Ursus americanus

American black bear — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Яшь

American black bears typically live from 10 to 30 years, with a maximum lifespan of 34 years and a theoretical lifespan ranging from 17 years to 34 years; the age of sexual maturity varies from 3 to 7 years. The embryo develops inside the mother, and after mating, development pauses for several months. A cub is born blind and nearly hairless, living in a den and feeding on its mother’s milk. Following birth, the young's eyes open between 4 weeks and 1 month 2 weeks. The stage of "young after weaning" lasts from 8 months to 4 years, during which the animal learns to find food, climb trees, and avoid adult males. An adult black bear is capable of reproduction and independent foraging, with this stage lasting from 4 years to 30 years and 2 months; males are noticeably larger and heavier than females.

Фенотип

The black bear receives nourishment from the mother via the placenta during pregnancy, and by the time of birth, the embryo weighs approximately 250 grams. The cub’s fur grows quickly and becomes thick to protect against the cold, and the eyes open roughly one month after birth. Sharp claws on young bears help them climb trees well. Adult bears have dense fur that protects from the cold in winter and helps endure heat in summer; the main color is black, but brown and reddish individuals are also found. Strong and sharp claws are present on the fore and hind paws, used for climbing trees, digging, and obtaining food. The color of the muzzle allows for good sense of smell, and the nose helps find food at a distance of several kilometers. Strong teeth allow eating both plant and animal food, and canines help in hunting.

Физиология

American black bears range in body height from 1.5 to 3.5 meters and in body length from 1.4 to 2.1 meters; their mass varies from 103.02 to 103.57 kilograms. The embryonic stage involves a body mass from 0 to 0.2 grams, while the cub stage sees a body mass from 0.2 to 12 grams and a body length from 20 to 70 centimeters. The young after transformation have a body mass from 12 to 60 grams and a body length from 70 centimeters to 1.4 meters. Adult individuals weigh from 41 to 160 kilograms and measure 1.4 to 1.8 meters in length.

Яшәү урыны

American black bears inhabit moderate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, moderate coniferous forests that are cool with many coniferous trees and snow in winter, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tropical rainforests that are always hot and humid with large trees and vines. The species also lives in highlands and tundra, terrestrial forests, terrestrial meadows and steppes, and shrublands. American black bears can be found at elevations up to 3.5 kilometers. They thrive in climates with cool summers averaging +15…+20 °C, summers with almost no rain but more precipitation in winter, very hot summers exceeding +25…+30 °C, consistently wet conditions with frequent rains and high humidity, or rainy and cool summers with snow in winter.

Кысылу урыны

American black bears reside under tree roots, in caves, or within dense thickets, utilizing dens for hibernation, reproduction, rest, and protection from cold weather; these dens are constructed from branches, berries, and grass.

География

The American black bear occupies the Nearctic biogeographical realm and is found in several forest ecosystems, including forests of the central and southern Cascade Range, coniferous forests of the northern Rocky Mountains, forests of the eastern Cascades, forests of New England and Acadia, Sierra Nevada forests, and the transition zone between the eastern Canadian forests and the boreal zone.

Азык

The black bear is an omnivore, and its diet changes depending on the time of year: in summer and autumn it eats berries, nuts, grass and insects, and can also catch fish, small animals and eat carrion, actively gaining fat before winter. The species forages on land, climbs trees for fruits and honey, and catches fish in rivers, using strategies of active hunting, ambush, searching and foraging, as well as pursuit. The diet includes berries, nuts, grass, insects, fish, small mammals, carrion, honey, fish and nectar, with a daily food requirement ranging from 1.5 kg to 11 kg. Black bear cubs feed on milk, while adult individuals hunt reindeer, beavers, hares, red deer, arctomys, Far Eastern salmon and elk. It should be noted that in some cultures the species is consumed as food, but does not meet halal and kosher requirements.

Күбәю

The black bear lives and develops on land, outside of water bodies; reproduction occurs through ordinary sexual means with fertilization, without changing generations, and mating between males and females happens in summer. Embryo development lasts 2 months 1 week; cubs are born alive in winter within a den, forming groups ranging from 1 to 5 individuals. The mother exhibits parental care for her offspring, feeds and protects the bear cubs until one and a half to two years of age, and the nest can be located directly on the ground surface, inside a tree trunk, or in a cave or crevice. Eggs or cubs develop in a terrestrial nest located on the ground or close to it. Females reach maturity from 3 to 6 years, and the reproductive interval is from 2 to 4 years.

Авырлык
103019–103569 г
Озынлык
1400–2100 мм
122783
0
1
american-black-bear
tt
american black bear
Ursus americanus
268
Кара җимер, яки барибал — җимерләр гаиләсеннән бәйлек мәхлүкәт. Бу — Төньяк Америка урманнарында иң киң таралган җимер төре.
Кара аю ҡоңыр аюға ҡарағанда ҡуҙғо һәм ағажан арборға ташлана. У урман өсөн мөһим, өсентеләр һөҙмәрен тарата һәм һашоралар менән ҡуҙғол ҡурынылар санын төнтөрлөй.
җирдә азык җыя, агачлар буе буйлап йөри җимесләр һәм бал өчен, елгаларда балык тотый
trophic:omnivore
feeding_sense:olfaction
#c6bfaf
Авырлык яшүсмернең
110000–140000 г
Авырлык инәнең
41000–160000 г
Авырлык эмбрионның
241–309 г
Авырлык атайның
60000–270000 г
Авырлык аю бәбәесенең
11630–31310 г
Озынлык атайның
1500–2100 мм
Озынлык яшүсмернең
700–1400 мм
Озынлык инәнең
1400–1800 мм
Озынлык аю бәбәесенең
200–700 мм
Биеклек
1500–3500 мм
Максималь гомер озынлыгы
12419 көн 34 ел
Теоретик lifespan
6209–12419 көн 17-34 ел
Эмбрион үсеше
70 көн 2 ай 1 атна
Туу саны
1–5
Җитлегү
1095–2190 көн 3-6 ел
Балалар
1–5
Үрчү аралыгы
730–1460 көн 2-4 ел
Тешләр саны аюның
42
Тырнаклар саны аюның
20
Тырнаклар саны яшүсмернең
20
Эмбрион зурлыгы эмбрионның
10–150 мм
Тырнаклар зурлыгы аюның
30–50 мм
Тырнаклар зурлыгы яшүсмернең
25–40 мм
Күбәю
адәти җенси
Масса буенча чагыштырыла
Мотоцикл
Биом
Сулланган чатлыклар
Биом
Тропик дымлы урман
Дөнья
Неарктика дөньясы
Биом
Умерен кәҙләп япкыч агачлы урман
Биом
Умерен хвоя урман
Биом
Тайга
Урын төре
югары таулык һәм тундра
Урын төре
кургак болыннар һәм дала
Урын төре
куаклар
Климат
Ә hep бик дымлы
Климат
Җылы яки кояшлы яз
Климат
Җылы җәй һәм күп яңгыр
Урын төре
җир урманы
Климат
Бик зурьы яз
Климат
Салкын яз
Климат
Карлы кыш
Климат
Яәр ярғаҙсыз
Климат
Җылы яз
Климат
Яхшы яз
Климат
Күп яңгыр һәм җылы ел
Климат
Күп яуын һәм салкын яз
Азыклану тирәлеге
агач
Азыклану тирәлеге
су
Азыклану тирәлеге
коры җир
Кысылу урыны
өң
Трофик
бар нәрсә ашаучы
Күбәю
күтүче әни
Күбәю
җирдә гөҙ
Күбәю
тәңгәләләрдә һәм маңгытларда
Күбәю
төрәнү
Күбәю
җир йонында
Күбәю
қуу
Физиология
Йөрәк киңгәшләп үзгәрә яз һәм язмы көннәрендә чиркәүдән чыккач.
6209.25
12418.5
1400.0
2100.0
103019.08735312789
103568.50631311994
Йөрәк киңгәшләп үзгәрә яз һәм язмы көннәрендә чиркәүдән чыккач.
-1
-1
гомогамия, күпелүе һәрвакыт утырту белән, поколениеләр үзгәрүе юк
Immature form that undergoes metamorphosis before adulthood.
Worker
{name} {animal} кебек булса, ул чакта:
җирдә азык җыя, агачлар буе буйлап йөри җимесләр һәм бал өчен, елгаларда балык тотый
туу вакыты
Describes the act of excavating soil or substrate to locate or access food.
көтеп тору
үрчү
куып аулау
Этләр, дельфиннар, рысьлар 9-25 ел уйныйлар һәм туган көннәрен елга өч тапкыр бәйрәм итәләр
м
{n} туган көнен бәйрәм итәчәк
Map
г
йәз эссе түгел, +15…+20 °C
көп яңгыр, җылы җәй, кышта кар
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
Тырнаклар төсе
days
Җылы яз
җәй мөмкинлектән җылыга кадәр бик җылы
How old you would be if you lived as {name}
Dynamic Energy Budget (DEB) математик моделе буенча исәпләнгән теоретик максималь гомер озынлыгы. Бу күрсәткеч метаболик параметрларга нигезләнгән биологик потенциалны чагылдыра, түбән күзәтүләрдән түгел — чынлыкта теркәлгән гомер озынлыгы гадәттә күпкә кыскарак була.
күзләр
аю
Җитлегү
керетләр
Сәламәтлек турында
сүт
суык, күп маңгыть агачлар, кышта кар
Searches for food on or among rocks and stony surfaces.
барыжы
When your next birthday would fall if you lived as {name}
җәнлек
Мотоцикл
Борын төсе
Үрчү аралыгы
results
җәй җылы, кыш бик суык түгел
Colors
Салкын яз
Sex
сууктан саклау
аҙыксызлык, үлгәнг һайوانнарны ашай
Upcoming jubilees
Гремлиннар
mo
тирән балыклар
тау болыннары һәм арктик тундра коры җирдә
Трофик
Filters
Җылы яки кояшлы яз
үлән
өң
хәрәт һәм сызлы, зур агачлар һәм лианалар
Upcoming birthdays
Карлы кыш
агач куянда яки җимергәнде/ярыкта яу
икра, яйца яки балалар гөзле гөзле үсле үткән
Чын озын гомер: 40-100 ел. Башак китләре, альбатрослар, гигант ташбакалар туган көннәрен елга бер тапкырдан да артык искә алмыйлар
Гомер озынлыгы
Биеклек
җирдә гөҙ
яңғыр һәрвакыт, бик нәмле
балаалар карада живы тулып, балык уты һәм яйаулардан чыкмый
тәңгәләләрдә һәм маңгытларда
Яшь (яшь хайван)
Яшь (туганнан үлемгә кадәр)
таш
Яшь (эмбрион)
Гуляклар
Jubilee = every 10th birthday
Fruit
җиләкләр
Тулырак:
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Эш китаплары
боз
Уртача гомер озынлыгы
нектар
суда җир өсте бераш өсте гөз, фәкать әни балалары турында ата-ана эстәлек күрсәтә
җир йонында
төрәнү
Ничек күренәләр?
җенси өлгерү / үрчү башлануы
чыгу (бөҗәкләрдә)
үлем / гомернең тәмамлануы
Ничек яшиләр?
аталандыру / йомырка салу
Ничек тотыналар?
туу / чыгу
кичә күкрәкле җанварлар
метаморфоз / личинка чорын тәмамлау
balıqlar
үсешнең тәмамлануы
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
Actively hunting and capturing live prey.
казу
Pets
Primary oral structure used to seize, manipulate, or ingest food.
Неарктика дөньясы
сулы җиләкләр — кара җиләк, шомырт, итлек
куаклар
Күп яуын һәм салкын яз
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
шәкәр нектар һәм гөл пыльца
{name} стилендәге юбилей
аяк
коры җирдәге куаклыклар — маквис, чаппараль, куаклык
Тырнаклар саны
см
Умерен хвоя урман
Өлгереләр
Find an animal or breed...
авыз
Тырнаклар зурлыгы
turns
Азгыраҡтар
җир урманы
кургак болыннар һәм дала
иске сизү
Сулланган чатлыклар
әннәләренең күтен күтәләрен
Туу саны
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ничек карарга?
25 елдан 40 елга кадәр яшәү. Орангутаннар, акбүреләр, Африка филләре туган көннәрен елга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
°C
Not specified
Share
югары таулык һәм тундра
Actively searching habitats to locate food items.
Кайда очрыйлар?
Describes food handling or digging performed with the forelimbs.
Яәр ярғаҙсыз
күп яңгырлар, сер җәй, кышта кар
Эмбрион зурлыгы
Легендар озын гомер: 100 елдан артык. Галапагос ташбакалары, Гренландия акулалары, океан кваһоглары 4 елга бер тапкыр гаилә белән бәйрәм итәләр
Locomotion through water employed while searching for or capturing prey.
Балалар
Тропик дымлы урман
Карткалар
беләү үләннәре һәм башка үләнчел үсемлекләрнең яфраклары һәм сабаклары
Бро
адәти җенси
Taxons
йәзге һич ҡышта яңғыш күп
{name} елнамасында
Foraging takes place among trees and woody vegetation.
бар нәрсә ашаучы
Actively chases and captures mobile prey in open space.
age
Predator remains still and concealed before launching a sudden attack.
туу датасы
вак имезүчеләр — тычканнар, чырмаклар, ярканатлар
йөзү
күң
Йон төсе
Ябу
was
7 айдан 15 айга кадәр карьера. Кәрлә хомяклар, полёк, кыр чикәдәләре туган көннәрен айга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
Төп
күтәрелү
кышкий уйҡы
Минем авырлыгым?
74тен 150 килограммгача, 1.4 – 3 метр
Туктаусыз карнавал: алар берничә көн генә яшиләр. Май чебеннәре, ротiferлар, миджлар туган көннәрен көненә ике тапкырдан артык билгеләп үткәрәләр
яшүсмер
Insects
төп азык чыганаклары
әверелгәннән соң үлемгә кадәр
Potential Habitat
Бик зурьы яз
d
Тотуда
1.3 елдан 3.5 елга кадәр юлда. Урман тычканнары, анолислар, күк чебен балыклары туган көннәрен айга бер тапкыр бәйрәм итәләр
Feeding occurs in water bodies such as rivers, lakes, or oceans.
Авырлык
сулы кыш, күп уңган агачлар: ел, сосна
Чебеннәр, җимеш чебеннәре, вак кыслачлар 7 айга кадәр тырышалар һәм һәр атна саен туган көн бәйрәме ясыйлар
коры җир
Эмбрион үсеше
су
вак имезүчеләр
қуу
йәмьгеч ысык: +25…+30 °C өстенлек
{name} стилендәге туган кон
Неарктика дөньясы
урын өлкәне
Link copied
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
No results found
бөнлектәр
бөтәеддер, үсемлекләр, һайوانнар, зурмыштар — почти барлык аш
On the map
Яхшы яз
Теше ♀
барлык тормыш стадияләре
суда җир өсте бераш өсте гөз
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
туу елы
Shelter used specifically for reproduction or nesting.
Җитлегү
sq mm
yr
яңгаклар
йәй уңай, +20…+25 °C
bal
How similar?
Fish
Honey
Ир ♂
бәйрәмгә кадәр калды
аю бәбәе
{name} яше
Ничек үрчиләр?
3.5 елдан 6 елга кадәр юлда. Кирпеләр, каргалар, кәлтәләр туган көннәрен елга 6 тапкыр үзләренә бүләк итәләр
Ашасалар?
Neither
Moving up vertical surfaces like trunks or rocks to reach food.
туудан олылыкка кадәр
Young offspring still dependent on parental care.
күтүче әни
Нәрсә ашыйлар?
Кайда яшиләр?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
Күп яңгыр һәм җылы ел
көзгө күп кар, суык
аю бала
күлмәкләр
коры җирдәге урманнар — тропик, уртача, тайга
су ете татарға йөрө, уты көп
Умерен кәҙләп япкыч агачлы урман
Дәвамлылык
тирән күбәләкләр
балык
This is me
Ә hep бик дымлы
Геймерлар
Тешләр саны
Ничек төзелгәннәр?
мм
Теоретик lifespan
Йолдызлар
ml
Link copied
Минем яшем?
Минем үлчәмем?
wk
Тайга
Asexual
алыштыру
актив яулау
ҡурыш
Безнең арадан кем тылсым белән әверелеп {animal} кебек булыр?
Куяннар, ястреблар, кызылколақлы ташбакалар 6-9 ел тирәли уйныйлар һәм туган көннәрен елга дүрт тапкыр бәйрәм итәләр
Кайда ышыкланалар?
Җылы җәй һәм күп яңгыр
сулы урыннардан тыш җирдә яшый һәм үсә
{n} туган көнен бәйрәм итте
ачык үләнле урыннар — далалар, саванналар, прерияләр
When you would have been born if you lived as {name}
Батяни
Максималь гомер озынлыгы
уртача яңгырлы урман
азык эзләү
Гермафродит ⚥
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
эмбрион
җәй җылы, күп каен, каҗнар, кәлен
Озынлык
кг
көп яңгыр, җәй җылы һәм күңелле
агач
каты чикләвекләр — имән чикләвекләре, чәнчү чикләвекләре, нарат чикләвекләре
Observations
◉{N} үзлек кагылу белән
кукылчык
имаго
үсмер
american-black-bear
baribal
euarctos-americanus
db-aswd-amryky
barybal
amerikyan-sev-arj
amerikaguma
shavi-datvi
baribal
amelikaheuggom
baribal
americhki-tsrni-medved
american-black-bear
amerika-qora-ayig-i
mei-zhou-hei-xiong
  • American black bears have a sense of smell 100 times better than humans. It is better than that of other animals of similar size.
  • The American black bear is capable of making conclusions on a basic conceptual level, and is therefore considered one of the most intelligent mammals.
  • A characteristic distinguishing feature of the American black bear's coloring is the light-yellow tip of the muzzle.
  • The American black bear can run uphill, downhill, or on a horizontal surface at a speed of up to 55 km/h.
  • American black bear cubs are born in winter weighing 200–450 g and by spring weigh 2–5 kg. They find their way to their mother's milk on their own.
  • Fat American black bears in their winter coat quickly overheat and get tired because their thick layer of fat interferes with effective body temperature regulation.
  • The American black bear can eat as much food as its stomach can hold, then immediately go to sleep. Upon waking, it goes back to foraging again, despite the fact that its diet consists of 80–95% plant matter.
  • Adult male American black bears travel 12–24 km in a day, which is 2–3 times more than yearlings (1.6–3.2 km) and adult females (3.2–9 km).
  • One American black bear swam across a freshwater sound over a distance of more than 14.4 km.
  • Mother American black bears with cubs need large trees with rough bark, such as that of white pines, because these trees are the safest for cubs when climbing.
  • Hibernates in winter but can wake up.

Яшь

  • Hibernates in winter but can wake up.

American black bears typically live from 10 to 30 years, with a maximum lifespan of 34 years and a theoretical lifespan ranging from 17 years to 34 years; the age of sexual maturity varies from 3 to 7 years. The embryo develops inside the mother, and after mating, development pauses for several months. A cub is born blind and nearly hairless, living in a den and feeding on its mother’s milk. Following birth, the young's eyes open between 4 weeks and 1 month 2 weeks. The stage of "young after weaning" lasts from 8 months to 4 years, during which the animal learns to find food, climb trees, and avoid adult males. An adult black bear is capable of reproduction and independent foraging, with this stage lasting from 4 years to 30 years and 2 months; males are noticeably larger and heavier than females.

Фенотип

  • A characteristic distinguishing feature of the American black bear's coloring is the light-yellow tip of the muzzle.
  • The American black bear can eat as much food as its stomach can hold, then immediately go to sleep. Upon waking, it goes back to foraging again, despite the fact that its diet consists of 80–95% plant matter.
  • Adult male American black bears travel 12–24 km in a day, which is 2–3 times more than yearlings (1.6–3.2 km) and adult females (3.2–9 km).

The black bear receives nourishment from the mother via the placenta during pregnancy, and by the time of birth, the embryo weighs approximately 250 grams. The cub’s fur grows quickly and becomes thick to protect against the cold, and the eyes open roughly one month after birth. Sharp claws on young bears help them climb trees well. Adult bears have dense fur that protects from the cold in winter and helps endure heat in summer; the main color is black, but brown and reddish individuals are also found. Strong and sharp claws are present on the fore and hind paws, used for climbing trees, digging, and obtaining food. The color of the muzzle allows for good sense of smell, and the nose helps find food at a distance of several kilometers. Strong teeth allow eating both plant and animal food, and canines help in hunting.

Физиология

  • Fat American black bears in their winter coat quickly overheat and get tired because their thick layer of fat interferes with effective body temperature regulation.

American black bears range in body height from 1.5 to 3.5 meters and in body length from 1.4 to 2.1 meters; their mass varies from 103.02 to 103.57 kilograms. The embryonic stage involves a body mass from 0 to 0.2 grams, while the cub stage sees a body mass from 0.2 to 12 grams and a body length from 20 to 70 centimeters. The young after transformation have a body mass from 12 to 60 grams and a body length from 70 centimeters to 1.4 meters. Adult individuals weigh from 41 to 160 kilograms and measure 1.4 to 1.8 meters in length.

Яшәү урыны

  • Hibernates in winter but can wake up.

American black bears inhabit moderate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, moderate coniferous forests that are cool with many coniferous trees and snow in winter, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tropical rainforests that are always hot and humid with large trees and vines. The species also lives in highlands and tundra, terrestrial forests, terrestrial meadows and steppes, and shrublands. American black bears can be found at elevations up to 3.5 kilometers. They thrive in climates with cool summers averaging +15…+20 °C, summers with almost no rain but more precipitation in winter, very hot summers exceeding +25…+30 °C, consistently wet conditions with frequent rains and high humidity, or rainy and cool summers with snow in winter.

Кысылу урыны

American black bears reside under tree roots, in caves, or within dense thickets, utilizing dens for hibernation, reproduction, rest, and protection from cold weather; these dens are constructed from branches, berries, and grass.

География

The American black bear occupies the Nearctic biogeographical realm and is found in several forest ecosystems, including forests of the central and southern Cascade Range, coniferous forests of the northern Rocky Mountains, forests of the eastern Cascades, forests of New England and Acadia, Sierra Nevada forests, and the transition zone between the eastern Canadian forests and the boreal zone.

Азык

  • American black bears have a sense of smell 100 times better than humans. It is better than that of other animals of similar size.

The black bear is an omnivore, and its diet changes depending on the time of year: in summer and autumn it eats berries, nuts, grass and insects, and can also catch fish, small animals and eat carrion, actively gaining fat before winter. The species forages on land, climbs trees for fruits and honey, and catches fish in rivers, using strategies of active hunting, ambush, searching and foraging, as well as pursuit. The diet includes berries, nuts, grass, insects, fish, small mammals, carrion, honey, fish and nectar, with a daily food requirement ranging from 1.5 kg to 11 kg. Black bear cubs feed on milk, while adult individuals hunt reindeer, beavers, hares, red deer, arctomys, Far Eastern salmon and elk. It should be noted that in some cultures the species is consumed as food, but does not meet halal and kosher requirements.

Күбәю

The black bear lives and develops on land, outside of water bodies; reproduction occurs through ordinary sexual means with fertilization, without changing generations, and mating between males and females happens in summer. Embryo development lasts 2 months 1 week; cubs are born alive in winter within a den, forming groups ranging from 1 to 5 individuals. The mother exhibits parental care for her offspring, feeds and protects the bear cubs until one and a half to two years of age, and the nest can be located directly on the ground surface, inside a tree trunk, or in a cave or crevice. Eggs or cubs develop in a terrestrial nest located on the ground or close to it. Females reach maturity from 3 to 6 years, and the reproductive interval is from 2 to 4 years.

Зурлык

  • American black bears have a sense of smell 100 times better than humans. It is better than that of other animals of similar size.
  • American black bear cubs are born in winter weighing 200–450 g and by spring weigh 2–5 kg. They find their way to their mother's milk on their own.
  • American black bears have a sense of smell 100 times better than humans. It is better than that of other animals of similar size.
  • The American black bear is capable of making conclusions on a basic conceptual level, and is therefore considered one of the most intelligent mammals.
  • The American black bear can run uphill, downhill, or on a horizontal surface at a speed of up to 55 km/h.
  • American black bear cubs are born in winter weighing 200–450 g and by spring weigh 2–5 kg. They find their way to their mother's milk on their own.
  • Adult male American black bears travel 12–24 km in a day, which is 2–3 times more than yearlings (1.6–3.2 km) and adult females (3.2–9 km).

Үрчетүдә

  • American black bear cubs are born in winter weighing 200–450 g and by spring weigh 2–5 kg. They find their way to their mother's milk on their own.
  • One American black bear swam across a freshwater sound over a distance of more than 14.4 km.
  • Mother American black bears with cubs need large trees with rough bark, such as that of white pines, because these trees are the safest for cubs when climbing.