Ցախաքլորաորս

Ցախաքլորաորս — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Elon Howard Eaton (1866-1935, author), Louis Agassiz Fuertes (artist, 1874-1927), Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Տարիք

Eurasian goshawks have a typical lifespan of from 16 to 27 years and 6 months, with a maximum recorded lifespan of 22 years, and a theoretical lifespan ranging from 14 years and 1 month to 20 years and 2 months. The species reaches sexual maturity between 9 months and 1 week and 1 year and 3 months. Development begins with the "Embryo" stage, during which the embryo develops inside an egg, followed by the "Chick" stage, when the chick remains in the nest for the first weeks of its life. The “Rapid Growth Juvenile” stage lasts from 1 month and 2 weeks to 1 year, during which the young bird learns to fly and hunt. The "Adult" stage, characterized by reproductive capability and independent hunting, lasts from 1 to 20 years.

Ֆենոտիպ

The Eurasian goshawk has a small beak with a hook at the end, and the young’s beak is the same; downy feathers cover the body of the young, keeping it warm. After a period of rapid growth, the plumage of the species is brown with longitudinal stripes. An adult’s beak is strong and hooked, aiding in tearing prey, and its eyes are large with sharp vision, allowing it to spot prey from a distance. The adult's plumage is grey on the upper body and white on the lower part with dark transverse bands. It also possesses long, sharp claws on its feet that capture and kill prey. The Eurasian goshawk has short, broad wings that help it maneuver among trees.

Ֆիզիոլոգիա

Eurasian goshawks measure from 48 to 64 centimeters in body length and weigh from 1.04 kilograms, with a wingspan of 1.15 meters. The embryo stage has a body mass ranging from 40 to 55 grams and a body length from 5.5 to 6 centimeters. During the nestling stage, the young have a body mass between 50 grams and 0.6 kilograms. The fast-growing juvenile stage exhibits a body mass from 400 grams to 0.9 kilograms and a body length from 45 to 60 centimeters. Adult goshawks possess a body mass ranging from 0.5 to 0.75 kilograms and a body length from 48 to 52 centimeters.

Բնակավայր

Eurasian goshawks inhabit terrestrial landscapes including forests and flooded meadows; the species’ elevation range extends up to 2 kilometers above sea level. They are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, as well as in taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as spruce and pine. The climate varies, with some areas experiencing constant moisture and frequent rain, others having cool summers with snow in winter, and still others featuring warm summers with little rainfall, or warm summers with abundant rain.

Ապաստան

Eurasian goshawks are found within the crown of tall trees in forests. The species builds or utilizes a nest as its shelter, which is a nest structure used for laying eggs and raising young. The nest is constructed from branches and small twigs.

Աշխարհագրություն

Eurasian goshawks occupy the Nearctic and Palearctic biogeographical realms. The species is found in Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and European Atlantic mixed forests.

Սնունդ

The goshawk is a predatory species that feeds on other animals, and its diet includes medium-sized birds, squirrels, hares, rabbits, and rodents. The goshawk hunts using quick rushes from ambush, employing a strategy of active hunting, ambush, and pursuit, with its method of obtaining food based on ambush waiting and rapid maneuvering flight. As prey, the species prefers Eurasian red voles, grey red-backs, rats, canary buntings, and hazel dormice. The goshawk's daily food requirement is from 120 g to 250 g.

Բազմացում

The Eurasian goshawk’s embryo develops for one month; the female lays from two to four eggs in the spring, and both parents build or renew a nest on a tree, then alternate incubating the eggs and feeding the chicks. The size of the brood is two to four young. The species reproduces every year. Both parents incubate the eggs and feed the offspring. The male and female reach maturity from two to three years of age.

Երկարություն
480–640 mm
Կյանքի տևողություն
6027–10044 օր 17–28 տարի
25353
0
1
c-axak-loraors
hy
Ցախաքլորաորս
Accipiter gentilis
Թետերևատնիկը մեծ մ плотоядный թռչուն է ճակատագրերի ընտանիքից: Նա բնակվում է Հյուսիսային կիսագնդի անտառներում և որսում այլ թռչուններ և փոքր գոտեպոծ կաթնասուններ։
Թետերևատնիկը տարբերվում է փոքր ճակատագրերից իր մեծ չափերով և ուժով: Հեները զգալիորեն ավելի մեծ են արուներից: Նա կարևոր է բնության համար, քանի որ կարգավորում է անտառներում փոքր կենդանիների քանակը։
դարանակալում և արագ մանևրելի թռիչք
trophic:carnivore
feeding_sense:vision
#ffffff
Զանգված (արծվի ձագ)
64–132 g
Զանգված (թռչնի ձագ)
115–303 g
Զանգված արուի
500–750 g
Զանգված էգի
850–1300 g
Զանգված (ձու)
40–55 g
Երկարություն արուի
480–520 mm
Երկարություն (թռչնի ձագ)
450–600 mm
Երկարություն (ձու)
55–60 mm
Երկարություն էգի
580–640 mm
Թևերի բացվածք
1150 mm
Առավելագույն կյանքի տևողություն
8036 օր 22 տարի
Տեսական կյանքի տևողություն
5148–7354 օր 14–20 տարի
Սաղմի զարգացում
33 օր 1 ամիս
Սերնդի քանակ
2–4
Հասունություն
730–1095 օր 2–3 տարի
Սերունդ
2–4
Բազմացման ինտերվալ
365 օր 1 տարի
Թևերի չափ (գիշատիչ թռչուն)
0.28–0.38 mm
Համեմատելի զանգվածով
Դդմիկ
Ոլորտ
Նեարկտիկայի աշխարհ
Կենսամիջավայր
Մերձարևելյան լայնատերև խառը անտեր
Կենսամիջավայր
Ֆլուդացված մարգագետիններ
Կենսամիջավայր
Թայգա
Ոլորտ
Պալեարկտիկայի աշխարհ
Կլիմա
Տաք ամառ և շատ անձրևներ
Կլիմա
Միշտ շատ խոնավ
Վայրի տեսակ
ցամաք
Վայրի տեսակ
ցամաքային անտառ
Կլիմա
Տաք ամառ գրեթե առանց անձրևների
Կլիմա
Հաճելի ամառ
Կլիմա
Շատ անձրևներ և զով ամառ
Կլիմա
Տաք ամառ
Կերակրման միջավայր
ցամաքային
Կերակրման միջավայր
օդային
Կերակրման միջավայր
ծառային
Ապաստան
բույն
Սնունդ
մսակեր
Բազմացում (ձու)
Ձվի կճեպի գույն
6026.625
10044.375
5147.523903427493
7353.60557632499
480.0
640.0
Worker
{name} ինչպես {animal} լիներ, ապա՝
ծննդյան ժամ
դարանակալում
հետապնդում
Շները, դելֆինները, լուսանները խրախճանում են 9-25 տարի և ծնունդը նշում տարին երեք անգամ
m
կտոնի {n} ծննդյան օրը
Map
g
t
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
days
Տաք ամառ
How old you would be if you lived as {name}
Տեսական առավելագույն կյանքի տևողություն, որը գնահատվել է Dynamic Energy Budget (DEB) մաթեմատիկական մոդելով։ Այս արժեքը արտացոլում է կենսաբանական պոտենցիալը, որը հաշվարկված է մետաբոլիկ պարամետրերից, և չի հիմնված ուղղակի դիտարկումների վրա։ Իրականում գրանցված կյանքի տևողությունը, որպես կանոն, զգալիորեն ավելի կարճ է։
գիշատիչ թռչուն
Հասունություն
Դդմիկ
Առողջության մասին
When your next birthday would fall if you lived as {name}
կրծողներ ընդհանրապես՝ առնետներ, սկյուռներ, գետնասկյուռներ
Բազմացման ինտերվալ
ամառը տաք և գրեթե անձրև չի տեղում
results
օդային
ամառը տաք է, ձմեռը շատ ցուրտ չէ
Գույներ
Sex
Upcoming jubilees
Գրեմլիններ
mo
Trophic type
Filters
Պալեարկտիկայի աշխարհ
Upcoming birthdays
Breeding structure built or used for laying eggs and raising offspring.
Իսկական երկարակյացներ. 40-100 տարի: Բոուհեդ կետերը, ալբատրոսները, հսկա կրիաները ծնունդը հիշում են տարին առավելագույնը մեկ անգամ
Կյանքի տևողություն
անձրևները գրեթե միշտ են ընկնում, շատ խոնավ
Տարիք (երիտասարդ)
Տարիք (ծնունդից մինչև մահ)
Տարիք (սաղմ)
Եվրոպայի և Ասիայի մեծ մասը, տարբեր անտերներ, դրոշակներ և թունդրա
Թափառողներ
Feeding occurs in open air space above ground or water.
Թևերի չափ
Jubilee = every 10th birthday
Մանրամասն՝
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Բիզնես սոսիսկներ
Միջին կյանքի տևողություն
թռչնի ձագ
Juvenile stage following larval metamorphosis but not yet adult.
Ինչպիսի՞ տեսք ունեն
սեռահասունություն / բազմացման սկիզբ
դուրս գալ (միջատներ)
մահ / կյանքի տևողության ավարտ
թռչուններ
Ինչպե՞ս են ապրում
բեղմնավորում / ձվադրում
Ինչպե՞ս են իրենց պահում
ծնունդ / դուրս գալ
կերպարանափոխություն / թրթուրային փուլի ավարտ
արագացման ավարտ
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
Actively hunting and capturing live prey.
թռիչք
Pets
Նեարկտիկայի աշխարհ
Շատ անձրևներ և զով ամառ
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
{name} ոճով հոբելյան
թաթ
cm
Հին հեռուստա
Find an animal or breed...
Թևերի բացվածք
turns
Անխնամներ
ցամաքային անտառ
Ֆլուդացված մարգագետիններ
Forages on tree limbs or woody stems within vegetation.
Սերնդի քանակ
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ինչպե՞ս խնամել
Ապրում են 25-40 տարի: Օրանգուտանները, ճաղատ արծիվները, աֆրիկյան փղերը ծնունդը նշում են տարին երկու անգամ
°C
Not specified
Share
Որտե՞ղ են հանդիպում
նապաստակներ և ճագարներ
0.8-ից 1.2 կիլոգրամ, 0.6 – 1.2 մետր
Describes food handling or digging performed with the forelimbs.
շատ անձրևներ, մրսելի ամառ, ձմռանը ձյուն
Լեգենդար երկարակեցություն. 100 տարուց ավելի: Գալապագոսյան կրիաները, Գրենլանդիայի շնաձկները, օվկիանոսյան կաղամախիները ընտանիքի հետ ծնունդ են նշում 4 տարին մեկ
Սերունդ
Աքսակալներ
Բրո
Taxons
մսակեր
{name}-ի տոմարով
Foraging takes place among trees and woody vegetation.
Actively chases and captures mobile prey in open space.
age
Predator remains still and concealed before launching a sudden attack.
ծննդյան ամսաթիվ
Պալեարկտիկայի աշխարհ
Փակել
Ձվի կճեպի գույն
was
Կարիերա 7-15 ամիս: Թզուկ համստերները, ջրարջուկները, դաշտային ծղրիդները ծնունդը նշում են ամիսը երկու անգամ
Հիմնականը
մագլցում
Իմ քաշը՞
Անդադար կառնավալ. ապրում են ընդամենը մի քանի օր: Մայաճանճերը, ռոտիֆերները, միջատները ծնունդը նշում են օրական երկու անգամից ավելի
հիմնական սննդի աղբյուրներ
Potential Habitat
d
Պահվածքում
Ճանապարհին 1.3-3.5 տարի: Անտառային մկները, անոլները, ծիածանաձուկները ծնունդը նշում են ամիսը մեկ
Զանգված
կենդանի նապաստակներ և ճագարներ
սառը ձմեռ, շատ հաջինենիք անտառներ՝ եղևնի, սոսին
Մոծակները, պտղաճանճերը, փոքր խեցգետնակերպները շտապում են մինչև 7 ամիս և ծնունդ են նշում շաբաթը մեկ
ցամաքային
Սաղմի զարգացում
տեսողություն
{name} ոճով ծննդյան օր
Նեարկտիկայի աշխարհ
Link copied
Հյուսիսային Ամերիկա և Գրենլանդիա, թունդրայից մինչև անտերներ
No results found
Աչքերի գույն
ապրող թռչուններ
On the map
հարվածային հարձակում
forest
Հաճելի ամառ
կյանքի բոլոր փուլերը
Իգական ♀
Down feathers color
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
ծննդյան տարի
Հասունություն
ցամաքային միջավայր, ցամաքի մակերես ջրից դուրս
sq mm
yr
Կտուցի գույն
ամառը հարմարավետ է, +20…+25 °C
How similar?
Արական ♂
տոնին մնաց
արծվի ձագ
Տարիք որպես {name}
Ինչպե՞ս են բազմանում
Ճանապարհին 3.5-6 տարի: Ոզնիները, ագռավները, մողեսները ծնունդը նշում են տարին 6 անգամ
Եթե ուտեն՞
Neither
Moving up vertical surfaces like trunks or rocks to reach food.
ծնունդից մինչև հասունություն
Young offspring still dependent on parental care.
բույն
Ի՞նչ են ուտում
Որտե՞ղ են ապրում
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
Ճանկերի գույն
Փետրածածկույթի գույն
ցամաքային անտառներ՝ արևադարձային, բարեխառն, բորեալ
ջուրը հաճախ թափանցում է հողը, շատ խոտ
կրծողներ
ճյուղ
Մերձարևելյան լայնատերև խառը անտեր
Տևողություն
This is me
Տաք ամառ գրեթե առանց անձրևների
Եվրոպայի և Ասիայի մեծ մասը, տարբեր անտերներ, դրոշակներ և թունդրա
ճանկեր
Միշտ շատ խոնավ
Գեյմերներ
Ինչպե՞ս են կառուցված
mm
Տեսական կյանքի տևողություն
Աստղեր
ml
Link copied
Իմ տարիքը՞
Իմ չափսը՞
wk
ցամաք
Թայգա
Asexual
փոխանակել
ակտիվ գիշատում
Մեզնից ո՞վ կերպարանափոխվի կարծես կախարդանքով և կդառնա ինչպես {animal}։
Ճագարները, բազեները, կարմրականջ կրիաները խրախճանում են 6-9 տարի և ծնունդը նշում տարին չորս անգամ
Որտե՞ղ են ապաստանում
Տաք ամառ և շատ անձրևներ
տոնեց {n} ծննդյան օրը
When you would have been born if you lived as {name}
Բատյանի
Առավելագույն կյանքի տևողություն
Capturing or collecting food while airborne.
Հերմաֆրոդիտ ⚥
Հյուսիսային Ամերիկա և Գրենլանդիա, թունդրայից մինչև անտերներ
Primarily detects and locates food using eyesight.
ձու
ամառը տաք է, շատ թփեր, բույրեղենիք, կլեններ
Երկարություն
kg
շատ անձրևներ, ամառը տաք և հաճելի
Rapid forward strike to seize prey.
ծառային
Observations
◉{N} հատկություն հպումով
արծվի ձագ
հարսնյակ
իմագո
երիտասարդ թռչուն
eurasian-goshawk
yastreb-teterevyatnik
tetracalan
baz-shmaly
yastrab-tsetsyarounik
c-axak-loraors
chousen-ootaka
kori
yastreb-teterevyatnik
chammae
yastreb-teterevyatnik
obichni-jastreb
tavyk-karchygasy
yastreb-teterevyatnik
cang-ying
  • The Eurasian goshawk is the largest among all hawks. It belongs to the genus Accipiter.
  • Male Eurasian goshawks may occupy territories of 570–3500 ha. They are monogamous — pairs form for life, and there is usually one clutch per year.
  • Eurasian goshawks do not drink water in moderate weather but enjoy bathing, and may drink water in hot weather.

Տարիք

Eurasian goshawks have a typical lifespan of from 16 to 27 years and 6 months, with a maximum recorded lifespan of 22 years, and a theoretical lifespan ranging from 14 years and 1 month to 20 years and 2 months. The species reaches sexual maturity between 9 months and 1 week and 1 year and 3 months. Development begins with the "Embryo" stage, during which the embryo develops inside an egg, followed by the "Chick" stage, when the chick remains in the nest for the first weeks of its life. The “Rapid Growth Juvenile” stage lasts from 1 month and 2 weeks to 1 year, during which the young bird learns to fly and hunt. The "Adult" stage, characterized by reproductive capability and independent hunting, lasts from 1 to 20 years.

Ֆենոտիպ

The Eurasian goshawk has a small beak with a hook at the end, and the young’s beak is the same; downy feathers cover the body of the young, keeping it warm. After a period of rapid growth, the plumage of the species is brown with longitudinal stripes. An adult’s beak is strong and hooked, aiding in tearing prey, and its eyes are large with sharp vision, allowing it to spot prey from a distance. The adult's plumage is grey on the upper body and white on the lower part with dark transverse bands. It also possesses long, sharp claws on its feet that capture and kill prey. The Eurasian goshawk has short, broad wings that help it maneuver among trees.

Ֆիզիոլոգիա

Eurasian goshawks measure from 48 to 64 centimeters in body length and weigh from 1.04 kilograms, with a wingspan of 1.15 meters. The embryo stage has a body mass ranging from 40 to 55 grams and a body length from 5.5 to 6 centimeters. During the nestling stage, the young have a body mass between 50 grams and 0.6 kilograms. The fast-growing juvenile stage exhibits a body mass from 400 grams to 0.9 kilograms and a body length from 45 to 60 centimeters. Adult goshawks possess a body mass ranging from 0.5 to 0.75 kilograms and a body length from 48 to 52 centimeters.

Բնակավայր

Eurasian goshawks inhabit terrestrial landscapes including forests and flooded meadows; the species’ elevation range extends up to 2 kilometers above sea level. They are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, as well as in taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as spruce and pine. The climate varies, with some areas experiencing constant moisture and frequent rain, others having cool summers with snow in winter, and still others featuring warm summers with little rainfall, or warm summers with abundant rain.

Ապաստան

Eurasian goshawks are found within the crown of tall trees in forests. The species builds or utilizes a nest as its shelter, which is a nest structure used for laying eggs and raising young. The nest is constructed from branches and small twigs.

Աշխարհագրություն

Eurasian goshawks occupy the Nearctic and Palearctic biogeographical realms. The species is found in Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and European Atlantic mixed forests.

Սնունդ

The goshawk is a predatory species that feeds on other animals, and its diet includes medium-sized birds, squirrels, hares, rabbits, and rodents. The goshawk hunts using quick rushes from ambush, employing a strategy of active hunting, ambush, and pursuit, with its method of obtaining food based on ambush waiting and rapid maneuvering flight. As prey, the species prefers Eurasian red voles, grey red-backs, rats, canary buntings, and hazel dormice. The goshawk's daily food requirement is from 120 g to 250 g.

Բազմացում

The Eurasian goshawk’s embryo develops for one month; the female lays from two to four eggs in the spring, and both parents build or renew a nest on a tree, then alternate incubating the eggs and feeding the chicks. The size of the brood is two to four young. The species reproduces every year. Both parents incubate the eggs and feed the offspring. The male and female reach maturity from two to three years of age.

Չափ

  • The Eurasian goshawk is the largest among all hawks. It belongs to the genus Accipiter.
  • Male Eurasian goshawks may occupy territories of 570–3500 ha. They are monogamous — pairs form for life, and there is usually one clutch per year.

Խնամքի մեջ

  • Eurasian goshawks do not drink water in moderate weather but enjoy bathing, and may drink water in hot weather.