Косатка

Косатка — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Photo by Robert Pitman., Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Масса
3000000–6000000 г
Ұзындығы
5000–9000 мм
Өмір ұзақтығы
24654–41091 күн 68–113 жыл
26843
0
1
kosatka
kk-kz
косатка
Orcinus orca
303
Қосатка – ең үлкен дельфин және мұхиттардың жоғарғы хищнигі. Бұл қара-ақ түсті және жоғары интеллектке ие әлеуметтік теңіз сүтқоректісі.
Қосатка басқа дельфиндерден үлкен өлшемі, еркектердегі биік арқа жаққасы және отбасылардағы күрделі әлеуметтік өмірімен ерекшеленеді. Ол табиғат үшін бас хищник ретінде басқа теңіз жануарларының санын реттейтін маңызды.
эхолокация және топтық аңшылық
trophic:carnivore
feeding_sense:echolocation
#fcfcfb
Масса ұрғашының
1760189–3268923 г
Масса еркенің
4000000–10000000 г
Масса эмбрионның
5000–25000 г
Масса балапанның
150000–800000 г
Ұзындығы еркенің
6000–9000 мм
Ұзындығы ұрғашының
5000–7500 мм
Ұзындығы эмбрионның
400–800 мм
Ұзындығы балапанның
2000–4000 мм
Максималды өмір ұзақтығы
32873 күн 90 жыл 1 ай
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
24377–34824 күн 67–95 жыл
Ұрықтың дамуы
435 күн 1 жыл 2 ай
Ұрпақ саны
1
Жетілу
3285–7300 күн 9–20 жыл
Ұрпақ
1
Көбею аралығы
1095–2190 күн 3–6 жыл
Тіс саны дельфиннің
40–56
Дене өлшемі балапанның
2000–4000 мм
Дене өлшемі дельфиннің
5000–9000 мм
Тістердің мөлшері дельфиннің
50–130 мм
Дорсальды қанат өлшемі еркенің
1000–1800 мм
Соққы тесік мөлшері дельфиннің
100–200 мм
Кеуде қанаттарының мөлшері дельфиннің
1000–2000 мм
Дене температурасы дельфиннің
0–30 °C
Көбею
қарапайым жыныстық
Салмақ бойынша салыстырмалы
Құс
Алем
Теңіз әлемі
Алем
Неарктика әлемі
Биом
Теңіздегі өзен аузы
Алем
Палеарктика әлемі
Алем
Индомалай әлемі
Алем
Австралазия әлемі
Ландшафт
жағалау сулары
Ландшафт
ашық теңіз
Ландшафт
мезопелагиаль
Ландшафт
эпипелагиаль
Ландшафт
теңіз ортасы
Климат
Жылы теңіз
Климат
Субполяр теңіз
Климат
Полярлық теңіз
Климат
Суық теңіз
Климат
Өлшемді теңіз
Баспана
тұрақты баспанасы жоқ
Көбею
ашық теңізде
Трофтық
етқоректі
Көбею
анада
Көбею
теңізде тірі туу
Көбею
қапта немесе ауызда тасымалдау
Көбею
теңіз
24654.375
41090.625
24376.796659532407
34823.99522790344
5000.0
9000.0
3000000.0
6000000.0
гомогамия, әрқашан ұрықтандырумен көбею, ұрпақтардың ауысуы жоқ
Жұмысшы
{name} {animal} сияқты болса, онда:
туған уақыт
Ашық мұхит
Иттер, дельфиндер, сілеусіндер 9-25 жыл ойнап, туған күнін жылына үш рет тойлайды
м
Карта
{n} мерейтойын атап өтеді
г
т
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі мерейтойыңыз қашан болады
Человек
эхолокация
дни
ашық теңіз
тірі жұмыртқааяқтар, сипірлер
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, неше жаста болар едіңіз
Dynamic Energy Budget (DEB) математикалық моделі бойынша есептелген теориялық максималды өмір сүру ұзақтығы. Бұл мән метаболикалық параметрлерден алынған биологиялық потенциалды көрсетеді, ол тікелей бақылаудан емес — нақты тіркелген өмір сүру ұзақтығы әдетте айтарлықтай қысқа болады.
анада
дельфин
Жетілу
басаяқталар
Денсаулық туралы
жағалау сулары
сүт
ата-ананың қапшығында/ауызында теңіз суында
теңіз арыстандары
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі туған күніңіз қашан болады
Құс
Көбею аралығы
нәтиже
Полярлық теңіз
Түстер
Жыныс
Upcoming jubilees
Гремлиндер
ай
Тістердің түсі
тірі балықтар
бүкіл теңіздер мен мұхиттар
Трофтық
Сүзгілер
өлі тышқан, қоян, бұғы
Upcoming birthdays
Шынымен ұзақ өмір: 40-100 жыл. Боуһед киттері, альбатростар, алып тасбақалар туған күнін жылына бір рет еске алады
Өмір ұзақтығы
киттер
Жас (жас жануар)
Жас (туылғаннан өлгенге дейін)
Жас (эмбрион)
Еуропа мен Азияның үлкен бөлігі, әртүрлі ормандар, дала және тундра
Сейілшілер
жағалаудан алыс, терең су, ірі киттер мен акулалар мекендейді
Австралазия әлемі
Мерейтой — әрбір 10-шы туған күн
Толығырақ:
Жұмыртқа немесе құрсақ ішіндегі ең ерте даму сатысы.
жануарлар
Іскер сосиска
теңіздің ымыртты аймағы, 200–1000 метр тереңдік
Орташа өмір ұзақтығы
су әрқашан суық, қыста мұз болуы мүмкін, жазда ыстық емес
Дене температурасы
ана қапшықта немесе ауызында теңіз судыңда бала тасыған
жануарлар
Қандай көрінеді?
жыныстық жетілу / көбеюдің басталуы
ітбалықтар
шығу (жәндіктер)
өлім / өмір сүру мерзімінің аяқталуы
құстар
Қалай өмір сүреді?
ұрықтану / жұмыртқа салу
Қалай өзін ұстайды?
туу / жұмыртқадан шығу
метаморфоз / дернәсілдік кезеңнің аяқталуы
балықтар
жеделдеудің аяқталуы
теңіздің жоғарғы жарықтандырылған қабаты, 0–200 метр
Бөлісу
Үй жануарын табу...
Көбеюге қабілетті, толық жетілген дарақ.
Суық теңіз
су салқын немесе жылы, қыста суық болады, жазда шомылуға жайлы
Тірі жемтігін белсенді түрде аулау және ұстау.
қайда өзен теңізге құяды, су сәл тұзды, балық пен құстар көп
Үй жануарлары
Индомалай әлемі
{name} стилінде мерейтой
см
дельфиндер
Кәрілер
Жануар немесе тұқымды табу...
turns
Ұйқытайлар
балалық шағында ана сүтін ішеді
Тістердің мөлшері
Ұрпақ саны
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Қалай күту керек?
25-40 жыл өмір. Орангутандар, таз қырандар, африкалық пілдер туған күнін жылына екі рет тойлайды
0.35 тоннадан артық, 2.5 метрден
Көрсетілмеген
°C
Поделиться
теңіз жылдың көп бөлігінде мұзбен немесе көп мұзбен жабылған, қыста өте суық
пелагиаль — жағалау мен түптен алыс ашық су
Қайда кездеседі?
бүкіл теңіздер мен мұхиттар
Кеуде қанаттарының мөлшері
Тұрақты немесе ұзақ мерзімді баспана құрылымы жоқ.
Дорсальды қанат өлшемі
Аңызға айналған ұзақ өмір: 100 жылдан астам. Галапагос тасбақалары, Гренландия акулалары, мұхит квагогтары отбасымен 4 жылда бір рет тойлайды
Ұрпақ
Ақсақалдар
Бро
қарапайым жыныстық
Таксондар
етқоректі
{name} болып туылса
тұзды теңіз суында тұрады және дамыған
жас
су әрқашан жылы, қыста да шомылуға болады, жазда өте ыстық
туған күн
Палеарктика әлемі
тұрақты баспанасы жоқ
демалыс
Жабу
was
7-15 айлық мансап. Ергежейлі хомяктар, тышқандар, дала крикеттері туған күнін айына екі рет тойлайды
Теңіз әлемі
эпипелагиаль
балалар теңіз суында тікелей тірі туылады, икра немесе жұмыртқадан шықпайды
Негізгі
Менің салмағым?
мезопелагиаль
Үздіксіз карнавал: олар бірнеше күн ғана өмір сүреді. Мамыршыбындар, ротiferлер, миджалар туған күнін күніне екі реттен артық тойлайды
негізгі қорек көздері
Өлшемді теңіз
түрленуден кейін өлімге дейін
Ықтимал мекендеу орындары
күн
Ұстауда
1,3-3,5 жыл жолда. Орман тышқандары, анолдар, кемпірқосақ балықтар туған күнін айына бір рет тойлайды
Масса
теңіз
Масалар, жеміс шыбындары, ұсақ шаяндар 7 айға дейін жанталасып, аптасына бір рет туған күн тойлайды
Ұрықтың дамуы
Дене өлшемі
аралдар мен Австралияның бір бөлігі, көптеген ерекше жануарлар мен өсімдіктер
Жылы теңіз
{name} стилінде туған күн
Неарктика әлемі
Ссылка скопирована
Ештеңе табылмады
Солтүстік Америка және Гренландия, тундрадан ормандарға дейін
тірі құстар
Картада
Аналық ♀
барлық өмірлік кезеңдер
Дене түсі
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Ықтимал мекендеу орны картасы бақылау деректері негізінде модельденген. Карта © Zveriki.com, CC BY 4.0 лицензиясы.
ірі сүтқоректілер
туған жыл
Жетілу
ж.
кв. мм
Күннен қорғау
Қаншалықты ұқсас?
Аталық ♂
мерекеге дейін қалды
балапан
қапта немесе ауызда тасымалдау
{name} жасы
Қалай көбейеді?
3,5-6 жыл жолда. Кірпілер, қарғалар, кесірткелер туған күнін жылына 6 рет тойлайды
Жесе ше?
тірі сүтқоректілер, тышқан, қоян, бұғы және басқалар
Екеуі де емес
Ата-ана қамқорлығына әлі тәуелді жас төл.
Немен қоректенеді?
Қайда өмір сүреді?
Теңіз әлемі
Теңіздегі өзен аузы
топтық аңшылық
пелагиаль — ашық теңізде жүзіп жүреді, түбі мен жағалаудан алыс
Ұзақтық
балық
Кеуде қанаттарының түсі
тұзды теңіздік тіршілік ортасы
Бұл мен
эхолокация және топтық аңшылық
Ойыншылар
Тіс саны
Қалай құрылған?
теңіз ортасы
жағалауда таяз, су көтеріліп-қайтады, шаяндар мекендейді
мм
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
Жұлдыздар
Сілтеме көшірілді
мл
Соққы тесік мөлшері
жағалаудағы теңіз аймағы — шельф, нериттік аймақ
Менің жасым?
апта
Менің өлшемім?
теңіз жыл бойы қалың мұзбен жабылған, өте суық
Дорсальды қанат түсі
Жыныссыз
ауыстыру
Субполяр теңіз
Оңтүстік-Шығыс Азия және аралдар, әрқашан ыстық және ылғалды
белсенді жыртқыштық
Біздің арадан кім сиқырмен өзгеріп, {animal} сияқты болады?
Қояндар, сұңқарлар, қызылқұлақ тасбақалар 6-9 жыл ойнап, туған күнін жылына төрт рет тойлайды
Қайда паналайды?
{n} мерейтойын атап өтті
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, қашан туылар едіңіз
Жағалаудағы таяз су
Батяни
теңізде тірі туу
Максималды өмір ұзақтығы
Гермафродит ⚥
эмбрион
Ұзындығы
кг
ашық теңізде
Бақылаулар
◉{N} қасиеттері тапу арқылы
дельфиннің баласы
қуыршақ
имаго
жасөспірім
жасөспірім
dwarf-killer-whale
kosatka
orca-gladiator
hwt-qatl
kasatki
xoyadelfin
kirahoeru
tselnamgala-veshap-i
kosatka
beomgolae
kosatka
kit-ubitsa
kosatka
kosatka
hu-jing
  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Косатка — крупнейший хищник среди китообразных, охотящийся на теплокровных. Она единственный современный представитель рода, в котором раньше существовал ещё один вид, Orcinus citoniensis.
  • Мать косатка выталкивает детёныша на мелководье или на сушу, чтобы научить его управляться с добычей на берегу. Если детёныш паникует, она выныривает и утаскивает его за собой, повторяя урок до уверенного поведения.
  • Косатки нападают на самок кашалота, стараясь помешать им уйти в глубину, но избегают самцов, так как их сила велика, а челюсти способны нанести смертельную рану. При нападении они кусают жертву за горло и плавники, пытаясь не дать ей подняться к поверхности.
  • Самка косатки может охотиться на крупную белую акулу, используя приёмы охоты. Акула не намного меньше самой косатки.
  • У самок косаток есть менопауза, и они живут многие десятилетия после потери способности к размножению. Этот период начинается приблизительно в сорокалетнем возрасте, когда они прекращают рожать детёнышей.
  • Транзитные косатки издают меньше звуков, поскольку морские млекопитающие способны их услышать. Согласно теории, они ориентируются за счёт пассивного прослушивания шумов океана, в отличие от резидентных.
  • Косатка слышит звуки до 100 кГц, хотя её наибольшая чувствительность наблюдается на частоте 20 кГц. Исследование 1999 года показало, что обе обследованные косатки реагировали на звуки этой высокой частоты.
  • Резидентные и транзитные косатки не скрещиваются, и это не менялось минимум 100 тысяч лет. Анализ геномов показал, что между ними отсутствует перекрёстное скрещивание на протяжении последних 100 тысяч лет.
  • Самцы косаток достигают длины 10 м и массы до 8 т, а самки — до 8,7 м длины. У самцов спинной плавник достигает высоты до 1,5 м и почти прямой.
  • Косатка использует сложные тактические схемы для охоты, применяя их стаей. Стаи разворачиваются в цепь и плывут со скоростью около 5 км/ч.
  • Косатки нападают на суда, даже если они крупнее самих косаток. Опыт изучения случаев показал, что они атакуют именно суда, а не людей, воспринимая их как самостоятельные объекты.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Средняя продолжительность жизни косатки составляет 50 лет для самцов и 75—100 лет для самок. В неволе эти числа сокращаются в два-три раза.
  • Косатки сотрудничают с дельфинами при охоте, скоординированно следуя за ними на глубину и снижая эхолокацию, руководствуясь акустическими сигналами дельфинов. Косатки делят пойманную рыбу с членами стаи, а дельфины потребляют остатки пищи.
  • Форма пятен у косатки настолько индивидуальна, что позволяет идентифицировать отдельных особей. В водах Арктики и Антарктики белые пятна могут приобретать желтовато-зеленоватый или бурый оттенок из-за покрывающей их плёнки диатомовых водорослей.
  • Косатки нападают не только из-за голода или защиты территории. Раздражительными и агрессивными они становятся также в период размножения.
  • Спаривание у косаток происходит при объединении родственных группировок. Все члены одной группировки являются роднёй друг другу.
  • Продолжительность беременности у косатки точно не установлена, хотя считается, что она длится 16—17 месяцев. Спаривание у косаток происходит в летние месяцы и в начале осени.
  • Самец косатки может убить детёныша, чтобы пробудить интерес матери к повторному зачатию. Это происходит, чтобы возобновить её цикл, добивающийся её самец.
  • Косатки обладают сложной социальной организацией, которая уступает по сложности внутренних и внешних социальных связей только социальным структурам слонов и высших приматов. Их основой является матриархальная группа, обычно состоящая из самки с детёнышами разного возраста и взрослых сыновей.
  • Косатки нападают на людей не из-за голода, а из-за стресса и одиночества в неволе. Нападения происходили, когда их разлучали с супругами и детёнышами или из-за отсутствия партнёра в брачный сезон.
  • Косатка может выражать недовольство хлопком хвостовым или грудными плавниками. В самом крайнем случае возмущённая особь делает это.
  • Косатка после убийства допускает в бассейн других людей, чтобы они могли забрать тело погибшей жертвы. А через какое-то время она снова идёт на контакт с людьми.
  • Косатки охотятся на тюленей, устраивая засады и используя рельеф дна рядом с лежбищами. Только один самец нападает, а остальные косатки ждут в отдалении.
  • Косатки сгоняют косяк рыбы в плотный шар и глушат её ударами хвоста. Для этой охоты требуется стая из 5 до 15 особей.
  • Верхний порог слышимости у косатки — 31 кГц, что значительно ниже, чем у афалин. Диапазон наибольшей чувствительности у неё составляет 5–30 кГц.
  • Косатка обладает уникальным вокальным диалектом, который включает как звуки, общие для всех косаток, так и звуки, характерные только для её группировки. Каждая группировка имеет свой собственный набор звуков.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.
  • Косатка может потопить судно, если нанесёт сильный удар по корпусу. Течь от удара, возникшая в деревянном корпусе, привела к потоплению судна в 320 км от берега.
  • Здоровые косатки заботятся о старых, больных или покалеченных сородичах. Половое созревание наступает примерно к 12—14 годам.
  • Резидентные и транзитные косатки не скрещиваются, и это не менялось минимум 100 тысяч лет. Анализ геномов показал, что между ними отсутствует перекрёстное скрещивание на протяжении последних 100 тысяч лет.

Жасы

  • У самок косаток есть менопауза, и они живут многие десятилетия после потери способности к размножению. Этот период начинается приблизительно в сорокалетнем возрасте, когда они прекращают рожать детёнышей.
  • Средняя продолжительность жизни косатки составляет 50 лет для самцов и 75—100 лет для самок. В неволе эти числа сокращаются в два-три раза.

Фенотип

  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Косатки нападают на самок кашалота, стараясь помешать им уйти в глубину, но избегают самцов, так как их сила велика, а челюсти способны нанести смертельную рану. При нападении они кусают жертву за горло и плавники, пытаясь не дать ей подняться к поверхности.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Форма пятен у косатки настолько индивидуальна, что позволяет идентифицировать отдельных особей. В водах Арктики и Антарктики белые пятна могут приобретать желтовато-зеленоватый или бурый оттенок из-за покрывающей их плёнки диатомовых водорослей.
  • Косатка может выражать недовольство хлопком хвостовым или грудными плавниками. В самом крайнем случае возмущённая особь делает это.
  • Косатки сгоняют косяк рыбы в плотный шар и глушат её ударами хвоста. Для этой охоты требуется стая из 5 до 15 особей.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.

Физиология

  • Транзитные косатки издают меньше звуков, поскольку морские млекопитающие способны их услышать. Согласно теории, они ориентируются за счёт пассивного прослушивания шумов океана, в отличие от резидентных.
  • Самцы косаток достигают длины 10 м и массы до 8 т, а самки — до 8,7 м длины. У самцов спинной плавник достигает высоты до 1,5 м и почти прямой.

Мөлшер

  • Самцы косаток достигают длины 10 м и массы до 8 т, а самки — до 8,7 м длины. У самцов спинной плавник достигает высоты до 1,5 м и почти прямой.

Тамақтану

  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Косатка — крупнейший хищник среди китообразных, охотящийся на теплокровных. Она единственный современный представитель рода, в котором раньше существовал ещё один вид, Orcinus citoniensis.
  • Мать косатка выталкивает детёныша на мелководье или на сушу, чтобы научить его управляться с добычей на берегу. Если детёныш паникует, она выныривает и утаскивает его за собой, повторяя урок до уверенного поведения.
  • Косатка использует сложные тактические схемы для охоты, применяя их стаей. Стаи разворачиваются в цепь и плывут со скоростью около 5 км/ч.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Косатки сотрудничают с дельфинами при охоте, скоординированно следуя за ними на глубину и снижая эхолокацию, руководствуясь акустическими сигналами дельфинов. Косатки делят пойманную рыбу с членами стаи, а дельфины потребляют остатки пищи.
  • Косатки охотятся на тюленей, устраивая засады и используя рельеф дна рядом с лежбищами. Только один самец нападает, а остальные косатки ждут в отдалении.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.

Көбею

  • У самок косаток есть менопауза, и они живут многие десятилетия после потери способности к размножению. Этот период начинается приблизительно в сорокалетнем возрасте, когда они прекращают рожать детёнышей.
  • Спаривание у косаток происходит при объединении родственных группировок. Все члены одной группировки являются роднёй друг другу.
  • Продолжительность беременности у косатки точно не установлена, хотя считается, что она длится 16—17 месяцев. Спаривание у косаток происходит в летние месяцы и в начале осени.
  • Косатка обладает уникальным вокальным диалектом, который включает как звуки, общие для всех косаток, так и звуки, характерные только для её группировки. Каждая группировка имеет свой собственный набор звуков.
  • Косатка способна высовывать голову из воды и прислушиваться к звукам, чтобы разведать обстановку на берегу. Она обозревает окрестности и выслеживает добычу, используя зрение и слух.
  • Мать косатка выталкивает детёныша на мелководье или на сушу, чтобы научить его управляться с добычей на берегу. Если детёныш паникует, она выныривает и утаскивает его за собой, повторяя урок до уверенного поведения.
  • Косатки нападают на самок кашалота, стараясь помешать им уйти в глубину, но избегают самцов, так как их сила велика, а челюсти способны нанести смертельную рану. При нападении они кусают жертву за горло и плавники, пытаясь не дать ей подняться к поверхности.
  • Самка косатки может охотиться на крупную белую акулу, используя приёмы охоты. Акула не намного меньше самой косатки.
  • Транзитные косатки издают меньше звуков, поскольку морские млекопитающие способны их услышать. Согласно теории, они ориентируются за счёт пассивного прослушивания шумов океана, в отличие от резидентных.
  • Косатка слышит звуки до 100 кГц, хотя её наибольшая чувствительность наблюдается на частоте 20 кГц. Исследование 1999 года показало, что обе обследованные косатки реагировали на звуки этой высокой частоты.
  • Косатка использует сложные тактические схемы для охоты, применяя их стаей. Стаи разворачиваются в цепь и плывут со скоростью около 5 км/ч.
  • Косатки нападают на суда, даже если они крупнее самих косаток. Опыт изучения случаев показал, что они атакуют именно суда, а не людей, воспринимая их как самостоятельные объекты.
  • У косатки голова короткая, уплощенная сверху, без клюва, а зубы массивные, длиной до 13 см, приспособленные к разрыванию крупной добычи. Зубы такого размера позволяют ей эффективно разрывать тела крупных морских животных.
  • Средняя продолжительность жизни косатки составляет 50 лет для самцов и 75—100 лет для самок. В неволе эти числа сокращаются в два-три раза.
  • Косатки сотрудничают с дельфинами при охоте, скоординированно следуя за ними на глубину и снижая эхолокацию, руководствуясь акустическими сигналами дельфинов. Косатки делят пойманную рыбу с членами стаи, а дельфины потребляют остатки пищи.
  • Форма пятен у косатки настолько индивидуальна, что позволяет идентифицировать отдельных особей. В водах Арктики и Антарктики белые пятна могут приобретать желтовато-зеленоватый или бурый оттенок из-за покрывающей их плёнки диатомовых водорослей.
  • Косатки нападают не только из-за голода или защиты территории. Раздражительными и агрессивными они становятся также в период размножения.
  • Спаривание у косаток происходит при объединении родственных группировок. Все члены одной группировки являются роднёй друг другу.
  • Самец косатки может убить детёныша, чтобы пробудить интерес матери к повторному зачатию. Это происходит, чтобы возобновить её цикл, добивающийся её самец.
  • Косатки обладают сложной социальной организацией, которая уступает по сложности внутренних и внешних социальных связей только социальным структурам слонов и высших приматов. Их основой является матриархальная группа, обычно состоящая из самки с детёнышами разного возраста и взрослых сыновей.
  • Косатки нападают на людей не из-за голода, а из-за стресса и одиночества в неволе. Нападения происходили, когда их разлучали с супругами и детёнышами или из-за отсутствия партнёра в брачный сезон.
  • Косатка может выражать недовольство хлопком хвостовым или грудными плавниками. В самом крайнем случае возмущённая особь делает это.
  • Косатка после убийства допускает в бассейн других людей, чтобы они могли забрать тело погибшей жертвы. А через какое-то время она снова идёт на контакт с людьми.
  • Косатки охотятся на тюленей, устраивая засады и используя рельеф дна рядом с лежбищами. Только один самец нападает, а остальные косатки ждут в отдалении.
  • Косатки сгоняют косяк рыбы в плотный шар и глушат её ударами хвоста. Для этой охоты требуется стая из 5 до 15 особей.
  • Верхний порог слышимости у косатки — 31 кГц, что значительно ниже, чем у афалин. Диапазон наибольшей чувствительности у неё составляет 5–30 кГц.
  • Косатка обладает уникальным вокальным диалектом, который включает как звуки, общие для всех косаток, так и звуки, характерные только для её группировки. Каждая группировка имеет свой собственный набор звуков.
  • Косатки создают направленную волну мощными хвостовыми плавниками, чтобы смыть добычу в море. При охоте за тюленями или пингвинами на льдине они выстраиваются в линию и синхронно двигают плавниками.
  • Косатка может потопить судно, если нанесёт сильный удар по корпусу. Течь от удара, возникшая в деревянном корпусе, привела к потоплению судна в 320 км от берега.
  • Здоровые косатки заботятся о старых, больных или покалеченных сородичах. Половое созревание наступает примерно к 12—14 годам.

Күтімде

  • Косатки нападают на людей не из-за голода, а из-за стресса и одиночества в неволе. Нападения происходили, когда их разлучали с супругами и детёнышами или из-за отсутствия партнёра в брачный сезон.