藍鯨

シロナガスクジラ — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Postverk Føroya - Philatelic Office, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
体重
76866067–149501454 g
体長
20000–30000 mm
寿命
25568–32873 日 70~90 年
42196
0
1
shironagasukujira
ja
シロナガスクジラ
Balaenoptera musculus
77
ブルーホエールは地球上で最大の動物です。青みがかった灰色の長い体を持つ海洋哺乳類で、海洋に住み、小さなエビを食べます。
ブルーホエールは、他のクジラとは異なり、巨大なサイズ、長い体、小さな背びれが特徴です。海洋にとって重要で、その糞が水を肥沃にし、プランクトンの成長を助け、地球全体に酸素を提供します。
鯨鬚を通じた水の濾過
trophic:carnivore
#f9f6ef
体重 (胚)
275000–700001 g
体重 (雌)
100000000–200000000 g
体重 (雄)
90000000–150000000 g
体重 (子鯨)
1150000–4420000 g
体長 (胚)
1253–2681 mm
体長 (子鯨)
7000–16000 mm
体長 (雄)
20000–27000 mm
体長 (雌)
22000–30000 mm
最大寿命
40178 日 110 年 1 か月
理論寿命
29655–42364 日 81~116 年
胚の発育
350 日 11 か月 3 週間
一腹の子数
1
成熟
2190–4380 日 6~12 年
子孫
1
繁殖間隔
730–1095 日 2~3 年
鯨ひげ板の数 (クジラ)
260–400
噴気孔数 (クジラ)
2
噴気孔数 (子鯨)
2
背びれの数 (クジラ)
1
胸びれの数 (クジラ)
2
尾びれの数 (クジラ)
2
背びれの大きさ (クジラ)
300–400 mm
ヒゲクジラの鯨ひげ板の大きさ (クジラ)
500–1000 mm
尾びれの大きさ (クジラ)
5000–8000 mm
胸びれのサイズ (クジラ)
3000–5000 mm
質量が同等
トラック
生物群系
冷たい海
生物群系
極海
生物群系
温帯海
界
海洋世界
界
パレアークティスの世界
界
ニアークティック界
界
オーストララシアの世界
場所の種類
沿岸水域
生物群系
非常に寒い
場所の種類
エピペラジアル
場所の種類
メソペラジアル
場所の種類
海洋環境
場所の種類
外洋
場所の種類
漸深海帯
気候
極海
気候
温暖な海
気候
寒冷海
採食環境
水生
隠れ家
恒久的な住処なし
繁殖
外洋で
餌
肉食動物
繁殖
海での胎生
繁殖
海
25567.5
32872.5
29654.809373363947
42364.013390519925
20000.0
30000.0
7.68660669695072E7
1.4950145398556837E8
Worker
海はほぼ常に厚い氷の下にあり、非常に寒い
{name}が{animal}のようだったら、:
出生時刻
Pelagic Ocean
繁殖
イヌ、イルカ、オオヤマネコたちは9〜25年ハングアウトして、年に3回誕生日パーティー
m
{n}回目の誕生日を祝います
Map
g
t
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
days
外洋
生きたタコ、イカ
How old you would be if you lived as {name}
甲殻類
南極オキアミおよびその他のオキアミ
Dynamic Energy Budget(DEB)数理モデルから推定された理論的最大寿命。この値は代謝パラメータから導き出された生物学的潜在能力を示しており、実際の観察に基づくものではありません。実測された寿命は通常、これより大幅に短くなります。
ヒゲクジラの鯨ひげ板の大きさ
小さなプランクトン性甲殻類 — コペポーダ、クリル
Captures food by straining water or substrate through specialized structures.
クジラ
成熟
頭足類
健康について
沿岸水域
ミルク
When your next birthday would fall if you lived as {name}
プランクトン
トラック
繁殖間隔
results
極海
噴気孔数
色
Sex
Upcoming jubilees
グレムリン
mo
生きた魚
すべての海と海洋
Trophic type
Filters
Upcoming birthdays
超長寿! 40〜100年。ホッキョククジラ、アホウドリ、ゾウガメたちは年に1回くらい誕生日を思い出す
寿命
年齢(若獣)
年齢(出生から死亡まで)
年齢(胚)
ヨーロッパとアジアの大部分、さまざまな森林、草原、ツンドラ
遊び人
far from shore, deep water, large whales and sharks live here
オーストララシアの世界
Jubilee = every 10th birthday
Draws prey or water into the mouth by creating negative pressure.
詳しく:
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
ビジネスマンソーセージ
薄明帯の海の層、200–1000メートルの深さ
平均寿命
水はほぼ常に冷たく、冬には氷ができることもあり、夏は暑くない
Temperate Sea
Cold Sea
どんな外見?
性成熟・繁殖開始
羽化
死亡・寿命終了
どのように暮らす?
受精・産卵
どのように行動する?
出生・孵化
変態・幼虫期終了
魚類
加速期終了
上層の光が届く海の層、0–200メートル
Share
胸びれの色
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
寒冷海
非常に寒く、雪と氷が多い
水は涼しいか暖かく、冬は寒く、夏は快適に泳げる
小型の甲殻類
Pets
sea almost always under thick ice, very cold
胸びれの数
{name}風記念日
尾びれの大きさ
cm
老骨
Find an animal or breed...
turns
乱暴者
幼少期に母乳を飲む
背びれの数
一腹の子数
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
どう世話する?
25〜40年生きるよ。オランウータン、ハクトウワシ、アフリカゾウたちは年に2回誕生日を祝う
0.35トン以上、2.5メートルから
°C
Not specified
Share
外洋 — 岸・底から離れた開放水域
どこで見られる?
すべての海と海洋
Species lacks any fixed or lasting shelter structure.
背びれの大きさ
伝説の長寿! 100年以上。ガラパゴスゾウガメ、ニシオンデンザメ、オオノガイたちは4年に1回家族で祝うよ
Locomotion through water employed while searching for or capturing prey.
子孫
長老たち
ブロ
非常に寒い
Taxons
温帯海
肉食動物
{name}の暦で
塩辛い海水で生息し発達する
water cool or warm, cold in winter, swimmable in summer
age
生年月日
剛毛
パレアークティスの世界
遊泳
恒久的な住処なし
プランクトン食、小さな水中に浮遊し流れに逆らえない生物を食べる
休息
閉じる
was
7〜15ヶ月のお仕事期間。ドワーフハムスター、ノネズミ、フィールドクリケットたちは月に2回誕生日を祝うよ
海洋世界
エピペラジアル
子は海水中で直接生きて生まれ、卵や卵から孵化しない
基本
私の体重?
メソペラジアル
ノンストップカーニバル! 数日しか生きないよ。カゲロウ、ワムシ、ユスリカたちは1日に2回以上も誕生日パーティーしちゃう
主な餌源
温暖な海
変化したあと死ぬまで
Potential Habitat
吸引摂食
漸深海帯
濾過器
d
飼育下
1.3〜3.5年オンザゴー。森ネズミ、アノール、虹色魚たちは月に1回誕生日パーティー
Feeding occurs in water bodies such as rivers, lakes, or oceans.
体重
海
蚊、ショウジョウバエ、小さな甲殻類たちは最大7ヶ月がんばって、毎週誕生日パーティー!
胚の発育
オーストララシア:島々とオーストラリアの一部、珍しい動物と植物が多い
水生
水は涼しいか暖かく、冬は寒く、夏は泳げる
{name}風誕生日
ニアークティック界
Link copied
北米とグリーンランド、ツンドラから森林まで
No results found
極地
On the map
小型甲殻類
全生活段階
雌 ♀
体の色
極海
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
生まれ年
Shelter used specifically for reproduction or nesting.
成熟
クリル
sq mm
yr
How similar?
尾びれの色
尾びれの数
水はほぼ常に冷たく、冬には氷ができることもあり、夏でも暑くない
雄 ♂
お祝いまであと
子鯨
{name}の年齢
どのように繁殖する?
3.5〜6年がんばるよ。ハリネズミ、カラス、トカゲたちは年に6回自分にご褒美の誕生日おやつ
食べられたら?
Neither
Young offspring still dependent on parental care.
何を食べる?
どこに住む?
海洋世界
ヒゲクジラの鯨ひげ板の色
ペラギアル — 底や海岸から離れた外洋を泳ぐ
期間
濾過摂食
塩分の高い海洋環境
This is me
ゲーマー
体のつくりは?
海洋環境
shallow near the shore, water rises and falls, crabs live here
mm
理論寿命
鯨ひげ板の数
星
ml
Link copied
沿岸海域 — 大陸棚、浅海帯
私の年齢?
私のサイズ?
wk
海はほぼ常に厚い氷に覆われ、一年中非常に寒い
鯨鬚を通じた水の濾過
背びれの色
Asexual
water almost always cold, ice possible in winter, summers not hot
入れ替え
私たちの中で、魔法のように変身して{animal}のようになるのは誰?
ウサギ、ハヤブサ、ミドリガメたちは6〜9年ハングアウトして、年に4回誕生日パーティー
どこに隠れる?
胸びれのサイズ
{n}回目の誕生日を祝いました
When you would have been born if you lived as {name}
Littoral Zone
バタニア
海での胎生
小型のカニ、ヨコエビおよびその他の甲殻類
光の届かない深海、1000メートルより深い
最大寿命
クリル
Polar Sea
雌雄同体 ⚥
冷たい海
胚
体長
kg
外洋で
Observations
タップで◉{N}件表示
子鯨
蛹
成虫
思春期の動物
若い動物
sulphur-bottom-whale
goluboj-polosatik
goy-balina
hwt-azrq
blakitny-kit
kapuyt-ket
shironagasukujira
lurji-veshap-i
goluboj-polosatik
daewang-golae
goluboj-polosatik
plavi-kit
sulphur-bottom-whale
ko-k-kit
lan-jing
  • The blue whale can reach speeds of up to 37 km/h over short distances, and in exceptional cases up to 48 km/h. It cannot maintain this speed for long, as it is too stressful for its body.
  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • The name "blue whale" is related to the Latin word "musculus," meaning "muscular." It is believed that Linnaeus meant this, not "mouse.
  • Blue whale calls can be heard up to 1600 km away. Scientists recorded a blue whale call with an intensity of 189 decibels at a distance of 200 km, but other researchers reported detecting calls from blue whales at distances of 400 and even 1600 km.
  • The lifespan of the blue whale is not fully known, but it is estimated to be 80–110 years. The oldest known individual was 110 years old.
  • The blue whale's heart is the largest in the world, weighing close to a ton. However, the heart of the baleen whale is relatively much smaller than that of toothed whales.
  • The blue whale is the largest whale and the heaviest animal ever to have existed on Earth. Its weight can exceed 150 tons.
  • Blue whales produce infrasound calls with an intensity almost no lower than 60 decibels. At a frequency of about 1 Hz, their calls reach the highest intensity. These signals last 8–18 seconds.
  • Blue whale mother's milk contains up to 50 % fat and protein. Fat and protein together make up to 50 % by mass.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • Fat accumulated by the blue whale during intense feeding allows it to go almost without food for several months. Its large body mass helps it consume a lot of food when it is available in high concentration.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • The blue whale's blubber layer strongly slows down body cooling. Due to high thermal insulation, the body of a killed whale quickly starts to heat up from inside, and after 20 hours the meat was already boiled.
  • A blue whale calf is born 6–8.8 m long and weighs 2–3 t. In the vast majority of cases, only one calf is born, usually weighing 2700–3600 kg.
  • Blue whales can exchange signals up to 33 km away. Studies conducted near Antarctica showed that this distance is achieved using infrasound signals.
  • A blue whale exhales a water spout up to 10 m high. The spout has the shape of a narrow cone or column that widens upward.
  • The fat content of the blue whale varies from 1.39 % in a lean male to 8 % in a severely obese pregnant female. Fat content is higher in females, especially if they are pregnant.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • A blue whale can stay underwater for up to 50 minutes when pursued by whalers. A blue whale being chased by whalers dives much longer than usual.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • A single large baleen plate in a blue whale can weigh up to 90 kg, more than in other baleen whales. However, it is less than in the bowhead whale.
  • Toxic chemicals such as polychlorinated biphenyls accumulate in the blubber of blue whales. These substances enter the ocean and are passed to calves while still in the womb of pregnant females.
  • Female blue whales migrate north in winter to protect calves from cold, despite food availability in Antarctica. Newborns have underdeveloped blubber, making them especially vulnerable.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • Blue whale pairs maintain long-term bonds; males do not leave females under any circumstances. This is known to occur in adult individuals that stay together for long periods.
  • Blue whale meat, like that of other baleen whales, is edible, unlike the meat of toothed whales, such as sperm whales, which has a strong unpleasant odor. Meat of young blue whales is soft and tender, pinkish-red in color.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • Young blue whales breathe much more frequently than adults — after surfacing from a deep dive, an 18-meter whale makes 5–10 breaths in 2 minutes, while a 22.5-meter adult does so 7–11 times in 12.5 minutes.
  • After a long and deep dive, the blue whale makes a series of 6–15 short surfacings and shallow dives. Each surfacing takes 6–7 seconds, and each shallow dive takes 15–40 seconds.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • The blue whale gives birth to twins in 1 out of 100 cases. Knowledge of twin births became known relatively recently.
  • The blue whale did not hunt for centuries, but its size could bring whalers significant profit. The blue whale’s size has always attracted whalers’ attention.
  • An injured blue whale posed a serious threat to whaling ships, which in displacement were comparable to the whale. Ships weighed 150–300 tons, making them roughly the same size as the whale itself.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • In the northern part of the Pacific Ocean, there may be up to 5 blue whale populations. American cetologists suggest that more than one population exists there.
  • The increase in blue whale reproduction may be linked to the rise in krill quantity. This happened due to the decrease in large whales that ate krill.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.
  • The blue whale usually lives alone, unlike other cetaceans. It does not form groups, preferring solitary existence, although it sometimes appears in groups of 2–3 individuals.
  • The blue whale is a typical planktivore, and its diet mainly consists of small crustaceans from the order Euphausiacea, not exceeding 6 cm in length. These crustaceans form large aggregations known as krill.
  • Pygmy blue whales are more heavily infested with barnacles than other whales, both on their body and on their baleen plates. This occurs much more strongly than in other baleen whales.
  • The name "blue whale" is related to the Latin word "musculus," meaning "muscular." It is believed that Linnaeus meant this, not "mouse.

年齢

  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • The lifespan of the blue whale is not fully known, but it is estimated to be 80–110 years. The oldest known individual was 110 years old.
  • A blue whale can stay underwater for up to 50 minutes when pursued by whalers. A blue whale being chased by whalers dives much longer than usual.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • Young blue whales breathe much more frequently than adults — after surfacing from a deep dive, an 18-meter whale makes 5–10 breaths in 2 minutes, while a 22.5-meter adult does so 7–11 times in 12.5 minutes.

表現型

  • The blue whale's heart is the largest in the world, weighing close to a ton. However, the heart of the baleen whale is relatively much smaller than that of toothed whales.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.

生理学

  • The blue whale can reach speeds of up to 37 km/h over short distances, and in exceptional cases up to 48 km/h. It cannot maintain this speed for long, as it is too stressful for its body.
  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • Blue whale calls can be heard up to 1600 km away. Scientists recorded a blue whale call with an intensity of 189 decibels at a distance of 200 km, but other researchers reported detecting calls from blue whales at distances of 400 and even 1600 km.
  • The blue whale is the largest whale and the heaviest animal ever to have existed on Earth. Its weight can exceed 150 tons.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • Toxic chemicals such as polychlorinated biphenyls accumulate in the blubber of blue whales. These substances enter the ocean and are passed to calves while still in the womb of pregnant females.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.

サイズ

  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The fat content of the blue whale varies from 1.39 % in a lean male to 8 % in a severely obese pregnant female. Fat content is higher in females, especially if they are pregnant.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • A single large baleen plate in a blue whale can weigh up to 90 kg, more than in other baleen whales. However, it is less than in the bowhead whale.
  • The blue whale did not hunt for centuries, but its size could bring whalers significant profit. The blue whale’s size has always attracted whalers’ attention.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.

地理

  • In the northern part of the Pacific Ocean, there may be up to 5 blue whale populations. American cetologists suggest that more than one population exists there.

餌

  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • Fat accumulated by the blue whale during intense feeding allows it to go almost without food for several months. Its large body mass helps it consume a lot of food when it is available in high concentration.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • Female blue whales migrate north in winter to protect calves from cold, despite food availability in Antarctica. Newborns have underdeveloped blubber, making them especially vulnerable.
  • Blue whale meat, like that of other baleen whales, is edible, unlike the meat of toothed whales, such as sperm whales, which has a strong unpleasant odor. Meat of young blue whales is soft and tender, pinkish-red in color.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.
  • The blue whale is a typical planktivore, and its diet mainly consists of small crustaceans from the order Euphausiacea, not exceeding 6 cm in length. These crustaceans form large aggregations known as krill.

繁殖

  • A blue whale calf is born 6–8.8 m long and weighs 2–3 t. In the vast majority of cases, only one calf is born, usually weighing 2700–3600 kg.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • The blue whale gives birth to twins in 1 out of 100 cases. Knowledge of twin births became known relatively recently.
  • The increase in blue whale reproduction may be linked to the rise in krill quantity. This happened due to the decrease in large whales that ate krill.
  • Pygmy blue whales are more heavily infested with barnacles than other whales, both on their body and on their baleen plates. This occurs much more strongly than in other baleen whales.
  • The blue whale can reach speeds of up to 37 km/h over short distances, and in exceptional cases up to 48 km/h. It cannot maintain this speed for long, as it is too stressful for its body.
  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • Blue whale calls can be heard up to 1600 km away. Scientists recorded a blue whale call with an intensity of 189 decibels at a distance of 200 km, but other researchers reported detecting calls from blue whales at distances of 400 and even 1600 km.
  • The blue whale is the largest whale and the heaviest animal ever to have existed on Earth. Its weight can exceed 150 tons.
  • Blue whales produce infrasound calls with an intensity almost no lower than 60 decibels. At a frequency of about 1 Hz, their calls reach the highest intensity. These signals last 8–18 seconds.
  • Blue whale mother's milk contains up to 50 % fat and protein. Fat and protein together make up to 50 % by mass.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • Fat accumulated by the blue whale during intense feeding allows it to go almost without food for several months. Its large body mass helps it consume a lot of food when it is available in high concentration.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • The blue whale's blubber layer strongly slows down body cooling. Due to high thermal insulation, the body of a killed whale quickly starts to heat up from inside, and after 20 hours the meat was already boiled.
  • Blue whales can exchange signals up to 33 km away. Studies conducted near Antarctica showed that this distance is achieved using infrasound signals.
  • A blue whale exhales a water spout up to 10 m high. The spout has the shape of a narrow cone or column that widens upward.
  • The fat content of the blue whale varies from 1.39 % in a lean male to 8 % in a severely obese pregnant female. Fat content is higher in females, especially if they are pregnant.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • A blue whale can stay underwater for up to 50 minutes when pursued by whalers. A blue whale being chased by whalers dives much longer than usual.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • Toxic chemicals such as polychlorinated biphenyls accumulate in the blubber of blue whales. These substances enter the ocean and are passed to calves while still in the womb of pregnant females.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • Blue whale pairs maintain long-term bonds; males do not leave females under any circumstances. This is known to occur in adult individuals that stay together for long periods.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • Young blue whales breathe much more frequently than adults — after surfacing from a deep dive, an 18-meter whale makes 5–10 breaths in 2 minutes, while a 22.5-meter adult does so 7–11 times in 12.5 minutes.
  • After a long and deep dive, the blue whale makes a series of 6–15 short surfacings and shallow dives. Each surfacing takes 6–7 seconds, and each shallow dive takes 15–40 seconds.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • An injured blue whale posed a serious threat to whaling ships, which in displacement were comparable to the whale. Ships weighed 150–300 tons, making them roughly the same size as the whale itself.
  • The increase in blue whale reproduction may be linked to the rise in krill quantity. This happened due to the decrease in large whales that ate krill.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.
  • The blue whale usually lives alone, unlike other cetaceans. It does not form groups, preferring solitary existence, although it sometimes appears in groups of 2–3 individuals.
  • The blue whale is a typical planktivore, and its diet mainly consists of small crustaceans from the order Euphausiacea, not exceeding 6 cm in length. These crustaceans form large aggregations known as krill.

飼育下

  • Blue whale mother's milk contains up to 50 % fat and protein. Fat and protein together make up to 50 % by mass.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • An injured blue whale posed a serious threat to whaling ships, which in displacement were comparable to the whale. Ships weighed 150–300 tons, making them roughly the same size as the whale itself.