Пума

Пума — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Ltshears - Trisha M Shears, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Узрост

Развитие пумы начинается со стадии «Эмбрион», когда зародыш развивается внутри матери, после чего глаза открываются в возрасте от 1 до 2 недель. Котёнок с голубыми глазами и пятнами на шерсти переходит в стадию «Детёныш», где живёт с матерью, пьёт молоко и учится охотиться. В возрасте от 2 недели 4 дня до 4 недели вид начинает ходить, а возраст половой зрелости наступает от 2 до 4 года. Стадия «Взрослый» длится от 2 до 15 лет, когда пума охотится самостоятельно и живёт в одиночестве. Типичная продолжительность жизни вида составляет от 20 лет 3 месяцев до 33 года 9 месяцев, максимальная – 27 лет, а теоретическая – от 11 лет 11 месяцев до 23 года 10 месяцев.

Фенатып

Пума обладает характерной внешностью, позволяющей успешно охотиться и выживать в различных условиях. Детёныш пумы имеет мягкую шерсть с тёмными пятнами для маскировки. Взрослый вид отличается короткой гладкой шерстью серо-коричневого цвета, которая помогает прятаться среди скал и кустов. У взрослой особи длинные острые клыки помогают быстро убивать добычу, а острые когти втягиваются в лапы и используются для захвата добычи. Также у пумы есть длинный хвост, который помогает держать равновесие во время прыжков.

Фізіялогія

Пума – вид, характеризующийся высотой тела от 22,9 до 33 см и длиной тела от 1,5 до 2,4 м. Масса взрослого вида составляет от 36,7 до 39,41 кг, в то время как на стадии эмбриона масса тела варьируется от 1 до 400 г, а длина тела – от 1 мм до 10 см. Детёныш пумы имеет массу тела от 400 г до 25 кг и длину тела от 30 см до 1,2 м. Взрослый самец может достигать массы тела от 50 до 100 кг, а длина его тела составляет от 1,8 до 2,4 м.

Асяроддзе пражывання

Пума обитает на суше, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, лугах и степях, а также в наземной приливной зоне и кустарниках. Вид встречается в умеренном смешанном лесу с тёплым летом и обилием дубов, берёз и клёнов, в умеренном хвойном лесу с прохладным климатом и хвойными деревьями, в затопляемых лугах с обильной растительностью, в пустынях и сухих кустах с редкими дождями и кактусами, и в тайге с холодной зимой и елями, соснами. Климат в местах обитания пумы может быть разным: от холодной степи с сухим климатом и малой растительностью до очень сухого климата, близкого к пустынному, или холодного и почти сухого. Температура летом варьируется от прохладной, +15…+20 °C, до тёплой, +15…+25 °C. Вид может встречаться на высоте над уровнем моря до 4,8 км.

Сховішча

Пума обитает в горах или лесу и использует для укрытия логово. Логово служит пуме для размножения, отдыха и защиты от солнца.

Геаграфія

Пума обитает в мире Афротропики, мире Неарктики и мире Неотропики, встречаясь в Лесах центральных и южных Каскадных гор, Лесах Восточных Каскадов, Лесах Кламат-Сискию, Горных лесах Уосатч и Юинта, Сосново-дубовых лесах Сьерра-Мадре-Оксиденталь и Ксерофитных кустарниках Калифорнийского залива.

Харчаванне

Пума — хищник, охотящийся на оленей, лосей и более мелких животных, используя стратегию активной охоты и засады; вид тихо подкрадывается и нападает одним мощным прыжком. В качестве корма служат олени, мускусные крысы, грызуны, зайцы и кролики, крупные и мелкие млекопитающие, а также бобровые, настоящие олени, полорогие, зайцы, пекари, енот, арктомис, мазамы, ламы, лоси и американские кролики. Суточная потребность в пище составляет от 1,8 кг до 3,5 кг, а детёныши питаются молоком. В некоторых культурах вид употребляют в пищу, однако он не считается халяль и кошерным.

Размнажэнне

Пума — вид, обитающий и развивающийся на суше, размножается половым путем, характеризующимся гомогамией и оплодотворением без смены поколений, при этом самка вынашивает детёнышей около трёх месяцев и рожает их в укромном месте. Интервал размножения составляет от 1 года до 2 лет 6 месяцев, а спаривание происходит в любое время года. Размер выводка варьируется от 1 до 6, детёныши рождаются живыми, и мать растит котят одна. Зрелость наступает в возрасте от 2 до 4 лет, а развитие зародыша занимает три месяца.

Маса
36699–39407 г
Даўжыня
1500–2400 мм
Працягласць жыцця
7396–12327 сутак 20–34 гады
35255
0
1
puma
be
Пума
Puma concolor
166
Пума — вялікая моцная кошка, якая жыве ў Паўночнай і паўднёвай Амерыцы. Яе таксама называюць кугуарам, гарным левам і многімі іншымі імінамі.
Пума адрозніваецца ад іншых вяліких кошак доўгім хвастом і ўменнем скакаць на вялікія адлегласці. Яна важная для прыроды, таму што палюе на траязядных і дапамагае захоўваць баланс у лесах і гарах.
паляванне з засады
trophic:carnivore
feeding_timing:crepuscular
#dddad2
Маса (эмбрыён)
1–400 г
Маса самца
50000–100000 г
Маса самкі
30000–65000 г
Маса (дзіцяня)
400–25000 г
Даўжыня (эмбрыён)
1–100 мм
Даўжыня (дзіцяня)
300–1200 мм
Даўжыня самца
1800–2400 мм
Даўжыня самкі
1500–2100 мм
Вышыня
229–330 мм
Максімальная працягласць жыцця
9862 сутак 27 гадоў
Тэарэтычная працягласць жыцця
4346–8693 сутак 12–24 гады
Развіццё зародка
92 сутак 3 месяца
Памер вывадка
1–6
Спеласць
730–1460 сутак 2–4 гады
Патомацтва
1–6
Інтэрвал размнажэння
365–900 сутак 1–2 гады
Колькасць кіпцюроў (дарослая кошка)
18–20
Памер іклоў (дарослая кошка)
35–50 мм
Памер хваста (дарослая кошка)
600–900 мм
Размнажэнне
звычайны паўховы
Супастаўна па масе
Халацільнік
Свет
свет Неатропіку
Свет
свет Афратропікі
Біём
Трапічны вагасты лес
Біём
Умераны смешаны лес
Біём
Умераны хвойны лес
Свет
свет Неарктикі
Біём
Затопленыя луги
Біём
Пустыня і сухія кусты
Біём
Тайга
Ландшафт
пустыня і паўпустыня
Клімат
Заўсёды жарка і мокра
Клімат
Заўсёды вельмі мокра
Клімат
Цёплае ці жаркае лета
Клімат
Цёплае лета і шмат дажджоў
Ландшафт
суша
Ландшафт
наземны лес
Ландшафт
наземныя лугі і стэпы
Ландшафт
наземная прылівна-адліўная зона
Ландшафт
хмызнякі
Клімат
Многія дажджоў і прахалае лета
Клімат
Заўсё жаруча
Клімат
Степ
Клімат
Дужы жаркае лета
Клімат
Прахаладнае лета
Клімат
Лета почти без доўжаў
Клімат
Халадна і почти суха
Клімат
Халадная стэп
Клімат
Дужа сухо́
Клімат
Лета ад халоднага да цёплага
Клімат
Цёплае лета амаль без дажджоў
Клімат
Цёплае лета
Клімат
Прыемнае лета
Сховішча
нора
Харчаванне
драпежнік
Размнажэнне
жывародны
Размнажэнне
суша
Фізіялогія
Шэрстка мяняецца паступова на працягу года.
7396.3125
12327.1875
4346.475
8692.95
1500.0
2400.0
36699.44797122361
39407.16892003289
Шэрстка мяняецца паступова на працягу года.
-1
-1
гамогамія, размнажэнне заўсёды з апладоўваннем, чаргаваў пакаленняў няма
Рабочая асобіна
Памер хваста
Будзь {name} як {animal}, то:
час нараджэння
засяда
размнажэнне
Сабакі, дэльфіны, рысі гуляюць 9-25 гадоў і святкуюць тры разы на год
м
Карта
будзе святкаваць {n} дзень нараджэння
г
лято няжажкае, +15…+20 °C
т
Калі наступіць наступны юбілей у летазлічэнні {name}
Человек
гаркая Афрыка паўднёвае пустыні, шмат саваан і лесоў
дужы жарка і дужы сыра круглы год, дажджы амаль кожны дзень
Паўднёвая і Цэнтральная Амерыка, жарка і влажна, велізарныя лесы
дни
Цёплае лета
Колькі б табе было гадоў, жыві ты як {name}
лято ад прыемнага да вельмі жаркага
Тэарэтычная максімальная працягласць жыцця, ацэненая матэматычнай мадэллю Dynamic Energy Budget (DEB). Гэта біялагічны патэнцыял, разлічаны на аснове метабалічных параметраў, — рэальна зарэгістраваная працягласць жыцця, як правіла, значна меншая.
дарослая кошка
Спеласць
Халацільнік
Паўднёвая і Цэнтральная Амерыка, жарка і влажна, велізарныя лесы
Пра здароўе
малока
прохалада, шмат хвойных дрэў, зімой снег
Калі б наступіў твой наступны дзень нараджэння, жыві ты як {name}
трапічны лес
грызуны ў цэлым — пацукі, вавёркі, суслікі
Інтэрвал размнажэння
вынікаў
лято теплы, і почти ня ідзе дощ
узбярэжжа сушы, затапляемае прылівамі — саланчакі, літараль
леці тёплае, зіма не вельмі холадная
Колеры
Прахаладнае лета
Пол
Upcoming jubilees
Грэміны
мес.
даждзі бываюць вельмі рэдка, почти пусканя
Тип питания
Фільтры
Цёплае ці жаркае лета
дзённы
нора
заўсёды жара і ўлажнена, велізарныя дрэвы і ліяны
Upcoming birthdays
Сапраўды доўгае жыццё: 40-100 гадоў. Галаўныя кіты, альбатросы, гіганцкія чарапахі ўспамінаюць дзень нараджэння раз у год
Працягласць жыцця
Вышыня
Пустыня і сухія кусты
даждзі ідуць амаль заўсёды, вельмі сыра
дзяці нарожваюцца жывыми на суслі, а не вылупляюцца з ікрынкі ці яйца
Узрост (маладое жывёла)
Узрост (ад нараджэння да смерці)
Узрост (эмбрыён)
Гулякі
Юбілей — гэта кожны 10-ы дзень нараджэння
суха, зімой холадна, шмат травы, мала дрэў
Падрабязней:
Stade de développement le plus précoce à l'intérieur d'un œuf ou d'un utérus.
Дэлавыя сосіскі
Сярэдняя працягласць жыцця
паляванне з засады
жывародны
звяры
Як выглядаюць?
палавая спеласць / пачатак размнажэння
вылет (у насякомых)
смерць / канец працягласці жыцця
змяркавы
Як жывуць?
апладненне / адкладванне яек
Як сябе паводзяць?
нараджэнне / вылупленне
метамарфоз / канец лічынкавай стадыі
канец акселерацыі
Падзяліцца
Знайсці хатняга жывёлу...
Individu mature et pleinement développé capable de se reproduire.
Chasse et capture active de proies vivantes.
Хатнія жывёлы
свет Неарктикі
хмызнякі
Многія дажджоў і прахалае лета
юбілей у стылі {name}
Памер іклоў
наземныя хмызняковыя біятопы — маквіс, чапараль, буш
Колькасць кіпцюроў
см
Умераны хвойны лес
Лета ад халоднага да цёплага
Старпёры
Знайсці жывёлу або пароду...
пустыня і паўпустыня
turns
Халатнікі
наземны лес
наземныя лугі і стэпы
наземная прылівна-адліўная зона
Колер хваста
Затопленыя луги
п'юць малоко маці ў дзяцінстве
гаркая Афрыка паўднёвае пустыні, шмат саваан і лесоў
Памер вывадка
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Як даглядаць?
Жывуць ад 25 да 40 гадоў. Арангутаны, белагаловыя арланы, афрыканскія сланы святкуюць два разы на год
Не ўказана
°C
Поделиться
Дзе сустракаюцца?
зайцы і трусы
Лета почти без доўжаў
багато дажджоў, пазняе лета, зімой снег
Легендарнае даўгалецце: больш за 100 гадоў. Галапагосскія чарапахі, гренландскія акулы, акіянскія вянгеркі святкуюць з сям'ёй раз у 4 гады
Патомацтва
Трапічны вагасты лес
Аксакалы
Бро
звычайны паўховы
Таксоны
драпежнік
лятом дажджоў амаль не бывае, зімой асадакаў больш
калі б нарадзіліся як {name}
ўзрост
Grabljivac miruje i skriva se prije iznenadnog napada.
дата нараджэння
дробныя млекакормячыя — мышы, бурозубкі, кажаны
засушлівыя наземныя біятопы з рэдкай расліннасцю
спынак
Колер поўсці
Закрыць
was
Кар'ера ад 7 да 15 месяцаў. Джунгарскія хамякі, палёўкі, палявыя цвыркуны святкуюць дзень нараджэння два разы на месяц
Асноўнае
свет Неатропіку
мускусныя щуры
Мой вага?
Бесперапынны карнавал: жывуць усяго некалькі дзён. Аднадзёнкі, колавароткі, мошкі святкуюць дзень нараджэння больш за два разы на дзень
асноўныя крыніцы харчавання
свет Неатропіку
пасля ператварэння да смерці
Патэнцыйныя месцы пражывання
багато травы, мала дрэў, дажджы бываюць рэдка
Дужы жаркае лета
дн.
У ўтрыманні
У руху ад 1,3 да 3,5 гадоў. Лясныя мышы, анолісы, вясёлкавыя рыбкі гуляюць раз на месяц
Маса
жывыя зайцы і трусы
халадная зіма, шмат хвойных дрэў: яліна, сосна
Камары, пладовыя мушкі, дробныя ракападобныя мітусяцца да 7 месяцаў і ладзяць вечарынку кожны тыдзень
Развіццё зародка
дробныя млекакормячыя
суша
лецім вельмі жаркае, вышэй +25…+30 °C
дзень нараджэння ў стылі {name}
свет Неарктикі
Ссылка скопирована
Заўсё жаруча
скакаць
Нічога не знойдзена
Паўночная Амерыка і Грэнландыя, ад тундры да лесоў
На карце
рэзкі выкід
Прыемнае лета
усе жыццёвыя стадыі
Самка ♀
Халадна і почти суха
свет Афратропікі
грызуны
Крыніцы даных карты: Класіфікацыя экасістэм — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), карты распаўсюджвання Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Буйныя марскія экасістэмы (LME) — NOAA LME Program; Батыметрыя — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Кліматычныя даныя — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Даныя аб распаўсюджванні відаў — GBIF.org, Derived dataset «all animals», https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Карта патэнцыйных месцаў пражывання змадэляваная па даных аб назіраннях. Карта © Zveriki.com, ліцэнзія CC BY 4.0.
буйныя млекакормячыя
год нараджэння
Abri utilisé spécifiquement pour la reproduction ou la nidification.
Спеласць
наземнае асяроддзе пражывання, паверхня сушы па-за вадой
г.
кв. мм
лято камфортнае, +20…+25 °C
захаванне ад сонца
Наколькі падобныя?
Самец ♂
да свята засталося
дзіцяня
узрост як {name}
Як размножваюцца?
У руху ад 3,5 да 6 гадоў. Вожыкі, вароны, яшчаркі частачаць сабе шэсць разоў на год
А калі з'есці?
живыя млекопітаючыя, мышы, зайцы, лані і іншыя
Дужа сухо́
Ні тое, ні другое
ад нараджэння да даросласці
Jeune progéniture encore dépendante des soins parentaux.
Чым сілкуюцца?
сухо і холадна амаль удзень
Дзе жывуць?
Individu immature n'ayant pas encore atteint la maturité reproductive.
лясы на сушы — трапічныя, умераныя, барэальныя
вада часта заляе зямлю, шмат травы
грызуны
свет Афратропікі
Умераны смешаны лес
зайцы
Працягласць
Заўсёды жарка і мокра
Гэта я
Цёплае лета амаль без дажджоў
Степ
Заўсёды вельмі мокра
Геймеры
Як уладкаваны?
мм
Тэарэтычная працягласць жыцця
Зоркі
Спасылка скапіравана
мл
Мой узрост?
тыд.
Мой памер?
суша
Тайга
Бясполая
памяняць месцамі
алені
актыўнае драпежніцтва
Хто з нас нібы па чарах ператворыцца і стане як {animal}?
Трусы, сокалы, чырвонавухія чарапахі гуляюць 6-9 гадоў і ладзяць вечарынку чатыры разы на год
Дзе хаваюцца?
Цёплае лета і шмат дажджоў
абітаюць і развіваюцца на суше, па-за водоёмамі
адсвяткаваў {n} дзень нараджэння
адкрытыя травяністыя прасторы — стэпы, саваны, прэрыі
Калі б быў твой дзень нараджэння, жыві ты як {name}
дужа жарка ўвесь год, даждзі часта, але някаторыя часы суха
Халадная стэп
Батяні
Максімальная працягласць жыцця
лято не жаркае, ад +15 да +25 °C
ад 47 да 74 кілограмаў, 1.2 – 2.8 метра
Гермафрадыт ⚥
Паўночная Амерыка і Грэнландыя, ад тундры да лесоў
эмбрыён
Колер поўсці
леці теплае, шмат дубоў, берёз, клёнаў
Даўжыня
кг
дужы жарка і суха, даждзі рэдкія, жывуць кактусы
багато дажджоў, лета цёплае і прыемнае
Attaque rapide vers l'avant pour saisir une proie.
Назіранні
яшчэ ◉{N} уласцівасцей па дотыку
дзіцяня
лялечка
імага
моладзь
падлетак
mountain-lion
puma
mountain-lion
asd-aljbal
puma
puma
pyuma
p-uma
puma
pyuma
puma
puma
puma
cougar
mei-zhou-jin-mao-shu
  • Пума способна прыгать на 5–6 метров в длину и почти столько же вверх, а также развивать скорость до 80 км/ч на коротких дистанциях.
  • Пума способна перетаскивать тушу, в 5—10 раз превышающую её собственный вес, на значительное расстояние.
  • Один самец, сбитый машиной в Коннектикуте, по ДНК оказался прошедшим более 2400 км из Южной Дакоты — один из самых длинных зафиксированных переходов наземного млекопитающего.
  • Исторически ареал пумы был самым обширным среди всех наземных млекопитающих Америки. Даже сейчас по широте распространения она сравнима с несколькими видами кошачьих.
  • Пума — единственные среди американских кошек, окрашенные однотонно, отсюда её научное название concolor, что означает «одноцветный».
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.
  • Горный лев (пума, кугуар) держит рекорд Гиннесса как млекопитающее с наибольшим числом названий — более 40 только на английском.
  • Пума может питаться самыми разнообразными животными — от мышей и опоссумов до койотов и других пум, а также птиц, рыбы, улиток и насекомых.
  • При охоте пума подкрадывается к крупной добыче и с близкого расстояния прыгает ей на спину, ломая шею.
  • Охотничий участок самки пумы занимает от 26 до 350 км² и обычно находится на периферии территории самца.
  • Это крупнейший представитель «малых кошек»: он не может рычать, как львы и тигры, а вместо этого мурлычет, чирикает и издаёт пронзительный крик.
  • Пумы ведут строго одиночный образ жизни, кроме пар в брачный период и матерей с котятами, которые живут вместе 1—6 дней.
  • Пума не делает различий между дикими и домашними животными, при удобном случае нападая на домашний скот, собак, кошек и птицу.
  • Несмотря на репутацию опасного хищника, смертельные нападения на людей крайне редки.
  • Пума — пример того, как одно животное может носить десятки имён и при этом оставаться одним из самых загадочных крупных хищников Америки.
  • Пума — единственные среди американских кошек, окрашенные однотонно, отсюда её научное название concolor, что означает «одноцветный».

Узрост

Развитие пумы начинается со стадии «Эмбрион», когда зародыш развивается внутри матери, после чего глаза открываются в возрасте от 1 до 2 недель. Котёнок с голубыми глазами и пятнами на шерсти переходит в стадию «Детёныш», где живёт с матерью, пьёт молоко и учится охотиться. В возрасте от 2 недели 4 дня до 4 недели вид начинает ходить, а возраст половой зрелости наступает от 2 до 4 года. Стадия «Взрослый» длится от 2 до 15 лет, когда пума охотится самостоятельно и живёт в одиночестве. Типичная продолжительность жизни вида составляет от 20 лет 3 месяцев до 33 года 9 месяцев, максимальная – 27 лет, а теоретическая – от 11 лет 11 месяцев до 23 года 10 месяцев.

Фенатып

  • Пума способна прыгать на 5–6 метров в длину и почти столько же вверх, а также развивать скорость до 80 км/ч на коротких дистанциях.
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.
  • Пума может питаться самыми разнообразными животными — от мышей и опоссумов до койотов и других пум, а также птиц, рыбы, улиток и насекомых.
  • Это крупнейший представитель «малых кошек»: он не может рычать, как львы и тигры, а вместо этого мурлычет, чирикает и издаёт пронзительный крик.

Пума обладает характерной внешностью, позволяющей успешно охотиться и выживать в различных условиях. Детёныш пумы имеет мягкую шерсть с тёмными пятнами для маскировки. Взрослый вид отличается короткой гладкой шерстью серо-коричневого цвета, которая помогает прятаться среди скал и кустов. У взрослой особи длинные острые клыки помогают быстро убивать добычу, а острые когти втягиваются в лапы и используются для захвата добычи. Также у пумы есть длинный хвост, который помогает держать равновесие во время прыжков.

Фізіялогія

Пума – вид, характеризующийся высотой тела от 22,9 до 33 см и длиной тела от 1,5 до 2,4 м. Масса взрослого вида составляет от 36,7 до 39,41 кг, в то время как на стадии эмбриона масса тела варьируется от 1 до 400 г, а длина тела – от 1 мм до 10 см. Детёныш пумы имеет массу тела от 400 г до 25 кг и длину тела от 30 см до 1,2 м. Взрослый самец может достигать массы тела от 50 до 100 кг, а длина его тела составляет от 1,8 до 2,4 м.

Асяроддзе пражывання

  • Один самец, сбитый машиной в Коннектикуте, по ДНК оказался прошедшим более 2400 км из Южной Дакоты — один из самых длинных зафиксированных переходов наземного млекопитающего.
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.

Пума обитает на суше, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, лугах и степях, а также в наземной приливной зоне и кустарниках. Вид встречается в умеренном смешанном лесу с тёплым летом и обилием дубов, берёз и клёнов, в умеренном хвойном лесу с прохладным климатом и хвойными деревьями, в затопляемых лугах с обильной растительностью, в пустынях и сухих кустах с редкими дождями и кактусами, и в тайге с холодной зимой и елями, соснами. Климат в местах обитания пумы может быть разным: от холодной степи с сухим климатом и малой растительностью до очень сухого климата, близкого к пустынному, или холодного и почти сухого. Температура летом варьируется от прохладной, +15…+20 °C, до тёплой, +15…+25 °C. Вид может встречаться на высоте над уровнем моря до 4,8 км.

Сховішча

Пума обитает в горах или лесу и использует для укрытия логово. Логово служит пуме для размножения, отдыха и защиты от солнца.

Геаграфія

  • Один самец, сбитый машиной в Коннектикуте, по ДНК оказался прошедшим более 2400 км из Южной Дакоты — один из самых длинных зафиксированных переходов наземного млекопитающего.
  • Исторически ареал пумы был самым обширным среди всех наземных млекопитающих Америки. Даже сейчас по широте распространения она сравнима с несколькими видами кошачьих.

Пума обитает в мире Афротропики, мире Неарктики и мире Неотропики, встречаясь в Лесах центральных и южных Каскадных гор, Лесах Восточных Каскадов, Лесах Кламат-Сискию, Горных лесах Уосатч и Юинта, Сосново-дубовых лесах Сьерра-Мадре-Оксиденталь и Ксерофитных кустарниках Калифорнийского залива.

Харчаванне

  • Пума способна перетаскивать тушу, в 5—10 раз превышающую её собственный вес, на значительное расстояние.
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.
  • Пума может питаться самыми разнообразными животными — от мышей и опоссумов до койотов и других пум, а также птиц, рыбы, улиток и насекомых.

Пума — хищник, охотящийся на оленей, лосей и более мелких животных, используя стратегию активной охоты и засады; вид тихо подкрадывается и нападает одним мощным прыжком. В качестве корма служат олени, мускусные крысы, грызуны, зайцы и кролики, крупные и мелкие млекопитающие, а также бобровые, настоящие олени, полорогие, зайцы, пекари, енот, арктомис, мазамы, ламы, лоси и американские кролики. Суточная потребность в пище составляет от 1,8 кг до 3,5 кг, а детёныши питаются молоком. В некоторых культурах вид употребляют в пищу, однако он не считается халяль и кошерным.

Размнажэнне

Пума — вид, обитающий и развивающийся на суше, размножается половым путем, характеризующимся гомогамией и оплодотворением без смены поколений, при этом самка вынашивает детёнышей около трёх месяцев и рожает их в укромном месте. Интервал размножения составляет от 1 года до 2 лет 6 месяцев, а спаривание происходит в любое время года. Размер выводка варьируется от 1 до 6, детёныши рождаются живыми, и мать растит котят одна. Зрелость наступает в возрасте от 2 до 4 лет, а развитие зародыша занимает три месяца.

Памер

  • Пума способна прыгать на 5–6 метров в длину и почти столько же вверх, а также развивать скорость до 80 км/ч на коротких дистанциях.
  • Пума способна перетаскивать тушу, в 5—10 раз превышающую её собственный вес, на значительное расстояние.
  • Горный лев (пума, кугуар) держит рекорд Гиннесса как млекопитающее с наибольшим числом названий — более 40 только на английском.
  • При охоте пума подкрадывается к крупной добыче и с близкого расстояния прыгает ей на спину, ломая шею.
  • Охотничий участок самки пумы занимает от 26 до 350 км² и обычно находится на периферии территории самца.
  • Пумы ведут строго одиночный образ жизни, кроме пар в брачный период и матерей с котятами, которые живут вместе 1—6 дней.
  • Пума не делает различий между дикими и домашними животными, при удобном случае нападая на домашний скот, собак, кошек и птицу.
  • Несмотря на репутацию опасного хищника, смертельные нападения на людей крайне редки.
  • Пума — пример того, как одно животное может носить десятки имён и при этом оставаться одним из самых загадочных крупных хищников Америки.