Astur gentilis

Обични јастреб — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Elon Howard Eaton (1866-1935, author), Louis Agassiz Fuertes (artist, 1874-1927), Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Старост

Eurasian goshawks have a typical lifespan of from 16 to 27 years and 6 months, with a maximum recorded lifespan of 22 years, and a theoretical lifespan ranging from 14 years and 1 month to 20 years and 2 months. The species reaches sexual maturity between 9 months and 1 week and 1 year and 3 months. Development begins with the "Embryo" stage, during which the embryo develops inside an egg, followed by the "Chick" stage, when the chick remains in the nest for the first weeks of its life. The “Rapid Growth Juvenile” stage lasts from 1 month and 2 weeks to 1 year, during which the young bird learns to fly and hunt. The "Adult" stage, characterized by reproductive capability and independent hunting, lasts from 1 to 20 years.

Фенотип

The Eurasian goshawk has a small beak with a hook at the end, and the young’s beak is the same; downy feathers cover the body of the young, keeping it warm. After a period of rapid growth, the plumage of the species is brown with longitudinal stripes. An adult’s beak is strong and hooked, aiding in tearing prey, and its eyes are large with sharp vision, allowing it to spot prey from a distance. The adult's plumage is grey on the upper body and white on the lower part with dark transverse bands. It also possesses long, sharp claws on its feet that capture and kill prey. The Eurasian goshawk has short, broad wings that help it maneuver among trees.

Физиологија

Eurasian goshawks measure from 48 to 64 centimeters in body length and weigh from 1.04 kilograms, with a wingspan of 1.15 meters. The embryo stage has a body mass ranging from 40 to 55 grams and a body length from 5.5 to 6 centimeters. During the nestling stage, the young have a body mass between 50 grams and 0.6 kilograms. The fast-growing juvenile stage exhibits a body mass from 400 grams to 0.9 kilograms and a body length from 45 to 60 centimeters. Adult goshawks possess a body mass ranging from 0.5 to 0.75 kilograms and a body length from 48 to 52 centimeters.

Станиште

Eurasian goshawks inhabit terrestrial landscapes including forests and flooded meadows; the species’ elevation range extends up to 2 kilometers above sea level. They are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, as well as in taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as spruce and pine. The climate varies, with some areas experiencing constant moisture and frequent rain, others having cool summers with snow in winter, and still others featuring warm summers with little rainfall, or warm summers with abundant rain.

Склониште

Eurasian goshawks are found within the crown of tall trees in forests. The species builds or utilizes a nest as its shelter, which is a nest structure used for laying eggs and raising young. The nest is constructed from branches and small twigs.

Географија

Eurasian goshawks occupy the Nearctic and Palearctic biogeographical realms. The species is found in Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and European Atlantic mixed forests.

Храна

The goshawk is a predatory species that feeds on other animals, and its diet includes medium-sized birds, squirrels, hares, rabbits, and rodents. The goshawk hunts using quick rushes from ambush, employing a strategy of active hunting, ambush, and pursuit, with its method of obtaining food based on ambush waiting and rapid maneuvering flight. As prey, the species prefers Eurasian red voles, grey red-backs, rats, canary buntings, and hazel dormice. The goshawk's daily food requirement is from 120 g to 250 g.

Размножавање

The Eurasian goshawk’s embryo develops for one month; the female lays from two to four eggs in the spring, and both parents build or renew a nest on a tree, then alternate incubating the eggs and feeding the chicks. The size of the brood is two to four young. The species reproduces every year. Both parents incubate the eggs and feed the offspring. The male and female reach maturity from two to three years of age.

Дужина
480–640 мм
Животни век
6027–10044 дана 17–28 година
25353
0
1
obichni-jastreb
sr
обични јастреб
Accipiter gentilis
Jastreb je velika grabljiva ptica iz porodice jastrebova. Živi u šumama severne hemisfere i lovi druge ptice i male sisare.
Jastreb se razlikuje od malih jastrebova većom veličinom i snagom. Ženke su znatno veće od mužjaka. Važan je za prirodu jer reguliše brojnost malih životinja u šumama.
zasjeda i brz manevarski let
trophic:carnivore
feeding_sense:vision
#ffffff
Маса орлета
64–132 г
Маса младунца
115–303 г
Маса мушкарца
500–750 г
Маса женке
850–1300 г
Маса јајета
40–55 г
Дужина мушкарца
480–520 мм
Дужина младунца
450–600 мм
Дужина јајета
55–60 мм
Дужина женке
580–640 мм
Распон крила
1150 мм
Максималан животни век
8036 дана 22 године
Теоретски животни век
5148–7354 дана 14–20 година
Развој заметка
33 дана 1 месец
Размножавање
2–4
Размножавање
730–1095 дана 2–3 године
Размножавање
2–4
Интервал размножавања
365 дана 1 година
Фенотип одрасле грабљивице
0.28–0.38 мм
Упоредиво по маси
Дињка
Свет
свет Неарктике
Биом
Умерени мешовити шум
Биом
Поплављене ливаде
Биом
Тајга
Свет
свет Палеарктике
Клима
Топло лето и много кише
Клима
Увек веома влажно
Тип локације
копно
Тип локације
копнена шума
Клима
Топло лето скоро без кише
Клима
Угодно лето
Клима
Много кише и хладно лето
Клима
Топло лето
Окружење за исхрану
копнени
Окружење за исхрану
ваздушни
Окружење за исхрану
дрвени
Склониште
гнездо
Храна
месождер
6026.625
10044.375
5147.523903427493
7353.60557632499
480.0
640.0
Worker
Буди {name} као {animal}, онда:
час рођења
заседа
гоњење
Psi, delfini, risovi se druže 9-25 godina i slave rođendan tri puta godišnje
м
slaviće {n} rođendan
Map
г
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
days
Топло лето
How old you would be if you lived as {name}
Teoretski maksimalni životni vek procenjen matematičkim modelom Dynamic Energy Budget (DEB). Ova vrednost predstavlja biološki potencijal izveden iz metaboličkih parametara, a ne iz direktnog posmatranja — stvarno zabeleženi životni vekovi su obično značajno kraći.
одрасла грабљивица
Зрелост
Dinjka
О здрављу
When your next birthday would fall if you lived as {name}
глодари уопште — пацови, веверице, пољски веверици
Интервал размножавања
leto toplo i skoro ne pada kiša
results
ваздушни
leto toplo, zima nije previše hladna
Colors
Sex
Upcoming jubilees
Gremli
mo
Trophic type
Filters
svet Palearktika
Upcoming birthdays
Breeding structure built or used for laying eggs and raising offspring.
Stvarno dug život: 40-100 godina. Grenlandski kitovi, albatrosi, divovske kornjače se sećaju rođendana najviše jednom godišnje
Животни век
kiše padaju skoro uvek, vrlo vlažno
Старост (млада животиња)
Старост (од рођења до смрти)
Старост (ембрион)
veći deo Evrope i Azije, različite šume, stepe i tundra
Skitači
Feeding occurs in open air space above ground or water.
Wings size
Jubilee = every 10th birthday
Детаљније:
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Poslovne kobasice
Просечан животни век
младунац
Juvenile stage following larval metamorphosis but not yet adult.
Како изгледају?
пубертет / почетак размножавања
излазак (код инсеката)
смрт / крај животног века
птице
Како живе?
оплођење / полагање јаја
Како се понашају?
рођење / излегање
метаморфоза / крај ларвалног стадијума
крај убрзања
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
Actively hunting and capturing live prey.
лет
Pets
Nearktički svet
Mnogo kiše i hladno leto
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
Јубилеј — {name}
шапа
см
Stari
Find an animal or breed...
Распон крила
turns
Razvratnici
kopnena šuma
Poplavljene livade
Forages on tree limbs or woody stems within vegetation.
Litter size
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Како се бринути?
Žive od 25 do 40 godina. Orangutani, beloglavi orlovi, afrički slonovi slave rođendan dva puta godišnje
°C
Not specified
Share
Где се срећу?
zečevi i kunići
od 0,8 do 1,2 kilograma, 0,6 – 1,2 metra
Describes food handling or digging performed with the forelimbs.
mnogo kiše, hladno leto, zimi sneg
Legendarna dugovečnost: preko 100 godina. Galapagoske kornjače, grenlandski ajkule, okeanske školjke slave sa porodicom jednom svake 4 godine
Offspring
Aksejkali
Bro
Taxons
месождер
у {name} годинама
Foraging takes place among trees and woody vegetation.
Actively chases and captures mobile prey in open space.
age
Predator remains still and concealed before launching a sudden attack.
датум рођења
svet Palearktike
Zatvori
Egg shell color
was
Karijera od 7 do 15 meseci. Patuljasti hrčci, voluharice, poljski cvrčci slave rođendan dva puta mesečno
Основно
попењавање
Moja težina?
Non-stop karneval: žive samo nekoliko dana. Vodencvjetovi, rotiferi, mušice slave rođendan više od dva puta dnevno
glavni izvori hrane
Potential Habitat
d
У узгоју
U pokretu od 1.3 do 3.5 godina. Šumske miši, anoli, dugin ribe slave rođendan jednom mesečno
Маса
живи зечеви и кунићи
hladna zima, mnogo četinjača: smreka, bor
Komarci, voćne mušice, mali rakovi se znoje do 7 meseci i bacaju rođendansku žurku svake nedelje
копнени
Развој заметка
вид
Рођендан — {name}
svet Nearktike
Link copied
Severna Amerika i Grenland, od tundre do šuma
No results found
Eyes color
žive ptice
On the map
напад из заседе
forest
Ugodno leto
све животне фазе
Женка ♀
Down feathers color
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
година рођења
Maturity
копнени станиште, површина копна изван воде
sq mm
yr
leto ugodno, +20…+25 °C
Beak color
How similar?
Мужјак ♂
do proslave ostalo
орле
старост као {name}
Како се размножавају?
U pokretu od 3.5 do 6 godina. Ježevi, vrane, gušteri se počaste rođendanskim poslasticama 6 puta godišnje
Ako pojeden?
Neither
Moving up vertical surfaces like trunks or rocks to reach food.
од рођења до одраслости
Young offspring still dependent on parental care.
гнездо
Чиме се хране?
Где живе?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
Talons color
Plumage color
шуме на копну — тропске, умерене, бореалне
voda često preplavljuje zemlju, mnogo trave
глодари
грана
Umereni mešoviti šum
Трајање
This is me
Toplo leto skoro bez kiše
veći deo Evrope i Azije, različite šume, stepe i tundra
канџе
Uvek veoma vlažno
Gejmeri
Како су грађени?
мм
Teoretski životni vek
Zvezde
ml
Link copied
Moj uzrast?
Moja veličina?
wk
копно
Tajga
Asexual
замени
активна предаторска стратегија
Ко ће се код нас као чаролијом претворити и постати као {animal}?
Zecovi, sokolovi, crvenouhe kornjače se druže 6-9 godina i slave rođendan četiri puta godišnje
Где се склањају?
Топло лето и много кише
proslavio {n} rođendan
When you would have been born if you lived as {name}
Batanji
Максималан животни век
Capturing or collecting food while airborne.
Хермафродит ⚥
Severna Amerika i Grenland, od tundre do šuma
Primarily detects and locates food using eyesight.
јаје
leto toplo, mnogo hrasta, breza, javora
Дужина
кг
mnogo kiše, toplo i prijatno leto
Rapid forward strike to seize prey.
дрвени
Observations
◉{N} својства на додир
орлић
лутка
имаго
млада птица
eurasian-goshawk
yastreb-teterevyatnik
tetracalan
baz-shmaly
yastrab-tsetsyarounik
c-axak-loraors
chousen-ootaka
kori
yastreb-teterevyatnik
chammae
yastreb-teterevyatnik
obichni-jastreb
tavyk-karchygasy
yastreb-teterevyatnik
cang-ying
  • The Eurasian goshawk is the largest among all hawks. It belongs to the genus Accipiter.
  • Male Eurasian goshawks may occupy territories of 570–3500 ha. They are monogamous — pairs form for life, and there is usually one clutch per year.
  • Eurasian goshawks do not drink water in moderate weather but enjoy bathing, and may drink water in hot weather.

Старост

Eurasian goshawks have a typical lifespan of from 16 to 27 years and 6 months, with a maximum recorded lifespan of 22 years, and a theoretical lifespan ranging from 14 years and 1 month to 20 years and 2 months. The species reaches sexual maturity between 9 months and 1 week and 1 year and 3 months. Development begins with the "Embryo" stage, during which the embryo develops inside an egg, followed by the "Chick" stage, when the chick remains in the nest for the first weeks of its life. The “Rapid Growth Juvenile” stage lasts from 1 month and 2 weeks to 1 year, during which the young bird learns to fly and hunt. The "Adult" stage, characterized by reproductive capability and independent hunting, lasts from 1 to 20 years.

Фенотип

The Eurasian goshawk has a small beak with a hook at the end, and the young’s beak is the same; downy feathers cover the body of the young, keeping it warm. After a period of rapid growth, the plumage of the species is brown with longitudinal stripes. An adult’s beak is strong and hooked, aiding in tearing prey, and its eyes are large with sharp vision, allowing it to spot prey from a distance. The adult's plumage is grey on the upper body and white on the lower part with dark transverse bands. It also possesses long, sharp claws on its feet that capture and kill prey. The Eurasian goshawk has short, broad wings that help it maneuver among trees.

Физиологија

Eurasian goshawks measure from 48 to 64 centimeters in body length and weigh from 1.04 kilograms, with a wingspan of 1.15 meters. The embryo stage has a body mass ranging from 40 to 55 grams and a body length from 5.5 to 6 centimeters. During the nestling stage, the young have a body mass between 50 grams and 0.6 kilograms. The fast-growing juvenile stage exhibits a body mass from 400 grams to 0.9 kilograms and a body length from 45 to 60 centimeters. Adult goshawks possess a body mass ranging from 0.5 to 0.75 kilograms and a body length from 48 to 52 centimeters.

Станиште

Eurasian goshawks inhabit terrestrial landscapes including forests and flooded meadows; the species’ elevation range extends up to 2 kilometers above sea level. They are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, as well as in taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as spruce and pine. The climate varies, with some areas experiencing constant moisture and frequent rain, others having cool summers with snow in winter, and still others featuring warm summers with little rainfall, or warm summers with abundant rain.

Склониште

Eurasian goshawks are found within the crown of tall trees in forests. The species builds or utilizes a nest as its shelter, which is a nest structure used for laying eggs and raising young. The nest is constructed from branches and small twigs.

Географија

Eurasian goshawks occupy the Nearctic and Palearctic biogeographical realms. The species is found in Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and European Atlantic mixed forests.

Храна

The goshawk is a predatory species that feeds on other animals, and its diet includes medium-sized birds, squirrels, hares, rabbits, and rodents. The goshawk hunts using quick rushes from ambush, employing a strategy of active hunting, ambush, and pursuit, with its method of obtaining food based on ambush waiting and rapid maneuvering flight. As prey, the species prefers Eurasian red voles, grey red-backs, rats, canary buntings, and hazel dormice. The goshawk's daily food requirement is from 120 g to 250 g.

Размножавање

The Eurasian goshawk’s embryo develops for one month; the female lays from two to four eggs in the spring, and both parents build or renew a nest on a tree, then alternate incubating the eggs and feeding the chicks. The size of the brood is two to four young. The species reproduces every year. Both parents incubate the eggs and feed the offspring. The male and female reach maturity from two to three years of age.

Величина

  • The Eurasian goshawk is the largest among all hawks. It belongs to the genus Accipiter.
  • Male Eurasian goshawks may occupy territories of 570–3500 ha. They are monogamous — pairs form for life, and there is usually one clutch per year.

У узгоју

  • Eurasian goshawks do not drink water in moderate weather but enjoy bathing, and may drink water in hot weather.