Сабаншы

Сабаншы — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Winkelbohrer, Public Domain

Жасы

Типичная продолжительность жизни — от 11 до 19 лет 11 месяцев. Максимальная продолжительность жизни — 18 лет. Теоретическая продолжительность жизни — от 7 лет до 16 лет 3 месяца. Возраст половой зрелости — от 9 месяцев 1 неделя до 1 год 3 месяца. Глаза открываются в возрасте — от 1 до 2 недели. Начинает ходить в возрасте — от 2 недели 4 дня до 4 недели. Зародыш развивается внутри матери. Котёнок рождается с закрытыми глазами. Мать кормит его молоком и греет. Длительность стадии: от 1 д до 1 мес 2 нед. Взрослый манул охотится и живёт самостоятельно. Длительность стадии: от 1 до 12 л.

Фенотип

Шерсть детёныша мягкая и густая с самого рождения, а у взрослого вида очень густая длинная шерсть защищает от сильных морозов и ветра; окрас помогает прятаться среди камней и травы. Плоская широкая морда обладает большими глазами и маленькими округлыми ушами, а короткие сильные ноги позволяют быстро двигаться по камням.

Физиология

Манул – вид диких кошачьих, высота тела которого составляет от 22,9 до 33 см, а длина тела – от 50 до 65 см. Масса взрослого манула варьируется от 3,51 до 3,6 кг, тогда как масса детёныша составляет от 70 до 130 г, а длина тела – от 12 до 20 см. Взрослые особи имеют массу тела от 2,4 до 5 кг, и длину тела от 50 до 65 см.

Мекен

Манул встречается на высоте над уровнем моря от 300 м до 4 км, предпочитая биомы умеренной степи с обилием травы и небольшим количеством деревьев, пустыни и сухие кусты с редкими дождями, а также горные луга, где прохладно и много растительности. Вид обитает на суше, в высокогорье и тундре, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, на лугах и степях, и на травяных угодьях. Климат в местах обитания манула может быть холодной степью с сухим климатом и холодной зимой, очень сухим, холодно-сухим почти весь год, а также характеризуется прохладным летом с температурой +15…+20 °C и небольшим количеством осадков зимой, при этом летом их больше.

Баспана

Манул обитает на склонах холмов среди камней и использует логово в качестве укрытия. Это место служит манулу для размножения, отдыха и защиты от холода. Самка обустраивает логово для выкармливания детёнышей.

География

Манул — вид, обитающий в мире Палеарктики, и его ареал включает Даурскую лесостепь, Альпийские луга и тундра Алтая, а также Альпийские луга и тундра Саян.

Тамақтану

Манул питается мелкими животными, основной добычей которого являются пищухи и грызуны; вид подстерегает жертву и ловит её быстрым прыжком, используя стратегию активной охоты, засады и преследования. В качестве корма выступают пищухи, серые полевки, малые песчанки, суслики, хомяковые, куропатка, кеклики и зайцы. Суточная потребность вида в пище составляет от 150 г до 350 г. Детёныши получают питание исключительно молоком. В некоторых культурах вид употребляется в пищу, однако не считается халяль и кошерным.

Көбею

Манул обитает и развивается на суше, вне водоёмов, и размножение вида происходит посредством живорождения, когда детёныши рождаются живыми на суше, не вылупляются из яиц или икры; развитие зародыша длится 2 месяца 2 недели, а самка рожает от 2 до 6 котят один раз в год в укромной норе или расщелине, где гнездо спрятано в подземной норе. Только мать проявляет родительскую заботу о потомстве, и размер выводка составляет от 2 до 6 детёнышей; половое созревание самцов и самок наступает в возрасте от 1 до 2 года, а интервал размножения составляет 1 год, при этом размножение всегда происходит с гомогамией и оплодотворением, без смены поколений.

Масса
3513–3596 г
Ұзындығы
500–650 мм
Өмір ұзақтығы
4356–7259 күн 12–20 жыл
166794
0
1
sabanshy
kk-kz
Сабаншы
Felis manul
Манул — өте қалың жүні және тегіс тұмсығы бар кішкентай жабайы мысық. Орталық Азияның суық далалары мен тауларында мекендейді.
Манул басқа мысықтардан өте қалың жүні және тегіс басымен ерекшеленеді. Ол далада кеміргіштердің аңшысы ретінде табиғат үшін маңызды.
Күзетіп аңшылық
trophic:carnivore
feeding_sense:hearing
feeding_timing:nocturnal
#eeede8
Масса еркенің
2400–5000 г
Масса ұрғашының
2200–4000 г
Масса мысықшаның
397–1050 г
Ұзындығы мысықтың
500–650 мм
Ұзындығы мысықшаның
120–200 мм
Биіктігі
229–330 мм
Максималды өмір ұзақтығы
6575 күн 18 жыл
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
2555–5937 күн 7–16 жыл
Ұрықтың дамуы
72 күн 2 ай 2 апта
Ұрпақ саны
2–6
Жетілу
365–730 күн 1–2 жыл
Ұрпақ
2–6
Көбею аралығы
365 күн 1 жыл
Жүн температурасы мысықтың
-40–25 °C
Көбею
қарапайым жыныстық
Салмақ бойынша салыстырмалы
Қауынша
Биом
Өткір дала
Биом
Шөл және құрғақ бұталар
Биом
Таулы шалғындар
Алем
Палеарктика әлемі
Ландшафт
құрлық
Климат
Өте суық
Ландшафт
биік таулар және тундра
Ландшафт
шөл және шөлейт
Ландшафт
құрлық орманы
Ландшафт
құрлықтық шалғындар мен далалар
Ландшафт
құрлықтық шөптесін алқаптар
Климат
Серін жаз
Климат
Дала
Климат
Суық дала
Климат
Қысы жаудың аз
Климат
Суық және құрғақ
Климат
Жылы көлбеу
Климат
Тундра
Климат
Полярлық түндра
Климат
Қарлы қыс
Климат
Өте құрғақ
Тамақтану ортасы
құрлық
Тамақтану ортасы
су
Баспана
ин
Трофтық
етқоректі
Көбею
қамқор ана
Көбею
жерде
Көбею
жердегі ұяда
Көбею
жыныс арқылы туу
Көбею
құрлық
Физиология
Манул жылына екі рет — көктемде және күзде түлеп тастайды.
4355.606250000001
7259.34375
2555.0
5936.529543150111
500.0
650.0
3512.7640162535604
3596.2827872318026
Манул жылына екі рет — көктемде және күзде түлеп тастайды.
-1
-1
шалғындар, прериялар, алуан шөпті алаңқайлар құрлықта
гомогамия, әрқашан ұрықтандырумен көбею, ұрпақтардың ауысуы жоқ
Жұмысшы
{name} {animal} сияқты болса, онда:
туған уақыт
батыл шабуыл
көбею
қуу
өте суық, жаз қысқа, мүк көп
Иттер, дельфиндер, сілеусіндер 9-25 жыл ойнап, туған күнін жылына үш рет тойлайды
м
Карта
{n} мерейтойын атап өтеді
қыс жаңбырсыз, бірақ қар көп
г
жаз салқын, +15…+20 °C
Полярлық түндра
т
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі мерейтойыңыз қашан болады
Человек
дни
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, неше жаста болар едіңіз
Dynamic Energy Budget (DEB) математикалық моделі бойынша есептелген теориялық максималды өмір сүру ұзақтығы. Бұл мән метаболикалық параметрлерден алынған биологиялық потенциалды көрсетеді, ол тікелей бақылаудан емес — нақты тіркелген өмір сүру ұзақтығы әдетте айтарлықтай қысқа болады.
тірі жануарлар
мысық
Жетілу
Қыс құрғақ және қарлы
Қауынша
Денсаулық туралы
сүт
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі туған күніңіз қашан болады
кеміргіштер жалпы — егеуқұйрықтар, тиіндер, суырлар
Көбею аралығы
нәтиже
Түстер
Серін жаз
Жыныс
суықтан қорғау
Upcoming jubilees
Гремлиндер
ай
жаңбыр өте сирек түседі, құрғақшыл дала
қыста жауын-шашын аз, жазда көп
альпілік шалғындар және арктикалық тундра құрлықта
Күзетіп аңшылық
Трофтық
Сүзгілер
жыртқыштық / аңшылық, басқа тірі жануарларды аңшалап жейді
пикалар
Палеарктика әлемі
ин
Upcoming birthdays
аяқтар
Қарлы қыс
уылдырық, жұмыртқа немесе балапандар жерде немесе оған жақын салынған ұяда дамиды
Шынымен ұзақ өмір: 40-100 жыл. Боуһед киттері, альбатростар, алып тасбақалар туған күнін жылына бір рет еске алады
Өмір ұзақтығы
биік тауларда, суық, көп шөп пен бұталар
жерде
Биіктігі
Шөл және құрғақ бұталар
балалар құрлықта тірі туылады, икра немесе жұмыртқадан шықпайды
Жас (жас жануар)
Жас (туылғаннан өлгенге дейін)
Жас (эмбрион)
Еуропа мен Азияның үлкен бөлігі, әртүрлі ормандар, дала және тундра
Сейілшілер
Мерейтой — әрбір 10-шы туған күн
құрғақ, қысы суық, шөп көп, ағаш аз
Толығырақ:
Жұмыртқа немесе құрсақ ішіндегі ең ерте даму сатысы.
Іскер сосиска
Орташа өмір ұзақтығы
жердегі ұяда
Таулы шалғындар
жыныс арқылы туу
Қандай көрінеді?
жыныстық жетілу / көбеюдің басталуы
шығу (жәндіктер)
өлім / өмір сүру мерзімінің аяқталуы
құстар
Қалай өмір сүреді?
ұрықтану / жұмыртқа салу
Қалай өзін ұстайды?
туу / жұмыртқадан шығу
метаморфоз / дернәсілдік кезеңнің аяқталуы
жеделдеудің аяқталуы
Бөлісу
Үй жануарын табу...
Көбеюге қабілетті, толық жетілген дарақ.
ұя жерасты тесікте жасырынған
өте суық, қар мен мұз көп
Тірі жемтігін белсенді түрде аулау және ұстау.
Үй жануарлары
Қоректену негізінен құрлықта немесе өсімдіктерде жүреді.
{name} стилінде мерейтой
см
Кәрілер
Жануар немесе тұқымды табу...
шөл және шөлейт
turns
Ұйқытайлар
құрлық орманы
құрлықтық шалғындар мен далалар
құрлықтық шөптесін алқаптар
балалық шағында ана сүтін ішеді
Ұрпақ саны
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Қалай күту керек?
25-40 жыл өмір. Орангутандар, таз қырандар, африкалық пілдер туған күнін жылына екі рет тойлайды
Көрсетілмеген
°C
Поделиться
Жүн температурасы
биік таулар және тундра
қыс жаңбырсыз, бірақ қар көп
Қайда кездеседі?
ұя жерасты тесікте жасырынған, тек ана ұрпаққа ата-ана қамқорлығын көрсетеді
0,8 ден 1,2 кг дейін, 0,6 – 1,2 м
дала
Қысы жаудың аз
Қорек іздеу немесе аулау кезіндегі судағы қозғалыс.
Аңызға айналған ұзақ өмір: 100 жылдан астам. Галапагос тасбақалары, Гренландия акулалары, мұхит квагогтары отбасымен 4 жылда бір рет тойлайды
Ұрпақ
Ақсақалдар
Бро
Өте суық
қарапайым жыныстық
Таксондар
етқоректі
{name} болып туылса
суық, жаз қысқа, ағаш жоққа тән
Ашық кеңістікте қозғалмалы жемтігін қуып, ұстайды.
жас
Жыртқыш жасырынып тұрып, кенеттен шабуыл жасайды.
туған күн
ұсақ сүтқоректілер — тышқандар, қосаяқтар, жарқанаттар
жүзу
Палеарктика әлемі
сирек өсімдіктері бар құрғақ құрлық биотоптары
демалыс
Жүн түсі
Жабу
was
7-15 айлық мансап. Ергежейлі хомяктар, тышқандар, дала крикеттері туған күнін айына екі рет тойлайды
түндік
Негізгі
Менің салмағым?
Үздіксіз карнавал: олар бірнеше күн ғана өмір сүреді. Мамыршыбындар, ротiferлер, миджалар туған күнін күніне екі реттен артық тойлайды
негізгі қорек көздері
тістер
құрғақ дала
түрленуден кейін өлімге дейін
Ықтимал мекендеу орындары
көп шөп, ағаш аз, жаңбыр сирек болады
күн
Ұстауда
1,3-3,5 жыл жолда. Орман тышқандары, анолдар, кемпірқосақ балықтар туған күнін айына бір рет тойлайды
Қоректену өзен, көл немесе мұхит сияқты су айдындарында жүреді.
Масса
Масалар, жеміс шыбындары, ұсақ шаяндар 7 айға дейін жанталасып, аптасына бір рет туған күн тойлайды
құрлық
Ұрықтың дамуы
су
ұсақ сүтқоректілер
құрлық
{name} стилінде туған күн
Ссылка скопирована
секіру
Ештеңе табылмады
тірі құстар
Картада
секіріп шабуыл
Жылы көлбеу
Аналық ♀
барлық өмірлік кезеңдер
Суық және құрғақ
Қысы құрғақ және қарлы
кеміргіштер
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Ықтимал мекендеу орны картасы бақылау деректері негізінде модельденген. Карта © Zveriki.com, CC BY 4.0 лицензиясы.
туған жыл
көп шөп, ағаш аз, жаңбыр болады
Көбею немесе ұя салу үшін арнайы қолданылатын баспана.
Жетілу
қамқор ана
есту
құрлықтық тіршілік ортасы, судан тыс құрлық беті
ж.
кв. мм
жаз жайлы, +20…+25 °C
Қаншалықты ұқсас?
Аталық ♂
мерекеге дейін қалды
мысықша
Тундра
{name} жасы
Қалай көбейеді?
3,5-6 жыл жолда. Кірпілер, қарғалар, кесірткелер туған күнін жылына 6 рет тойлайды
Жесе ше?
Өте құрғақ
Екеуі де емес
туғаннан ересектікке дейін
Ата-ана қамқорлығына әлі тәуелді жас төл.
Немен қоректенеді?
жылжымай құрғақ әрі суық
Қайда өмір сүреді?
Көбеюге қабілеттілікке жетпеген жетілмеген дарақ.
қыста қар көп, суық
Бас түсі
Қатты тістер тамақты тістеу, жырту немесе қыру үшін қолданылады.
құрлықтағы ормандар — тропикалық, қоңыржай, бореалдық
кеміргіштер
Ұзақтық
Бұл мен
Еуропа мен Азияның үлкен бөлігі, әртүрлі ормандар, дала және тундра
тырнақтар
Қоректену әрекеті негізінен түнгі уақытта жүреді.
Дала
Ойыншылар
Қалай құрылған?
Өткір дала
мм
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
Жұлдыздар
Сілтеме көшірілді
мл
Менің жасым?
апта
Менің өлшемім?
құрлық
Жыныссыз
ауыстыру
белсенді жыртқыштық
Біздің арадан кім сиқырмен өзгеріп, {animal} сияқты болады?
Қояндар, сұңқарлар, қызылқұлақ тасбақалар 6-9 жыл ойнап, туған күнін жылына төрт рет тойлайды
Қайда паналайды?
Шөлейт немесе дала мекендеу ортасын білдіреді.
су қоймаларынан тыс құрлықта обитает және дамыды
{n} мерейтойын атап өтті
ашық шөптесін кеңістіктер — далалар, саванналар, прериялар
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, қашан туылар едіңіз
Суық дала
Батяни
Максималды өмір ұзақтығы
Гермафродит ⚥
эмбрион
Ұзындығы
кг
өте ыстық және құрғақ, жаңбыр сирек, кактустар өседі
Жемтігін ұстау үшін жылдам алға серпіліс.
Бақылаулар
◉{N} қасиеттері тапу арқылы
мысықша
қуыршақ
имаго
жасөспірім
жасөспірім
pallas-s-cat
palassov-kot
manul
snwr-mghwly
manul
manul
manuruneko
manuli
sabanshy
manul
manyl
palasova-machka
manyl
manul
tu-sun
  • У манула зрачки остаются круглыми даже при ярком свете, в отличие от других кошек. Эта особенность также есть у пум, пантер и гепардов.
  • У котят манула высокая смертность от токсоплазмоза, которая превышает смертность от других причин. У взрослых особей заболевание проходит практически бессимптомно.
  • В неволе манул обычно живёт до 12 лет, но известен случай, когда манул прожил 18 лет. В дикой природе срок его жизни обычно не превышает 6 лет.
  • Манул может доставать грызунов из нор лапой. Кроме того, он способен охотиться, поджидая жертву у норы.
  • У манула мех самый пушистый и густой среди кошачьих. На спине у него достигается максимальная плотность волосков — до 9 тысяч на см².
  • Манул настолько хорошо затаивается, что крупная особь может потеряться из вида человека даже среди невысокой растительности, высотой 5—10 см. Это позволяет ему избегать опасности, даже если он не может убежать.
  • Мех манула выглядит как ледяной налёт из-за окраса волосков. Волоски имеют белый цвет у кончиков и чёрный — на вершинах, что создаёт такое впечатление.
  • Манулы достигают размеров взрослой особи к 6—8 месяцам и половой зрелости — к 9—10 месяцам. К 9—10 месяцам они могут размножаться уже с первого сезона, когда стали самостоятельными.
  • Территория манула намного больше, чем у других животных такого размера. Для самцов она может достигать 207 км², а у самок — 125 км².
  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.
  • В помёте манула чаще всего рождается 3—4 котёнка, иногда до 8 и в некоторых случаях даже до 10 котят. Средний размер выводка отличается в разных регионах.
  • Существовала гипотеза о родстве манула с персидской кошкой из-за его характерного внешнего вида. Эта гипотеза оказалась ошибочной, так как у манула 38 хромосом, в отличие от персидской кошки.
  • Один из самых скрытных котов.
  • Существовала гипотеза о родстве манула с персидской кошкой из-за его характерного внешнего вида. Эта гипотеза оказалась ошибочной, так как у манула 38 хромосом, в отличие от персидской кошки.

Жасы

  • В неволе манул обычно живёт до 12 лет, но известен случай, когда манул прожил 18 лет. В дикой природе срок его жизни обычно не превышает 6 лет.
  • Манулы достигают размеров взрослой особи к 6—8 месяцам и половой зрелости — к 9—10 месяцам. К 9—10 месяцам они могут размножаться уже с первого сезона, когда стали самостоятельными.

Типичная продолжительность жизни — от 11 до 19 лет 11 месяцев. Максимальная продолжительность жизни — 18 лет. Теоретическая продолжительность жизни — от 7 лет до 16 лет 3 месяца. Возраст половой зрелости — от 9 месяцев 1 неделя до 1 год 3 месяца. Глаза открываются в возрасте — от 1 до 2 недели. Начинает ходить в возрасте — от 2 недели 4 дня до 4 недели. Зародыш развивается внутри матери. Котёнок рождается с закрытыми глазами. Мать кормит его молоком и греет. Длительность стадии: от 1 д до 1 мес 2 нед. Взрослый манул охотится и живёт самостоятельно. Длительность стадии: от 1 до 12 л.

Фенотип

  • У манула зрачки остаются круглыми даже при ярком свете, в отличие от других кошек. Эта особенность также есть у пум, пантер и гепардов.
  • У манула мех самый пушистый и густой среди кошачьих. На спине у него достигается максимальная плотность волосков — до 9 тысяч на см².
  • Мех манула выглядит как ледяной налёт из-за окраса волосков. Волоски имеют белый цвет у кончиков и чёрный — на вершинах, что создаёт такое впечатление.
  • Один из самых скрытных котов.

Шерсть детёныша мягкая и густая с самого рождения, а у взрослого вида очень густая длинная шерсть защищает от сильных морозов и ветра; окрас помогает прятаться среди камней и травы. Плоская широкая морда обладает большими глазами и маленькими округлыми ушами, а короткие сильные ноги позволяют быстро двигаться по камням.

Физиология

  • У манула мех самый пушистый и густой среди кошачьих. На спине у него достигается максимальная плотность волосков — до 9 тысяч на см².
  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.

Манул – вид диких кошачьих, высота тела которого составляет от 22,9 до 33 см, а длина тела – от 50 до 65 см. Масса взрослого манула варьируется от 3,51 до 3,6 кг, тогда как масса детёныша составляет от 70 до 130 г, а длина тела – от 12 до 20 см. Взрослые особи имеют массу тела от 2,4 до 5 кг, и длину тела от 50 до 65 см.

Мекен

  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.

Манул встречается на высоте над уровнем моря от 300 м до 4 км, предпочитая биомы умеренной степи с обилием травы и небольшим количеством деревьев, пустыни и сухие кусты с редкими дождями, а также горные луга, где прохладно и много растительности. Вид обитает на суше, в высокогорье и тундре, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, на лугах и степях, и на травяных угодьях. Климат в местах обитания манула может быть холодной степью с сухим климатом и холодной зимой, очень сухим, холодно-сухим почти весь год, а также характеризуется прохладным летом с температурой +15…+20 °C и небольшим количеством осадков зимой, при этом летом их больше.

Баспана

Манул обитает на склонах холмов среди камней и использует логово в качестве укрытия. Это место служит манулу для размножения, отдыха и защиты от холода. Самка обустраивает логово для выкармливания детёнышей.

География

  • Манул обитает на высоте до 5500 метров, и максимальная зарегистрированная высота его обитания — более 5500 метров на Тибетском нагорье. В горы он поднимается в среднем до 4800 м.
  • Манул обитает на высоте до 5500 м и избегает глубокого снежного покрова, предпочитая места, где толщина снежного покрова не превышает 15—20 см. В таких условиях он лучше перемещается и скрывается от хищников.

Манул — вид, обитающий в мире Палеарктики, и его ареал включает Даурскую лесостепь, Альпийские луга и тундра Алтая, а также Альпийские луга и тундра Саян.

Тамақтану

  • Манул может доставать грызунов из нор лапой. Кроме того, он способен охотиться, поджидая жертву у норы.

Манул питается мелкими животными, основной добычей которого являются пищухи и грызуны; вид подстерегает жертву и ловит её быстрым прыжком, используя стратегию активной охоты, засады и преследования. В качестве корма выступают пищухи, серые полевки, малые песчанки, суслики, хомяковые, куропатка, кеклики и зайцы. Суточная потребность вида в пище составляет от 150 г до 350 г. Детёныши получают питание исключительно молоком. В некоторых культурах вид употребляется в пищу, однако не считается халяль и кошерным.

Көбею

  • В помёте манула чаще всего рождается 3—4 котёнка, иногда до 8 и в некоторых случаях даже до 10 котят. Средний размер выводка отличается в разных регионах.

Манул обитает и развивается на суше, вне водоёмов, и размножение вида происходит посредством живорождения, когда детёныши рождаются живыми на суше, не вылупляются из яиц или икры; развитие зародыша длится 2 месяца 2 недели, а самка рожает от 2 до 6 котят один раз в год в укромной норе или расщелине, где гнездо спрятано в подземной норе. Только мать проявляет родительскую заботу о потомстве, и размер выводка составляет от 2 до 6 детёнышей; половое созревание самцов и самок наступает в возрасте от 1 до 2 года, а интервал размножения составляет 1 год, при этом размножение всегда происходит с гомогамией и оплодотворением, без смены поколений.

Мөлшер

  • Территория манула намного больше, чем у других животных такого размера. Для самцов она может достигать 207 км², а у самок — 125 км².
  • У котят манула высокая смертность от токсоплазмоза, которая превышает смертность от других причин. У взрослых особей заболевание проходит практически бессимптомно.
  • У котят манула высокая смертность от токсоплазмоза, которая превышает смертность от других причин. У взрослых особей заболевание проходит практически бессимптомно.
  • В неволе манул обычно живёт до 12 лет, но известен случай, когда манул прожил 18 лет. В дикой природе срок его жизни обычно не превышает 6 лет.
  • Манул может доставать грызунов из нор лапой. Кроме того, он способен охотиться, поджидая жертву у норы.
  • Манул настолько хорошо затаивается, что крупная особь может потеряться из вида человека даже среди невысокой растительности, высотой 5—10 см. Это позволяет ему избегать опасности, даже если он не может убежать.
  • Мех манула выглядит как ледяной налёт из-за окраса волосков. Волоски имеют белый цвет у кончиков и чёрный — на вершинах, что создаёт такое впечатление.
  • Манулы достигают размеров взрослой особи к 6—8 месяцам и половой зрелости — к 9—10 месяцам. К 9—10 месяцам они могут размножаться уже с первого сезона, когда стали самостоятельными.
  • Территория манула намного больше, чем у других животных такого размера. Для самцов она может достигать 207 км², а у самок — 125 км².
  • В помёте манула чаще всего рождается 3—4 котёнка, иногда до 8 и в некоторых случаях даже до 10 котят. Средний размер выводка отличается в разных регионах.
  • Один из самых скрытных котов.