Коны

Коны — © Zveriki.com, derived work based on image based on the original work of Johan Hansson (https://www.flickr.com/people/29783237@N05) from Gävle, Sweden, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Яшь

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

Фенотип

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

Физиология

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

Яшәү урыны

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

Кысылу урыны

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

География

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

Азык

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

Күбәю

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

Авырлык
23145–23368 г
Озынлык
650–1100 мм
Гомер озынлыгы
5342–8903 көн 15-24 ел
14334
0
1
kony
tt
Коны
Gulo gulo
175
Росомаха — ул круп һәм көчле һыулы җанвар куньлар гаиләсенән. У салкын урманнар һәм тундрада яши, чыдамлылыгы һәм кышта да азык таба алуы белән танылган.
Росомаха башка куньиләр белән салыштырганда зур көчлеге һәм юраты белән аерылып тора. У табигать өчен мөһим, чөнки авырлы һайوانнарны һәм аш калдыкларын ашап, урманнарны һәм тундраны чистарта.
Зур мәйданда азык эзләү һәм көчле күкертләр белән азыкны җимерү.
trophic:carnivore
#e5dfd2
Авырлык баланың
90–800 г
Авырлык инәнең
7000–14000 г
Авырлык атайның
11000–20000 г
Авырлык эмбрионның
1–5 г
Озынлык атайның
800–1100 мм
Озынлык эмбрионның
10–50 мм
Озынлык баланың
120–250 мм
Озынлык инәнең
650–900 мм
Максималь гомер озынлыгы
7122 көн 19 ел 6 ай
Теоретик lifespan
3561–7122 көн 10-20 ел
Эмбрион үсеше
35 көн 1 ай 1 атна
Туу саны
2–4
Җитлегү
730–1095 көн 2-3 ел
Балалар
2–4
Үрчү аралыгы
639–1095 көн 2-3 ел
Тырнаклар саны йырткычның
20
Тырнаклар зурлыгы йырткычның
25–45 мм
Йон температурасы йырткычның
-40–15 °C
Масса буенча чагыштырыла
Күл қол
Биом
Тау лулары
Биом
Умерен хвоя урман
Биом
Сулланган чатлыклар
Биом
Тайга
Биом
Тундра
Дөнья
Неарктика дөньясы
Дөнья
Палеарктика дөньясы
Урын төре
җир өсте үләнлекләр
Урын төре
коры
Урын төре
югары таулык һәм тундра
Урын төре
җир урманы
Климат
Ә hep бик дымлы
Климат
Салкын яз
Климат
Тундра
Климат
Күп яуын һәм салкын яз
Климат
Карлы кыш
Климат
Сыргый һәм дөрес һына
Кысылу урыны
өң
Трофик
ит ашаучы
Күбәю
күңелле әни
Күбәю
чукыда
Күбәю
җир йонында
Күбәю
төрәнү
Күбәю
қуу
Физиология
Росомаха яз һәм күзгә линәй, шуңа күрә тәкәсе кыш һәм явымлыкта яхшыраак саклый.
5341.78125
8902.96875
3561.1875
7122.375
650.0
1100.0
23144.628988295102
23368.10317817844
Росомаха яз һәм күзгә линәй, шуңа күрә тәкәсе кыш һәм явымлыкта яхшыраак саклый.
-1
-1
болыннар, прерияләр, чәчәкле болыннар коры җирдә
Worker
{name} {animal} кебек булса, ул чакта:
туу вакыты
позвоночниклылар
үрчү
Этләр, дельфиннар, рысьлар 9-25 ел уйныйлар һәм туган көннәрен елга өч тапкыр бәйрәм итәләр
м
{n} туган көнен бәйрәм итәчәк
Map
г
йәз эссе түгел, +15…+20 °C
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
Тырнаклар төсе
көньяк киңкүнеүләр
бик якты, җәй кыска, агачлар сирәк, күп сабыш
days
кар
How old you would be if you lived as {name}
Dynamic Energy Budget (DEB) математик моделе буенча исәпләнгән теоретик максималь гомер озынлыгы. Бу күрсәткеч метаболик параметрларга нигезләнгән биологик потенциалны чагылдыра, түбән күзәтүләрдән түгел — чынлыкта теркәлгән гомер озынлыгы гадәттә күпкә кыскарак була.
йырткыч
Җитлегү
Күл қол
Сәламәтлек турында
сүт
позвоночнылар
суык, күп маңгыть агачлар, кышта кар
челюсти
When your next birthday would fall if you lived as {name}
гомумән кемерүчеләр — крысалар, тиеннәр, борынчыклар
җәнлек
Үрчү аралыгы
results
Colors
Салкын яз
Sex
аҙыксызлык, үлгәнг һайوانнарны ашай
Upcoming jubilees
Гремлиннар
mo
тау болыннары һәм арктик тундра коры җирдә
Трофик
Filters
Палеарктика дөньясы
өң
Upcoming birthdays
аяклар
Карлы кыш
икра, яйца яки балалар гөзле гөзле үсле үткән
Чын озын гомер: 40-100 ел. Башак китләре, альбатрослар, гигант ташбакалар туган көннәрен елга бер тапкырдан да артык искә алмыйлар
Гомер озынлыгы
биек тауларда, һыҙыҡ, күп уҡы һәм ҡыҙылганы
чукыда
яңғыр һәрвакыт, бик нәмле
балаалар карада живы тулып, балык уты һәм яйаулардан чыкмый
4,8дан 6 килограммгача, 0,8 – 1,4 метр
Яшь (яшь хайван)
Яшь (туганнан үлемгә кадәр)
Яшь (эмбрион)
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
Гуляклар
Jubilee = every 10th birthday
җиләкләр
Тулырак:
Тундра
пөшлекле җанварлар
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Эш китаплары
Уртача гомер озынлыгы
җир йонында
Тау лулары
төрәнү
Ничек күренәләр?
җенси өлгерү / үрчү башлануы
чыгу (бөҗәкләрдә)
үлем / гомернең тәмамлануы
Ничек яшиләр?
аталандыру / йомырка салу
Ничек тотыналар?
туу / чыгу
метаморфоз / личинка чорын тәмамлау
үле умырткалылар
үсешнең тәмамлануы
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
җир асты оясында яшерен оя
Pets
Неарктика дөньясы
сулы җиләкләр — кара җиләк, шомырт, итлек
Күп яуын һәм салкын яз
{name} стилендәге юбилей
Тырнаклар саны
см
Умерен хвоя урман
Өлгереләр
Find an animal or breed...
Тырнаклар зурлыгы
turns
Азгыраҡтар
җир урманы
җир өсте үләнлекләр
Сулланган чатлыклар
әннәләренең күтен күтәләрен
Туу саны
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ничек карарга?
25 елдан 40 елга кадәр яшәү. Орангутаннар, акбүреләр, Африка филләре туган көннәрен елга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
°C
Not specified
Share
Йон температурасы
югары таулык һәм тундра
Actively searching habitats to locate food items.
Кайда очрыйлар?
куяннар
җир асты оясында яшерен оя, бары тик ана гына балаларын тәрбияли
күп яңгырлар, сер җәй, кышта кар
Легендар озын гомер: 100 елдан артык. Галапагос ташбакалары, Гренландия акулалары, океан кваһоглары 4 елга бер тапкыр гаилә белән бәйрәм итәләр
Балалар
Карткалар
Бро
Taxons
ит ашаучы
{name} елнамасында
сулы, җәй кыска, агачлар дөрес юк
age
туу датасы
Палеарктика дөньясы
йырту
күң
Йон төсе
Ябу
was
7 айдан 15 айга кадәр карьера. Кәрлә хомяклар, полёк, кыр чикәдәләре туган көннәрен айга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
Төп
Минем авырлыгым?
Туктаусыз карнавал: алар берничә көн генә яшиләр. Май чебеннәре, ротiferлар, миджлар туган көннәрен көненә ике тапкырдан артык билгеләп үткәрәләр
төп азык чыганаклары
тешләр
әверелгәннән соң үлемгә кадәр
Potential Habitat
d
Тотуда
1.3 елдан 3.5 елга кадәр юлда. Урман тычканнары, анолислар, күк чебен балыклары туган көннәрен айга бер тапкыр бәйрәм итәләр
Авырлык
яшәүче куяннар һәм йорт куяннары
сулы кыш, күп уңган агачлар: ел, сосна
Чебеннәр, җимеш чебеннәре, вак кыслачлар 7 айга кадәр тырышалар һәм һәр атна саен туган көн бәйрәме ясыйлар
Эмбрион үсеше
Rips or shreds food using teeth, beak or claws.
қуу
{name} стилендәге туган кон
Неарктика дөньясы
Link copied
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
No results found
бөнлектәр
On the map
барлык тормыш стадияләре
Теше ♀
Сыргый һәм дөрес һына
грызуннар
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
эре имезүчеләр
туу елы
Shelter used specifically for reproduction or nesting.
Җитлегү
күңелле әни
кара җир яшәүлек, судан читтәге коры җир өслеге
sq mm
yr
күненнән яклау
How similar?
Ир ♂
бәйрәмгә кадәр калды
бала
Тундра
{name} яше
Ничек үрчиләр?
3.5 елдан 6 елга кадәр юлда. Кирпеләр, каргалар, кәлтәләр туган көннәрен елга 6 тапкыр үзләренә бүләк итәләр
Ашасалар?
Neither
туудан олылыкка кадәр
Young offspring still dependent on parental care.
Нәрсә ашыйлар?
ял һәм суык ел буе дәрәҗә
Кайда яшиләр?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
көзгө күп кар, суык
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
күлмәкләр
коры җирдәге урманнар — тропик, уртача, тайга
су ете татарға йөрө, уты көп
кемерүчеләр
кырнылар
Дәвамлылык
This is me
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
Ә hep бик дымлы
Геймерлар
Ничек төзелгәннәр?
мм
Теоретик lifespan
Йолдызлар
ml
Link copied
Минем яшем?
Минем үлчәмем?
wk
коры
Тайга
Asexual
алыштыру
Безнең арадан кем тылсым белән әверелеп {animal} кебек булыр?
Куяннар, ястреблар, кызылколақлы ташбакалар 6-9 ел тирәли уйныйлар һәм туган көннәрен елга дүрт тапкыр бәйрәм итәләр
Кайда ышыкланалар?
сулы урыннардан тыш җирдә яшый һәм үсә
{n} туган көнен бәйрәм итте
When you would have been born if you lived as {name}
Зур мәйданда азык эзләү һәм көчле күкертләр белән азыкны җимерү.
Батяни
Максималь гомер озынлыгы
азык эзләү
Гермафродит ⚥
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
эмбрион
Озынлык
кг
Observations
◉{N} үзлек кагылу белән
бала
кукылчык
имаго
үсмер
яшүсмер
wolverine
rosomakha
adi-sibir-porsugu
shrh
rasamakha
kugx
uruvu-arin
samuravi
rosomakha
ulbeolin
rosomakha
zhderavats
kony
rosomaxa
lang-huan
  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

Яшь

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.

The beaver eater typically lives from 14 years and 8 months to 24 years and 5 months, although the maximum recorded lifespan is 19 years and 6 months, with a theoretical lifespan ranging from 9 years and 9 months to 19 years and 6 months; the species reaches sexual maturity between 2 and 3 years of age. The young’s eyes open between 3 weeks and 1 month and 1 week after birth, following an embryonic stage where the fetus develops inside the mother. The newborn is blind, covered in fur, completely dependent on its mother's milk, and remains in the infant stage for between 1 day and 4 months. After this period, the animal enters the adult stage, which lasts from 2 years to 13 years and 8 months, during which it hunts independently and can reproduce.

Фенотип

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is the largest member of the weasel family, and its scientific name Gulo gulo means “glutton”, reflecting its ability to eat huge amounts of food at once and return to a carcass many times.
  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The wolverine possesses thick dark fur with two light stripes along the sides, which protects it from frost and moisture; the cub is covered in soft and dense fur to retain heat. Strong curved claws help the species dig through snow, climb, and hold prey, while powerful legs allow it to run long distances across deep snow. The wolverine’s powerful jaws and teeth are capable of crushing even large bones.

Физиология

The beaver eater’s body length ranges from 65 centimeters to 1.1 meters, and its mass varies from 23.14 to 23.37 kilograms; during the “embryo” stage, the developing animal has a body mass of 1 to 5 grams and a body length of 1 to 5 millimeters; the “pup” stage is characterized by a body mass of 90 grams to 0.8 kilograms and a body length of 12 to 25 centimeters; the "adult" stage shows a body mass of 7 to 14 kilograms and a body length of 65 centimeters to 0.9 meters.

Яшәү урыны

  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The quickhatch inhabits land, highlands, and tundra, including terrestrial forests and grassy areas. The species occupies temperate coniferous forests characterized by cool temperatures and snow during winter, flooded meadows with abundant grass, high-altitude meadows that are cold and contain much grass and shrubs, taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, and tundra with very cold temperatures, a short summer, sparse vegetation, and an abundance of moss. The climate is cold and nearly dry, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, and it is consistently very wet with frequent rain; the species also experiences many rains and a cool summer, along with snowy winters. The elevation above sea level can reach up to 3.5 kilometers.

Кысылу урыны

The species shelters under the snow, among rocks, or beneath tree roots, utilizing dens as their refuge. These dens are constructed from branches, berries, and snow. The purpose of these shelters includes reproduction, rest, and protection from the sun.

География

  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Males patrol enormous areas (sometimes over 1,000 km²) and can travel dozens of kilometres a day through deep snow thanks to their broad paws.

The Wolverine inhabits the Nearctic and Palearctic realms, being found in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as the Scandianavian-Russian taiga.

Азык

  • It can smell prey under 6 metres of snow and has a unique upper molar rotated 90 degrees, allowing it to tear frozen carcasses and crush bones.
  • The wolverine is one of the few predators capable of actively hunting golden eagles and other large birds.
  • The wolverine acts as a scavenger, killing weak and sick animals. It hunts birds, catching them on the ground when they are sleeping or sitting on nests.
  • They cache food by burying it in snow and spraying it with secretion to deter other animals.

The wolverine primarily eats meat, hunting rodents, hares, and fawns, as well as scavenging the remains of other predators' kills, and may consume berries and carrion in summer. Foraging occurs over a large area, and food is torn apart with powerful jaws; the diet includes carrion, rodents, hares, reindeer, berries, rabbits, large mammals such as moose, and even arktomys. The species’ daily food requirement ranges from 0.5 kg to 2 kg, and cubs feed on milk. Wolverines obtain reindeer, beavers, hares, white grouse, capreoli, transberingian ground squirrels, forest voles, and arktomys, using a foraging and hunting strategy.

Күбәю

  • Females have delayed implantation: mating occurs in summer, but the embryo begins to develop only in winter when conditions are favourable.
  • In wolverines, embryonic development begins 7–8 months after fertilization, and kits are born after 30–40 days of effective gestation, usually in February or March.

The beaver eater is a terrestrial species that inhabits and develops on land, away from bodies of water, and its young develop in nests built on or near the ground, specifically within underground dens where the nest is hidden; gestation lasts 1 month and 1 week, resulting in a litter of 2 to 4 young that are born live on land, not hatched from eggs or larvae. The female gives birth to the young once every two or three years, and they appear in winter or spring; the mother feeds them milk and teaches them how to hunt, while she is the only parent exhibiting parental care. The interval between reproduction ranges from 1 year and 9 months to 3 years, and the species reaches maturity from 2 to 3 years.

Зурлык

  • Wolverines have paws 10 cm wide and 9 cm long, which help them move through deep, loose snow.
  • Contrary to legend, wolverines do not attack humans and usually avoid large predators, although they can steal kills from wolves or lynxes.
  • Unlike most mustelids, the wolverine does not live in one place but constantly ranges over an individual territory up to 1500–2000 km² in size, searching for prey.
  • Wolverines mark territory and food caches with an extremely foul anal-gland secretion, earning the nickname “skunk bear”.
  • If captured, especially when young, a wolverine easily adapts to humans and becomes very tame.