Пума

Пума — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Ltshears - Trisha M Shears, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Жасы

Развитие пумы начинается со стадии «Эмбрион», когда зародыш развивается внутри матери, после чего глаза открываются в возрасте от 1 до 2 недель. Котёнок с голубыми глазами и пятнами на шерсти переходит в стадию «Детёныш», где живёт с матерью, пьёт молоко и учится охотиться. В возрасте от 2 недели 4 дня до 4 недели вид начинает ходить, а возраст половой зрелости наступает от 2 до 4 года. Стадия «Взрослый» длится от 2 до 15 лет, когда пума охотится самостоятельно и живёт в одиночестве. Типичная продолжительность жизни вида составляет от 20 лет 3 месяцев до 33 года 9 месяцев, максимальная – 27 лет, а теоретическая – от 11 лет 11 месяцев до 23 года 10 месяцев.

Фенотип

Пума обладает характерной внешностью, позволяющей успешно охотиться и выживать в различных условиях. Детёныш пумы имеет мягкую шерсть с тёмными пятнами для маскировки. Взрослый вид отличается короткой гладкой шерстью серо-коричневого цвета, которая помогает прятаться среди скал и кустов. У взрослой особи длинные острые клыки помогают быстро убивать добычу, а острые когти втягиваются в лапы и используются для захвата добычи. Также у пумы есть длинный хвост, который помогает держать равновесие во время прыжков.

Физиология

Пума – вид, характеризующийся высотой тела от 22,9 до 33 см и длиной тела от 1,5 до 2,4 м. Масса взрослого вида составляет от 36,7 до 39,41 кг, в то время как на стадии эмбриона масса тела варьируется от 1 до 400 г, а длина тела – от 1 мм до 10 см. Детёныш пумы имеет массу тела от 400 г до 25 кг и длину тела от 30 см до 1,2 м. Взрослый самец может достигать массы тела от 50 до 100 кг, а длина его тела составляет от 1,8 до 2,4 м.

Мекен

Пума обитает на суше, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, лугах и степях, а также в наземной приливной зоне и кустарниках. Вид встречается в умеренном смешанном лесу с тёплым летом и обилием дубов, берёз и клёнов, в умеренном хвойном лесу с прохладным климатом и хвойными деревьями, в затопляемых лугах с обильной растительностью, в пустынях и сухих кустах с редкими дождями и кактусами, и в тайге с холодной зимой и елями, соснами. Климат в местах обитания пумы может быть разным: от холодной степи с сухим климатом и малой растительностью до очень сухого климата, близкого к пустынному, или холодного и почти сухого. Температура летом варьируется от прохладной, +15…+20 °C, до тёплой, +15…+25 °C. Вид может встречаться на высоте над уровнем моря до 4,8 км.

Баспана

Пума обитает в горах или лесу и использует для укрытия логово. Логово служит пуме для размножения, отдыха и защиты от солнца.

География

Пума обитает в мире Афротропики, мире Неарктики и мире Неотропики, встречаясь в Лесах центральных и южных Каскадных гор, Лесах Восточных Каскадов, Лесах Кламат-Сискию, Горных лесах Уосатч и Юинта, Сосново-дубовых лесах Сьерра-Мадре-Оксиденталь и Ксерофитных кустарниках Калифорнийского залива.

Тамақтану

Пума — хищник, охотящийся на оленей, лосей и более мелких животных, используя стратегию активной охоты и засады; вид тихо подкрадывается и нападает одним мощным прыжком. В качестве корма служат олени, мускусные крысы, грызуны, зайцы и кролики, крупные и мелкие млекопитающие, а также бобровые, настоящие олени, полорогие, зайцы, пекари, енот, арктомис, мазамы, ламы, лоси и американские кролики. Суточная потребность в пище составляет от 1,8 кг до 3,5 кг, а детёныши питаются молоком. В некоторых культурах вид употребляют в пищу, однако он не считается халяль и кошерным.

Көбею

Пума — вид, обитающий и развивающийся на суше, размножается половым путем, характеризующимся гомогамией и оплодотворением без смены поколений, при этом самка вынашивает детёнышей около трёх месяцев и рожает их в укромном месте. Интервал размножения составляет от 1 года до 2 лет 6 месяцев, а спаривание происходит в любое время года. Размер выводка варьируется от 1 до 6, детёныши рождаются живыми, и мать растит котят одна. Зрелость наступает в возрасте от 2 до 4 лет, а развитие зародыша занимает три месяца.

Масса
36699–39407 г
Ұзындығы
1500–2400 мм
Өмір ұзақтығы
7396–12327 күн 20–34 жыл
35255
0
1
puma
kk-kz
пума
Puma concolor
166
Пума — Солтүстік және Оңтүстік Америкада тұратын үлкен күшті мысық. Оны кугуар, тау арыстаны және басқа көптеген аттармен атайды.
Пума басқа үлкен мысықтардан ұзын құйрығы және үлкен қашықтыққа секіру қабілетімен ерекшеленеді. Ол табиғат үшін маңызды, өйткені шөбін қоректенетіндерді аңқытады және ормандар мен таулардағы тепе-теңдікті сақтауға көмектеседі.
күдік
trophic:carnivore
feeding_timing:crepuscular
#dddad2
Масса эмбрионның
1–400 г
Масса еркенің
50000–100000 г
Масса ұрғашының
30000–65000 г
Масса мысықшаның
400–25000 г
Ұзындығы эмбрионның
1–100 мм
Ұзындығы мысықшаның
300–1200 мм
Ұзындығы еркенің
1800–2400 мм
Ұзындығы ұрғашының
1500–2100 мм
Биіктігі
229–330 мм
Максималды өмір ұзақтығы
9862 күн 27 жыл
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
4346–8693 күн 12–24 жыл
Ұрықтың дамуы
92 күн 3 ай
Ұрпақ саны
1–6
Жетілу
730–1460 күн 2–4 жыл
Ұрпақ
1–6
Көбею аралығы
365–900 күн 1–2 жыл
Тырнақтар саны мысықтың
18–20
Азу тістер мөлшері мысықтың
35–50 мм
Құйрық өлшемі мысықтың
600–900 мм
Көбею
қарапайым жыныстық
Салмақ бойынша салыстырмалы
Тоңазытқыш
Алем
Неотропика әлемі
Алем
Афротропика әлемі
Биом
Тропикалық ылғалды орман
Биом
Өткір аралас орман
Биом
Өткір қарағай орманы
Алем
Неарктика әлемі
Биом
Толқынды шөпті жайлаулар
Биом
Шөл және құрғақ бұталар
Биом
Тайга
Ландшафт
шөл және шөлейт
Климат
Әрқашан ыстық әрі дымқыл
Климат
Әрқашан өте дымқыл
Климат
Жылы немесе ыстық жаз
Климат
Жылы жаз және көп жаңбыр
Ландшафт
құрлық
Ландшафт
құрлық орманы
Ландшафт
құрлықтық шалғындар мен далалар
Ландшафт
құрлықтық толқындық аймақ
Ландшафт
бұталар
Климат
Жаңбыр көп және салқын жаз
Климат
Әрқашан ыстық
Климат
Дала
Климат
Өте ыстық жаз
Климат
Серін жаз
Климат
Жазда жаңбырсыз дәл
Климат
Суық және құрғақ
Климат
Суық дала
Климат
Өте құрғақ
Климат
Жаз салқыннан жылыған дейін
Климат
Жылы жаз, жаңбырсыз
Климат
Жылы жаз
Климат
Жылы көлбеу
Баспана
ин
Трофтық
етқоректі
Көбею
жыныс арқылы туу
Көбею
құрлық
Физиология
Түк жылы бойы біртіндеп ауысады.
7396.3125
12327.1875
4346.475
8692.95
1500.0
2400.0
36699.44797122361
39407.16892003289
Түк жылы бойы біртіндеп ауысады.
-1
-1
гомогамия, әрқашан ұрықтандырумен көбею, ұрпақтардың ауысуы жоқ
Жұмысшы
Құйрық өлшемі
{name} {animal} сияқты болса, онда:
туған уақыт
батыл шабуыл
көбею
Иттер, дельфиндер, сілеусіндер 9-25 жыл ойнап, туған күнін жылына үш рет тойлайды
м
Карта
{n} мерейтойын атап өтеді
г
жаз салқын, +15…+20 °C
т
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі мерейтойыңыз қашан болады
Человек
қуурай Африка шөлінің оңтүстігінде, көп саванналар мен ормандар
жылы жылы және өте ылғалды жыл бойы, жаңбыр күнде
Оңтүстік және Орталық Америка, ыстық және ылғалды, алып ормандар
дни
Жылы жаз
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, неше жаста болар едіңіз
жаз жылыдан ыстыққа дейін
Dynamic Energy Budget (DEB) математикалық моделі бойынша есептелген теориялық максималды өмір сүру ұзақтығы. Бұл мән метаболикалық параметрлерден алынған биологиялық потенциалды көрсетеді, ол тікелей бақылаудан емес — нақты тіркелген өмір сүру ұзақтығы әдетте айтарлықтай қысқа болады.
мысық
Жетілу
Тоңазытқыш
Оңтүстік және Орталық Америка, ыстық және ылғалды, алып ормандар
Денсаулық туралы
сүт
суық, көп мұрынжапырақ ағаштар, қыста қар
{name} өмір жылдарымен есептегенде сіздің келесі туған күніңіз қашан болады
тропикалық орман
кеміргіштер жалпы — егеуқұйрықтар, тиіндер, суырлар
Көбею аралығы
нәтиже
жаз жылы және жаңбыр аз түседі
құрлық жағалауы, толқындармен су астында қалатын — сортаңдар, литораль
жаз жылы, қысы қатты суық емес
Түстер
Серін жаз
Жыныс
Upcoming jubilees
Гремлиндер
ай
жаңбыр өте сирек түседі, құрғақшыл дала
Трофтық
Сүзгілер
Жылы немесе ыстық жаз
күндік
ин
әрқашан ыстық және ылғалды, алып ағаштар мен жалындар
Upcoming birthdays
Шынымен ұзақ өмір: 40-100 жыл. Боуһед киттері, альбатростар, алып тасбақалар туған күнін жылына бір рет еске алады
Өмір ұзақтығы
Биіктігі
Шөл және құрғақ бұталар
жаңбыр әрқашан жауады, өте ылғалды
балалар құрлықта тірі туылады, икра немесе жұмыртқадан шықпайды
Жас (жас жануар)
Жас (туылғаннан өлгенге дейін)
Жас (эмбрион)
Сейілшілер
Мерейтой — әрбір 10-шы туған күн
құрғақ, қысы суық, шөп көп, ағаш аз
Толығырақ:
Жұмыртқа немесе құрсақ ішіндегі ең ерте даму сатысы.
Іскер сосиска
Орташа өмір ұзақтығы
күдік
жыныс арқылы туу
жануарлар
Қандай көрінеді?
жыныстық жетілу / көбеюдің басталуы
шығу (жәндіктер)
өлім / өмір сүру мерзімінің аяқталуы
ымырттық
Қалай өмір сүреді?
ұрықтану / жұмыртқа салу
Қалай өзін ұстайды?
туу / жұмыртқадан шығу
метаморфоз / дернәсілдік кезеңнің аяқталуы
жеделдеудің аяқталуы
Бөлісу
Үй жануарын табу...
Көбеюге қабілетті, толық жетілген дарақ.
Тірі жемтігін белсенді түрде аулау және ұстау.
Үй жануарлары
Неарктика әлемі
бұталар
Жаңбыр көп және салқын жаз
{name} стилінде мерейтой
Азу тістер мөлшері
құрлықтық бұталы биотоптар — маквис, чапараль, буш
Тырнақтар саны
см
Өткір қарағай орманы
Жаз салқыннан жылыған дейін
Кәрілер
Жануар немесе тұқымды табу...
шөл және шөлейт
turns
Ұйқытайлар
құрлық орманы
құрлықтық шалғындар мен далалар
құрлықтық толқындық аймақ
Құйрық түсі
Толқынды шөпті жайлаулар
балалық шағында ана сүтін ішеді
қуурай Африка шөлінің оңтүстігінде, көп саванналар мен ормандар
Ұрпақ саны
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Қалай күту керек?
25-40 жыл өмір. Орангутандар, таз қырандар, африкалық пілдер туған күнін жылына екі рет тойлайды
Көрсетілмеген
°C
Поделиться
Қайда кездеседі?
қояндар
Жазда жаңбырсыз дәл
көп жаңбыр, салқын жаз, қыста қар
Аңызға айналған ұзақ өмір: 100 жылдан астам. Галапагос тасбақалары, Гренландия акулалары, мұхит квагогтары отбасымен 4 жылда бір рет тойлайды
Ұрпақ
Тропикалық ылғалды орман
Ақсақалдар
Бро
қарапайым жыныстық
Таксондар
етқоректі
жазда жаңбыр аз, қыста жаңбыр көп
{name} болып туылса
жас
Жыртқыш жасырынып тұрып, кенеттен шабуыл жасайды.
туған күн
ұсақ сүтқоректілер — тышқандар, қосаяқтар, жарқанаттар
сирек өсімдіктері бар құрғақ құрлық биотоптары
демалыс
Жүн түсі
Жабу
was
7-15 айлық мансап. Ергежейлі хомяктар, тышқандар, дала крикеттері туған күнін айына екі рет тойлайды
Негізгі
Неотропика әлемі
мускус кемірушілері
Менің салмағым?
Үздіксіз карнавал: олар бірнеше күн ғана өмір сүреді. Мамыршыбындар, ротiferлер, миджалар туған күнін күніне екі реттен артық тойлайды
негізгі қорек көздері
Неотропика әлемі
түрленуден кейін өлімге дейін
Ықтимал мекендеу орындары
көп шөп, ағаш аз, жаңбыр сирек болады
Өте ыстық жаз
күн
Ұстауда
1,3-3,5 жыл жолда. Орман тышқандары, анолдар, кемпірқосақ балықтар туған күнін айына бір рет тойлайды
Масса
тірі қояндар мен қояндар
суық қыс, көп хвойлы ағаштар: шырша, қарағай
Масалар, жеміс шыбындары, ұсақ шаяндар 7 айға дейін жанталасып, аптасына бір рет туған күн тойлайды
Ұрықтың дамуы
ұсақ сүтқоректілер
құрлық
жаз өте ысты, +25…+30 °C-тан жоғары
{name} стилінде туған күн
Неарктика әлемі
Ссылка скопирована
Әрқашан ыстық
секіру
Ештеңе табылмады
Солтүстік Америка және Гренландия, тундрадан ормандарға дейін
Картада
секіріп шабуыл
Жылы көлбеу
барлық өмірлік кезеңдер
Аналық ♀
Суық және құрғақ
Афротропика әлемі
кеміргіштер
Карта деректер көздері: Экожүйелер жіктемесі — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), таралу карталары Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Ірі теңіз экожүйелері — NOAA LME Program; Батиметрия — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Климат деректері — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Түрлердің таралу деректері — GBIF.org, «all animals» туынды деректер жиыны, https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Ықтимал мекендеу орны картасы бақылау деректері негізінде модельденген. Карта © Zveriki.com, CC BY 4.0 лицензиясы.
ірі сүтқоректілер
туған жыл
Көбею немесе ұя салу үшін арнайы қолданылатын баспана.
Жетілу
құрлықтық тіршілік ортасы, судан тыс құрлық беті
ж.
кв. мм
жаз жайлы, +20…+25 °C
Күннен қорғау
Қаншалықты ұқсас?
Аталық ♂
мерекеге дейін қалды
мысықша
{name} жасы
Қалай көбейеді?
3,5-6 жыл жолда. Кірпілер, қарғалар, кесірткелер туған күнін жылына 6 рет тойлайды
Жесе ше?
тірі сүтқоректілер, тышқан, қоян, бұғы және басқалар
Өте құрғақ
Екеуі де емес
туғаннан ересектікке дейін
Ата-ана қамқорлығына әлі тәуелді жас төл.
Немен қоректенеді?
жылжымай құрғақ әрі суық
Қайда өмір сүреді?
Көбеюге қабілеттілікке жетпеген жетілмеген дарақ.
құрлықтағы ормандар — тропикалық, қоңыржай, бореалдық
су жиі жерді су басады, көп шөп бар
кеміргіштер
Афротропика әлемі
Өткір аралас орман
қояндар
Ұзақтық
Әрқашан ыстық әрі дымқыл
Бұл мен
Жылы жаз, жаңбырсыз
Дала
Әрқашан өте дымқыл
Ойыншылар
Қалай құрылған?
мм
Теориялық өмір сүру ұзақтығы
Жұлдыздар
Сілтеме көшірілді
мл
Менің жасым?
апта
Менің өлшемім?
құрлық
Тайга
Жыныссыз
ауыстыру
бұғы
белсенді жыртқыштық
Біздің арадан кім сиқырмен өзгеріп, {animal} сияқты болады?
Қояндар, сұңқарлар, қызылқұлақ тасбақалар 6-9 жыл ойнап, туған күнін жылына төрт рет тойлайды
Қайда паналайды?
Жылы жаз және көп жаңбыр
су қоймаларынан тыс құрлықта обитает және дамыды
{n} мерейтойын атап өтті
ашық шөптесін кеңістіктер — далалар, саванналар, прериялар
Егер {name} болып өмір сүрсеңіз, қашан туылар едіңіз
жыл бойы өте ыстық, жаңбыр жиі, бірақ кейде құрғақ
Суық дала
Батяни
Максималды өмір ұзақтығы
жаз ыстық емес, +15-тен +25 °C-ге дейін
47-ден 74 кг-ға дейін, 1.2 – 2.8 м
Гермафродит ⚥
Солтүстік Америка және Гренландия, тундрадан ормандарға дейін
эмбрион
Жүн түсі
жазы жылы, көп ағаш түрі: емен, көктерек, қайың
Ұзындығы
кг
өте ыстық және құрғақ, жаңбыр сирек, кактустар өседі
көп жаңбыр, жаз жылы және жағымды
Жемтігін ұстау үшін жылдам алға серпіліс.
Бақылаулар
◉{N} қасиеттері тапу арқылы
мысықша
қуыршақ
имаго
жасөспірім
жасөспірім
mountain-lion
puma
mountain-lion
asd-aljbal
puma
puma
pyuma
p-uma
puma
pyuma
puma
puma
puma
cougar
mei-zhou-jin-mao-shu
  • Пума способна прыгать на 5–6 метров в длину и почти столько же вверх, а также развивать скорость до 80 км/ч на коротких дистанциях.
  • Пума способна перетаскивать тушу, в 5—10 раз превышающую её собственный вес, на значительное расстояние.
  • Один самец, сбитый машиной в Коннектикуте, по ДНК оказался прошедшим более 2400 км из Южной Дакоты — один из самых длинных зафиксированных переходов наземного млекопитающего.
  • Исторически ареал пумы был самым обширным среди всех наземных млекопитающих Америки. Даже сейчас по широте распространения она сравнима с несколькими видами кошачьих.
  • Пума — единственные среди американских кошек, окрашенные однотонно, отсюда её научное название concolor, что означает «одноцветный».
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.
  • Горный лев (пума, кугуар) держит рекорд Гиннесса как млекопитающее с наибольшим числом названий — более 40 только на английском.
  • Пума может питаться самыми разнообразными животными — от мышей и опоссумов до койотов и других пум, а также птиц, рыбы, улиток и насекомых.
  • При охоте пума подкрадывается к крупной добыче и с близкого расстояния прыгает ей на спину, ломая шею.
  • Охотничий участок самки пумы занимает от 26 до 350 км² и обычно находится на периферии территории самца.
  • Это крупнейший представитель «малых кошек»: он не может рычать, как львы и тигры, а вместо этого мурлычет, чирикает и издаёт пронзительный крик.
  • Пумы ведут строго одиночный образ жизни, кроме пар в брачный период и матерей с котятами, которые живут вместе 1—6 дней.
  • Пума не делает различий между дикими и домашними животными, при удобном случае нападая на домашний скот, собак, кошек и птицу.
  • Несмотря на репутацию опасного хищника, смертельные нападения на людей крайне редки.
  • Пума — пример того, как одно животное может носить десятки имён и при этом оставаться одним из самых загадочных крупных хищников Америки.
  • Пума — единственные среди американских кошек, окрашенные однотонно, отсюда её научное название concolor, что означает «одноцветный».

Жасы

Развитие пумы начинается со стадии «Эмбрион», когда зародыш развивается внутри матери, после чего глаза открываются в возрасте от 1 до 2 недель. Котёнок с голубыми глазами и пятнами на шерсти переходит в стадию «Детёныш», где живёт с матерью, пьёт молоко и учится охотиться. В возрасте от 2 недели 4 дня до 4 недели вид начинает ходить, а возраст половой зрелости наступает от 2 до 4 года. Стадия «Взрослый» длится от 2 до 15 лет, когда пума охотится самостоятельно и живёт в одиночестве. Типичная продолжительность жизни вида составляет от 20 лет 3 месяцев до 33 года 9 месяцев, максимальная – 27 лет, а теоретическая – от 11 лет 11 месяцев до 23 года 10 месяцев.

Фенотип

  • Пума способна прыгать на 5–6 метров в длину и почти столько же вверх, а также развивать скорость до 80 км/ч на коротких дистанциях.
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.
  • Пума может питаться самыми разнообразными животными — от мышей и опоссумов до койотов и других пум, а также птиц, рыбы, улиток и насекомых.
  • Это крупнейший представитель «малых кошек»: он не может рычать, как львы и тигры, а вместо этого мурлычет, чирикает и издаёт пронзительный крик.

Пума обладает характерной внешностью, позволяющей успешно охотиться и выживать в различных условиях. Детёныш пумы имеет мягкую шерсть с тёмными пятнами для маскировки. Взрослый вид отличается короткой гладкой шерстью серо-коричневого цвета, которая помогает прятаться среди скал и кустов. У взрослой особи длинные острые клыки помогают быстро убивать добычу, а острые когти втягиваются в лапы и используются для захвата добычи. Также у пумы есть длинный хвост, который помогает держать равновесие во время прыжков.

Физиология

Пума – вид, характеризующийся высотой тела от 22,9 до 33 см и длиной тела от 1,5 до 2,4 м. Масса взрослого вида составляет от 36,7 до 39,41 кг, в то время как на стадии эмбриона масса тела варьируется от 1 до 400 г, а длина тела – от 1 мм до 10 см. Детёныш пумы имеет массу тела от 400 г до 25 кг и длину тела от 30 см до 1,2 м. Взрослый самец может достигать массы тела от 50 до 100 кг, а длина его тела составляет от 1,8 до 2,4 м.

Мекен

  • Один самец, сбитый машиной в Коннектикуте, по ДНК оказался прошедшим более 2400 км из Южной Дакоты — один из самых длинных зафиксированных переходов наземного млекопитающего.
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.

Пума обитает на суше, в пустынях и полупустынях, в наземных лесах, лугах и степях, а также в наземной приливной зоне и кустарниках. Вид встречается в умеренном смешанном лесу с тёплым летом и обилием дубов, берёз и клёнов, в умеренном хвойном лесу с прохладным климатом и хвойными деревьями, в затопляемых лугах с обильной растительностью, в пустынях и сухих кустах с редкими дождями и кактусами, и в тайге с холодной зимой и елями, соснами. Климат в местах обитания пумы может быть разным: от холодной степи с сухим климатом и малой растительностью до очень сухого климата, близкого к пустынному, или холодного и почти сухого. Температура летом варьируется от прохладной, +15…+20 °C, до тёплой, +15…+25 °C. Вид может встречаться на высоте над уровнем моря до 4,8 км.

Баспана

Пума обитает в горах или лесу и использует для укрытия логово. Логово служит пуме для размножения, отдыха и защиты от солнца.

География

  • Один самец, сбитый машиной в Коннектикуте, по ДНК оказался прошедшим более 2400 км из Южной Дакоты — один из самых длинных зафиксированных переходов наземного млекопитающего.
  • Исторически ареал пумы был самым обширным среди всех наземных млекопитающих Америки. Даже сейчас по широте распространения она сравнима с несколькими видами кошачьих.

Пума обитает в мире Афротропики, мире Неарктики и мире Неотропики, встречаясь в Лесах центральных и южных Каскадных гор, Лесах Восточных Каскадов, Лесах Кламат-Сискию, Горных лесах Уосатч и Юинта, Сосново-дубовых лесах Сьерра-Мадре-Оксиденталь и Ксерофитных кустарниках Калифорнийского залива.

Тамақтану

  • Пума способна перетаскивать тушу, в 5—10 раз превышающую её собственный вес, на значительное расстояние.
  • Пума — искусный охотник, способный свалить добычу в несколько раз тяжелее себя, и часто возвращается к туше, прикрывая её листьями.
  • Пума может питаться самыми разнообразными животными — от мышей и опоссумов до койотов и других пум, а также птиц, рыбы, улиток и насекомых.

Пума — хищник, охотящийся на оленей, лосей и более мелких животных, используя стратегию активной охоты и засады; вид тихо подкрадывается и нападает одним мощным прыжком. В качестве корма служат олени, мускусные крысы, грызуны, зайцы и кролики, крупные и мелкие млекопитающие, а также бобровые, настоящие олени, полорогие, зайцы, пекари, енот, арктомис, мазамы, ламы, лоси и американские кролики. Суточная потребность в пище составляет от 1,8 кг до 3,5 кг, а детёныши питаются молоком. В некоторых культурах вид употребляют в пищу, однако он не считается халяль и кошерным.

Көбею

Пума — вид, обитающий и развивающийся на суше, размножается половым путем, характеризующимся гомогамией и оплодотворением без смены поколений, при этом самка вынашивает детёнышей около трёх месяцев и рожает их в укромном месте. Интервал размножения составляет от 1 года до 2 лет 6 месяцев, а спаривание происходит в любое время года. Размер выводка варьируется от 1 до 6, детёныши рождаются живыми, и мать растит котят одна. Зрелость наступает в возрасте от 2 до 4 лет, а развитие зародыша занимает три месяца.

Мөлшер

  • Пума способна прыгать на 5–6 метров в длину и почти столько же вверх, а также развивать скорость до 80 км/ч на коротких дистанциях.
  • Пума способна перетаскивать тушу, в 5—10 раз превышающую её собственный вес, на значительное расстояние.
  • Горный лев (пума, кугуар) держит рекорд Гиннесса как млекопитающее с наибольшим числом названий — более 40 только на английском.
  • При охоте пума подкрадывается к крупной добыче и с близкого расстояния прыгает ей на спину, ломая шею.
  • Охотничий участок самки пумы занимает от 26 до 350 км² и обычно находится на периферии территории самца.
  • Пумы ведут строго одиночный образ жизни, кроме пар в брачный период и матерей с котятами, которые живут вместе 1—6 дней.
  • Пума не делает различий между дикими и домашними животными, при удобном случае нападая на домашний скот, собак, кошек и птицу.
  • Несмотря на репутацию опасного хищника, смертельные нападения на людей крайне редки.
  • Пума — пример того, как одно животное может носить десятки имён и при этом оставаться одним из самых загадочных крупных хищников Америки.