Կուղխ

Կուղխ — © Zveriki.com, derived work based on image based on the original work of Johan Hansson (https://www.flickr.com/people/29783237@N05) from Gävle, Sweden, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Տարիք

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

Ֆենոտիպ

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

Ֆիզիոլոգիա

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

Բնակավայր

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

Ապաստան

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

Աշխարհագրություն

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

Սնունդ

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

Բազմացում

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

Զանգված
23145–23368 g
Երկարություն
650–1100 mm
Կյանքի տևողություն
5342–8903 օր 15–24 տարի
14334
0
1
kugx
hy
կուղխ
Gulo gulo
175
Վուլֆարա՝ կենդանիների ընտանիքից մեծ և հզոր գիշատիչ է: Նա ապրում է սառը անտառներում և թունդրայում, հայտնի է տոլերանտությամբ և կարողությամբ սնունդ ձեռք բերել նույնիսկ ձմռանը:
Ռոսոմախան տարբերվում է հսկայական ուժով և քաջությամբ՝ համեմատած այլ խռիկների հետ: Նա կարևոր է բնության համար, քանի որ ուտում է հիվանդ կենդանիներին և սննդի մնացորդները՝ օգնելով մաքրել անտառները և թունդրան։
Որսի որոնում մեծ տարածքում և ուժեղ ճակատագրերով սնունդը ճերպելը։
trophic:carnivore
#e5dfd2
Զանգված (ձագ)
90–800 g
Զանգված էգի
7000–14000 g
Զանգված արուի
11000–20000 g
Զանգված (սաղմ)
1–5 g
Երկարություն արուի
800–1100 mm
Երկարություն (սաղմ)
10–50 mm
Երկարություն (ձագ)
120–250 mm
Երկարություն էգի
650–900 mm
Առավելագույն կյանքի տևողություն
7122 օր 19 տարի 6 ամիս
Տեսական կյանքի տևողություն
3561–7122 օր 10–20 տարի
Սաղմի զարգացում
35 օր 1 ամիս 1 շաբաթ
Սերնդի քանակ
2–4
Հասունություն
730–1095 օր 2–3 տարի
Սերունդ
2–4
Բազմացման ինտերվալ
639–1095 օր 2–3 տարի
Կեռերի քանակ (գիշատիչ)
20
Կեռերի չափ (գիշատիչ)
25–45 mm
Մորթու ջերմաստիճան (գիշատիչ)
-40–15 °C
Համեմատելի զանգվածով
Ձեռքի պայուսակ
Կենսամիջավայր
Լեռնային մարգագետիններ
Կենսամիջավայր
Մերձարևելյան սոխնաթա անտեր
Կենսամիջավայր
Ֆլուդացված մարգագետիններ
Կենսամիջավայր
Թայգա
Կենսամիջավայր
Թունդրա
Ոլորտ
Նեարկտիկայի աշխարհ
Ոլորտ
Պալեարկտիկայի աշխարհ
Վայրի տեսակ
ցամաքային խոտավայրեր
Վայրի տեսակ
ցամաք
Վայրի տեսակ
բարձրավայր և տունդրա
Վայրի տեսակ
ցամաքային անտառ
Կլիմա
Միշտ շատ խոնավ
Կլիմա
Հով սերունդ
Կլիմա
Թունդրա
Կլիմա
Շատ անձրևներ և զով ամառ
Կլիմա
Ձմեռ ձյունով
Կլիմա
Սառը և գրեթե չոր
Ապաստան
որջ
Սնունդ
մսակեր
Բազմացում
մանկահոգեման մայր
Բազմացում
անցքում
Բազմացում
գետնային խուցում
Բազմացում
ուղղակի ծննդաբերություն
Բազմացում
չոր ցամաք
Ֆիզիոլոգիա
Ռոսոմախան փակցնում է գարնանը և աշնանը, որպեսզի մորթին ավելի լավ պաշտպանի ցրտից և խոնավությունից տարբեր եղանակներին:
5341.78125
8902.96875
3561.1875
7122.375
650.0
1100.0
23144.628988295102
23368.10317817844
Ռոսոմախան փակցնում է գարնանը և աշնանը, որպեսզի մորթին ավելի լավ պաշտպանի ցրտից և խոնավությունից տարբեր եղանակներին:
-1
-1
մարգագետիններ, պրերիաներ, խոտածածկ բացատներ ցամաքում
Worker
{name} ինչպես {animal} լիներ, ապա՝
ծննդյան ժամ
հոնքավորներ
բազմացում
Շները, դելֆինները, լուսանները խրախճանում են 9-25 տարի և ծնունդը նշում տարին երեք անգամ
m
կտոնի {n} ծննդյան օրը
Map
g
ամառը ոչ տաք, +15…+20 °C
t
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
Կեռերի գույն
Հյուսիսային եղջերուներ
շատ ցուրտ, կարճ ամառ, ծառեր գրեթե չկան, շատ մամուռ
days
ձյուն
How old you would be if you lived as {name}
Տեսական առավելագույն կյանքի տևողություն, որը գնահատվել է Dynamic Energy Budget (DEB) մաթեմատիկական մոդելով։ Այս արժեքը արտացոլում է կենսաբանական պոտենցիալը, որը հաշվարկված է մետաբոլիկ պարամետրերից, և չի հիմնված ուղղակի դիտարկումների վրա։ Իրականում գրանցված կյանքի տևողությունը, որպես կանոն, զգալիորեն ավելի կարճ է։
գիշատիչ
Հասունություն
Ձեռքի պայուսակ
Առողջության մասին
հայրեն
ծնկավորներ
չոր, շատ հաջինենիք, ձմռանը ձյուն
ծնոտներ
When your next birthday would fall if you lived as {name}
կրծողներ ընդհանրապես՝ առնետներ, սկյուռներ, գետնասկյուռներ
մահացած մարմին
Բազմացման ինտերվալ
results
Գույներ
Հով սերունդ
Sex
ստիլակերություն, ուտում են արդեն մեռած կենդանիներ
Upcoming jubilees
Գրեմլիններ
mo
ալպյան մարգագետիններ և արկտիկական տունդրա ցամաքում
Trophic type
Filters
Պալեարկտիկայի աշխարհ
որջ
Upcoming birthdays
ոտքեր
Ձմեռ ձյունով
ձվեր, ձվեր կամ ձագուկները զարգանում են գետնին կամ դրա մոտ կառուցված բազայում
Իսկական երկարակյացներ. 40-100 տարի: Բոուհեդ կետերը, ալբատրոսները, հսկա կրիաները ծնունդը հիշում են տարին առավելագույնը մեկ անգամ
Կյանքի տևողություն
բարձր լեռներում, ցուրտ է, շատ խոտ ու թփեր
անցքում
անձրևները գրեթե միշտ են ընկնում, շատ խոնավ
ձագուկները ծնվում են կենդանի հողին վրա, այլ ոչ թե ծիծաղում են ձվերից կամ ձվաբջջերից
4.8-ից 6 կիլոգրամ, 0.8 – 1.4 մետր
Տարիք (երիտասարդ)
Տարիք (ծնունդից մինչև մահ)
Տարիք (սաղմ)
Եվրոպայի և Ասիայի մեծ մասը, տարբեր անտերներ, դրոշակներ և թունդրա
Թափառողներ
Jubilee = every 10th birthday
հատապտուղներ
Մանրամասն՝
Թունդրա
պայծառչուններ
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Բիզնես սոսիսկներ
Միջին կյանքի տևողություն
գետնային խուցում
Լեռնային մարգագետիններ
ուղղակի ծննդաբերություն
Ինչպիսի՞ տեսք ունեն
սեռահասունություն / բազմացման սկիզբ
դուրս գալ (միջատներ)
մահ / կյանքի տևողության ավարտ
Ինչպե՞ս են ապրում
բեղմնավորում / ձվադրում
Ինչպե՞ս են իրենց պահում
ծնունդ / դուրս գալ
կերպարանափոխություն / թրթուրային փուլի ավարտ
մահացած ողնաշարավոր կենդանիներ
արագացման ավարտ
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
գнезդը թաքնված է ստորգետնյա բներում
Pets
Նեարկտիկայի աշխարհ
հյութալի հատապտուղներ՝ հապալաս, սարի սերկևիլ, մասրենի
Շատ անձրևներ և զով ամառ
{name} ոճով հոբելյան
Կեռերի քանակ
cm
Մերձարևելյան սոխնաթա անտեր
Հին հեռուստա
Find an animal or breed...
Կեռերի չափ
turns
Անխնամներ
ցամաքային անտառ
ցամաքային խոտավայրեր
Ֆլուդացված մարգագետիններ
մոր կաթ խմում են մանկության մեջ
Սերնդի քանակ
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ինչպե՞ս խնամել
Ապրում են 25-40 տարի: Օրանգուտանները, ճաղատ արծիվները, աֆրիկյան փղերը ծնունդը նշում են տարին երկու անգամ
°C
Not specified
Share
Մորթու ջերմաստիճան
բարձրավայր և տունդրա
Actively searching habitats to locate food items.
Որտե՞ղ են հանդիպում
նապաստակներ և ճագարներ
գնեզդը թաքնված է ստորգետնյա բներում, միայն մայրը ցուցաբերում է ծնողական հոգատարություն սերունդի նկատմամբ
շատ անձրևներ, մրսելի ամառ, ձմռանը ձյուն
Լեգենդար երկարակեցություն. 100 տարուց ավելի: Գալապագոսյան կրիաները, Գրենլանդիայի շնաձկները, օվկիանոսյան կաղամախիները ընտանիքի հետ ծնունդ են նշում 4 տարին մեկ
Սերունդ
Աքսակալներ
Բրո
Taxons
մսակեր
{name}-ի տոմարով
սառը, ամառը կարճ է, ծառեր գրեթե չկան
age
ծննդյան ամսաթիվ
Պալեարկտիկայի աշխարհ
պատռում
անցկացնում է հանգիստ
Մորթու գույն
Փակել
was
Կարիերա 7-15 ամիս: Թզուկ համստերները, ջրարջուկները, դաշտային ծղրիդները ծնունդը նշում են ամիսը երկու անգամ
Հիմնականը
Իմ քաշը՞
Անդադար կառնավալ. ապրում են ընդամենը մի քանի օր: Մայաճանճերը, ռոտիֆերները, միջատները ծնունդը նշում են օրական երկու անգամից ավելի
հիմնական սննդի աղբյուրներ
ատամներ
վերափոխումից հետո մինչև մահ
Potential Habitat
d
Պահվածքում
Ճանապարհին 1.3-3.5 տարի: Անտառային մկները, անոլները, ծիածանաձուկները ծնունդը նշում են ամիսը մեկ
Զանգված
կենդանի նապաստակներ և ճագարներ
սառը ձմեռ, շատ հաջինենիք անտառներ՝ եղևնի, սոսին
Մոծակները, պտղաճանճերը, փոքր խեցգետնակերպները շտապում են մինչև 7 ամիս և ծնունդ են նշում շաբաթը մեկ
Սաղմի զարգացում
Rips or shreds food using teeth, beak or claws.
չոր ցամաք
{name} ոճով ծննդյան օր
Նեարկտիկայի աշխարհ
Link copied
Հյուսիսային Ամերիկա և Գրենլանդիա, թունդրայից մինչև անտերներ
No results found
ճյուղեր
On the map
կյանքի բոլոր փուլերը
Իգական ♀
Սառը և գրեթե չոր
կրծողներ
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
խոշոր կաթնասուններ
ծննդյան տարի
Shelter used specifically for reproduction or nesting.
Հասունություն
մանկահոգեման մայր
ցամաքային միջավայր, ցամաքի մակերես ջրից դուրս
sq mm
yr
արևից պաշտպանություն
How similar?
Արական ♂
տոնին մնաց
ձագ
Թունդրա
Տարիք որպես {name}
Ինչպե՞ս են բազմանում
Ճանապարհին 3.5-6 տարի: Ոզնիները, ագռավները, մողեսները ծնունդը նշում են տարին 6 անգամ
Եթե ուտեն՞
Neither
ծնունդից մինչև հասունություն
Young offspring still dependent on parental care.
Ի՞նչ են ուտում
չոր և սառը գրեթե ամբողջ տարին
Որտե՞ղ են ապրում
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
ձմռանը շատ ձյուն է, սառը
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
հոնէք
ցամաքային անտառներ՝ արևադարձային, բարեխառն, բորեալ
ջուրը հաճախ թափանցում է հողը, շատ խոտ
կրծողներ
ճագարներ
Տևողություն
This is me
Եվրոպայի և Ասիայի մեծ մասը, տարբեր անտերներ, դրոշակներ և թունդրա
Միշտ շատ խոնավ
Գեյմերներ
Ինչպե՞ս են կառուցված
mm
Տեսական կյանքի տևողություն
Աստղեր
ml
Link copied
Իմ տարիքը՞
Իմ չափսը՞
wk
ցամաք
Թայգա
Asexual
փոխանակել
Մեզնից ո՞վ կերպարանափոխվի կարծես կախարդանքով և կդառնա ինչպես {animal}։
Ճագարները, բազեները, կարմրականջ կրիաները խրախճանում են 6-9 տարի և ծնունդը նշում տարին չորս անգամ
Որտե՞ղ են ապաստանում
բնակվում և զարգանում են ցամաքում, ջրի մարմիններից դուրս
տոնեց {n} ծննդյան օրը
When you would have been born if you lived as {name}
Որսի որոնում մեծ տարածքում և ուժեղ ճակատագրերով սնունդը ճերպելը։
Բատյանի
Առավելագույն կյանքի տևողություն
որոնում
Հերմաֆրոդիտ ⚥
Հյուսիսային Ամերիկա և Գրենլանդիա, թունդրայից մինչև անտերներ
սաղմ
Երկարություն
kg
Observations
◉{N} հատկություն հպումով
ձագ
հարսնյակ
իմագո
պատանի
պատանի
wolverine
rosomakha
adi-sibir-porsugu
shrh
rasamakha
kugx
uruvu-arin
samuravi
rosomakha
ulbeolin
rosomakha
zhderavats
kony
rosomaxa
lang-huan
  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

Տարիք

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

Ֆենոտիպ

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

Ֆիզիոլոգիա

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

Բնակավայր

  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

Ապաստան

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

Աշխարհագրություն

  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

Սնունդ

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

Բազմացում

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

Չափ

  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.