Чыпчык

Чыпчык — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Diliff, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Яшь

The house sparrow’s typical lifespan ranges from 17 years and 3 months to 28 years and 9 months, with a maximum recorded lifespan of 23 years, and a theoretical lifespan between 16 years and 2 months and 20 years and 10 months. The species reaches sexual maturity from 3 weeks and 3 days to 6 weeks and 1 day; the young’s eyes open between 4 and 5 days of age, during the “Embryo” stage when the embryo develops inside an egg. The “Chick” stage follows, where the chick is in the nest and fed insects and seeds by its parents for a duration of 2 weeks to 2 weeks and 3 days. The “Adult” stage begins when the bird is capable of reproduction and lives independently, lasting from 10 months to 8 years and 3 months.

Фенотип

The house sparrow has short, strong beaks that enable it to crack seeds and catch insects, and thin legs with gripping toes that allow it to walk on the ground and perch on branches; adult plumage is gray on the head, with a large black patch on the throat, a brown back with black stripes, and a light belly. The young have yellow corners of the mouth which assist parents in precisely placing food, and are covered in sparse down feathers during the first few days. The species’ wings are short and rounded, facilitating fast flight over short distances.

Физиология

House sparrows measure from 14 to 16 centimeters in body length, weigh from 16.7 to 25.4 grams, and have a wingspan of from 23.3 to 24.5 centimeters; the adult stage has a body mass of from 24 to 32 grams and a body length of from 14 to 16 centimeters. During the embryo stage, the young weigh from 2.5 to 3.5 grams and measure from 1.8 to 2.2 centimeters in body length; the nestling stage sees the young weighing from 3 to 22 grams and measuring from 5 to 10 centimeters in body length.

Яшәү урыны

House sparrows inhabit land areas ranging in elevation up to 2 kilometers; they are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, and taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as fir and pine. The species also occupies highlands and tundra, terrestrial forests, ground-level meadows and steppes, and shrublands; the climate varies, including very hot summers exceeding 25 to 30 degrees Celsius, consistently wet conditions with frequent rain and high humidity, a cool summer with abundant rainfall and snowfall in winter, snowy winters with cold temperatures, and warm summers with frequent rains.

Кысылу урыны

House sparrows shelter in crevices of buildings, under roofs, in tree cavities, or dense bushes. The species builds or uses nests for laying eggs and raising young. Nests are constructed from grass, feathers, twigs, and paper.

География

House sparrows are distributed across five biogeographical realms: Afrotropics, Indomalaya, Nearctic, Neotropical and Palearctic; the species occupies Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of Mount Cilia, low-lying forests of Eastern Great Lakes, Balkan mixed forests, and Baltic mixed forests.

Азык

The house sparrow’s diet consists of seeds, grains, small insects, and food waste; during summer, the species more frequently catches insects for its young. The house sparrow gathers food on the ground, on trees, and near buildings, employing an active hunting strategy to search for and obtain sustenance. Its food includes cereal seeds, insects, crumbs, berries, plants, grain, an insect, and a seed. The daily food requirement ranges from 6 grams to 12 grams, and the species preys upon beetles, flies, true bugs, butterflies, bedbugs, grasshoppers, dragonflies, mayflies, and net-winged insects. Cats and civets prey on house sparrows.

Күбәю

The development of the embryo of a house sparrow lasts 1 week and 4 days. A clutch contains from 4 to 6 eggs, and both the male and female build the nest together. The female lays from four to six eggs, and both parents incubate the eggs and feed the young. The breeding interval is from 2 weeks and 6 days to 1 month and 1 week. The young reach maturity in from 9 months to 1 year and 1 month. The species has from 4 to 6 broods.

Авырлык
16.73–25.44 г
Озынлык
140–160 мм
Гомер озынлыгы
6301–10501 көн 17-29 ел
14683
0
1
chypchyk
tt
чыпчык
Passer domesticus
28
Өй чыпачагы — кеше янында шәһәрләрдә, авылларда һәм фермаларда дөнья буйлап яшәгән киң кечерәк күҙ.
Өй чыпачагы кыр чыпачагынан ирләрнең тамагында кара пычак һәм акса калпауы белән аерылалар. У зыянлы җанварлар һәм пышыр чәчәкле үләннәрне юк итүдә ярдәм итә, шуңа күрә табигать һәм авыл хуҗалыгы өчен файдалы.
җирдә, агачларда һәм өйләр янында азык җыя
trophic:omnivore
#fefefe
Авырлык йомырканың
2.5–3.5 г
Авырлык кошның
24–32 г
Авырлык кошчыкның
3–22 г
Озынлык кошчыкның
50–100 мм
Озынлык йомырканың
18–22 мм
Озынлык кошның
140–160 мм
Канат җәелмәсе
233–245 мм
Максималь гомер озынлыгы
8401 көн 23 ел
Теоретик lifespan
5912–7601 көн 16-21 ел
Эмбрион үсеше
11 көн 1 атна 4 көн
Туу саны
4–6
Җитлегү
270–400 көн 9 ай – 1 ел 1 ай
Балалар
4–6
Үрчү аралыгы
20–40 көн 2 атна 6 көн – 1 ай 1 атна
Кабык саны йомырканың
1
Томшык саны кошның
1
Канатлар зурлыгы кошның
70–80 мм
Томшык зурлыгы кошның
12–15 мм
Масса буенча чагыштырыла
Помидор
Дөнья
Неотропик дөньясы
Дөнья
Неарктика дөньясы
Дөнья
Индомалайя дөньясы
Дөнья
Афротропика дөньясы
Биом
Тайга
Биом
Сулланган чатлыклар
Биом
Умерен кәҙләп япкыч агачлы урман
Дөнья
Палеарктика дөньясы
Климат
Ә hep бик дымлы
Климат
Җылы җәй һәм күп яңгыр
Яшәү урыны (бөтен гомер)
югары таулык һәм тундра
Урын төре
җир урманы
Яшәү урыны (бөтен гомер)
кургак болыннар һәм дала
Яшәү урыны (бөтен гомер)
җир өсте үләнлекләр
Яшәү урыны (бөтен гомер)
җирдәге прилив зонасы
Яшәү урыны (бөтен гомер)
куаклар
Урын төре
коры
Климат
Бик зурьы яз
Климат
Күп яуын һәм салкын яз
Климат
Карлы кыш
Климат
Җылы җәй һәм еш яңгыр
Климат
Җылы яз
Климат
Яхшы яз
Азыклану тирәлеге
агач
Азыклану тирәлеге
коры җир
Кысылу урыны
оңа
Трофик
бар нәрсә ашаучы
Күбәю йомырканың
Йомырка кабыгы color
6300.5625
10500.9375
5912.233386819555
7601.4429259108565
140.0
160.0
16.72503829885908
25.439215317452806
болыннар, прерияләр, чәчәкле болыннар коры җирдә
чабу
Worker
{name} {animal} кебек булса, ул чакта:
туу вакыты
Picking small food items from foliage, ground, or other surfaces.
Этләр, дельфиннар, рысьлар 9-25 ел уйныйлар һәм туган көннәрен елга өч тапкыр бәйрәм итәләр
м
{n} туган көнен бәйрәм итәчәк
Map
г
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
куз якты Африка, саванналар һәм урманнар күп
Көньяк һә Үзәк Америка, һыҙыҡ һә исемле, зур урманнар
days
Җылы яз
How old you would be if you lived as {name}
Dynamic Energy Budget (DEB) математик моделе буенча исәпләнгән теоретик максималь гомер озынлыгы. Бу күрсәткеч метаболик параметрларга нигезләнгән биологик потенциалны чагылдыра, түбән күзәтүләрдән түгел — чынлыкта теркәлгән гомер озынлыгы гадәттә күпкә кыскарак була.
күз
кош
Җитлегү
Көньяк һә Үзәк Америка, һыҙыҡ һә исемле, зур урманнар
үсемлекләр
күчерсезләр
24-38 грамм, 10 – 25 сантиметр
керетләр
Сәламәтлек турында
When your next birthday would fall if you lived as {name}
Үрчү аралыгы
кара җир яр буе, су басулы — тозлы сазлыклар, литораль зона
results
җәй җылы, кыш бик суык түгел
Көньяк-кӗнге Азия һәм утравлар, һәрвакыт ҡуҙы һәм сығана
Sex
Upcoming jubilees
Гремлиннар
mo
Uses jaws or beak to break hard-shelled or tough food items.
тау болыннары һәм арктик тундра коры җирдә
Трофик
барлык умлы умартасыз җанварлар
Filters
бөртек
Палеарктика дөньясы
Upcoming birthdays
Breeding structure built or used for laying eggs and raising offspring.
Карлы кыш
Чын озын гомер: 40-100 ел. Башак китләре, альбатрослар, гигант ташбакалар туган көннәрен елга бер тапкырдан да артык искә алмыйлар
Гомер озынлыгы
яфрак
яңғыр һәрвакыт, бик нәмле
Яшь (яшь хайван)
Яшь (туганнан үлемгә кадәр)
Яшь (эмбрион)
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
Гуляклар
Food items are collected from exposed outer surfaces of substrates.
Канатлар зурлыгы
Jubilee = every 10th birthday
Җылы җәй һәм еш яңгыр
җиләкләр
Тулырак:
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Эш китаплары
җимешләр
Уртача гомер озынлыгы
Кабык саны
орлык
җәй җылы, яңгырлар еш ява
Ничек күренәләр?
җенси өлгерү / үрчү башлануы
чыгу (бөҗәкләрдә)
үлем / гомернең тәмамлануы
Канатлар төсе
Ничек яшиләр?
аталандыру / йомырка салу
Ничек тотыналар?
туу / чыгу
метаморфоз / личинка чорын тәмамлау
үсешнең тәмамлануы
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
җыю
Actively hunting and capturing live prey.
Pets
Индомалайя дөньясы
Неарктика дөньясы
Индомалайя дөньясы
Repeatedly strikes or probes substrate with beak to obtain food.
сулы җиләкләр — кара җиләк, шомырт, итлек
куаклар
Күп яуын һәм салкын яз
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
{name} стилендәге юбилей
коры җирдәге куаклыклар — маквис, чаппараль, куаклык
см
Өлгереләр
Find an animal or breed...
Канат җәелмәсе
turns
Азгыраҡтар
җир урманы
кургак болыннар һәм дала
җир өсте үләнлекләр
җирдәге прилив зонасы
Сулланган чатлыклар
бөҗәк
куз якты Африка, саванналар һәм урманнар күп
бөртекле культуралар бөртекләре — бодай, дөге, тары, кукуруз
Forages on tree limbs or woody stems within vegetation.
Туу саны
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ничек карарга?
25 елдан 40 елга кадәр яшәү. Орангутаннар, акбүреләр, Африка филләре туган көннәрен елга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
°C
Not specified
Share
югары таулык һәм тундра
Actively searching habitats to locate food items.
Кайда очрыйлар?
күп яңгырлар, сер җәй, кышта кар
Легендар озын гомер: 100 елдан артык. Галапагос ташбакалары, Гренландия акулалары, океан кваһоглары 4 елга бер тапкыр гаилә белән бәйрәм итәләр
Балалар
Карткалар
Бро
төнкөсемәннәр, җиләкәннәр, җимешләр
Taxons
{name} елнамасында
Forages within or on the surface of soil or substrate.
Foraging takes place among trees and woody vegetation.
бар нәрсә ашаучы
age
туу датасы
Палеарктика дөньясы
Ябу
Йомырка кабыгы color
was
7 айдан 15 айга кадәр карьера. Кәрлә хомяклар, полёк, кыр чикәдәләре туган көннәрен айга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
Төп
мукланарга ашар, фәкать үсемлек ашамлыгы
күтәрелү
Неотропик дөньясы
Минем авырлыгым?
Туктаусыз карнавал: алар берничә көн генә яшиләр. Май чебеннәре, ротiferлар, миджлар туган көннәрен көненә ике тапкырдан артык билгеләп үткәрәләр
өслек
төп азык чыганаклары
Неотропик дөньясы
тешләр
Томшык зурлыгы
Potential Habitat
Бик зурьы яз
d
Тотуда
1.3 елдан 3.5 елга кадәр юлда. Урман тычканнары, анолислар, күк чебен балыклары туган көннәрен айга бер тапкыр бәйрәм итәләр
Авырлык
сулы кыш, күп уңган агачлар: ел, сосна
Чебеннәр, җимеш чебеннәре, вак кыслачлар 7 айга кадәр тырышалар һәм һәр атна саен туган көн бәйрәме ясыйлар
коры җир
Эмбрион үсеше
йәмьгеч ысык: +25…+30 °C өстенлек
{name} стилендәге туган кон
Food is gathered directly from leaf surfaces.
Неарктика дөньясы
туфрак
Link copied
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
No results found
On the map
Яхшы яз
барлык тормыш стадияләре
Теше ♀
Аскы каурый төсе
Афротропика дөньясы
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
Томшык саны
туу елы
Җитлегү
кара җир яшәүлек, судан читтәге коры җир өслеге
sq mm
yr
Томшык төсе
йәй уңай, +20…+25 °C
How similar?
Ир ♂
бәйрәмгә кадәр калды
кошчык
{name} яше
Ничек үрчиләр?
3.5 елдан 6 елга кадәр юлда. Кирпеләр, каргалар, кәлтәләр туган көннәрен елга 6 тапкыр үзләренә бүләк итәләр
Аяклар төсе
Ашасалар?
Neither
Moving up vertical surfaces like trunks or rocks to reach food.
туудан олылыкка кадәр
Young offspring still dependent on parental care.
оңа
Нәрсә ашыйлар?
Кайда яшиләр?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
туудан үлемгә кадәр
көзгө күп кар, суык
Канатлы катлам төсе
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
коры җирдәге урманнар — тропик, уртача, тайга
су ете татарға йөрө, уты көп
Афротропика дөньясы
ботак
Умерен кәҙләп япкыч агачлы урман
Дәвамлылык
тирән күбәләкләр
This is me
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
Ә hep бик дымлы
Геймерлар
ваклау
Ничек төзелгәннәр?
мм
Теоретик lifespan
Йолдызлар
ml
Link copied
Минем яшем?
Минем үлчәмем?
wk
коры
Тайга
Asexual
алыштыру
Көньяк-кӗнге Азия һәм утравлар, һәрвакыт ҡуҙы һәм сығана
актив яулау
Безнең арадан кем тылсым белән әверелеп {animal} кебек булыр?
Куяннар, ястреблар, кызылколақлы ташбакалар 6-9 ел тирәли уйныйлар һәм туган көннәрен елга дүрт тапкыр бәйрәм итәләр
Кайда ышыкланалар?
Җылы җәй һәм күп яңгыр
{n} туган көнен бәйрәм итте
ачык үләнле урыннар — далалар, саванналар, прерияләр
When you would have been born if you lived as {name}
Батяни
Максималь гомер озынлыгы
азык эзләү
бөтен гомер
Гермафродит ⚥
Помидор
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
йомырка
Hard, projecting mouthpart used to probe, pluck, or crack food.
җәй җылы, күп каен, каҗнар, кәлен
Озынлык
кг
көп яңгыр, җәй җылы һәм күңелле
агач
Observations
◉{N} үзлек кагылу белән
кошчык
кукылчык
имаго
чыгып чыккан кош
яшь кош
house-sparrow
domovyj-vorobej
ev-s-rc-si
sfwr-dwry
damavy-verabej
ntani-cncguk
iesuzume
beghura
domovyj-vorobej
jibchamsae
domovyj-vorobej
obichni-vrabats
chypchyk
domovyj-vorobej
jia-ma-que
  • The house sparrow has the AMY2A gene, which helps it better break down starch. This gene allows it to break long starch molecules into shorter ones.
  • The house sparrow got its name because it lives near human dwellings. Its species name "domesticus" is related to its frequent occurrence near human homes.
  • A male house sparrow raised by canaries learned to sing like them. The adult sparrow learned the canary song from being raised by them since childhood.
  • The house sparrow survived in the extreme conditions of Halmer-Y village, settling under the roof of a mechanical workshop after arriving in a covered wagon. In the 1970s, it established itself there despite the harsh environment.
  • The house sparrow got its name because it lives near human dwellings. Its species name "domesticus" is related to its frequent occurrence near human homes.

Яшь

The house sparrow’s typical lifespan ranges from 17 years and 3 months to 28 years and 9 months, with a maximum recorded lifespan of 23 years, and a theoretical lifespan between 16 years and 2 months and 20 years and 10 months. The species reaches sexual maturity from 3 weeks and 3 days to 6 weeks and 1 day; the young’s eyes open between 4 and 5 days of age, during the “Embryo” stage when the embryo develops inside an egg. The “Chick” stage follows, where the chick is in the nest and fed insects and seeds by its parents for a duration of 2 weeks to 2 weeks and 3 days. The “Adult” stage begins when the bird is capable of reproduction and lives independently, lasting from 10 months to 8 years and 3 months.

Фенотип

The house sparrow has short, strong beaks that enable it to crack seeds and catch insects, and thin legs with gripping toes that allow it to walk on the ground and perch on branches; adult plumage is gray on the head, with a large black patch on the throat, a brown back with black stripes, and a light belly. The young have yellow corners of the mouth which assist parents in precisely placing food, and are covered in sparse down feathers during the first few days. The species’ wings are short and rounded, facilitating fast flight over short distances.

Физиология

  • The house sparrow has the AMY2A gene, which helps it better break down starch. This gene allows it to break long starch molecules into shorter ones.

House sparrows measure from 14 to 16 centimeters in body length, weigh from 16.7 to 25.4 grams, and have a wingspan of from 23.3 to 24.5 centimeters; the adult stage has a body mass of from 24 to 32 grams and a body length of from 14 to 16 centimeters. During the embryo stage, the young weigh from 2.5 to 3.5 grams and measure from 1.8 to 2.2 centimeters in body length; the nestling stage sees the young weighing from 3 to 22 grams and measuring from 5 to 10 centimeters in body length.

Яшәү урыны

House sparrows inhabit land areas ranging in elevation up to 2 kilometers; they are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, and taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as fir and pine. The species also occupies highlands and tundra, terrestrial forests, ground-level meadows and steppes, and shrublands; the climate varies, including very hot summers exceeding 25 to 30 degrees Celsius, consistently wet conditions with frequent rain and high humidity, a cool summer with abundant rainfall and snowfall in winter, snowy winters with cold temperatures, and warm summers with frequent rains.

Кысылу урыны

  • A male house sparrow raised by canaries learned to sing like them. The adult sparrow learned the canary song from being raised by them since childhood.

House sparrows shelter in crevices of buildings, under roofs, in tree cavities, or dense bushes. The species builds or uses nests for laying eggs and raising young. Nests are constructed from grass, feathers, twigs, and paper.

География

  • The house sparrow survived in the extreme conditions of Halmer-Y village, settling under the roof of a mechanical workshop after arriving in a covered wagon. In the 1970s, it established itself there despite the harsh environment.

House sparrows are distributed across five biogeographical realms: Afrotropics, Indomalaya, Nearctic, Neotropical and Palearctic; the species occupies Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of Mount Cilia, low-lying forests of Eastern Great Lakes, Balkan mixed forests, and Baltic mixed forests.

Азык

  • The house sparrow has the AMY2A gene, which helps it better break down starch. This gene allows it to break long starch molecules into shorter ones.

The house sparrow’s diet consists of seeds, grains, small insects, and food waste; during summer, the species more frequently catches insects for its young. The house sparrow gathers food on the ground, on trees, and near buildings, employing an active hunting strategy to search for and obtain sustenance. Its food includes cereal seeds, insects, crumbs, berries, plants, grain, an insect, and a seed. The daily food requirement ranges from 6 grams to 12 grams, and the species preys upon beetles, flies, true bugs, butterflies, bedbugs, grasshoppers, dragonflies, mayflies, and net-winged insects. Cats and civets prey on house sparrows.

Күбәю

  • A male house sparrow raised by canaries learned to sing like them. The adult sparrow learned the canary song from being raised by them since childhood.

The development of the embryo of a house sparrow lasts 1 week and 4 days. A clutch contains from 4 to 6 eggs, and both the male and female build the nest together. The female lays from four to six eggs, and both parents incubate the eggs and feed the young. The breeding interval is from 2 weeks and 6 days to 1 month and 1 week. The young reach maturity in from 9 months to 1 year and 1 month. The species has from 4 to 6 broods.

  • The house sparrow has the AMY2A gene, which helps it better break down starch. This gene allows it to break long starch molecules into shorter ones.
  • A male house sparrow raised by canaries learned to sing like them. The adult sparrow learned the canary song from being raised by them since childhood.