Სამურავი

Სამურავი — © Zveriki.com, derived work based on image based on the original work of Johan Hansson (https://www.flickr.com/people/29783237@N05) from Gävle, Sweden, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

ასაკი

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

ფენოტიპი

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

ფიზიოლოგია

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

ჰაბიტატი

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

თავშესაფარი

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

გეოგრაფია

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

საკვები

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

გამრავლება

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

მასა
23145–23368 გ
სიგრძე
650–1100 მმ
სიცოცხლის ხანგრძლივობა
5342–8903 დღე 15-24 წელი
14334
0
1
samuravi
ka
სამურავი
Gulo gulo
175
ვულფი — დიდი და ძლიან ძლიან ძარცვა ჭიების ოჯახიდან. ის ცხოვრობს ცივ ტყეებში და ტუნდრაში, ცნობილია გამძლეობით და უნარით საკვების მოპოვების შემოდგომაზე.
ვულფი გამოირჩევა უზარმაზარი ძალითა და გამბედაობით სხვა ჭიებთან შედარებით. ის მნიშვნელოვანია ბუნებისთვის, რადგან ჭამს poorly ცხოველებს და საკვების ნარჩენებს, რაც ეხმარება ტყეებისა და ტუნდრის გაწმენდაში.
ნადირობის ძიება დიდ ტერიტორიაზე და საკვების ნაკბენი ძლიერი ყბებით.
trophic:carnivore
#e5dfd2
მასა (ბელი)
90–800 გ
მასა დედლის
7000–14000 გ
მასა მამლის
11000–20000 გ
მასა (ემბრიონი)
1–5 გ
სიგრძე მამლის
800–1100 მმ
სიგრძე (ემბრიონი)
10–50 მმ
სიგრძე (ბელი)
120–250 მმ
სიგრძე დედლის
650–900 მმ
მაქსიმალური სიცოცხლის ხანგრძლივობა
7122 დღე 19 წელი 6 თვე
თეორიული სიცოცხლის ხანგრძლივობა
3561–7122 დღე 10-20 წელი
ემბრიონის განვითარება
35 დღე 1 თვე 1 კვირა
ნაყარის ზომა
2–4
სიმწიფე
730–1095 დღე 2-3 წელი
შთამომავლობა
2–4
გამრავლების ინტერვალი
639–1095 დღე 2-3 წელი
კლანჭების რაოდენობა (მტაცებელი)
20
კლანჭების ზომა (მტაცებელი)
25–45 მმ
ბეწვის ტემპერატურა (მტაცებელი)
-40–15 °C
შედარებადი მასით
მანშეტი
ბიომი
მთის მდელოები
ბიომი
ტემპერატურული ხეიჩოგიანი ტყე
ბიომი
დაბლანდებული მდელოები
ბიომი
ტაიგა
ბიომი
ტუნდრა
სამყარო
ნეარქტიკის სამყარო
სამყარო
პალეარქტიკის სამყარო
ადგილის ტიპი
მიწისზედა ბალახოვანი ადგილები
ადგილის ტიპი
ხმელეთი
ადგილის ტიპი
მაღალმთიანეთი და ტუნდრა
ადგილის ტიპი
სახმელეთო ტყე
კლიმატი
ყოველთვის ძალიან ნოტიო
კლიმატი
სუფთა მზიანი
კლიმატი
ტუნდრა
კლიმატი
მრავალი წვიმა და გრილი ზაფხული
კლიმატი
ზამთარი ყველით
კლიმატი
ცივი და თითქმის მშრალი
თავშესაფარი
ბუნაგი
ტროფიკული
ხორცისმჭამელი
გამრავლება
ზრუნვადი დედა
გამრავლება
გამოქვაბულში
გამრავლება
მიწისზედა ბუდეში
გამრავლება
ცისცაბე
გამრავლება
მიწა
ფიზიოლოგია
ვულფის ფუნჯი გაზაფხულსა და შემოდგომას იცვლება, რათა უკეთ დაიცვას ცივგეგმა და ნესტი წლის სხვადასხვა დროს.
5341.78125
8902.96875
3561.1875
7122.375
650.0
1100.0
23144.628988295102
23368.10317817844
ვულფის ფუნჯი გაზაფხულსა და შემოდგომას იცვლება, რათა უკეთ დაიცვას ცივგეგმა და ნესტი წლის სხვადასხვა დროს.
-1
-1
მდელოები, პრერიები, ბალახოვანი გლედები ხმელეთზე
Worker
{name} რომ იყოს როგორც {animal}, მაშინ:
დაბადების დრო
მეहरეულები
გამრავლება
ძაღლები, დელფინები, ფოცხვერი 9-25 წელი ხალისობენ და დაბადების დღეს წელიწადში სამჯერ აღნიშნავენ
მ
აღნიშნავს {n} დაბადების დღეს
Map
გ
ზაფხული არა მძლავრი, +15…+20 °C
ტ
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
კლანჭების ფერი
ჩრდილოეთის ღორი
ძალიან ცივია, მოკლე ზაფხული, ხეები თითქმის არ არის, ბევრი ხისკაცი
days
თოვლი
How old you would be if you lived as {name}
თეორიული მაქსიმალური სიცოცხლის ხანგრძლივობა, რომელიც გამოთვლილია Dynamic Energy Budget (DEB) მათემატიკური მოდელით. ეს არის ბიოლოგიური პოტენციალი, რომელიც განისაზღვრება მეტაბოლური პარამეტრებით — რეალურად დაფიქსირებული სიცოცხლის ხანგრძლივობა, როგორც წესი, მნიშვნელოვნად ნაკლებია.
მტაცებელი
სიმწიფე
მანშეტი
ჯანმრთელობის შესახებ
ცხვირი
მყრდომელები
მაღალმთიანი, ბევრი ხეამოთხრელი ხეები, ზამთარში თოვლი
ყბები
When your next birthday would fall if you lived as {name}
მღრღნელები ზოგადად — ვირთხები, ციყვები, მიწის ციყვები
კორპსი
გამრავლების ინტერვალი
results
ფერები
სუფთა მზიანი
Sex
ნაღვლივის მჭამელობა, ჭამენ უკვე მკვდარ ცხოველებს
Upcoming jubilees
გრემლინები
mo
ალპური მდელოები და არქტიკული ტუნდრა ხმელეთზე
ტროფიკული
Filters
პალეარქტიკის სამყარო
ბუნაგი
Upcoming birthdays
ფეხები
ზამთარი ყველით
კვერცხი, კურთუკი ან შეწოვნები ვითარდება გეტოზე, რომელიც მიწაზე ან მისთვის ახლოსაა აშენებული
ნამდვილად გრძელი სიცოცხლე: 40-100 წელი. ბოუჰედ ვეშაპები, ალბატროსები, გიგანტური კუსები დაბადების დღეს წელიწადში მაქსიმუმ ერთხელ იხსენებენ
სიცოცხლის ხანგრძლივობა
მაღლა მთებში, ცივი, ბევრი ბალახი და ბუჩქები
გამოქვაბულში
მზვერა თითქმის ყოველთვის მოდის, ძალიან ნოტიო
ბოკრიანები მიწაზე ცოცხლები იბადებიან, და არა კუდებიდან ან კვერცხებიდან გამოდიან
4.8-დან 6 კილოგრამამდე, 0.8 – 1.4 მეტრი
ასაკი (ახალგაზრდა ცხოველი)
ასაკი (დაბადებიდან სიკვდილამდე)
ასაკი (ემბრიონი)
ევროპის და აზიის უმეტეს ნაწილი, სხვადასხვა ტყეები, მდელოები და ტუნდრა
მოხეტიალეები
Jubilee = every 10th birthday
კენკრა
დაწვრილებით:
ტუნდრა
ძუძუმწოვრები
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
ბიზნეს ნაწირზე
საშუალო სიცოცხლის ხანგრძლივობა
მიწისზედა ბუდეში
მთის მდელოები
ცისცაბე
როგორ გამოიყურებიან?
სქესობრივი მომწიფება / რეპროდუქციის დაწყება
გამოჩენა (მწერები)
სიკვდილი / სიცოცხლის დასასრული
როგორ ცხოვრობენ?
განაყოფიერება / კვერცხუჯრედის დადება
როგორ იქცევიან?
დაბადება / გამოჩეკვა
მეტამორფოზი / ლარვული სტადიის დასასრული
მკვდარი ხერხემლიანი ცხოველები
აჩქარების დასასრული
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
სახლი გმირებშია მოთავსებული
Pets
ნეარქტიკის სამყარო
წვნიანი კენკრა — მოცვი, მთის ფერფლი, ვარდკაჭაჭა
მრავალი წვიმა და გრილი ზაფხული
{name} — იუბილე
კლანჭების რაოდენობა
სმ
ტემპერატურული ხეიჩოგიანი ტყე
ძვიარები
Find an animal or breed...
კლანჭების ზომა
turns
გაურკვევლები
სახმელეთო ტყე
მიწისზედა ბალახოვანი ადგილები
დაბლანდებული მდელოები
დედის რძეს სვამენ ბავშვობაში
ნაყარის ზომა
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
როგორ მოვუაროთ?
ცხოვრება 25-დან 40 წლამდე. ორანგუტანები, მელოტი არწივები, აფრიკული სპილოები დაბადების დღეს წელიწადში ორჯერ აღნიშნავენ
°C
Not specified
Share
ბეწვის ტემპერატურა
მაღალმთიანეთი და ტუნდრა
Actively searching habitats to locate food items.
სად გვხვდებიან?
კურდღლები და ბოცვრები
სახლი გმირებშია მოთავსებული, მხოლოდ დედა ზრუნავს შვილებზე
მრავალი წვიმა, გრილი ზაფხული, ზამთარში თოვლი
ლეგენდარული სიცოცხლის ხანგრძლივობა: 100 წელზე მეტი. გალაპაგოსის კუსები, გრენლანდიის ზვიგენები, ოკეანის კვაჰოგები ოჯახთან ერთად ყოველ 4 წელიწადში ერთხელ აღნიშნავენ
შთამომავლობა
აქსაკალები
ბრო
Taxons
ხორცისმჭამელი
{name}-ის კალენდრით
ცივია, ზაფხული მოკლეა, ხეები თითქმის არ არის
age
დაბადების თარიღი
პალეარქტიკის სამყარო
დაგლეჯა
დასვენება
ბეწვის ფერი
დახურვა
was
კარიერა 7-დან 15 თვემდე. ჯუჯა ზაზუნები, ვოლები, მინდვრის კრიკეტები თავიანთ დაბადების დღეს თვეში ორჯერ აღნიშნავენ
ძირითადი
ჩემი წონა?
უწყვეტი კარნავალი: ისინი მხოლოდ რამდენიმე დღე ცოცხლობენ. მაიფლაიები, როტიფერები, მიდჯები თავიანთ დაბადების დღეს დღეში ორჯერ მეტჯერ აღნიშნავენ
ძირითადი საკვები წყაროები
კბილები
გარდაქმნის შემდეგ სიკვდილამდე
Potential Habitat
d
მოვლაში
გზაში 1.3-დან 3.5 წლამდე. ტყის თაგვები, ანოლები, ცისარტყელა თევზები დაბადების დღეს თვეში ერთხელ აღნიშნავენ
მასა
ცოცხალი კურდღლები და ბოცვრები
ცივი ზამთარი, ბევრი ხეამორჩეული ხეები: ნაძვი, ფინიკი
კოღოები, ხილის ბუზები, პატარა კიბოსნაირები 7 თვემდე იჩქარებენ და ყოველ კვირას დაბადების დღის წვეულებას აწყობენ
ემბრიონის განვითარება
Rips or shreds food using teeth, beak or claws.
მიწა
{name} — დაბადების დღე
ნეარქტიკის სამყარო
Link copied
ჩრდილოეთ ამერიკა და გრენლანდია, ტუნდრიდან ტყეებამდე
No results found
ტოტები
On the map
სიცოცხლის ყველა სტადია
მდედრი ♀
ცივი და თითქმის მშრალი
კურდღელები
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
დიდი ძუძუმწოვრები
დაბადების წელი
Shelter used specifically for reproduction or nesting.
სიმწიფე
ზრუნვადი დედა
ხმელეთის ჰაბიტატი, წყლის გარეთ მდებარე მიწის ზედაპირი
sq mm
yr
მზისგან დაცვა
How similar?
მამრი ♂
დღესასწაულამდე დარჩა
ბელი
ტუნდრა
ასაკი {name}-ის სახით
როგორ მრავლდებიან?
გზაში 3.5-დან 6 წლამდე. ზღარბები, ყვავები, ხვლიკები თავს დაბადების დღის საჭმელით 6-ჯერ წელიწადში აჯილდოვებენ
თუ შეჭამეს?
Neither
დაბადებიდან ზრდასრულობამდე
Young offspring still dependent on parental care.
რას ჭამენ?
მშრალი და ცივი თითქმის მთელი წლის განმავლობაში
სად ცხოვრობენ?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
winter-ში ბევრი თოვლია, ცივია
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
შტრიხები
ტყეები ხმელეთზე — ტროპიკული, ზომიერი, ბორეალური
წყალი ხშირად заливает მიწას, ბევრი ბალახია
მღრღნელები
კურდღლები
ხანგრძლივობა
This is me
ევროპის და აზიის უმეტეს ნაწილი, სხვადასხვა ტყეები, მდელოები და ტუნდრა
ყოველთვის ძალიან ნოტიო
გეიმერები
როგორ არიან აგებულნი?
მმ
თეორიული სიცოცხლის ხანგრძლივობა
ვარსკევანები
ml
Link copied
ჩემი ასაკი?
ჩემი ზომა?
wk
ხმელეთი
ტაიგა
Asexual
გაცვლა
ჩვენგან ვინ გადაიქცევა თითქოს ჯადოთი და გახდება როგორც {animal}?
კურდღლები, ფალკონები, წითელყურა კუსები 6-9 წელი ხალისობენ და დაბადების დღეს წელიწადში ოთხჯერ აღნიშნავენ
სად იმალებიან?
მიწაზე ცხოვრობენ და ვითარდებიან, წყლის ტოცკეებზე გარეთ
აღნიშნა {n} დაბადების დღე
When you would have been born if you lived as {name}
ნადირობის ძიება დიდ ტერიტორიაზე და საკვების ნაკბენი ძლიერი ყბებით.
ბათიანი
მაქსიმალური სიცოცხლის ხანგრძლივობა
საკვების ძებნა
ჰერმაფროდიტი ⚥
ჩრდილოეთ ამერიკა და გრენლანდია, ტუნდრიდან ტყეებამდე
ემბრიონი
სიგრძე
კგ
Observations
◉{N} თვისება შეხებით
ბელი
ჭუკი
იმაგო
მოზარდი
მოზარდი
wolverine
rosomakha
adi-sibir-porsugu
shrh
rasamakha
kugx
uruvu-arin
samuravi
rosomakha
ulbeolin
rosomakha
zhderavats
kony
rosomaxa
lang-huan
  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

ასაკი

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

ფენოტიპი

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

ფიზიოლოგია

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

ჰაბიტატი

  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

თავშესაფარი

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

გეოგრაფია

  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

საკვები

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

გამრავლება

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

ზომა

  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.