Sminthopsis fuliginosus

Sooty dunnart — © Zveriki.com, derived work based on image based on the original work of Biodiversity Heritage Library, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Տարիք

Sooty dunnarts typically live for 1 to 3 years, with a theoretical lifespan ranging from 2 years and 8 months to 4 years and 5 months. The species reaches sexual maturity between 5 months and 3 weeks and 9 months and 2 weeks of age. During the "Embryo" stage, the embryo develops inside the mother for a very short time, followed by the "Young in Pouch" stage where the young are attached to a nipple and grow rapidly for 1 to 2 months and 3 weeks. The subsequent "Rapid Growth Juvenile" stage lasts from 2 to 4 months, during which the animal learns to hunt independently. The "Adult" stage, lasting from 10 months to 2 years and 2 months, allows the sooty dunnart to reproduce and live independently.

Ֆենոտիպ

The sooty dunnart embryo is tiny, hairless, and has undeveloped limbs. The young initially have bare skin, which later develops into dark fur, and their bodies are covered with dark fur after a period of rapid growth. The species has large ears for locating prey by sound as juveniles, and adults possess large ears to detect insect sounds in the dark. An adult sooty dunnart is characterized by dense, sooty-black fur for camouflage in shadow, a long tail that aids in maintaining balance during swift movements, sharp teeth for capturing and consuming prey, and long sensitive whiskers that help with nocturnal orientation.

Ֆիզիոլոգիա

Sooty dunnarts measure in body length from 7 to 9 centimeters and weigh from 12 to 25 grams. The species exhibits several developmental stages, beginning with the "embryo" stage, where individuals have a body mass of 0 grams and a body length of from 4 to 6 millimeters. During the “juvenile” stage, the young have a body mass ranging from 0 to 7 grams and a body length of from 5 millimeters to 3.5 centimeters. The "rapid growth juvenile" stage is characterized by a body mass of from 6 to 13 grams and a body length of from 5 to 7 centimeters. Adult sooty dunnarts have a body mass of from 12 to 25 grams and a body length of from 7 to 9 centimeters.

Բնակավայր

The sooty dunnart inhabits elevations up to 400 meters above sea level and occupies biomes including Mediterranean forests with hot, dry summers and warm, rainy winters. The species is found in terrestrial habitats such as land forests, scrubland, heathland, sandy plains, and steppe environments characterized by abundant grass and few trees where rainfall is infrequent. The climate is very dry with rare rainfall, almost desert-like, and summers are nearly rainless while winter receives more precipitation. Summers are warm with little to no rain, and winters are not very cold.

Ապաստան

Sooty dunnarts live in burrows, under rocks, or fallen trees, utilizing nests constructed from grass and bark for breeding, resting, and protection from the sun; these nests serve as structures built or used for laying eggs and raising young.

Աշխարհագրություն

Sooty dunnarts inhabit the biogeographical realms of Australasia and the Palearctic. The species is found in mixed mountain forests of the Pindus range, sclerophyllous and mixed Mediterranean forests of southwestern Iberia, sclerophyllous and mixed forests of the Tyrrheno-Adriatic region, and sclerophyllous and semi-deciduous forests of Italy.

Սնունդ

The sooty dunnart is an active hunter that forages and captures food at night, primarily by scent and sound. The species’ diet consists of insects, spiders, centipedes, small lizards, millipedes, small reptiles, and other small animals. Specific prey includes beetles, flies, moths, mayflies, isopods, ribbon worms, snails, leeches, bedbugs, grasshoppers, dragonflies, and caddisflies. The sooty dunnart hunts on land and consumes between 5 grams and 18 grams of food daily.

Բազմացում

Embryonic development is 1 month. Litter size is 1–10. Maturity occurs from 5 months to 7 months 1 week. Offspring is 6–10—The female gives birth to very small offspring after a short pregnancy. They grow in a pouch on her abdomen for about two months. The breeding interval is from 1 year to 1 year 1 month. Habitat—they live and develop on land, outside of water bodies. In the pouch or mouth—offspring develop in the pouch or mouth of the parent on land. At the mother—the child is carried by the mother in a pouch or mouth on land. In a terrestrial nest—eggs or offspring develop in a nest built on the ground or close to it. The nest is hidden in an underground burrow.

Զանգված
12–25 g
Երկարություն
70–90 mm
194736
0
1
sooty-dunnart
hy
sooty dunnart
Sminthopsis fuliginosus
Մոխրագույն դաննարտը՝ փոքրիկ գիշերային պակասորդ կիսաբծախնիկ գիշատիչն է Ավստրալիայից։ Նա ունի մութ մորթի, մեծ ականջներ և երկար պոչ։
Մոխրագույն դաննարտը տարբերվում է սերնդակից տեսակներից շատ մութ, գրեթե սև մորթով։ Այն օգնում է բնությանը՝ ուտելով շատ միջատներ և պահպանելով հավասարակշռությունը Ավստրալիայի անտերներում և թփուտներում։
հողին վրա գիշերով որս
trophic:carnivore
feeding_sense:hearing
feeding_timing:nocturnal
#ebe3da
Զանգված (կաթնասուն)
12–25 g
Զանգված (սաղմ)
0.75–1.01 g
Զանգված (ձագ)
0.01–7 g
Զանգված (պատանի)
6–13 g
Երկարություն (սաղմ)
4–6 mm
Երկարություն (կաթնասուն)
70–90 mm
Երկարություն (պատանի)
50–70 mm
Երկարություն (ձագ)
5–35 mm
Տեսական կյանքի տևողություն
968–1603 օր 3–4 տարի
Սաղմի զարգացում
30 օր 1 ամիս
Սերնդի քանակ
1–10
Հասունություն
150–220 օր 5–7 ամիս
Սերունդ
6–10
Բազմացման ինտերվալ
365–385 օր 1 տարի
Պարկերի քանակ (ձագ, էգ)
1
Սաղմի չափ (սաղմ)
4–6 mm
Ֆենոտիպ (կաթնասուն)
20–30 mm
Պոչի չափ (կաթնասուն)
55–80 mm
Ականջների չափ (կաթնասուն)
15–20 mm
Ականջների չափ (պատանի)
12–17 mm
Համեմատելի զանգվածով
Մանդարին
Ոլորտ
Պալեարկտիկայի աշխարհ
Կենսամիջավայր
Միջերկրածովյան անտառ
Ոլորտ
Ավստրալազիայի աշխարհ
Վայրի տեսակ
թփուտներ
Վայրի տեսակ
ցամաքային անտառ
Վայրի տեսակ
ցամաք
Կլիմա
Մէջգետնայ
Կլիմա
Հաճելի ամառ
Կլիմա
Տաք ամառ գրեթե առանց անձրևների
Կլիմա
Տաք ամառ
Կլիմա
Շատ չոր
Կլիմա
Ամառը գրեթե առանց անձրևների
Վայրի տեսակ
ավազոտ հարթավայրեր
Վայրի տեսակ
հիդային տարածք
Կերակրման միջավայր
ցամաքային
Ապաստան
բույն
Սնունդ
մսակեր
Բազմացում
մոր մոտ
Բազմացում
անցքում
Բազմացում
գետնային խուցում
Բազմացում
գրպանում կամ բերանում
Բազմացում
չոր ցամաք
967.9125
1603.2789176078838
70.0
90.0
12.0
25.0
Worker
Պոչի չափ
{name} ինչպես {animal} լիներ, ապա՝
ծննդյան ժամ
բազմացում
Շները, դելֆինները, լուսանները խրախճանում են 9-25 տարի և ծնունդը նշում տարին երեք անգամ
m
կտոնի {n} ծննդյան օրը
Map
g
t
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
days
Տաք ամառ
How old you would be if you lived as {name}
Տեսական առավելագույն կյանքի տևողություն, որը գնահատվել է Dynamic Energy Budget (DEB) մաթեմատիկական մոդելով։ Այս արժեքը արտացոլում է կենսաբանական պոտենցիալը, որը հաշվարկված է մետաբոլիկ պարամետրերից, և չի հիմնված ուղղակի դիտարկումների վրա։ Իրականում գրանցված կյանքի տևողությունը, որպես կանոն, զգալիորեն ավելի կարճ է։
Հազարոտոտակ
կաթնասուն
Հասունություն
կենտիպեդներ
միջատներ
Առողջության մասին
When your next birthday would fall if you lived as {name}
Բազմացման ինտերվալ
ամառը տաք և գրեթե անձրև չի տեղում
results
ամառը տաք է, ձմեռը շատ ցուրտ չէ
Sex
Upcoming jubilees
Գրեմլիններ
mo
անձրևները շատ հազվադեպ են, գրեթե անապատ
Trophic type
Filters
ավազոտ հարթավայրեր
Միջերկրածովյան անտառ
Upcoming birthdays
Breeding structure built or used for laying eggs and raising offspring.
ձվեր, ձվեր կամ ձագուկները զարգանում են գետնին կամ դրա մոտ կառուցված բազայում
Իսկական երկարակյացներ. 40-100 տարի: Բոուհեդ կետերը, ալբատրոսները, հսկա կրիաները ծնունդը հիշում են տարին առավելագույնը մեկ անգամ
Կյանքի տևողություն
անցքում
16-ից 24 գրամ, 7 – 12 սանտիմետր
Տարիք (երիտասարդ)
Տարիք (ծնունդից մինչև մահ)
ատամներ
Տարիք (սաղմ)
Եվրոպայի և Ասիայի մեծ մասը, տարբեր անտերներ, դրոշակներ և թունդրա
Թափառողներ
Food items are collected from exposed outer surfaces of substrates.
փոքր սողուններ
Ավստրալազիայի աշխարհ
Jubilee = every 10th birthday
Ականջների չափ
Մանրամասն՝
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Բիզնես սոսիսկներ
Միջին կյանքի տևողություն
գետնային խուցում
պատանի
Whiskers size
Juvenile stage following larval metamorphosis but not yet adult.
Ինչպիսի՞ տեսք ունեն
սեռահասունություն / բազմացման սկիզբ
դուրս գալ (միջատներ)
գրպանում կամ բերանում
մահ / կյանքի տևողության ավարտ
Ինչպե՞ս են ապրում
բեղմնավորում / ձվադրում
Ինչպե՞ս են իրենց պահում
ծնունդ / դուրս գալ
կերպարանափոխություն / թրթուրային փուլի ավարտ
արագացման ավարտ
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
Պարկերի քանակ
գнезդը թաքնված է ստորգետնյա բներում
հողին վրա գիշերով որս
Actively hunting and capturing live prey.
Pets
թփուտներ
փոքր մոտոռներ
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
{name} ոճով հոբելյան
ցամաքային թփուտային կենսատոպեր — մակվիս, չապարալ, բուշ
cm
Հին հեռուստա
Find an animal or breed...
կեղև
կղզիներն ու Ավստրալիայի մի մասը, շատ անսովոր կենդանիներ և բույսեր
turns
Անխնամներ
ցամաքային անտառ
Պոչի գույն
հոտառություն
Սերնդի քանակ
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ինչպե՞ս խնամել
Ապրում են 25-40 տարի: Օրանգուտանները, ճաղատ արծիվները, աֆրիկյան փղերը ծնունդը նշում են տարին երկու անգամ
°C
Not specified
Share
Actively searching habitats to locate food items.
մոր մոտ
Որտե՞ղ են հանդիպում
Ամառը գրեթե առանց անձրևների
Սաղմի չափ
Լեգենդար երկարակեցություն. 100 տարուց ավելի: Գալապագոսյան կրիաները, Գրենլանդիայի շնաձկները, օվկիանոսյան կաղամախիները ընտանիքի հետ ծնունդ են նշում 4 տարին մեկ
Սերունդ
Աքսակալներ
Բրո
հիդային տարածք
Taxons
մսակեր
ամջոտին գրեթե անձրև չի լինում, ձմռանը տեղումները ավելի շատ են
{name}-ի տոմարով
Forages within or on the surface of soil or substrate.
նարդարներ
age
ծննդյան ամսաթիվ
Պալեարկտիկայի աշխարհ
անցկացնում է հանգիստ
Մորթու գույն
Փակել
was
Կարիերա 7-15 ամիս: Թզուկ համստերները, ջրարջուկները, դաշտային ծղրիդները ծնունդը նշում են ամիսը երկու անգամ
գիշերային
Հիմնականը
Իմ քաշը՞
Անդադար կառնավալ. ապրում են ընդամենը մի քանի օր: Մայաճանճերը, ռոտիֆերները, միջատները ծնունդը նշում են օրական երկու անգամից ավելի
մակերես
հիմնական սննդի աղբյուրներ
ատամներ
Potential Habitat
շատ խոտ, քիչ ծառեր, անձրևները հազվադեպ են
d
Պահվածքում
Ճանապարհին 1.3-3.5 տարի: Անտառային մկները, անոլները, ծիածանաձուկները ծնունդը նշում են ամիսը մեկ
Զանգված
Մոծակները, պտղաճանճերը, փոքր խեցգետնակերպները շտապում են մինչև 7 ամիս և ծնունդ են նշում շաբաթը մեկ
ցամաքային
Սաղմի զարգացում
կղզիներն ու Ավստրալիայի մի մասը, շատ անսովոր կենդանիներ և բույսեր
չոր ցամաք
{name} ոճով ծննդյան օր
հող
խոտ
Link copied
No results found
On the map
հարվածային հարձակում
ձագուկները զարգանում են հողին վրա ապրող ծնողի պայուսակում կամ բերանում
Հաճելի ամառ
կյանքի բոլոր փուլերը
Իգական ♀
ամառը չոր և տաք, ձմեռը տաք և անձրևոտ
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
ծննդյան տարի
Shelter used specifically for reproduction or nesting.
Հասունություն
Մաշկի գույն
լսողություն
ցամաքային միջավայր, ցամաքի մակերես ջրից դուրս
sq mm
yr
ամառը հարմարավետ է, +20…+25 °C
արևից պաշտպանություն
How similar?
Արական ♂
տոնին մնաց
ձագ
Տարիք որպես {name}
Ինչպե՞ս են բազմանում
Ճանապարհին 3.5-6 տարի: Ոզնիները, ագռավները, մողեսները ծնունդը նշում են տարին 6 անգամ
Եթե ուտեն՞
սարդեր
Շատ չոր
Neither
Young offspring still dependent on parental care.
բույն
Ի՞նչ են ուտում
Որտե՞ղ են ապրում
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
ցամաքային անտառներ՝ արևադարձային, բարեխառն, բորեալ
Տևողություն
ապրող միջատներ
This is me
Տաք ամառ գրեթե առանց անձրևների
Foraging activity occurs primarily during nighttime hours.
Մէջգետնայ
Գեյմերներ
մանկահղիությունը կրող մայրը պայուսակում կամ բերանում ցամաքում
Ինչպե՞ս են կառուցված
mm
Տեսական կյանքի տևողություն
Աստղեր
ml
Link copied
Իմ տարիքը՞
Իմ չափսը՞
կենդանի սարդեր — արախնիդներ բոլոր չափերի
wk
կենդանի սկոլոպենդրաներ և հարյուրոտանիներ-քիլոպոդներ
ցամաք
Asexual
փոխանակել
ակտիվ գիշատում
Մեզնից ո՞վ կերպարանափոխվի կարծես կախարդանքով և կդառնա ինչպես {animal}։
Ճագարները, բազեները, կարմրականջ կրիաները խրախճանում են 6-9 տարի և ծնունդը նշում տարին չորս անգամ
Որտե՞ղ են ապաստանում
բնակվում և զարգանում են ցամաքում, ջրի մարմիններից դուրս
տոնեց {n} ծննդյան օրը
When you would have been born if you lived as {name}
Բատյանի
Առավելագույն կյանքի տևողություն
Ավստրալազիայի աշխարհ
որոնում
Հերմաֆրոդիտ ⚥
Մանդարին
սաղմ
Երկարություն
kg
Rapid forward strike to seize prey.
փոքր մողեսներ և օձեր
Observations
◉{N} հատկություն հպումով
ձագ
հարսնյակ
իմագո
պատանի
sooty-dunnart
sooty-dunnart
sooty-dunnart
swty-dnart
sooty-dunnart
sooty-dunnart
susuirosumintopushisu
sooty-dunnart
sooty-dunnart
geomdaengdunateu
sooty-dunnart
sooty-dunnart
sooty-dunnart
sooty-dunnart
sooty-dunnart
  • Nocturnal, feeds on insects.
  • Known from very few specimens.
  • The sooty dunnart is a poorly known carnivorous marsupial of south-western Australia.
  • In captivity about 1–2 years.
  • Inhabits eucalypt forests.
  • Colour greyish-brown.
  • Taxonomic status clarified recently.
  • Body length about 9 cm.
  • Formerly regarded as a subspecies of the common dunnart.
  • Status Least Concern, data scarce.
  • Taxonomic status clarified recently.
  • Formerly regarded as a subspecies of the common dunnart.
  • Status Least Concern, data scarce.

Տարիք

  • In captivity about 1–2 years.

Sooty dunnarts typically live for 1 to 3 years, with a theoretical lifespan ranging from 2 years and 8 months to 4 years and 5 months. The species reaches sexual maturity between 5 months and 3 weeks and 9 months and 2 weeks of age. During the "Embryo" stage, the embryo develops inside the mother for a very short time, followed by the "Young in Pouch" stage where the young are attached to a nipple and grow rapidly for 1 to 2 months and 3 weeks. The subsequent "Rapid Growth Juvenile" stage lasts from 2 to 4 months, during which the animal learns to hunt independently. The "Adult" stage, lasting from 10 months to 2 years and 2 months, allows the sooty dunnart to reproduce and live independently.

Ֆենոտիպ

  • Colour greyish-brown.

The sooty dunnart embryo is tiny, hairless, and has undeveloped limbs. The young initially have bare skin, which later develops into dark fur, and their bodies are covered with dark fur after a period of rapid growth. The species has large ears for locating prey by sound as juveniles, and adults possess large ears to detect insect sounds in the dark. An adult sooty dunnart is characterized by dense, sooty-black fur for camouflage in shadow, a long tail that aids in maintaining balance during swift movements, sharp teeth for capturing and consuming prey, and long sensitive whiskers that help with nocturnal orientation.

Ֆիզիոլոգիա

Sooty dunnarts measure in body length from 7 to 9 centimeters and weigh from 12 to 25 grams. The species exhibits several developmental stages, beginning with the "embryo" stage, where individuals have a body mass of 0 grams and a body length of from 4 to 6 millimeters. During the “juvenile” stage, the young have a body mass ranging from 0 to 7 grams and a body length of from 5 millimeters to 3.5 centimeters. The "rapid growth juvenile" stage is characterized by a body mass of from 6 to 13 grams and a body length of from 5 to 7 centimeters. Adult sooty dunnarts have a body mass of from 12 to 25 grams and a body length of from 7 to 9 centimeters.

Բնակավայր

  • Nocturnal, feeds on insects.
  • The sooty dunnart is a poorly known carnivorous marsupial of south-western Australia.
  • Inhabits eucalypt forests.

The sooty dunnart inhabits elevations up to 400 meters above sea level and occupies biomes including Mediterranean forests with hot, dry summers and warm, rainy winters. The species is found in terrestrial habitats such as land forests, scrubland, heathland, sandy plains, and steppe environments characterized by abundant grass and few trees where rainfall is infrequent. The climate is very dry with rare rainfall, almost desert-like, and summers are nearly rainless while winter receives more precipitation. Summers are warm with little to no rain, and winters are not very cold.

Ապաստան

Sooty dunnarts live in burrows, under rocks, or fallen trees, utilizing nests constructed from grass and bark for breeding, resting, and protection from the sun; these nests serve as structures built or used for laying eggs and raising young.

Աշխարհագրություն

  • Inhabits eucalypt forests.

Sooty dunnarts inhabit the biogeographical realms of Australasia and the Palearctic. The species is found in mixed mountain forests of the Pindus range, sclerophyllous and mixed Mediterranean forests of southwestern Iberia, sclerophyllous and mixed forests of the Tyrrheno-Adriatic region, and sclerophyllous and semi-deciduous forests of Italy.

Սնունդ

  • Nocturnal, feeds on insects.

The sooty dunnart is an active hunter that forages and captures food at night, primarily by scent and sound. The species’ diet consists of insects, spiders, centipedes, small lizards, millipedes, small reptiles, and other small animals. Specific prey includes beetles, flies, moths, mayflies, isopods, ribbon worms, snails, leeches, bedbugs, grasshoppers, dragonflies, and caddisflies. The sooty dunnart hunts on land and consumes between 5 grams and 18 grams of food daily.

Բազմացում

Embryonic development is 1 month. Litter size is 1–10. Maturity occurs from 5 months to 7 months 1 week. Offspring is 6–10—The female gives birth to very small offspring after a short pregnancy. They grow in a pouch on her abdomen for about two months. The breeding interval is from 1 year to 1 year 1 month. Habitat—they live and develop on land, outside of water bodies. In the pouch or mouth—offspring develop in the pouch or mouth of the parent on land. At the mother—the child is carried by the mother in a pouch or mouth on land. In a terrestrial nest—eggs or offspring develop in a nest built on the ground or close to it. The nest is hidden in an underground burrow.

Չափ

  • Known from very few specimens.
  • Body length about 9 cm.