Шұбар тоқылдақ

Большой пестрый дятел — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Плешков Алексей, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Жасы

Пестрый дятел проходит несколько стадий развития, начиная с эмбриона, который развивается внутри яйца, и далее переходя к стадии птенца, находящегося в дупле и получающего корм от родителей, эта стадия длится от 2 недель 6 дней до 3 недель 4 дней. После этого вид становится взрослым, способным размножаться и жить самостоятельно, эта стадия продолжается от 1 года до 9 лет. Типичная продолжительность жизни пёстрого дятла составляет от 2 до 10 лет, а максимальная зафиксированная продолжительность жизни – 12 лет 9 месяцев, теоретическая продолжительность жизни вида варьируется от 9 лет до 12 лет 10 месяцев. Возраст половой зрелости у самцов и самок наступает в период от 9 месяцев 1 недели до 1 года 3 месяцев.

Фенотип

Тело пёстрого дятла покрыто сначала пухом, потом перьями. Спина и крылья вида чёрные с белыми пятнами, грудь — белая, а подхвостье — красное. У самца имеется ярко-красное пятно на затылке, крепкий прямой клюв для долбления древесины и добычи пищи.

Физиология

Пестрый дятел – вид птиц, характеризующийся значительными колебаниями размеров тела: высота варьируется от 12 см до 3,6 м, длина тела – от 22 до 26 см, а масса – от 61,6 до 71,5 г. Размах крыльев взрослого вида составляет 36 см. Детёныши на стадии «Птенец» имеют массу тела от 5 до 70 г и длину тела от 5 до 22 см, в то время как взрослые особи на стадии «Взрослый» достигают массы тела от 70 до 100 г и длины тела от 22 до 26 см.

Мекен

Пёстрый дятел встречается на суше, в наземных лесах, и его высота над уровнем моря может достигать до 2,5 км. Этот вид населяет умеренный смешанный лес с тёплым летом и обилием дубов, берёз и клёнов, а также затопляемые луга, где вода часто заливает землю, и тайгу с преобладанием хвойных деревьев, таких как ель и сосна. Климат в местах обитания пёстрого дятла характеризуется постоянной влажностью и большим количеством дождей, при этом лето может быть прохладным или тёплым, а зима – снежной и холодной, либо с не очень холодной зимой и тёплым летом.

Баспана

Пестрый дятел устраивает гнездо в стволе дерева на высоте от 5 до 15 метров. Это гнездовая структура, построенная или используемая для откладки яиц и выращивания потомства. Материалом для строительства служит древесная щепа.

География

Пестрый дятел обитает в мире Палеарктики и встречается в разнообразных экосистемах, включая Кельтские широколиственные леса, Широколиственные леса Западной Европы, Смешанные леса Балтии, Европейские атлантические смешанные леса, Сарматские смешанные леса и Горные леса Карпат.

Тамақтану

Птица добывает насекомых и их личинок из-под коры деревьев. Зимой она часто питается семенами хвойных деревьев. Способ добычи пищи — долбит кору и древесину клювом. Корм — жуки, личинки насекомых, муравьи, семена сосны и ели, шишки хвойных, насекомое. Стратегия питания — активная охота, поиск и добыча пищи. Суточная потребность в пище — от 20 г до 60 г. Добыча вида — муравей, жесткокрылые, двукрылые, перепончатокрылое, бабочка, клопы, прямокрылые, Стрекоза, Ручейник, Сетчатокрылые.

Көбею

Пара пёстрого дятла выдалбливает дупло в дереве, где самка откладывает яйца, а развитие зародыша занимает 1 неделя 4 дня; интервал размножения составляет 1 год. Потомство насчитывает 4–7 детёнышей, оба родителя насиживают яйца и кормят птенцов. Зрелость вид достигает в возрасте от 1 года до 1 года 1 месяца. Размер выводка варьируется от 4 до 7 особей.

Масса
61.57–71.51 г
Ұзындығы
220–260 мм
26209
0
1
bolshoj-pestryj-dyatel
kk-kz
большой пестрый дятел
Dendrocopos major
Үлкен ала тоқылдақ - қара-ақ түсті қауырсыны және құйрығының астында қызыл дағы бар орташа өлшемді құс. Ол ормандар мен саябақтарда мекендейді, онда ағаштарды тұмсығымен шұқылайды.
Үлкен ала тоқылдақ кіші ала тоқылдақтан үлкендігімен және қызыл құйрық астымен ерекшеленеді. Ол орманға пайдалы, өйткені ағаш қабығының астындағы зиянды жәндіктерді жояды.
тұмсықпен ағаш қабығы мен ағашты тесу
trophic:insectivore
#fdfdfc
Масса балапанның
5–70 г
Масса құстың
70–100 г
Ұзындығы балапанның
50–220 мм
Ұзындығы құстың
220–260 мм
Қанаттарының ұзындығы
360 мм
Биіктігі
120–3600 мм
Максималды өмір ұзақтығы
4639 күн 12 жыл 9 ай
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
3275–4678 күн 9–13 жыл
Ұрықтың дамуы
10.96 күн 1 апта 4 күн
Ұрпақ саны
4–7
Жетілу
365–400 күн 1 жыл
Ұрпақ
4–7
Көбею аралығы
365 күн 1 жыл
Жұмыртқа саны жұмыртқаның
4–7
Жұмыртқа өлшемі жұмыртқаның
25–30 мм
Тұмсық мөлшері құстың
25–35 мм
Салмақ бойынша салыстырмалы
Сәбіз
Алем
Палеарктика әлемі
Биом
Өткір аралас орман
Биом
Толқынды шөпті жайлаулар
Биом
Тайга
Ландшафт
құрлық
Климат
Жылы жаз және көп жаңбыр
Климат
Әрқашан өте дымқыл
Мекен (бүкіл өмір)
құрлық орманы
Климат
Қарлы қыс
Климат
Жылы жаз
Климат
Жылы көлбеу
Климат
Жаңбыр көп және салқын жаз
Тамақтану ортасы
ағаш
Тамақтану ортасы
құрлық
Баспана
ұя
Трофтық
жәндікқоректі
Көбею жұмыртқаның
Жұмыртқа түсі
3274.7132451474513
4678.161778782073
220.0
260.0
61.568874022272226
71.51463368498085
шұқу
Жұмысшы
{name} {animal} сияқты болса, онда:
туған уақыт
Иттер, дельфиндер, сілеусіндер 9-25 жыл ойнап, туған күнін жылына үш рет тойлайды
м
Карта
{n} мерейтойын атап өтеді
г
т
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі мерейтойыңыз қашан болады
Человек
барлық касталар мен мөлшердегі тірі құмырсқалар
дни
Жылы жаз
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, неше жаста болар едіңіз
тұмсықпен ағаш қабығы мен ағашты тесу
Dynamic Energy Budget (DEB) математикалық моделі бойынша есептелген теориялық максималды өмір сүру ұзақтығы. Бұл мән метаболикалық параметрлерден алынған биологиялық потенциалды көрсетеді, ол тікелей бақылаудан емес — нақты тіркелген өмір сүру ұзақтығы әдетте айтарлықтай қысқа болады.
тұмсық
құс
Жетілу
сүтсіздер
Денсаулық туралы
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі туған күніңіз қашан болады
Көбею аралығы
нәтиже
жаз жылы, қысы қатты суық емес
Түстер
Жыныс
Upcoming jubilees
Гремлиндер
ай
жабысқақ тіл
қылқан жапырақтылардың бүрлері
Трофтық
созылмалы жануарлардың барлығы
Сүзгілер
Палеарктика әлемі
Upcoming birthdays
Жұмыртқа салу және төл өсіру үшін салынған немесе қолданылатын көбею құрылымы.
Қарлы қыс
Шынымен ұзақ өмір: 40-100 жыл. Боуһед киттері, альбатростар, алып тасбақалар туған күнін жылына бір рет еске алады
Өмір ұзақтығы
тіл
Биіктігі
қағу
жаңбыр әрқашан жауады, өте ылғалды
Жас (жас жануар)
жәндіктердің дернәсілдері мен құрттары
Жас (туылғаннан өлгенге дейін)
қылқан жапырақты ағаштардың тұқымды бүршіктері
Желке дағының түсі
Жас (эмбрион)
Еуропа мен Азияның үлкен бөлігі, әртүрлі ормандар, дала және тундра
Сейілшілер
Мерейтой — әрбір 10-шы туған күн
Толығырақ:
Жұмыртқа немесе құрсақ ішіндегі ең ерте даму сатысы.
Іскер сосиска
Орташа өмір ұзақтығы
Қандай көрінеді?
жыныстық жетілу / көбеюдің басталуы
шығу (жәндіктер)
өлім / өмір сүру мерзімінің аяқталуы
Қалай өмір сүреді?
ұрықтану / жұмыртқа салу
Қалай өзін ұстайды?
туу / жұмыртқадан шығу
метаморфоз / дернәсілдік кезеңнің аяқталуы
жеделдеудің аяқталуы
Бөлісу
Үй жануарын табу...
Көбеюге қабілетті, толық жетілген дарақ.
Жұмыртқа саны
Тірі жемтігін белсенді түрде аулау және ұстау.
65-тен 130 г-ға дейін, 25 – 60 см
Үй жануарлары
Қорегін алу үшін тұмсығымен субстратты қайталап соғады немесе зондтайды.
Жаңбыр көп және салқын жаз
Қоректену негізінен құрлықта немесе өсімдіктерде жүреді.
{name} стилінде мерейтой
Жемді табу немесе оны қозғалысқа ынталандыру үшін субстратқа тоқылдатады.
см
Кәрілер
Жануар немесе тұқымды табу...
Қанаттарының ұзындығы
turns
Ұйқытайлар
құрлық орманы
Толқынды шөпті жайлаулар
жәндік
Ұрпақ саны
құмырсқалар
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Қалай күту керек?
25-40 жыл өмір. Орангутандар, таз қырандар, африкалық пілдер туған күнін жылына екі рет тойлайды
Көрсетілмеген
°C
Поделиться
Қоректі табу үшін мекендерді белсенді іздеу.
Жұмыртқа түсі
Қайда кездеседі?
көп жаңбыр, салқын жаз, қыста қар
Аңызға айналған ұзақ өмір: 100 жылдан астам. Галапагос тасбақалары, Гренландия акулалары, мұхит квагогтары отбасымен 4 жылда бір рет тойлайды
Ұрпақ
Ақсақалдар
Жемді ұстауға арналған желімді шырышпен қапталған шығып тұратын тіл.
Бро
Таксондар
{name} болып туылса
Азық іздеу ағаштар мен ағаш тектес өсімдіктер арасында жүреді.
қоңыздар
жас
туған күн
Палеарктика әлемі
Жабу
was
7-15 айлық мансап. Ергежейлі хомяктар, тышқандар, дала крикеттері туған күнін айына екі рет тойлайды
Негізгі
өрмелеу
Менің салмағым?
Үздіксіз карнавал: олар бірнеше күн ғана өмір сүреді. Мамыршыбындар, ротiferлер, миджалар туған күнін күніне екі реттен артық тойлайды
негізгі қорек көздері
Тұмсық мөлшері
қабық
Ықтимал мекендеу орындары
күн
Ұстауда
1,3-3,5 жыл жолда. Орман тышқандары, анолдар, кемпірқосақ балықтар туған күнін айына бір рет тойлайды
Масса
суық қыс, көп хвойлы ағаштар: шырша, қарағай
Масалар, жеміс шыбындары, ұсақ шаяндар 7 айға дейін жанталасып, аптасына бір рет туған күн тойлайды
құрлық
Ұрықтың дамуы
{name} стилінде туған күн
Ссылка скопирована
Ештеңе табылмады
Картада
секіріп шабуыл
Жылы көлбеу
барлық өмірлік кезеңдер
Аналық ♀
жәндікқоректі
Дене түсі
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Ықтимал мекендеу орны картасы бақылау деректері негізінде модельденген. Карта © Zveriki.com, CC BY 4.0 лицензиясы.
туған жыл
Жетілу
құрлықтық тіршілік ортасы, судан тыс құрлық беті
ж.
кв. мм
Тұмсық түсі
жаз жайлы, +20…+25 °C
Қаншалықты ұқсас?
Жұмыртқа өлшемі
Аталық ♂
мерекеге дейін қалды
балапан
{name} жасы
Қалай көбейеді?
3,5-6 жыл жолда. Кірпілер, қарғалар, кесірткелер туған күнін жылына 6 рет тойлайды
Жесе ше?
Екеуі де емес
Қорекке жету үшін діңдер немесе тастар сияқты тік беттермен қозғалу.
туғаннан ересектікке дейін
тірі қоңыздар — әртүрлі түрлер
Ата-ана қамқорлығына әлі тәуелді жас төл.
ұя
Немен қоректенеді?
жәндіктердің дернәсілдері
Қайда өмір сүреді?
Көбеюге қабілеттілікке жетпеген жетілмеген дарақ.
туғаннан өлімге дейін
қыста қар көп, суық
Қауырсынның түсі
құрлықтағы ормандар — тропикалық, қоңыржай, бореалдық
су жиі жерді су басады, көп шөп бар
Өткір аралас орман
Ұзақтық
Бұл мен
Еуропа мен Азияның үлкен бөлігі, әртүрлі ормандар, дала және тундра
Әрқашан өте дымқыл
Ойыншылар
Қалай құрылған?
мм
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
Жұлдыздар
Сілтеме көшірілді
мл
Менің жасым?
апта
Менің өлшемім?
құрлық
Тайга
Жыныссыз
ауыстыру
белсенді жыртқыштық
Біздің арадан кім сиқырмен өзгеріп, {animal} сияқты болады?
Қояндар, сұңқарлар, қызылқұлақ тасбақалар 6-9 жыл ойнап, туған күнін жылына төрт рет тойлайды
Қайда паналайды?
Жылы жаз және көп жаңбыр
{n} мерейтойын атап өтті
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, қашан туылар едіңіз
Батяни
Максималды өмір ұзақтығы
жем іздеу
бүкіл өмір
Гермафродит ⚥
Тіл тамақ заттарын табу, жылжыту немесе жұту үшін қолданылады.
жұмыртқа
Сәбіз
Қатты тұмсық тамақты зерттеу, жұлу немесе сындыру үшін қолданылады.
жазы жылы, көп ағаш түрі: емен, көктерек, қайың
Ұзындығы
кг
көп жаңбыр, жаз жылы және жағымды
Жемтігін ұстау үшін жылдам алға серпіліс.
ағаш
Бақылаулар
◉{N} қасиеттері тапу арқылы
балапан
қуыршақ
имаго
ұяшық
жас құс
great-spotted-woodpecker
bolshoj-pyostryj-dyatel
iri-agacd-l-n
nqar-khshb-mrqt-kbyr
vyaliki-dzyatsel
xaytabget-p-aytp-or
hashibutoakagera
didi-ch-reli-k-odala
bolshoj-pyostryj-dyatel
osaegttagttaguli
chon-chaar-tonkuldak
veliki-detlic
great-spotted-woodpecker
bolshoj-pyostryj-dyatel
da-ban-zhuo-mu-niao
  • Сапсан уничтожал дятлов в тундре Ямала, так как птицы сменили лесные биотопы на открытые пространства в поисках корма. В безлесной местности этот сокол стал главной угрозой для дятлов.
  • Птенцы большого пёстрого дятла учатся летать через 20–23 дня, проведя это время в гнезде. Родители прилетают к гнезду каждые 2—4 мин., за день делая до 300 кормлений.
  • У большого пёстрого дятла самец отличается от самки красной поперечной полосой на затылке. У молодых птиц, вне зависимости от пола, темя красное с чёрными продольными штрихами.
  • Средняя продолжительность жизни Большого пёстрого дятла составляет около 9 лет, но в Швеции зарегистрировали особь возрастом 12 лет 8 месяцев. Этот возраст — максимальный известный в Европе.
  • Дробь у большого пёстрого дятла очень короткая, длится около 0,6 секунды и состоит из 12—13 сливающихся ударов. Отдельные удары практически неразличимы, и звук быстро затухает.
  • Дробь большого пёстрого дятла слышно на расстоянии до 1,5 км. В хорошую погоду звук распространяется особенно далеко.
  • Большой пёстрый дятел использует до 57 «наковален» на своей территории, но обычно активно применяет только две-четыре. В отдельных случаях под деревом накапливается до 5—7 тыс. чешуек и разбитых шишек.
  • Большой пёстрый дятел издаёт много разных звуков в любое время года. Его голос слышен по разным поводам, включая брачное возбуждение, территориальные споры, испуг и демонстрацию гнезда. Зимой его активность часто сопровождается дроблением шишек, зажатых в щели коры.
  • Большой пёстрый дятел разбивает кору клювом и извлекает насекомых языком, проделывая в ней воронку глубиной до 10 см. Язык длиной около 40 мм позволяет доставать добычу из глубоких щелей.

Жасы

  • Средняя продолжительность жизни Большого пёстрого дятла составляет около 9 лет, но в Швеции зарегистрировали особь возрастом 12 лет 8 месяцев. Этот возраст — максимальный известный в Европе.

Пестрый дятел проходит несколько стадий развития, начиная с эмбриона, который развивается внутри яйца, и далее переходя к стадии птенца, находящегося в дупле и получающего корм от родителей, эта стадия длится от 2 недель 6 дней до 3 недель 4 дней. После этого вид становится взрослым, способным размножаться и жить самостоятельно, эта стадия продолжается от 1 года до 9 лет. Типичная продолжительность жизни пёстрого дятла составляет от 2 до 10 лет, а максимальная зафиксированная продолжительность жизни – 12 лет 9 месяцев, теоретическая продолжительность жизни вида варьируется от 9 лет до 12 лет 10 месяцев. Возраст половой зрелости у самцов и самок наступает в период от 9 месяцев 1 недели до 1 года 3 месяцев.

Фенотип

  • У большого пёстрого дятла самец отличается от самки красной поперечной полосой на затылке. У молодых птиц, вне зависимости от пола, темя красное с чёрными продольными штрихами.

Тело пёстрого дятла покрыто сначала пухом, потом перьями. Спина и крылья вида чёрные с белыми пятнами, грудь — белая, а подхвостье — красное. У самца имеется ярко-красное пятно на затылке, крепкий прямой клюв для долбления древесины и добычи пищи.

Физиология

Пестрый дятел – вид птиц, характеризующийся значительными колебаниями размеров тела: высота варьируется от 12 см до 3,6 м, длина тела – от 22 до 26 см, а масса – от 61,6 до 71,5 г. Размах крыльев взрослого вида составляет 36 см. Детёныши на стадии «Птенец» имеют массу тела от 5 до 70 г и длину тела от 5 до 22 см, в то время как взрослые особи на стадии «Взрослый» достигают массы тела от 70 до 100 г и длины тела от 22 до 26 см.

Мекен

  • Сапсан уничтожал дятлов в тундре Ямала, так как птицы сменили лесные биотопы на открытые пространства в поисках корма. В безлесной местности этот сокол стал главной угрозой для дятлов.

Пёстрый дятел встречается на суше, в наземных лесах, и его высота над уровнем моря может достигать до 2,5 км. Этот вид населяет умеренный смешанный лес с тёплым летом и обилием дубов, берёз и клёнов, а также затопляемые луга, где вода часто заливает землю, и тайгу с преобладанием хвойных деревьев, таких как ель и сосна. Климат в местах обитания пёстрого дятла характеризуется постоянной влажностью и большим количеством дождей, при этом лето может быть прохладным или тёплым, а зима – снежной и холодной, либо с не очень холодной зимой и тёплым летом.

Баспана

Пестрый дятел устраивает гнездо в стволе дерева на высоте от 5 до 15 метров. Это гнездовая структура, построенная или используемая для откладки яиц и выращивания потомства. Материалом для строительства служит древесная щепа.

География

  • Средняя продолжительность жизни Большого пёстрого дятла составляет около 9 лет, но в Швеции зарегистрировали особь возрастом 12 лет 8 месяцев. Этот возраст — максимальный известный в Европе.

Пестрый дятел обитает в мире Палеарктики и встречается в разнообразных экосистемах, включая Кельтские широколиственные леса, Широколиственные леса Западной Европы, Смешанные леса Балтии, Европейские атлантические смешанные леса, Сарматские смешанные леса и Горные леса Карпат.

Тамақтану

  • Большой пёстрый дятел разбивает кору клювом и извлекает насекомых языком, проделывая в ней воронку глубиной до 10 см. Язык длиной около 40 мм позволяет доставать добычу из глубоких щелей.

Птица добывает насекомых и их личинок из-под коры деревьев. Зимой она часто питается семенами хвойных деревьев. Способ добычи пищи — долбит кору и древесину клювом. Корм — жуки, личинки насекомых, муравьи, семена сосны и ели, шишки хвойных, насекомое. Стратегия питания — активная охота, поиск и добыча пищи. Суточная потребность в пище — от 20 г до 60 г. Добыча вида — муравей, жесткокрылые, двукрылые, перепончатокрылое, бабочка, клопы, прямокрылые, Стрекоза, Ручейник, Сетчатокрылые.

Көбею

  • Птенцы большого пёстрого дятла учатся летать через 20–23 дня, проведя это время в гнезде. Родители прилетают к гнезду каждые 2—4 мин., за день делая до 300 кормлений.

Пара пёстрого дятла выдалбливает дупло в дереве, где самка откладывает яйца, а развитие зародыша занимает 1 неделя 4 дня; интервал размножения составляет 1 год. Потомство насчитывает 4–7 детёнышей, оба родителя насиживают яйца и кормят птенцов. Зрелость вид достигает в возрасте от 1 года до 1 года 1 месяца. Размер выводка варьируется от 4 до 7 особей.

  • Сапсан уничтожал дятлов в тундре Ямала, так как птицы сменили лесные биотопы на открытые пространства в поисках корма. В безлесной местности этот сокол стал главной угрозой для дятлов.
  • Птенцы большого пёстрого дятла учатся летать через 20–23 дня, проведя это время в гнезде. Родители прилетают к гнезду каждые 2—4 мин., за день делая до 300 кормлений.
  • Дробь у большого пёстрого дятла очень короткая, длится около 0,6 секунды и состоит из 12—13 сливающихся ударов. Отдельные удары практически неразличимы, и звук быстро затухает.
  • Дробь большого пёстрого дятла слышно на расстоянии до 1,5 км. В хорошую погоду звук распространяется особенно далеко.
  • Большой пёстрый дятел использует до 57 «наковален» на своей территории, но обычно активно применяет только две-четыре. В отдельных случаях под деревом накапливается до 5—7 тыс. чешуек и разбитых шишек.
  • Большой пёстрый дятел издаёт много разных звуков в любое время года. Его голос слышен по разным поводам, включая брачное возбуждение, территориальные споры, испуг и демонстрацию гнезда. Зимой его активность часто сопровождается дроблением шишек, зажатых в щели коры.
  • Большой пёстрый дятел разбивает кору клювом и извлекает насекомых языком, проделывая в ней воронку глубиной до 10 см. Язык длиной около 40 мм позволяет доставать добычу из глубоких щелей.