Կապույտ գնու

Կապույտ գնու — © Zveriki.com, derived work based on image based on the original work of I've Got It On Film!, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Տարիք

Blue wildebeest, also known as brindled gnus or white-bearded wildebeest, have a typical lifespan of from 15 to 20 years, with a maximum recorded lifespan of 24 years and 4 months, and a theoretical lifespan ranging from 12 years and 2 months to 24 years and 4 months. The species reaches sexual maturity at an age between 1 year and 2 months and 4 years; the young are born with their eyes open and begin walking immediately. The embryo develops inside the mother, and the calf quickly stands and follows its mother within a herd during the calf stage, which lasts from 1 day to 7 months. The adult stage begins when the animal is capable of reproduction and lives in large herds, lasting from 3 to 20 years.

Ֆենոտիպ

The blue wildebeest has light and soft fur; the young have this feature. The species possesses a powerful body with grey-blue fur and dark vertical stripes. A beard is formed by the hairs on the lower jaw. The adult animals have thick, curved horns with rings at the base, and also possess a rigid dark mane along the neck.

Ֆիզիոլոգիա

The blue wildebeest stands from 17.8 centimeters to 4.5 meters tall, with a body length ranging from 1.2 to 1.5 meters and a mass between 104.72 kilograms and 0.25 metric tons; the embryonic stage has a body mass of 5 to 22 kilograms; the young have a body mass of 18 to 28 kilograms and a body length of 80 centimeters to 1.1 meters; adult individuals weigh from 140 to 220 kilograms and measure 1.2 to 1.4 meters in body length.

Բնակավայր

The blue wildebeest occupies an elevation range of 0.9 to 1.8 kilometers above sea level and inhabits temperate grasslands with abundant grass and few trees, as well as tropical savannas characterized by heat and uneven rainfall with plentiful grass and trees; the species is found in diverse landscapes including dry land, highlands and tundra, deserts and semi-deserts, terrestrial meadows and steppes, terrestrial herbaceous areas, and terrestrial tidal zones. The climate varies across its habitat, encompassing hot steppes with very hot, dry summers and abundant grass, extremely arid conditions with rare rainfall, winters with minimal precipitation and more summer rain, hot conditions with limited winter rainfall and frequent summer rains, and consistently hot weather throughout the year with frequent but sometimes scarce rainfall.

Ապաստան

The blue wildebeest inhabits open savanna and the species has no permanent or long-term shelter; for protection from predators and rest, the blue wildebeest uses grass, as it does not have a permanent shelter.

Աշխարհագրություն

The blue wildebeest occupies the Afrotropical realm and is found in several ecosystems, including Southern thickets and Acacia-Commiphora woodlands, the West Congo forest-savanna, the Limpopo Lowveld, the Kalahari xerophytic savanna, the Kalahari acacia forests, and Angola’s mopane sparse forests.

Սնունդ

The blue wildebeest primarily feeds on grass and spends a considerable amount of time grazing to obtain food; its feeding strategy is grazing, and it uses its wide mouth to graze plants close to the ground. The species’ diet consists of grass, young shoots, young growth, and sprouts. The daily food requirement ranges from 4 kilograms to 7 kilograms. Calves consume milk. Predators that hunt the blue wildebeest include leopards, cheetahs, spotted hyenas, and true crocodiles.

Բազմացում

The blue wildebeest reproduces through live birth, with the female giving birth to a single calf after a gestation period of 8 months and 2 weeks; the young stand on their feet within minutes of being born. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water. The female has one offspring per pregnancy. Sexual maturity occurs between 2 and 4 years of age. The interval between reproduction is from 1 to 2 years. A litter has 1 calf.

Զանգված
104723–250609 g
Երկարություն
1200–1500 mm
Կյանքի տևողություն
5479–7305 օր 15–20 տարի
328809
0
1
kapuyt-gnu
hy
Կապույտ գնու
Connochaetes taurinus
Կապույտ գնու-ն Աֆրիկայի մեծ զույգուրկեղծ կաթնասուն է: Նա ապրում է սավանաներում և հայտնի է հազարավոր անհատների զանգվածային միգրացիաներով՝ խոտի և ջրի որոնման համար:
Կապույտ գնուն տարբերվում է մոտակա անտիլոպներից մեծ գլխով հզոր եղջերուկներով և մութ շերտերով կողքերին: Այն կարևոր է բնության համար որպես խոտի հիմնական սպառող սավաննայում և գլխավոր զոհ լվերի և այլ գիշատիչների համար։
արոտ
trophic:herbivore
#edece8
Զանգված արուի
200000–300000 g
Զանգված էգի
140000–220000 g
Զանգված (ձագ)
18000–28000 g
Զանգված (սաղմ)
5000–22000 g
Երկարություն (ձագ)
800–1100 mm
Երկարություն էգի
1200–1400 mm
Երկարություն արուի
1300–1500 mm
Բարձրություն
178–4500 mm
Առավելագույն կյանքի տևողություն
8876 օր 24 տարի 4 ամիս
Տեսական կյանքի տևողություն
4438–8876 օր 12–24 տարի
Սաղմի զարգացում
253 օր 8 ամիս 2 շաբաթ
Սերնդի քանակ
1
Հասունություն
730–1460 օր 2–4 տարի
Սերունդ
1
Բազմացման ինտերվալ
365–730 օր 1–2 տարի
Ֆենոտիպ (ձագ)
0
Ֆենոտիպ արուի
2
Ֆենոտիպ արուի
400–800 mm
Համեմատելի զանգվածով
Մոտոցիկլետ
Կենսամիջավայր
Մերձարևադարձային草原
Կենսամիջավայր
Տրոպիկական սավաննա
Ոլորտ
Աֆրոտրոպիկայի աշխարհ
Կլիմա
Ամջոտին մեծ անձրևներ են անում
Կլիմա
Տաք կամ տաք ամառ
Վայրի տեսակ
ցամաք
Վայրի տեսակ
բարձրավայր և տունդրա
Վայրի տեսակ
անապատ և կիսաանապատ
Վայրի տեսակ
ցամաքային մարգագետիններ և տափաստաններ
Վայրի տեսակ
ցամաքային խոտավայրեր
Վայրի տեսակ
ցամաքային մակընթացային գոտի
Վայրի տեսակ
թփուտներ
Կլիմա
Տաք է, ձմռանը քիչ տեղումներ
Կլիմա
Տաք ամառ
Կլիմա
Տաք է և գրեթե անձրև չկա
Կլիմա
Մէջգետնայ
Կլիմա
Ձմռանը քիչ տեղումներ
Կլիմա
Միշտ տաք
Կլիմա
Տաք կամ տաք ամառ և անձրևներ
Կլիմա
Շատ չոր
Կլիմա
Տաք քաշքաշոտակ
Ապաստան
մշտական ապաստան չկա
Սնունդ
բուսակեր
Բազմացում
ուղղակի ծննդաբերություն
Բազմացում
չոր ցամաք
Ֆիզիոլոգիա
Մ 턱ը աստիճանաբար թարմացվում է տարելից՝ կախված եղանակից։
5478.75
7305.0
4437.7875
8875.575
1200.0
1500.0
104723.17802307925
250609.27134888858
Մ 턱ը աստիճանաբար թարմացվում է տարելից՝ կախված եղանակից։
-1
-1
մարգագետիններ, պրերիաներ, խոտածածկ բացատներ ցամաքում
Worker
{name} ինչպես {animal} լիներ, ապա՝
ծննդյան ժամ
Տաք է և գրեթե անձրև չկա
Ամջոտին մեծ անձրևներ են անում
Մորուքի գույն
Շները, դելֆինները, լուսանները խրախճանում են 9-25 տարի և ծնունդը նշում տարին երեք անգամ
m
կտոնի {n} ծննդյան օրը
Map
g
t
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
տաք Աֆրիկա՝ անապատից հարավ, շատ սավաննաներ և անտերներ
days
Տաք ամառ
ամառ տաքից մինչև շատ տաք
How old you would be if you lived as {name}
Տեսական առավելագույն կյանքի տևողություն, որը գնահատվել է Dynamic Energy Budget (DEB) մաթեմատիկական մոդելով։ Այս արժեքը արտացոլում է կենսաբանական պոտենցիալը, որը հաշվարկված է մետաբոլիկ պարամետրերից, և չի հիմնված ուղղակի դիտարկումների վրա։ Իրականում գրանցված կյանքի տևողությունը, որպես կանոն, զգալիորեն ավելի կարճ է։
ամռանը շատ անձրևներ են, ձմռանը տեղումները գրեթե չկան
երկսմբակավոր
Հասունություն
Առողջության մասին
Տաք կամ տաք ամառ և անձրևներ
հայրեն
When your next birthday would fall if you lived as {name}
Մոտոցիկլետ
Բազմացման ինտերվալ
ցամաքի ափամերձ գոտի, որը հեղեղվում է մակընթացության ժամանակ — աղուտներ, լիտորալ
results
գիշատիչներից պաշտպանություն
ամառը տաք է, ձմեռը շատ ցուրտ չէ
Գույներ
Sex
Upcoming jubilees
Գրեմլիններ
տաք է, ամռանը անձրևներ, ձմռանը անձրևները քիչ են
mo
անձրևները շատ հազվադեպ են, գրեթե անապատ
ձմռանը տեղումները քիչ են, ամռանը ավելի շատ
ալպյան մարգագետիններ և արկտիկական տունդրա ցամաքում
Trophic type
Filters
Captures or processes food by biting or nipping with the mouth.
ամառը շատ տաք, չոր, շատ խոտ
Տաք կամ տաք ամառ
երիտասարդ ընձյուղներ և ծիլեր
խոտ
Upcoming birthdays
Իսկական երկարակյացներ. 40-100 տարի: Բոուհեդ կետերը, ալբատրոսները, հսկա կրիաները ծնունդը հիշում են տարին առավելագույնը մեկ անգամ
Կյանքի տևողություն
Բարձրություն
նորածին ճյուտեր
ձագուկները ծնվում են կենդանի հողին վրա, այլ ոչ թե ծիծաղում են ձվերից կամ ձվաբջջերից
Տարիք (երիտասարդ)
Տարիք (ծնունդից մինչև մահ)
Տաք է, ձմռանը քիչ տեղումներ
Տարիք (սաղմ)
Թափառողներ
Jubilee = every 10th birthday
Մանրամասն՝
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Բիզնես սոսիսկներ
Միջին կյանքի տևողություն
տերևներ
ուղղակի ծննդաբերություն
Ինչպիսի՞ տեսք ունեն
սեռահասունություն / բազմացման սկիզբ
դուրս գալ (միջատներ)
մահ / կյանքի տևողության ավարտ
Ինչպե՞ս են ապրում
բեղմնավորում / ձվադրում
Ինչպե՞ս են իրենց պահում
ծնունդ / դուրս գալ
կերպարանափոխություն / թրթուրային փուլի ավարտ
արագացման ավարտ
Share
չոր տափաստան տաք
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
Horns count
տաք, անձրևները անհավասար են, շատ խոտ և ծառեր
Pets
կծում
թփուտներ
Տաք քաշքաշոտակ
{name} ոճով հոբելյան
ցամաքային թփուտային կենսատոպեր — մակվիս, չապարալ, բուշ
cm
Հին հեռուստա
Find an animal or breed...
անապատ և կիսաանապատ
turns
Անխնամներ
ցամաքային մարգագետիններ և տափաստաններ
ցամաքային խոտավայրեր
ցամաքային մակընթացային գոտի
Horns size
մոր կաթ խմում են մանկության մեջ
տաք Աֆրիկա՝ անապատից հարավ, շատ սավաննաներ և անտերներ
Սերնդի քանակ
Տրոպիկական սավաննա
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ինչպե՞ս խնամել
Ապրում են 25-40 տարի: Օրանգուտանները, ճաղատ արծիվները, աֆրիկյան փղերը ծնունդը նշում են տարին երկու անգամ
արածեցում
°C
Not specified
Share
բարձրավայր և տունդրա
Որտե՞ղ են հանդիպում
Species lacks any fixed or lasting shelter structure.
տափաստան
բուսակեր
Feeds by cropping or nibbling low-growing vegetation or algae.
Ձմռանը քիչ տեղումներ
Լեգենդար երկարակեցություն. 100 տարուց ավելի: Գալապագոսյան կրիաները, Գրենլանդիայի շնաձկները, օվկիանոսյան կաղամախիները ընտանիքի հետ ծնունդ են նշում 4 տարին մեկ
Սերունդ
Աքսակալներ
հացազգիների և այլ խոտաբույսերի տերևներ և ցողուններ
Բրո
Taxons
{name}-ի տոմարով
age
ծննդյան ամսաթիվ
մշտական ապաստան չկա
չոր ցամաքային կենսատոպեր հազվագյուտ բուսականությամբ
անցկացնում է հանգիստ
Մորթու գույն
Փակել
was
Կարիերա 7-15 ամիս: Թզուկ համստերները, ջրարջուկները, դաշտային ծղրիդները ծնունդը նշում են ամիսը երկու անգամ
Հիմնականը
Իմ քաշը՞
74-ից մինչև 150 կիլոգրամ, 1.4 – 3 մետր
Անդադար կառնավալ. ապրում են ընդամենը մի քանի օր: Մայաճանճերը, ռոտիֆերները, միջատները ծնունդը նշում են օրական երկու անգամից ավելի
հիմնական սննդի աղբյուրներ
վերափոխումից հետո մինչև մահ
Potential Habitat
շատ խոտ, քիչ ծառեր, անձրևները հազվադեպ են
d
Պահվածքում
Ճանապարհին 1.3-3.5 տարի: Անտառային մկները, անոլները, ծիածանաձուկները ծնունդը նշում են ամիսը մեկ
Զանգված
բույսերի նորածին ճյուտեր և տերևներ
Մոծակները, պտղաճանճերը, փոքր խեցգետնակերպները շտապում են մինչև 7 ամիս և ծնունդ են նշում շաբաթը մեկ
Plants
Սաղմի զարգացում
չոր ցամաք
{name} ոճով ծննդյան օր
խոտ
Link copied
Միշտ տաք
No results found
բույսերի երիտասարդ ընձյուղներ, ծիլեր, կանաչ սլաքներ
On the map
Իգական ♀
կյանքի բոլոր փուլերը
Մարմնի գույն
Աֆրոտրոպիկայի աշխարհ
արոտ
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
Horns color
ծննդյան տարի
շատ խոտ, քիչ ծառեր, անձրևները լինում են
Հասունություն
շատ անձրևներ, ամառը տաքից մինչև շատ տաք
ցամաքային միջավայր, ցամաքի մակերես ջրից դուրս
sq mm
yr
How similar?
Արական ♂
տոնին մնաց
ձագ
Տարիք որպես {name}
Ինչպե՞ս են բազմանում
Ճանապարհին 3.5-6 տարի: Ոզնիները, ագռավները, մողեսները ծնունդը նշում են տարին 6 անգամ
Եթե ուտեն՞
Շատ չոր
Neither
Young offspring still dependent on parental care.
Ի՞նչ են ուտում
Որտե՞ղ են ապրում
Աֆրոտրոպիկայի աշխարհ
սավաննա
Տևողություն
This is me
Գրիվայի գույն
Մէջգետնայ
Գեյմերներ
Ինչպե՞ս են կառուցված
Մերձարևադարձային草原
mm
Տեսական կյանքի տևողություն
Աստղեր
ml
Link copied
Իմ տարիքը՞
Իմ չափսը՞
wk
ցամաք
Asexual
փոխանակել
Մեզնից ո՞վ կերպարանափոխվի կարծես կախարդանքով և կդառնա ինչպես {animal}։
Ճագարները, բազեները, կարմրականջ կրիաները խրախճանում են 6-9 տարի և ծնունդը նշում տարին չորս անգամ
Որտե՞ղ են ապաստանում
Denotes a grassland or steppe habitat preference.
բնակվում և զարգանում են ցամաքում, ջրի մարմիններից դուրս
տոնեց {n} ծննդյան օրը
բաց խոտածածկ տարածքներ — տափաստաններ, սավաննաներ, պրերիաներ
շատ շոգ է ամբողջ տարին, անձրևներ հաճախ են լինում, բայց երբեմն չոր է
When you would have been born if you lived as {name}
Բատյանի
Առավելագույն կյանքի տևողություն
շատ շոգ է և տեղումներ գրեթե չկան
Հերմաֆրոդիտ ⚥
սաղմ
Երկարություն
kg
Observations
◉{N} հատկություն հպումով
ձագ
հարսնյակ
իմագո
պատանի
պատանի
blue-wildebeest
goluboj-gnu
blue-wildebeest
nw-azrq
goluboj-gnu
kapuyt-gnu
oguronu
zolebiani-gnu
goluboj-gnu
geom-eunkkolinu
goluboj-gnu
obichni-gnu
blue-wildebeest
moviy-bezon
ban-wen-jiao-ma
  • The maximum lifespan of the brindled gnu in captivity is 24.3 years. The average lifespan in captivity is 20 years.
  • Hybrids of the brindled gnu have congenital anomalies related to teeth, horns, and interstitial skull bones. In another study, their size was found to be larger than that of either parent species.
  • Male brindled gnus can mate only after 2.5 years. Although they reach sexual maturity much earlier, they can only mate 2.5 years after birth.
  • The blue wildebeest undertakes one of the largest mammal migrations.
  • Adult male brindled gnus weigh from 170 to 410 kg, and females weigh from 140 to 260 kg. Males are significantly heavier than females, and this is achieved at the age of adulthood.
  • Adult male brindled gnus mark an area with secretions from the preorbital glands, but not the entire boundary, only in some places. The size of such an area rarely exceeds 100–120 m in diameter.
  • Male brindled gnus are larger and darker than females. They also have thicker horns.
  • At night, brindled gnus lose their ability to defend themselves and become vulnerable to predators. During panic, they cannot effectively fend off predators, as they lose balance during jumps.
  • Can give birth standing.
  • Speed up to 80 km/h.

Տարիք

  • The maximum lifespan of the brindled gnu in captivity is 24.3 years. The average lifespan in captivity is 20 years.
  • Hybrids of the brindled gnu have congenital anomalies related to teeth, horns, and interstitial skull bones. In another study, their size was found to be larger than that of either parent species.
  • Male brindled gnus can mate only after 2.5 years. Although they reach sexual maturity much earlier, they can only mate 2.5 years after birth.
  • Can give birth standing.

Blue wildebeest, also known as brindled gnus or white-bearded wildebeest, have a typical lifespan of from 15 to 20 years, with a maximum recorded lifespan of 24 years and 4 months, and a theoretical lifespan ranging from 12 years and 2 months to 24 years and 4 months. The species reaches sexual maturity at an age between 1 year and 2 months and 4 years; the young are born with their eyes open and begin walking immediately. The embryo develops inside the mother, and the calf quickly stands and follows its mother within a herd during the calf stage, which lasts from 1 day to 7 months. The adult stage begins when the animal is capable of reproduction and lives in large herds, lasting from 3 to 20 years.

Ֆենոտիպ

  • Hybrids of the brindled gnu have congenital anomalies related to teeth, horns, and interstitial skull bones. In another study, their size was found to be larger than that of either parent species.
  • Male brindled gnus are larger and darker than females. They also have thicker horns.

The blue wildebeest has light and soft fur; the young have this feature. The species possesses a powerful body with grey-blue fur and dark vertical stripes. A beard is formed by the hairs on the lower jaw. The adult animals have thick, curved horns with rings at the base, and also possess a rigid dark mane along the neck.

Ֆիզիոլոգիա

The blue wildebeest stands from 17.8 centimeters to 4.5 meters tall, with a body length ranging from 1.2 to 1.5 meters and a mass between 104.72 kilograms and 0.25 metric tons; the embryonic stage has a body mass of 5 to 22 kilograms; the young have a body mass of 18 to 28 kilograms and a body length of 80 centimeters to 1.1 meters; adult individuals weigh from 140 to 220 kilograms and measure 1.2 to 1.4 meters in body length.

Բնակավայր

  • The blue wildebeest undertakes one of the largest mammal migrations.

The blue wildebeest occupies an elevation range of 0.9 to 1.8 kilometers above sea level and inhabits temperate grasslands with abundant grass and few trees, as well as tropical savannas characterized by heat and uneven rainfall with plentiful grass and trees; the species is found in diverse landscapes including dry land, highlands and tundra, deserts and semi-deserts, terrestrial meadows and steppes, terrestrial herbaceous areas, and terrestrial tidal zones. The climate varies across its habitat, encompassing hot steppes with very hot, dry summers and abundant grass, extremely arid conditions with rare rainfall, winters with minimal precipitation and more summer rain, hot conditions with limited winter rainfall and frequent summer rains, and consistently hot weather throughout the year with frequent but sometimes scarce rainfall.

Ապաստան

The blue wildebeest inhabits open savanna and the species has no permanent or long-term shelter; for protection from predators and rest, the blue wildebeest uses grass, as it does not have a permanent shelter.

Աշխարհագրություն

  • The blue wildebeest undertakes one of the largest mammal migrations.

The blue wildebeest occupies the Afrotropical realm and is found in several ecosystems, including Southern thickets and Acacia-Commiphora woodlands, the West Congo forest-savanna, the Limpopo Lowveld, the Kalahari xerophytic savanna, the Kalahari acacia forests, and Angola’s mopane sparse forests.

Սնունդ

The blue wildebeest primarily feeds on grass and spends a considerable amount of time grazing to obtain food; its feeding strategy is grazing, and it uses its wide mouth to graze plants close to the ground. The species’ diet consists of grass, young shoots, young growth, and sprouts. The daily food requirement ranges from 4 kilograms to 7 kilograms. Calves consume milk. Predators that hunt the blue wildebeest include leopards, cheetahs, spotted hyenas, and true crocodiles.

Բազմացում

  • Can give birth standing.

The blue wildebeest reproduces through live birth, with the female giving birth to a single calf after a gestation period of 8 months and 2 weeks; the young stand on their feet within minutes of being born. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water. The female has one offspring per pregnancy. Sexual maturity occurs between 2 and 4 years of age. The interval between reproduction is from 1 to 2 years. A litter has 1 calf.

Չափ

  • Adult male brindled gnus weigh from 170 to 410 kg, and females weigh from 140 to 260 kg. Males are significantly heavier than females, and this is achieved at the age of adulthood.
  • Speed up to 80 km/h.
  • Hybrids of the brindled gnu have congenital anomalies related to teeth, horns, and interstitial skull bones. In another study, their size was found to be larger than that of either parent species.
  • Male brindled gnus can mate only after 2.5 years. Although they reach sexual maturity much earlier, they can only mate 2.5 years after birth.
  • Adult male brindled gnus mark an area with secretions from the preorbital glands, but not the entire boundary, only in some places. The size of such an area rarely exceeds 100–120 m in diameter.
  • At night, brindled gnus lose their ability to defend themselves and become vulnerable to predators. During panic, they cannot effectively fend off predators, as they lose balance during jumps.