Irvas

Ирвас — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of I, Perhols, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Старост

Caribou typically live for 12 to 18 years, with a maximum recorded lifespan of 21 years and 10 months, and a theoretical lifespan ranging from 10 years and 11 months to 21 years and 10 months. The species reaches sexual maturity between 1 year and 6 months and 4 years of age; the young are born with their eyes open and begin walking immediately. During the embryonic stage, the developing fetus receives nourishment from the mother and does not eat independently. The calf stage, also known as a calf, lasts from 1 day to 6 months, during which the young drinks its mother's milk and learns to find food. Following this, the species enters the adult stage, lasting from 2 to 20 years, during which it can reproduce and lives independently.

Фенотип

The species has soft, thick brown fur that protects young caribou from the cold, and their wide hooves aid in preventing them from sinking into snow. Adult caribous possess a dense two-layered coat; it is light and very warm in winter, and shorter and darker in summer, protecting them from frost and insects. The adults have large, branched antlers which are used for fighting other males and defense, and these antlers are shed annually and regrown. They also have wide and strong hooves that allow them to walk on deep snow, dig for lichens, and swim effectively. Furthermore, the species has a large nose lined with thick fur, which warms the cold air before it reaches the lungs.

Физиологија

Caribou have a body length ranging from 1.6 to 2.2 meters and a mass from 126.41 to 140.52 kilograms; the species exhibits different developmental stages with varying measurements. During the embryo stage, the body mass ranges from 0 to 6 grams and the body length from 1 millimeter to 40 centimeters. The newborn stage shows a body mass from 6 to 50 kilograms and a body length from 80 centimeters to 1.2 meters. Adult caribous have a body mass from 60 to 120 kilograms and a body length from 1.6 to 2.1 meters.

Станиште

Caribou or reindeer inhabits landscapes including terrestrial areas, high mountains and tundra, forested land, and alpine tundra; the species occupies taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, temperate coniferous forests with many coniferous trees and snow in winter, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, mountain meadows that are high in the mountains and cold with much grass and shrubs, and tundra characterized by very cold temperatures, a short summer, almost no trees, and abundant moss. The climate varies, being cold and nearly dry for most of the year, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, consistently very wet with frequent rain and high humidity, polar tundra with very cold temperatures and a short summer, and extremely cold conditions with much snow and ice; caribous are found at elevations up to 2 kilometers.

Склониште

Caribou inhabit the tundra and open spaces, lacking permanent or long-term shelter. Females and males use grasses and mosses for protection from wind, rest, and protection from cold. The species does not have a permanent shelter, preferring open areas of terrain.

Географија

Caribou inhabit the Nearctic and Palearctic realms, occurring in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as in the Scandianavian-Russian taiga.

Храна

Caribou is a species that feeds mainly on lichens, which it finds under the snow using its hooves, and in summer – grass, leaves of shrubs, moss and mushrooms; males nibble grass, using a strategy of searching for and obtaining food, grazing. The daily food requirement of the species ranges from 3 kg to 9 kg, and offspring feed on milk. Wolverines, bears, and wolves hunt caribou.

Размножавање

Caribou north america reproduce through live birth, with young born alive in the spring and rapidly able to stand. The female’s gestation period lasts 7 months and 3 weeks, and she carries one calf for approximately seven and a half months. A litter consists of 1–2 young, and the interval between reproduction is 1 year. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water, with nests built on or near the ground’s surface. Within these terrestrial nests, eggs or offspring develop. Only the mother displays parental care for the young, which are born on land. Males fight for females in autumn, and individuals reach maturity from 2 to 4 years of age. Reproduction always occurs through fertilization without generation changes, a process known as homogamy.

Маса
126406–140520 г
Дужина
1600–2200 мм
Животни век
4383–6575 дана 12–18 година
39624
0
1
irvas
sr
ирвас
Rangifer tarandus
188
Severni jelen živi u hladnim područjima tundre i tajge. Ima široka kopita za hodanje po snegu i rogovi rastu i kod mužjaka i kod ženki.
Severni jelen razlikuje se od drugih jelenova time što rogove imaju ženke i može živeti u veoma hladnim mestima. Važan je za prirodu tundre jer širi seme biljaka i služi kao hrana vukovima.
ćupla travu
trophic:herbivore
#bebeb0
Маса јеленчета
6000–50000 г
Маса женке
60000–120000 г
Маса ембриона
1–6000 г
Маса мушкарца
90000–180000 г
Дужина женке
1600–2100 мм
Дужина мушкарца
1800–2200 мм
Дужина јеленчета
800–1200 мм
Дужина ембриона
1–400 мм
Максималан животни век
7962 дана 21 година 10 месеци
Теоретски животни век
3981–7962 дана 11–22 године
Развој заметка
228 дана 7 месеци 3 недеље
Размножавање
1–2
Размножавање
730–1460 дана 2–4 године
Размножавање
1–2
Интервал размножавања
365 дана 1 година
Фенотип јелена
4
Фенотип јеленчета
4
Фенотип мушкарца
2
Фенотип јелена
50–70 мм
Фенотип јелена
80–110 мм
Фенотип јеленчета
70–90 мм
Фенотип мушкарца
1000–1500 мм
Размножавање
обично полно
Упоредиво по маси
Мотоцикл
Свет
свет Палеарктике
Биом
Тајга
Биом
Умерени четинарски шум
Биом
Поплављене ливаде
Свет
свет Неарктике
Биом
Планинска ливаде
Биом
Тундра
Тип локације
високогорје и тундра
Клима
Увек веома влажно
Клима
Врло хладно
Тип локације
копно
Тип локације
копнена шума
Тип локације
планинска тундра
Клима
Хладно и скоро суво
Клима
Зима са снегом
Клима
Хладно лето
Клима
Пољарска тундра
Клима
Тундра
Клима
Много кише и хладно лето
Окружење за исхрану
копнени
Окружење за исхрану
подземни
Склониште
нема сталног склоништа
Храна
биљождер
Размножавање
брижна мајка
Размножавање
гнијездо на земљи
Размножавање
вивипарост
Размножавање
у земљаном гнезду
Размножавање
копно
Физиологија
Мења крзно два пута годишње. Пролеће густу зимску длаку губи, а јесењу израста нова топла.
4383.0
6574.5
3981.225
7962.45
1600.0
2200.0
126406.25399457576
140520.18577258865
Menja krzno dva puta godišnje. Proleće gustu zimsku dlaku gubi, a jesenju izrasta nova topla.
-1
-1
homogamija, razmnožavanje uvek sa oplođenjem, nema izmenjivanja generacija
Antlers color
Worker
Буди {name} као {animal}, онда:
час рођења
Describes the act of excavating soil or substrate to locate or access food.
veoma hladno, leto je kratko, mnogo mahovine
Psi, delfini, risovi se druže 9-25 godina i slave rođendan tri puta godišnje
м
slaviće {n} rođendan
Map
г
leto blago toplo, +15…+20 °C
Poljarska tundra
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
veoma hladno, kratko leto, gotovo nema drveća, mnogo mahovine
days
How old you would be if you lived as {name}
Teoretski maksimalni životni vek procenjen matematičkim modelom Dynamic Energy Budget (DEB). Ova vrednost predstavlja biološki potencijal izveden iz metaboličkih parametara, a ne iz direktnog posmatranja — stvarno zabeleženi životni vekovi su obično značajno kraći.
јелен
Зрелост
fungi
О здрављу
mleko
hladno, mnogo četinja, zimi sneg
When your next birthday would fall if you lived as {name}
Motocikl
Интервал размножавања
results
lišajevi — mešavina gljive i alge na kamenju i drveću
Colors
Hladno leto
Sex
zaštita od hladnoće
Upcoming jubilees
Gremli
mo
алпске ливаде и арктичка тундра на копну
Trophic type
Filters
Captures or processes food by biting or nipping with the mouth.
svet Palearktika
трава
Upcoming birthdays
Zima sa snegom
jaja, jaja ili mladunci se razvijaju u gnijezdu izgrađenom na zemlji ili blizu nje
Stvarno dug život: 40-100 godina. Grenlandski kitovi, albatrosi, divovske kornjače se sećaju rođendana najviše jednom godišnje
Животни век
visoko u planinama, hladno, mnogo trave i žbunja
језик
gnijezdo na zemlji
kiše padaju skoro uvek, vrlo vlažno
mladi se rađaju živi na kopnu, a ne izlegu iz jajašaca ili jaja
Старост (млада животиња)
Старост (од рођења до смрти)
Старост (ембрион)
veći deo Evrope i Azije, različite šume, stepe i tundra
Skitači
Hooves count
ćupla travu
Jubilee = every 10th birthday
Детаљније:
Тундра
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Poslovne kobasice
Просечан животни век
gnijezdo je smješteno direktno na površini tla na kopnu, samo majka pokazuje roditeljsku brigu o potomstvu
u zemljanom gnezdu
lišće
Regeneration
trave
Planinska livade
viviparost
Како изгледају?
пубертет / почетак размножавања
излазак (код инсеката)
смрт / крај животног века
Како живе?
оплођење / полагање јаја
mikofagija, hrane se gljivama
Како се понашају?
рођење / излегање
метаморфоза / крај ларвалног стадијума
крај убрзања
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
vrlo hladno, mnogo snega i leda
копање
Pets
Nearktički svet
гризење
Mnogo kiše i hladno leto
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
Јубилеј — {name}
см
Umereni četinarski šum
Stari
Find an animal or breed...
turns
Razvratnici
kopnena šuma
Poplavljene livade
piju majčino mlijeko u djetinjstvu
listovi grmlja
Litter size
махови, јетрењаче и друге копнене бриофите
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Како се бринути?
Žive od 25 do 40 godina. Orangutani, beloglavi orlovi, afrički slonovi slave rođendan dva puta godišnje
испаша
°C
Not specified
Share
visokogorje i tundra
Actively searching habitats to locate food items.
Где се срећу?
Species lacks any fixed or lasting shelter structure.
Antlers count
биљождер
mnogo kiše, hladno leto, zimi sneg
Feeds by cropping or nibbling low-growing vegetation or algae.
Legendarna dugovečnost: preko 100 godina. Galapagoske kornjače, grenlandski ajkule, okeanske školjke slave sa porodicom jednom svake 4 godine
Offspring
Aksejkali
листови и стабљике трава и друге зељасте вегетације
Bro
Vrlo hladno
obično polno
Taxons
у {name} годинама
hladno, leto kratko, gotovo nema drveća
лишајеви
age
датум рођења
nema stalnog skloništa
svet Palearktike
цепање
odmor
Zatvori
Fur color
was
Karijera od 7 do 15 meseci. Patuljasti hrčci, voluharice, poljski cvrčci slave rođendan dva puta mesečno
Основно
маховина
Moja težina?
od 74 do 150 kilograma, 1,4 – 3 metra
Non-stop karneval: žive samo nekoliko dana. Vodencvjetovi, rotiferi, mušice slave rođendan više od dva puta dnevno
glavni izvori hrane
зуби
после преображаја до смрти
Potential Habitat
d
У узгоју
U pokretu od 1.3 do 3.5 godina. Šumske miši, anoli, dugin ribe slave rođendan jednom mesečno
Маса
mladi izdanci i listovi biljaka
hladna zima, mnogo četinjača: smreka, bor
Komarci, voćne mušice, mali rakovi se znoje do 7 meseci i bacaju rođendansku žurku svake nedelje
копнени
Plants
Развој заметка
Rips or shreds food using teeth, beak or claws.
kopno
Рођендан — {name}
svet Nearktike
Link copied
Severna Amerika i Grenland, od tundre do šuma
No results found
подземни
On the map
mahove
све животне фазе
Женка ♀
Hladno i skoro suvo
gnijezdo smješteno direktno na površini tla na kopnu
високопланинска тундра изнад границе шума
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
година рођења
Maturity
копнени станиште, површина копна изван воде
sq mm
yr
How similar?
zaštita od vetra
Мужјак ♂
do proslave ostalo
јеленче
Tundra
старост као {name}
Како се размножавају?
U pokretu od 3.5 do 6 godina. Ježevi, vrane, gušteri se počaste rođendanskim poslasticama 6 puta godišnje
Ako pojeden?
Neither
од рођења до одраслости
Young offspring still dependent on parental care.
brižna majka
Чиме се хране?
suvo i hladno skoro cele godine
Где живе?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
zimi mnogo snega, hladno
planinska tundra
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
шуме на копну — тропске, умерене, бореалне
voda često preplavljuje zemlju, mnogo trave
borealna šuma
Nose size
Трајање
This is me
veći deo Evrope i Azije, različite šume, stepe i tundra
Uvek veoma vlažno
Gejmeri
Како су грађени?
Hooves size
мм
Teoretski životni vek
Zvezde
ml
Link copied
Moj uzrast?
Moja veličina?
wk
копно
Tajga
Antlers size
Asexual
замени
Ко ће се код нас као чаролијом претворити и постати као {animal}?
Zecovi, sokolovi, crvenouhe kornjače se druže 6-9 godina i slave rođendan četiri puta godišnje
Где се склањају?
žive i razvijaju se na kopnu, van vodotoka
proslavio {n} rođendan
When you would have been born if you lived as {name}
Batanji
Максималан животни век
трагање за храном
Хермафродит ⚥
Uses the tongue to locate, manipulate, or ingest food items.
Severna Amerika i Grenland, od tundre do šuma
ембрион
Дужина
кг
Observations
◉{N} својства на додир
јеленче
лутка
имаго
подростак
млада јединка
caribou-north-america
severnyj-olen
adi-simal-marali
rnt
paunochny-alen
caribou-north-america
tonakai
chrdiloetis-iremi
severnyj-olen
sunlog
severnyj-olen
irvas
tonyak-bolany
shimol-bug-usi
xun-lu
  • Constant movement is the only way caribou can get rid of bothersome insects. They walk along the same places, creating well-visible trails.
  • It makes some of the longest migrations among terrestrial mammals — up to several thousand kilometres.
  • At one week old, a caribou calf is already able not only to run, but also to swim across a wide river.
  • Caribou can dig food from under snow up to 120 cm deep, but at 70 cm depth they already lose too much energy and lose weight.
  • The caribou feeds on lichens for much of the year, which helps it live in harsh conditions where other ungulates cannot survive.
  • The caribou is the only deer in which females also have antlers.
  • The maximum lifespan of domestic caribou reaches 28 years, while that of wild caribou is shorter.
  • Caribou drink snow and sea water to quench their thirst for nine months of the year. They eat snow mixed with urine and drink seawater.
  • Caribou eat shed and other deer antlers to compensate for a lack of lichen in their bodies, especially young caribou often chew the antlers of adults.
  • Harem groups of caribou usually include no more than 15 females, one strong male, and sometimes 2–3 young or weak males.
  • The animals can see in ultraviolet light, which helps them find lichens in winter.
  • Constant movement is the only way caribou can get rid of bothersome insects. They walk along the same places, creating well-visible trails.

Старост

  • At one week old, a caribou calf is already able not only to run, but also to swim across a wide river.
  • The maximum lifespan of domestic caribou reaches 28 years, while that of wild caribou is shorter.

Caribou typically live for 12 to 18 years, with a maximum recorded lifespan of 21 years and 10 months, and a theoretical lifespan ranging from 10 years and 11 months to 21 years and 10 months. The species reaches sexual maturity between 1 year and 6 months and 4 years of age; the young are born with their eyes open and begin walking immediately. During the embryonic stage, the developing fetus receives nourishment from the mother and does not eat independently. The calf stage, also known as a calf, lasts from 1 day to 6 months, during which the young drinks its mother's milk and learns to find food. Following this, the species enters the adult stage, lasting from 2 to 20 years, during which it can reproduce and lives independently.

Фенотип

  • The caribou is the only deer in which females also have antlers.
  • Caribou eat shed and other deer antlers to compensate for a lack of lichen in their bodies, especially young caribou often chew the antlers of adults.
  • The animals can see in ultraviolet light, which helps them find lichens in winter.

The species has soft, thick brown fur that protects young caribou from the cold, and their wide hooves aid in preventing them from sinking into snow. Adult caribous possess a dense two-layered coat; it is light and very warm in winter, and shorter and darker in summer, protecting them from frost and insects. The adults have large, branched antlers which are used for fighting other males and defense, and these antlers are shed annually and regrown. They also have wide and strong hooves that allow them to walk on deep snow, dig for lichens, and swim effectively. Furthermore, the species has a large nose lined with thick fur, which warms the cold air before it reaches the lungs.

Физиологија

  • The animals can see in ultraviolet light, which helps them find lichens in winter.

Caribou have a body length ranging from 1.6 to 2.2 meters and a mass from 126.41 to 140.52 kilograms; the species exhibits different developmental stages with varying measurements. During the embryo stage, the body mass ranges from 0 to 6 grams and the body length from 1 millimeter to 40 centimeters. The newborn stage shows a body mass from 6 to 50 kilograms and a body length from 80 centimeters to 1.2 meters. Adult caribous have a body mass from 60 to 120 kilograms and a body length from 1.6 to 2.1 meters.

Станиште

  • It makes some of the longest migrations among terrestrial mammals — up to several thousand kilometres.

Caribou or reindeer inhabits landscapes including terrestrial areas, high mountains and tundra, forested land, and alpine tundra; the species occupies taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, temperate coniferous forests with many coniferous trees and snow in winter, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, mountain meadows that are high in the mountains and cold with much grass and shrubs, and tundra characterized by very cold temperatures, a short summer, almost no trees, and abundant moss. The climate varies, being cold and nearly dry for most of the year, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, consistently very wet with frequent rain and high humidity, polar tundra with very cold temperatures and a short summer, and extremely cold conditions with much snow and ice; caribous are found at elevations up to 2 kilometers.

Склониште

Caribou inhabit the tundra and open spaces, lacking permanent or long-term shelter. Females and males use grasses and mosses for protection from wind, rest, and protection from cold. The species does not have a permanent shelter, preferring open areas of terrain.

Географија

  • It makes some of the longest migrations among terrestrial mammals — up to several thousand kilometres.

Caribou inhabit the Nearctic and Palearctic realms, occurring in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as in the Scandianavian-Russian taiga.

Храна

  • Caribou can dig food from under snow up to 120 cm deep, but at 70 cm depth they already lose too much energy and lose weight.
  • The caribou feeds on lichens for much of the year, which helps it live in harsh conditions where other ungulates cannot survive.
  • Caribou drink snow and sea water to quench their thirst for nine months of the year. They eat snow mixed with urine and drink seawater.

Caribou is a species that feeds mainly on lichens, which it finds under the snow using its hooves, and in summer – grass, leaves of shrubs, moss and mushrooms; males nibble grass, using a strategy of searching for and obtaining food, grazing. The daily food requirement of the species ranges from 3 kg to 9 kg, and offspring feed on milk. Wolverines, bears, and wolves hunt caribou.

Размножавање

Caribou north america reproduce through live birth, with young born alive in the spring and rapidly able to stand. The female’s gestation period lasts 7 months and 3 weeks, and she carries one calf for approximately seven and a half months. A litter consists of 1–2 young, and the interval between reproduction is 1 year. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water, with nests built on or near the ground’s surface. Within these terrestrial nests, eggs or offspring develop. Only the mother displays parental care for the young, which are born on land. Males fight for females in autumn, and individuals reach maturity from 2 to 4 years of age. Reproduction always occurs through fertilization without generation changes, a process known as homogamy.

  • Harem groups of caribou usually include no more than 15 females, one strong male, and sometimes 2–3 young or weak males.