жывёлу...
Individu mature et pleinement développé capable de se reproduire.
Хатнія жывёлы
Berulang kali mematuk atau menyelidik substrat dengan paruh untuk mendapatkan makanan.
кусанне
хмызнякі
Многія дажджоў і прахалае лета
L'alimentation se fait principalement sur terre ou dans la végétation.
юбілей у стылі {name}
наземныя хмызняковыя біятопы — маквіс, чапараль, буш
см
Лета ад халоднага да цёплага
Старпёры
Знайсці жывёлу або пароду...
turns
Халатнікі
наземны лес
наземныя лугі і стэпы
злакі
Затопленыя луги
п'юць малоко маці ў дзяцінстве
зерне злакаў — пшаніца, рыс, проса, кукуруза
Колькасць вушэй
Памер вывадка
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Як даглядаць?
Жывуць ад 25 да 40 гадоў. Арангутаны, белагаловыя арланы, афрыканскія сланы святкуюць два разы на год
выпас
Не ўказана
°C
Поделиться
Recherche active d'habitats pour localiser des sources de nourriture.
Дзе сустракаюцца?
L'espèce ne possède aucune structure d'abri fixe ou durable.
ад 0,8 да 1,2 кілограмма, 0,6 – 1,2 метра
стэп
Памер задніх ног
траваед
багато дажджоў, пазняе лета, зімой снег
Hrani se s striženjem ali grizenjem nizke vegetacije ali alg.
Легендарнае даўгалецце: больш за 100 гадоў. Галапагосскія чарапахі, гренландскія акулы, акіянскія вянгеркі святкуюць з сям'ёй раз у 4 гады
Патомацтва
Аксакалы
лісце і сцёблы злакаў і іншай травяністай расліннасці
Бро
звычайны паўховы
Таксоны
калі б нарадзіліся як {name}
Traženje hrane se odvija među drvećem i drvenastom vegetacijom.
ўзрост
дата нараджэння
няма пастаяннага сховішча
свет Палеартыкі
разрыванне
спынак
Колер поўсці
Закрыць
was
Кар'ера ад 7 да 15 месяцаў. Джунгарскія хамякі, палёўкі, палявыя цвыркуны святкуюць дзень нараджэння два разы на месяц
начны
Асноўнае
раслітнаеда, жывяцца толькі раслітнай ежай
кара і луб дрэў і кустоў
лазаць
Мой вага?
Бесперапынны карнавал: жывуць усяго некалькі дзён. Аднадзёнкі, колавароткі, мошкі святкуюць дзень нараджэння больш за два разы на дзень
асноўныя крыніцы харчавання
зубы
кара
пасля ператварэння да смерці
Патэнцыйныя месцы пражывання
дн.
У ўтрыманні
У руху ад 1,3 да 3,5 гадоў. Лясныя мышы, анолісы, вясёлкавыя рыбкі гуляюць раз на месяц
Маса
халадная зіма, шмат хвойных дрэў: яліна, сосна
Камары, пладовыя мушкі, дробныя ракападобныя мітусяцца да 7 месяцаў і ладзяць вечарынку кожны тыдзень
наземны
Pflanzen
Развіццё зародка
Trga ali raztrga hrano z zobmi, kljunom ali kremplji.
суша
дзень нараджэння ў стылі {name}
Hrana se skuplja direktno sa površine listova.
трава
Ссылка скопирована
Нічога не знойдзена
Колер вачэй
На карце
маладыя парасткі, росткі, зялёныя стрэлкі раслін
Прыемнае лета
усе жыццёвыя стадыі
Самка ♀
грызе расліны
гняздо разгублена прама на паверхні грунту на суслі
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Карта патэнцыйных месцаў пражывання змадэляваная па даных аб назіраннях. Карта © Zveriki.com, ліцэнзія CC BY 4.0.
год нараджэння
багато травы, мала дрэў, дажджы бываюць
кора дрэў
Спеласць
наземнае асяроддзе пражывання, паверхня сушы па-за вадой
г.
кв. мм
лято камфортнае, +20…+25 °C
Наколькі падобныя?
Самец ♂
да свята засталося
дзіцяня
узрост як {name}
Як размножваюцца?
У руху ад 3,5 да 6 гадоў. Вожыкі, вароны, яшчаркі частачаць сабе шэсць разоў на год
бобавыя расліны
А калі з'есці?
Ні тое, ні другое
Déplacement sur des surfaces verticales comme des troncs ou des rochers pour atteindre la nourriture.
Jeune progéniture encore dépendante des soins parentaux.
Чым сілкуюцца?
Дзе жывуць?
Колер вушэй
Tvrde zubne strukture za ugriz, kidanje ili struganje hrane.
лясы на сушы — трапічныя, умераныя, барэальныя
вада часта заляе зямлю, шмат травы
Умераны смешаны лес
Працягласць
Гэта я
вялікая частка Еўропы і Аззіі, розныя лесы, степі і тундра
Activité de recherche de nourriture principalement nocturne.
Заўсёды вельмі мокра
Геймеры
Як уладкаваны?
Паўмерная степ
мм
Тэарэтычная працягласць жыцця
Зоркі
Спасылка скапіравана
мл
Мой узрост?
тыд.
Мой памер?
суша
Колькасць задніх ног
Тайга
Бясполая
памяняць месцамі
Хто з нас нібы па чарах ператворыцца і стане як {animal}?
Трусы, сокалы, чырвонавухія чарапахі гуляюць 6-9 гадоў і ладзяць вечарынку чатыры разы на год
Дзе хаваюцца?
Denota preferência por habitat de pradaria ou estepe.
Цёплае лета і шмат дажджоў
абітаюць і развіваюцца на суше, па-за водоёмамі
адсвяткаваў {n} дзень нараджэння
адкрытыя травяністыя прасторы — стэпы, саваны, прэрыі
Калі б быў твой дзень нараджэння, жыві ты як {name}
Батяні
Максімальная працягласць жыцця
лято не жаркае, ад +15 да +25 °C
фуражироўка
Гермафрадыт ⚥
эмбрыён
леці теплае, шмат дубоў, берёз, клёнаў
Даўжыня
кг
багато дажджоў, лета цёплае і прыемнае
дрэвавы
Назіранні
яшчэ ◉{N} уласцівасцей па дотыку
зайчаня
лялечка
імага
моладзь
падлетак
brown-hare-european-hare
zayats-rusak
boz-dovsan
qwa-awrwby
zayats-rusak
gors-napastak
yabunousagi
rukhi-k-urdgheli
zayats-rusak
supmestokki
zayats-rusak
evropski-zets
ur-kuyany
yevropa-quyoni
ou-zhou-ye-tu
  • Русак может бежать до 50—60 км/ч на коротком расстоянии. Бегает он быстрее беляка, и его прыжки длиннее.
  • Серые куропатки зимой ищут корм в заячьих копанках, потому что сами не могут разрыть снег. Они не способны разрыть снег, и поэтому полагаются на копанки русаков.
  • Заяц-русак зимой продолжает кормиться семенами и ветошью трав, озимыми и остатками огородных культур, выкапывая их из-под снега. В условиях глубокого снежного покрова он переходит на древесную и кустарниковую растительность.
  • Возраст зайца-русака определяется по хрящевому утолщению на локтевой кости, которое у молодых особей сильно выражено и легко прощупывается. У старых зайцев хрящ окостеневает, и рост конечностей прекращается.
  • Русаки в Западной Европе могут рожать до 5 выводков в год. В годы с тёплой зимой и ранней весной самки успевают принести по 5 выводков.
  • Зимний мех русака немногим светлее летнего, в отличие от беляков, русаки никогда не бывают зимой белоснежными. Голова, кончики ушей и передняя часть спины остаются тёмными даже зимой.
  • Самые крупные особи зайца-русака встречаются на севере и северо-востоке ареала. Их масса может достигать 7 кг.
  • Зайчата русака становятся самостоятельными уже к 3—4 неделям. К 2 неделям они достигают веса 300—400 г и активно едят траву.
  • Гон у зайца-русака может длиться весь год, и первые зайчата появляются уже в январе. В благоприятных климатических условиях гон начинается в январе, а в Западной Европе он обычно длится с марта по сентябрь.
  • Русаки осенью спускаются в поймы рек, а весной возвращаются в горы. В горах они осенью спускаются в поймы рек, а весной поднимаются обратно в горы.

Узрост

  • Зайчата русака становятся самостоятельными уже к 3—4 неделям. К 2 неделям они достигают веса 300—400 г и активно едят траву.

Типичная продолжительность жизни — от 8 лет до 13 лет 5 месяцев. Максимальная продолжительность жизни — 10 лет 9 месяцев. Возраст половой зрелости — от 7 месяцев 1 недели до 1 года. Глаза у детёныша открываются в возрасте — с рождения. Детёныш начинает ходить в возрасте — с рождения. Леверет. Детёныш рождается полностью покрытым шерстью, с открытыми глазами и способным быстро бегать. Мать приходит кормить его один-два раза в сутки. Взрослый заяц. Полностью выросшее животное, которое может размножаться и живёт самостоятельно. Длительность стадии: от 1 мес 2 нед до 7 л.

Фенатып

  • Возраст зайца-русака определяется по хрящевому утолщению на локтевой кости, которое у молодых особей сильно выражено и легко прощупывается. У старых зайцев хрящ окостеневает, и рост конечностей прекращается.
  • Зимний мех русака немногим светлее летнего, в отличие от беляков, русаки никогда не бывают зимой белоснежными. Голова, кончики ушей и передняя часть спины остаются тёмными даже зимой.

Русак – вид, обладающий характерными признаками. Детёныш покрыт мягкой шерстью, которая помогает сохранять тепло и маскироваться в траве, а уши уже довольно длинные, что позволяет слышать опасность. Взрослый русак имеет густую шерсть бурого цвета с чёрными кончиками на ушах, которая короче летом и гуще зимой. Очень длинные уши помогают слышать хищников на большом расстоянии и охлаждать тело в жару. Большие глаза по бокам головы обеспечивают широкий обзор, позволяя вовремя заметить опасность. Сильные и длинные задние ноги позволяют делать большие прыжки и развивать скорость до 80 километров в час.

Фізіялогія

  • Возраст зайца-русака определяется по хрящевому утолщению на локтевой кости, которое у молодых особей сильно выражено и легко прощупывается. У старых зайцев хрящ окостеневает, и рост конечностей прекращается.

Русак – вид, высота тела которого составляет от 68 до 75 см, а длина – от 50 до 70 см. Масса взрослого русака варьируется от 3,65 до 4,08 кг, тогда как детёныш имеет массу тела от 80 до 200 г и длину тела от 12 до 20 см. Взрослый самец или самка может достигать массы тела от 2,5 до 5 кг, при длине тела от 50 до 70 см.

Асяроддзе пражывання

Русак населяет сушу, наземные леса, луга и степи, а также кустарники, предпочитая высоту над уровнем моря до 800 м. Этот вид встречается в умеренном смешанном лесу, где лето тёплое и представлено дубами, берёзами и клёнами, на затопляемых лугах с обильной растительностью, в умеренной степи с преобладанием трав и небольшим количеством деревьев, и в тайге, характеризующейся холодной зимой и обилием хвойных деревьев, таких как ель и сосна. Климат для русака важен: лето может быть от прохладного до тёплого, от +15 до +25 °C, при этом всегда очень влажно, с большим количеством дождей и высокой сыростью, а зима не очень холодная.

Сховішча

Русак обитает в высокой траве, посевах или среди кустов, не имея постоянного укрытия. Вид не имеет постоянного или долговременного укрытия, и использует траву для защиты от хищников, а также для отдыха. У русака нет постоянного укрытия.

Геаграфія

  • Русаки в Западной Европе могут рожать до 5 выводков в год. В годы с тёплой зимой и ранней весной самки успевают принести по 5 выводков.
  • Самые крупные особи зайца-русака встречаются на севере и северо-востоке ареала. Их масса может достигать 7 кг.
  • Гон у зайца-русака может длиться весь год, и первые зайчата появляются уже в январе. В благоприятных климатических условиях гон начинается в январе, а в Западной Европе он обычно длится с марта по сентябрь.
  • Русаки осенью спускаются в поймы рек, а весной возвращаются в горы. В горах они осенью спускаются в поймы рек, а весной поднимаются обратно в горы.

Русак обитает в мире Палеарктики, и его среда обитания включает Кельтские широколиственные леса, Широколиственные леса Западной Европы, Смешанные леса Балтии и Европейские атлантические смешанные леса.

Харчаванне

  • Заяц-русак зимой продолжает кормиться семенами и ветошью трав, озимыми и остатками огородных культур, выкапывая их из-под снега. В условиях глубокого снежного покрова он переходит на древесную и кустарниковую растительность.
  • Зайчата русака становятся самостоятельными уже к 3—4 неделям. К 2 неделям они достигают веса 300—400 г и активно едят траву.

Заяц-русак ест только растения. Летом он щиплет траву, листья и молодые побеги. Зимой питается корой деревьев, ветками и сухой травой. Способ добычи пищи — грызёт растения. Корм — трава, злаки, бобовые растения, кора деревьев, молодые побеги, молодые побеги и ростки, зерно, кора. Стратегия питания — поиск и добыча пищи, пастьба. Суточная потребность в пище — от 0,5 кг до 1,2 кг. Корма на стадии «Детёныш» — молоко. Враги вида (на него охотятся) — орёл, Кайманы, волчьи, Барсуки. В некоторых культурах это животное едят, но оно не считается кошерным.

Размнажэнне

Русак – вид, обитающий и развивающийся на суше, вне водоёмов, размножается посредством живорождения, при котором детёныши рождаются живыми на суше, не вылупляются из яиц или икры; развитие зародыша длится 1 месяц 2 недели, а самки приносят от трёх до пяти помётов за тёплый сезон. Детёныши рождаются уже с шерстью и открытыми глазами, мать кормит их молоком, но быстро оставляет в укрытии, а интервал размножения составляет от 1 месяца 1 недели до 1 месяца 3 недель; размер выводка составляет 1–5, и икра, яйца или детёныши развиваются в наземном гнезде, расположенном прямо на поверхности грунта на суше. Зрелость наступает в возрасте от 8 месяцев до 1 года, а половое размножение происходит посредством гомогамии, всегда с оплодотворением и без смены поколений.

  • Русак может бежать до 50—60 км/ч на коротком расстоянии. Бегает он быстрее беляка, и его прыжки длиннее.
  • Серые куропатки зимой ищут корм в заячьих копанках, потому что сами не могут разрыть снег. Они не способны разрыть снег, и поэтому полагаются на копанки русаков.
  • Возраст зайца-русака определяется по хрящевому утолщению на локтевой кости, которое у молодых особей сильно выражено и легко прощупывается. У старых зайцев хрящ окостеневает, и рост конечностей прекращается.
  • Русаки в Западной Европе могут рожать до 5 выводков в год. В годы с тёплой зимой и ранней весной самки успевают принести по 5 выводков.
  • Зайчата русака становятся самостоятельными уже к 3—4 неделям. К 2 неделям они достигают веса 300—400 г и активно едят траву.
  • Русаки осенью спускаются в поймы рек, а весной возвращаются в горы. В горах они осенью спускаются в поймы рек, а весной поднимаются обратно в горы.