Žderavac

Ждеравац — © Zveriki.com, derived work based on image based on the original work of Johan Hansson (https://www.flickr.com/people/29783237@N05) from Gävle, Sweden, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Старост

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

Фенотип

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

Физиологија

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

Станиште

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

Склониште

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

Географија

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

Храна

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

Размножавање

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

Маса
23145–23368 г
Дужина
650–1100 мм
Животни век
5342–8903 дана 15–24 године
14334
0
1
zhderavats
sr
ждеравац
Gulo gulo
175
Vukodav — veliki i snažni grabežljivac iz porodice kuni. Živi u hladnim šumama i tundri, poznat po izdržljivosti i sposobnosti da nabavlja hranu čak i zimi.
Vukodav se ističe ogromnom snagom i hrabrošću u poređenju sa drugim kunama. Važan je za prirodu jer jede bolesne životinje i ostatke hrane, pomažući u čišćenju šuma i tundre.
Traženje plena na velikoj teritoriji i razarivanje hrane snažnim čeljustima.
trophic:carnivore
#e5dfd2
Маса младунца
90–800 г
Маса женке
7000–14000 г
Маса мушкарца
11000–20000 г
Маса ембриона
1–5 г
Дужина мушкарца
800–1100 мм
Дужина ембриона
10–50 мм
Дужина младунца
120–250 мм
Дужина женке
650–900 мм
Максималан животни век
7122 дана 19 година 6 месеци
Теоретски животни век
3561–7122 дана 10–20 година
Развој заметка
35 дана 1 месец 1 недеља
Размножавање
2–4
Размножавање
730–1095 дана 2–3 године
Размножавање
2–4
Интервал размножавања
639–1095 дана 2–3 године
Фенотип месождера
20
Фенотип месождера
25–45 мм
Фенотип месождера
-40–15 °C
Упоредиво по маси
Ручни пртљаг
Биом
Планинска ливаде
Биом
Умерени четинарски шум
Биом
Поплављене ливаде
Биом
Тајга
Биом
Тундра
Свет
свет Неарктике
Свет
свет Палеарктике
Тип локације
копнене травнате површине
Тип локације
копно
Тип локације
високогорје и тундра
Тип локације
копнена шума
Клима
Увек веома влажно
Клима
Хладно лето
Клима
Тундра
Клима
Много кише и хладно лето
Клима
Зима са снегом
Клима
Хладно и скоро суво
Склониште
јазбина
Храна
месождер
Размножавање
брижна мајка
Размножавање
у рупи
Размножавање
у земљаном гнезду
Размножавање
вивипарост
Размножавање
копно
Физиологија
Вукодав мења длаку у пролеће и јесен, како би крзно боље штитило од хладноће и влаге у различито доба године.
5341.78125
8902.96875
3561.1875
7122.375
650.0
1100.0
23144.628988295102
23368.10317817844
Vukodav menja dlaku u proleće i jesen, kako bi krzno bolje štitilo od hladnoće i vlage u različito doba godine.
-1
-1
ливаде, прерије, ливаде са разноврсним биљкама на копну
Worker
Буди {name} као {animal}, онда:
час рођења
kičmenjaci
размножавање
Psi, delfini, risovi se druže 9-25 godina i slave rođendan tri puta godišnje
м
slaviće {n} rođendan
Map
г
leto blago toplo, +15…+20 °C
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
Claws color
severni jeleni
veoma hladno, kratko leto, gotovo nema drveća, mnogo mahovine
days
снег
How old you would be if you lived as {name}
Teoretski maksimalni životni vek procenjen matematičkim modelom Dynamic Energy Budget (DEB). Ova vrednost predstavlja biološki potencijal izveden iz metaboličkih parametara, a ne iz direktnog posmatranja — stvarno zabeleženi životni vekovi su obično značajno kraći.
месождер
Зрелост
Ručni prtljag
О здрављу
mleko
kičmenjaci
hladno, mnogo četinja, zimi sneg
вилице
When your next birthday would fall if you lived as {name}
глодари уопште — пацови, веверице, пољски веверици
strvin
Интервал размножавања
results
Colors
Hladno leto
Sex
strvinarstvo, jedu već mrtve životinje
Upcoming jubilees
Gremli
mo
алпске ливаде и арктичка тундра на копну
Trophic type
Filters
svet Palearktika
јазбина
Upcoming birthdays
ноге
Zima sa snegom
jaja, jaja ili mladunci se razvijaju u gnijezdu izgrađenom na zemlji ili blizu nje
Stvarno dug život: 40-100 godina. Grenlandski kitovi, albatrosi, divovske kornjače se sećaju rođendana najviše jednom godišnje
Животни век
visoko u planinama, hladno, mnogo trave i žbunja
u rupi
kiše padaju skoro uvek, vrlo vlažno
mladi se rađaju živi na kopnu, a ne izlegu iz jajašaca ili jaja
od 4,8 do 6 kilograma, 0,8 – 1,4 metra
Старост (млада животиња)
Старост (од рођења до смрти)
Старост (ембрион)
veći deo Evrope i Azije, različite šume, stepe i tundra
Skitači
Jubilee = every 10th birthday
бобице
Детаљније:
Тундра
životinje sa kičmenom
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Poslovne kobasice
Просечан животни век
u zemljanom gnezdu
Planinska livade
viviparost
Како изгледају?
пубертет / почетак размножавања
излазак (код инсеката)
смрт / крај животног века
Како живе?
оплођење / полагање јаја
Како се понашају?
рођење / излегање
метаморфоза / крај ларвалног стадијума
mrtve životinje sa kičmom
крај убрзања
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
gnijezdo je sakriveno u podzemnom rupi
Pets
Nearktički svet
сочне бобице — боровница, јова, шипак
Mnogo kiše i hladno leto
Јубилеј — {name}
см
Claws count
Umereni četinarski šum
Stari
Find an animal or breed...
Claws size
turns
Razvratnici
kopnena šuma
kopnene travnate površine
Poplavljene livade
piju majčino mlijeko u djetinjstvu
Litter size
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Како се бринути?
Žive od 25 do 40 godina. Orangutani, beloglavi orlovi, afrički slonovi slave rođendan dva puta godišnje
°C
Not specified
Share
Fur temp
visokogorje i tundra
Actively searching habitats to locate food items.
Где се срећу?
zečevi i kunići
gnijezdo je sakriveno u podzemnom rupi, samo majka pokazuje roditeljsku brigu o mladuncima
mnogo kiše, hladno leto, zimi sneg
Legendarna dugovečnost: preko 100 godina. Galapagoske kornjače, grenlandski ajkule, okeanske školjke slave sa porodicom jednom svake 4 godine
Offspring
Aksejkali
Bro
Taxons
месождер
у {name} годинама
hladno, leto kratko, gotovo nema drveća
age
датум рођења
svet Palearktike
цепање
odmor
Zatvori
Fur color
was
Karijera od 7 do 15 meseci. Patuljasti hrčci, voluharice, poljski cvrčci slave rođendan dva puta mesečno
Основно
Moja težina?
Non-stop karneval: žive samo nekoliko dana. Vodencvjetovi, rotiferi, mušice slave rođendan više od dva puta dnevno
glavni izvori hrane
зуби
после преображаја до смрти
Potential Habitat
d
У узгоју
U pokretu od 1.3 do 3.5 godina. Šumske miši, anoli, dugin ribe slave rođendan jednom mesečno
Маса
живи зечеви и кунићи
hladna zima, mnogo četinjača: smreka, bor
Komarci, voćne mušice, mali rakovi se znoje do 7 meseci i bacaju rođendansku žurku svake nedelje
Развој заметка
Rips or shreds food using teeth, beak or claws.
kopno
Рођендан — {name}
svet Nearktike
Link copied
Severna Amerika i Grenland, od tundre do šuma
No results found
grane
On the map
све животне фазе
Женка ♀
Hladno i skoro suvo
glodari
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
veliki sisari
година рођења
Shelter used specifically for reproduction or nesting.
Maturity
брижна мајка
копнени станиште, површина копна изван воде
sq mm
yr
zaštita od sunca
How similar?
Мужјак ♂
do proslave ostalo
младунац
Tundra
старост као {name}
Како се размножавају?
U pokretu od 3.5 do 6 godina. Ježevi, vrane, gušteri se počaste rođendanskim poslasticama 6 puta godišnje
Ako pojeden?
Neither
од рођења до одраслости
Young offspring still dependent on parental care.
Чиме се хране?
suvo i hladno skoro cele godine
Где живе?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
zimi mnogo snega, hladno
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
bobice
шуме на копну — тропске, умерене, бореалне
voda često preplavljuje zemlju, mnogo trave
глодари
zečevi
Трајање
This is me
veći deo Evrope i Azije, različite šume, stepe i tundra
Uvek veoma vlažno
Gejmeri
Како су грађени?
мм
Teoretski životni vek
Zvezde
ml
Link copied
Moj uzrast?
Moja veličina?
wk
копно
Tajga
Asexual
замени
Ко ће се код нас као чаролијом претворити и постати као {animal}?
Zecovi, sokolovi, crvenouhe kornjače se druže 6-9 godina i slave rođendan četiri puta godišnje
Где се склањају?
žive i razvijaju se na kopnu, van vodotoka
proslavio {n} rođendan
When you would have been born if you lived as {name}
Traženje plena na velikoj teritoriji i razarivanje hrane snažnim čeljustima.
Batanji
Максималан животни век
трагање за храном
Хермафродит ⚥
Severna Amerika i Grenland, od tundre do šuma
ембрион
Дужина
кг
Observations
◉{N} својства на додир
младунац
лутка
имаго
подростак
млада јединка
wolverine
rosomakha
adi-sibir-porsugu
shrh
rasamakha
kugx
uruvu-arin
samuravi
rosomakha
ulbeolin
rosomakha
zhderavats
kony
rosomaxa
lang-huan
  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

Старост

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

Фенотип

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

Физиологија

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

Станиште

  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

Склониште

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

Географија

  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

Храна

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

Размножавање

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

Величина

  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.