Касаткі

Касатка — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Photo by Robert Pitman., Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Маса
3000000–6000000 г
Даўжыня
5000–9000 мм
Працягласць жыцця
24654–41091 суткі 68–113 гадоў
26843
0
1
kasatka
be
касатка
Orcinus orca
303
Косатка з'яўляецца найбуйнейшым дэльфіном і верхоўным хищнікам акіянаў. Гэта сацыяльнае марское млекопітаючае з чарна-белай акраскай і высокай інтэлектам.
Косатка адрозніваецца ад іншых дэльфінаў вялікім памерам, высокім спінным плаўнікам у самцоў і складным сацыяльным жыццём у сям'ях. Яна важная для прыроды як галоўны хищнік, які рэгулюе колькасць іншых марскіх жывёлаў.
эхалакацыя і групавое паляванне
trophic:carnivore
feeding_sense:echolocation
#fcfcfb
Маса самкі
1760189–3268923 г
Маса самца
4000000–10000000 г
Маса (эмбрыён)
5000–25000 г
Маса (дэльфіняня)
150000–800000 г
Даўжыня самца
6000–9000 мм
Даўжыня самкі
5000–7500 мм
Даўжыня (эмбрыён)
400–800 мм
Даўжыня (дэльфіняня)
2000–4000 мм
Максімальная працягласць жыцця
32873 сутак 90 гадоў 1 месяц
Тэарэтычная працягласць жыцця
24377–34824 сутак 67–95 гадоў
Развіццё зародка
435 сутак 1 год 2 месяца
Памер вывадка
1
Спеласць
3285–7300 сутак 9–20 гадоў
Патомацтва
1
Інтэрвал размнажэння
1095–2190 сутак 3–6 гадоў
Колькасць зубоў (дарослы дэльфін)
40–56
Памер цела (дэльфіняня)
2000–4000 мм
Памер цела (дарослы дэльфін)
5000–9000 мм
Памер зубоў (дарослы дэльфін)
50–130 мм
Памер спіннога плаўніка самца
1000–1800 мм
Памер дыхала (дарослы дэльфін)
100–200 мм
Памер грудных плаўнікоў (дарослы дэльфін)
1000–2000 мм
Тэмпература цела (дарослы дэльфін)
0–30 °C
Размнажэнне
звычайны паўховы
Супастаўна па масе
Грузовік
Свет
Морскі свет
Свет
свет Неарктикі
Біём
Устье рэкі ў мора
Свет
свет Палеартыкі
Свет
свет Індамалайі
Свет
свет Аўстралазіі
Ландшафт
прыбярэжныя воды
Ландшафт
адкрытае мора
Ландшафт
мезапелагіяль
Ландшафт
эпіпелагіяль
Ландшафт
марская асяроддзе
Клімат
Цёплае мора
Клімат
Прыполярнае мора
Клімат
Полярнае моўе
Клімат
Халаднае моры
Клімат
Умеренне моўе
Сховішча
няма пастаяннага сховішча
Размнажэнне
у адкрытым моры
Харчаванне
драпежнік
Размнажэнне
у маці
Размнажэнне
жывародны ў моры
Размнажэнне
выносіць у сумцы ці ў роце
Размнажэнне
морэ
24654.375
41090.625
24376.796659532407
34823.99522790344
5000.0
9000.0
3000000.0
6000000.0
гамогамія, размнажэнне заўсёды з апладоўваннем, чаргаваў пакаленняў няма
Рабочая асобіна
Будзь {name} як {animal}, то:
час нараджэння
Pelagic Ocean
Сабакі, дэльфіны, рысі гуляюць 9-25 гадоў і святкуюць тры разы на год
м
Карта
будзе святкаваць {n} дзень нараджэння
г
т
Калі наступіць наступны юбілей у летазлічэнні {name}
Человек
эхалакацыя
дни
адкрытае мора
живыя восьміногі, кальмары
Колькі б табе было гадоў, жыві ты як {name}
Тэарэтычная максімальная працягласць жыцця, ацэненая матэматычнай мадэллю Dynamic Energy Budget (DEB). Гэта біялагічны патэнцыял, разлічаны на аснове метабалічных параметраў, — рэальна зарэгістраваная працягласць жыцця, як правіла, значна меншая.
у маці
дарослы дэльфін
Спеласць
гаваноножныя
Пра здароўе
прыбярэжныя воды
малока
у сумцы/роце бацькі ў марскнай вадзе
марскіяя львы
Калі б наступіў твой наступны дзень нараджэння, жыві ты як {name}
Грузовік
Інтэрвал размнажэння
вынікаў
Полярнае моўе
Колеры
Пол
Upcoming jubilees
Грэміны
мес.
Колер зубоў
живыя рыбы
усе моры і акіяны
Тип питания
Фільтры
мёртвые мышы, зайцы, лані
Upcoming birthdays
Сапраўды доўгае жыццё: 40-100 гадоў. Галаўныя кіты, альбатросы, гіганцкія чарапахі ўспамінаюць дзень нараджэння раз у год
Працягласць жыцця
кіты
Узрост (маладое жывёла)
Узрост (ад нараджэння да смерці)
Узрост (эмбрыён)
вялікая частка Еўропы і Аззіі, розныя лесы, степі і тундра
Гулякі
far from shore, deep water, large whales and sharks live here
свет Аўстралазіі
Юбілей — гэта кожны 10-ы дзень нараджэння
Падрабязней:
Stade de développement le plus précoce à l'intérieur d'un œuf ou d'un utérus.
зверы
Дэлавыя сосіскі
змяркавая зона мора, 200–1000 метраў глыбіні
Сярэдняя працягласць жыцця
вода почти заўсё халодная, зімой можа быць лёд, летом не жарка
Тэмпература цела
дзіця вынашвае маці ў сумцы ці ў роце ў марскнай вадзе
звяры
Як выглядаюць?
палавая спеласць / пачатак размнажэння
тюлені
вылет (у насякомых)
смерць / канец працягласці жыцця
птушы
Як жывуць?
апладненне / адкладванне яек
Як сябе паводзяць?
нараджэнне / вылупленне
метамарфоз / канец лічынкавай стадыі
рыбы
канец акселерацыі
верхні асветлены слой мора, 0–200 метраў
Падзяліцца
Знайсці хатняга жывёлу...
Individu mature et pleinement développé capable de se reproduire.
Халаднае моры
вода прахладная ці теплая, зімой бывае халодна, летом камфортна купацца
Chasse et capture active de proies vivantes.
дзе рэка ўпадае ў мора, вада трохі солёная, шмат рыбы і птушак
Хатнія жывёлы
свет Індамалайі
юбілей у стылі {name}
см
даўфіны
Старпёры
Знайсці жывёлу або пароду...
turns
Халатнікі
п'юць малоко маці ў дзяцінстве
Памер зубоў
Памер вывадка
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Як даглядаць?
Жывуць ад 25 да 40 гадоў. Арангутаны, белагаловыя арланы, афрыканскія сланы святкуюць два разы на год
более 0,35 тонны, ад 2,5 метра
Не ўказана
°C
Поделиться
мора ў большасці года пакрытая льдам або плавае шмат льдзін, зімой вельмі холадна
пелагіяль — адкрытая вада далёка ад берага і дна
Дзе сустракаюцца?
усе моры і акіяны
Памер грудных плаўнікоў
L'espèce ne possède aucune structure d'abri fixe ou durable.
Памер спіннога плаўніка
Легендарнае даўгалецце: больш за 100 гадоў. Галапагосскія чарапахі, гренландскія акулы, акіянскія вянгеркі святкуюць з сям'ёй раз у 4 гады
Патомацтва
Аксакалы
Бро
звычайны паўховы
Таксоны
драпежнік
калі б нарадзіліся як {name}
абітаюць і развіваюцца ў соланай марскои вадзе
ўзрост
вода почти заўсё ўцеплая, нават зімой можна купацца, летом вельмі жарка
дата нараджэння
свет Палеартыкі
няма пастаяннага сховішча
спынак
Закрыць
was
Кар'ера ад 7 да 15 месяцаў. Джунгарскія хамякі, палёўкі, палявыя цвыркуны святкуюць дзень нараджэння два разы на месяц
Морскі свет
эпіпелагіяль
дзяці нарожваюцца жывыми прама ў марскнай вадзе, а не вылупляюцца з ікрынкі ці яйца
Асноўнае
Мой вага?
мезапелагіяль
Бесперапынны карнавал: жывуць усяго некалькі дзён. Аднадзёнкі, колавароткі, мошкі святкуюць дзень нараджэння больш за два разы на дзень
асноўныя крыніцы харчавання
Умеренне моўе
пасля ператварэння да смерці
Патэнцыйныя месцы пражывання
дн.
У ўтрыманні
У руху ад 1,3 да 3,5 гадоў. Лясныя мышы, анолісы, вясёлкавыя рыбкі гуляюць раз на месяц
Маса
морэ
Камары, пладовыя мушкі, дробныя ракападобныя мітусяцца да 7 месяцаў і ладзяць вечарынку кожны тыдзень
Развіццё зародка
Памер цела
выспы і частка Аўстраліі, шмат незвычайных жывёл і раслін
Цёплае мора
дзень нараджэння ў стылі {name}
свет Неарктикі
Ссылка скопирована
Нічога не знойдзена
Паўночная Амерыка і Грэнландыя, ад тундры да лесоў
живыя птушы
На карце
Самка ♀
усе жыццёвыя стадыі
Колер цела
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Карта патэнцыйных месцаў пражывання змадэляваная па даных аб назіраннях. Карта © Zveriki.com, ліцэнзія CC BY 4.0.
буйныя млекакормячыя
год нараджэння
Спеласць
г.
кв. мм
захаванне ад сонца
Наколькі падобныя?
Самец ♂
да свята засталося
дэльфіняня
выносіць у сумцы ці ў роце
узрост як {name}
Як размножваюцца?
У руху ад 3,5 да 6 гадоў. Вожыкі, вароны, яшчаркі частачаць сабе шэсць разоў на год
А калі з'есці?
живыя млекопітаючыя, мышы, зайцы, лані і іншыя
Ні тое, ні другое
Jeune progéniture encore dépendante des soins parentaux.
Чым сілкуюцца?
Дзе жывуць?
Морскі свет
Устье рэкі ў мора
групавое паляванне
пелага́ль — плаваюць у адкрытым моры, далёка ад дна і берага
Працягласць
рыба
Колер грудных плаўнікоў
салёная марская асяроддзе пражывання
Гэта я
эхалакацыя і групавое паляванне
Геймеры
Колькасць зубоў
Як уладкаваны?
марская асяроддзе
shallow near the shore, water rises and falls, crabs live here
мм
Тэарэтычная працягласць жыцця
Зоркі
Спасылка скапіравана
мл
Памер дыхала
прыбярэжная марская зона — шэльф, нерытчная зона
Мой узрост?
тыд.
Мой памер?
моўе амаль заўсёды пакрыта доўгім лёдом, вельмі холадна круглы год
Колер спіннога плаўніка
Бясполая
памяняць месцамі
Прыполярнае мора
Паўднё-Усходняя Азіявыя і востраўы, заўсёды жарка і сыра
актыўнае драпежніцтва
Хто з нас нібы па чарах ператворыцца і стане як {animal}?
Трусы, сокалы, чырвонавухія чарапахі гуляюць 6-9 гадоў і ладзяць вечарынку чатыры разы на год
Дзе хаваюцца?
адсвяткаваў {n} дзень нараджэння
Калі б быў твой дзень нараджэння, жыві ты як {name}
Littoral Zone
Батяні
жывародны ў моры
Максімальная працягласць жыцця
Гермафрадыт ⚥
эмбрыён
Даўжыня
кг
у адкрытым моры
Назіранні
яшчэ ◉{N} уласцівасцей па дотыку
дэльфіня
лялечка
імага
моладзь
падлетак
dwarf-killer-whale
kosatka
orca-gladiator
hwt-qatl
kasatki
xoyadelfin
kirahoeru
tselnamgala-veshap-i
kosatka
beomgolae
kosatka
kit-ubitsa
kosatka
kosatka
hu-jing
  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Косатка — крупнейший хищник среди китообразных, охотящийся на теплокровных. Она единственный современный представитель рода, в котором раньше существовал ещё один вид, Orcinus citoniensis.
  • Мать косатка выталкивает детёныша на мелководье или на сушу, чтобы научить его управляться с добычей на берегу. Если детёныш паникует, она выныривает и утаскивает его за собой, повторяя урок до уверенного поведения.
  • Косатки нападают на самок кашалота, стараясь помешать им уйти в глубину, но избегают самцов, так как их сила велика, а челюсти способны нанести смертельную рану. При нападении они кусают жертву за горло и плавники, пытаясь не дать ей подняться к поверхности.
  • Самка косатки может охотиться на крупную белую акулу, используя приёмы охоты. Акула не намного меньше самой косатки.
  • У самок косаток есть менопауза, и они живут многие десятилетия после потери способности к размножению. Этот период начинается приблизительно в сорокалетнем возрасте, когда они прекращают рожать детёнышей.
  • Транзитные косатки издают меньше звуков, поскольку морские млекопитающие способны их услышать. Согласно теории, они ориентируются за счёт пассивного прослушивания шумов океана, в отличие от резидентных.
  • Косатка слышит звуки до 100 кГц, хотя её наибольшая чувствительность наблюдается на частоте 20 кГц. Исследование 1999 года показало, что обе обследованные косатки реагировали на звуки этой высокой частоты.
  • Резидентные и транзитные косатки не скрещиваются, и это не менялось минимум 100 тысяч лет. Анализ геномов показал, что между ними отсутствует перекрёстное скрещивание на протяжении последних 100 тысяч лет.
  • Самцы косаток достигают длины 10 м и массы до 8 т, а самки — до 8,7 м длины. У самцов спинной плавник достигает высоты до 1,5 м и почти прямой.
  • Косатка использует сложные тактические схемы для охоты, применяя их стаей. Стаи разворачиваются в цепь и плывут со скоростью около 5 км/ч.
  • Косатки нападают на суда, даже если они крупнее самих косаток. Опыт изучения случаев показал, что они атакуют именно суда, а не людей, воспринимая их как самостоятельные объекты.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Средняя продолжительность жизни косатки составляет 50 лет для самцов и 75—100 лет для самок. В неволе эти числа сокращаются в два-три раза.
  • Косатки сотрудничают с дельфинами при охоте, скоординированно следуя за ними на глубину и снижая эхолокацию, руководствуясь акустическими сигналами дельфинов. Косатки делят пойманную рыбу с членами стаи, а дельфины потребляют остатки пищи.
  • Форма пятен у косатки настолько индивидуальна, что позволяет идентифицировать отдельных особей. В водах Арктики и Антарктики белые пятна могут приобретать желтовато-зеленоватый или бурый оттенок из-за покрывающей их плёнки диатомовых водорослей.
  • Косатки нападают не только из-за голода или защиты территории. Раздражительными и агрессивными они становятся также в период размножения.
  • Спаривание у косаток происходит при объединении родственных группировок. Все члены одной группировки являются роднёй друг другу.
  • Продолжительность беременности у косатки точно не установлена, хотя считается, что она длится 16—17 месяцев. Спаривание у косаток происходит в летние месяцы и в начале осени.
  • Самец косатки может убить детёныша, чтобы пробудить интерес матери к повторному зачатию. Это происходит, чтобы возобновить её цикл, добивающийся её самец.
  • Косатки обладают сложной социальной организацией, которая уступает по сложности внутренних и внешних социальных связей только социальным структурам слонов и высших приматов. Их основой является матриархальная группа, обычно состоящая из самки с детёнышами разного возраста и взрослых сыновей.
  • Косатки нападают на людей не из-за голода, а из-за стресса и одиночества в неволе. Нападения происходили, когда их разлучали с супругами и детёнышами или из-за отсутствия партнёра в брачный сезон.
  • Косатка может выражать недовольство хлопком хвостовым или грудными плавниками. В самом крайнем случае возмущённая особь делает это.
  • Косатка после убийства допускает в бассейн других людей, чтобы они могли забрать тело погибшей жертвы. А через какое-то время она снова идёт на контакт с людьми.
  • Косатки охотятся на тюленей, устраивая засады и используя рельеф дна рядом с лежбищами. Только один самец нападает, а остальные косатки ждут в отдалении.
  • Косатки сгоняют косяк рыбы в плотный шар и глушат её ударами хвоста. Для этой охоты требуется стая из 5 до 15 особей.
  • Верхний порог слышимости у косатки — 31 кГц, что значительно ниже, чем у афалин. Диапазон наибольшей чувствительности у неё составляет 5–30 кГц.
  • Косатка обладает уникальным вокальным диалектом, который включает как звуки, общие для всех косаток, так и звуки, характерные только для её группировки. Каждая группировка имеет свой собственный набор звуков.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.
  • Косатка может потопить судно, если нанесёт сильный удар по корпусу. Течь от удара, возникшая в деревянном корпусе, привела к потоплению судна в 320 км от берега.
  • Здоровые косатки заботятся о старых, больных или покалеченных сородичах. Половое созревание наступает примерно к 12—14 годам.
  • Резидентные и транзитные косатки не скрещиваются, и это не менялось минимум 100 тысяч лет. Анализ геномов показал, что между ними отсутствует перекрёстное скрещивание на протяжении последних 100 тысяч лет.

Узрост

  • У самок косаток есть менопауза, и они живут многие десятилетия после потери способности к размножению. Этот период начинается приблизительно в сорокалетнем возрасте, когда они прекращают рожать детёнышей.
  • Средняя продолжительность жизни косатки составляет 50 лет для самцов и 75—100 лет для самок. В неволе эти числа сокращаются в два-три раза.

Фенатып

  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Косатки нападают на самок кашалота, стараясь помешать им уйти в глубину, но избегают самцов, так как их сила велика, а челюсти способны нанести смертельную рану. При нападении они кусают жертву за горло и плавники, пытаясь не дать ей подняться к поверхности.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Форма пятен у косатки настолько индивидуальна, что позволяет идентифицировать отдельных особей. В водах Арктики и Антарктики белые пятна могут приобретать желтовато-зеленоватый или бурый оттенок из-за покрывающей их плёнки диатомовых водорослей.
  • Косатка может выражать недовольство хлопком хвостовым или грудными плавниками. В самом крайнем случае возмущённая особь делает это.
  • Косатки сгоняют косяк рыбы в плотный шар и глушат её ударами хвоста. Для этой охоты требуется стая из 5 до 15 особей.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.

Фізіялогія

  • Транзитные косатки издают меньше звуков, поскольку морские млекопитающие способны их услышать. Согласно теории, они ориентируются за счёт пассивного прослушивания шумов океана, в отличие от резидентных.
  • Самцы косаток достигают длины 10 м и массы до 8 т, а самки — до 8,7 м длины. У самцов спинной плавник достигает высоты до 1,5 м и почти прямой.

Памер

  • Самцы косаток достигают длины 10 м и массы до 8 т, а самки — до 8,7 м длины. У самцов спинной плавник достигает высоты до 1,5 м и почти прямой.

Харчаванне

  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Косатка — крупнейший хищник среди китообразных, охотящийся на теплокровных. Она единственный современный представитель рода, в котором раньше существовал ещё один вид, Orcinus citoniensis.
  • Мать косатка выталкивает детёныша на мелководье или на сушу, чтобы научить его управляться с добычей на берегу. Если детёныш паникует, она выныривает и утаскивает его за собой, повторяя урок до уверенного поведения.
  • Косатка использует сложные тактические схемы для охоты, применяя их стаей. Стаи разворачиваются в цепь и плывут со скоростью около 5 км/ч.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Косатки сотрудничают с дельфинами при охоте, скоординированно следуя за ними на глубину и снижая эхолокацию, руководствуясь акустическими сигналами дельфинов. Косатки делят пойманную рыбу с членами стаи, а дельфины потребляют остатки пищи.
  • Косатки охотятся на тюленей, устраивая засады и используя рельеф дна рядом с лежбищами. Только один самец нападает, а остальные косатки ждут в отдалении.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.

Размнажэнне

  • У самок косаток есть менопауза, и они живут многие десятилетия после потери способности к размножению. Этот период начинается приблизительно в сорокалетнем возрасте, когда они прекращают рожать детёнышей.
  • Спаривание у косаток происходит при объединении родственных группировок. Все члены одной группировки являются роднёй друг другу.
  • Продолжительность беременности у косатки точно не установлена, хотя считается, что она длится 16—17 месяцев. Спаривание у косаток происходит в летние месяцы и в начале осени.
  • Косатка обладает уникальным вокальным диалектом, который включает как звуки, общие для всех косаток, так и звуки, характерные только для её группировки. Каждая группировка имеет свой собственный набор звуков.
  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Мать косатка выталкивает детёныша на мелководье или на сушу, чтобы научить его управляться с добычей на берегу. Если детёныш паникует, она выныривает и утаскивает его за собой, повторяя урок до уверенного поведения.
  • Косатки нападают на самок кашалота, стараясь помешать им уйти в глубину, но избегают самцов, так как их сила велика, а челюсти способны нанести смертельную рану. При нападении они кусают жертву за горло и плавники, пытаясь не дать ей подняться к поверхности.
  • Самка косатки может охотиться на крупную белую акулу, используя приёмы охоты. Акула не намного меньше самой косатки.
  • Транзитные косатки издают меньше звуков, поскольку морские млекопитающие способны их услышать. Согласно теории, они ориентируются за счёт пассивного прослушивания шумов океана, в отличие от резидентных.
  • Косатка слышит звуки до 100 кГц, хотя её наибольшая чувствительность наблюдается на частоте 20 кГц. Исследование 1999 года показало, что обе обследованные косатки реагировали на звуки этой высокой частоты.
  • Косатка использует сложные тактические схемы для охоты, применяя их стаей. Стаи разворачиваются в цепь и плывут со скоростью около 5 км/ч.
  • Косатки нападают на суда, даже если они крупнее самих косаток. Опыт изучения случаев показал, что они атакуют именно суда, а не людей, воспринимая их как самостоятельные объекты.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Средняя продолжительность жизни косатки составляет 50 лет для самцов и 75—100 лет для самок. В неволе эти числа сокращаются в два-три раза.
  • Косатки сотрудничают с дельфинами при охоте, скоординированно следуя за ними на глубину и снижая эхолокацию, руководствуясь акустическими сигналами дельфинов. Косатки делят пойманную рыбу с членами стаи, а дельфины потребляют остатки пищи.
  • Форма пятен у косатки настолько индивидуальна, что позволяет идентифицировать отдельных особей. В водах Арктики и Антарктики белые пятна могут приобретать желтовато-зеленоватый или бурый оттенок из-за покрывающей их плёнки диатомовых водорослей.
  • Косатки нападают не только из-за голода или защиты территории. Раздражительными и агрессивными они становятся также в период размножения.
  • Спаривание у косаток происходит при объединении родственных группировок. Все члены одной группировки являются роднёй друг другу.
  • Самец косатки может убить детёныша, чтобы пробудить интерес матери к повторному зачатию. Это происходит, чтобы возобновить её цикл, добивающийся её самец.
  • Косатки обладают сложной социальной организацией, которая уступает по сложности внутренних и внешних социальных связей только социальным структурам слонов и высших приматов. Их основой является матриархальная группа, обычно состоящая из самки с детёнышами разного возраста и взрослых сыновей.
  • Косатки нападают на людей не из-за голода, а из-за стресса и одиночества в неволе. Нападения происходили, когда их разлучали с супругами и детёнышами или из-за отсутствия партнёра в брачный сезон.
  • Косатка может выражать недовольство хлопком хвостовым или грудными плавниками. В самом крайнем случае возмущённая особь делает это.
  • Косатка после убийства допускает в бассейн других людей, чтобы они могли забрать тело погибшей жертвы. А через какое-то время она снова идёт на контакт с людьми.
  • Косатки охотятся на тюленей, устраивая засады и используя рельеф дна рядом с лежбищами. Только один самец нападает, а остальные косатки ждут в отдалении.
  • Косатки сгоняют косяк рыбы в плотный шар и глушат её ударами хвоста. Для этой охоты требуется стая из 5 до 15 особей.
  • Верхний порог слышимости у косатки — 31 кГц, что значительно ниже, чем у афалин. Диапазон наибольшей чувствительности у неё составляет 5–30 кГц.
  • Косатка обладает уникальным вокальным диалектом, который включает как звуки, общие для всех косаток, так и звуки, характерные только для её группировки. Каждая группировка имеет свой собственный набор звуков.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.
  • Косатка может потопить судно, если нанесёт сильный удар по корпусу. Течь от удара, возникшая в деревянном корпусе, привела к потоплению судна в 320 км от берега.
  • Здоровые косатки заботятся о старых, больных или покалеченных сородичах. Половое созревание наступает примерно к 12—14 годам.

Утрыманне

  • Косатки нападают на людей не из-за голода, а из-за стресса и одиночества в неволе. Нападения происходили, когда их разлучали с супругами и детёнышами или из-за отсутствия партнёра в брачный сезон.