Зур карчыга

Тавык карчыгасы — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Elon Howard Eaton (1866-1935, author), Louis Agassiz Fuertes (artist, 1874-1927), Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Яшь

Eurasian goshawks have a typical lifespan of from 16 to 27 years and 6 months, with a maximum recorded lifespan of 22 years, and a theoretical lifespan ranging from 14 years and 1 month to 20 years and 2 months. The species reaches sexual maturity between 9 months and 1 week and 1 year and 3 months. Development begins with the "Embryo" stage, during which the embryo develops inside an egg, followed by the "Chick" stage, when the chick remains in the nest for the first weeks of its life. The “Rapid Growth Juvenile” stage lasts from 1 month and 2 weeks to 1 year, during which the young bird learns to fly and hunt. The "Adult" stage, characterized by reproductive capability and independent hunting, lasts from 1 to 20 years.

Фенотип

The Eurasian goshawk has a small beak with a hook at the end, and the young’s beak is the same; downy feathers cover the body of the young, keeping it warm. After a period of rapid growth, the plumage of the species is brown with longitudinal stripes. An adult’s beak is strong and hooked, aiding in tearing prey, and its eyes are large with sharp vision, allowing it to spot prey from a distance. The adult's plumage is grey on the upper body and white on the lower part with dark transverse bands. It also possesses long, sharp claws on its feet that capture and kill prey. The Eurasian goshawk has short, broad wings that help it maneuver among trees.

Физиология

Eurasian goshawks measure from 48 to 64 centimeters in body length and weigh from 1.04 kilograms, with a wingspan of 1.15 meters. The embryo stage has a body mass ranging from 40 to 55 grams and a body length from 5.5 to 6 centimeters. During the nestling stage, the young have a body mass between 50 grams and 0.6 kilograms. The fast-growing juvenile stage exhibits a body mass from 400 grams to 0.9 kilograms and a body length from 45 to 60 centimeters. Adult goshawks possess a body mass ranging from 0.5 to 0.75 kilograms and a body length from 48 to 52 centimeters.

Яшәү урыны

Eurasian goshawks inhabit terrestrial landscapes including forests and flooded meadows; the species’ elevation range extends up to 2 kilometers above sea level. They are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, as well as in taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as spruce and pine. The climate varies, with some areas experiencing constant moisture and frequent rain, others having cool summers with snow in winter, and still others featuring warm summers with little rainfall, or warm summers with abundant rain.

Кысылу урыны

Eurasian goshawks are found within the crown of tall trees in forests. The species builds or utilizes a nest as its shelter, which is a nest structure used for laying eggs and raising young. The nest is constructed from branches and small twigs.

География

Eurasian goshawks occupy the Nearctic and Palearctic biogeographical realms. The species is found in Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and European Atlantic mixed forests.

Азык

The goshawk is a predatory species that feeds on other animals, and its diet includes medium-sized birds, squirrels, hares, rabbits, and rodents. The goshawk hunts using quick rushes from ambush, employing a strategy of active hunting, ambush, and pursuit, with its method of obtaining food based on ambush waiting and rapid maneuvering flight. As prey, the species prefers Eurasian red voles, grey red-backs, rats, canary buntings, and hazel dormice. The goshawk's daily food requirement is from 120 g to 250 g.

Күбәю

The Eurasian goshawk’s embryo develops for one month; the female lays from two to four eggs in the spring, and both parents build or renew a nest on a tree, then alternate incubating the eggs and feeding the chicks. The size of the brood is two to four young. The species reproduces every year. Both parents incubate the eggs and feed the offspring. The male and female reach maturity from two to three years of age.

Озынлык
480–640 мм
Гомер озынлыгы
6027–10044 көн 17-28 ел
25353
0
1
tavyk-karchygasy
tt
Тавык карчыгасы
Accipiter gentilis
Тетеревятник — ястребиных гаиләсенә караган зур җәнҗир куш. У Көньяк яртык шар иңдәрендәге урманнарда яши һәм башка кушлар белән кечкенә күҗәләрне үлгәнә.
Тәтәрвятник кечкенә кәккүләрдән зурлыгы һәм көче белән аерылалар. Бәкәлләре ирләрдән бәхәс күренеп зуррак. Ул табигать өчен мөһим, чөнки урманнарда кечкенә җандузлар санын тизерә.
күзәтү һәм тиз маневрлы учыш
trophic:carnivore
feeding_sense:vision
#ffffff
Авырлык бөркет баласының
64–132 г
Авырлык чыгып чыккан кошның
115–303 г
Авырлык атайның
500–750 г
Авырлык инәнең
850–1300 г
Авырлык йомырканың
40–55 г
Озынлык атайның
480–520 мм
Озынлык чыгып чыккан кошның
450–600 мм
Озынлык йомырканың
55–60 мм
Озынлык инәнең
580–640 мм
Канат җәелмәсе
1150 мм
Максималь гомер озынлыгы
8036 көн 22 ел
Теоретик lifespan
5148–7354 көн 14-20 ел
Эмбрион үсеше
33 көн 1 ай
Туу саны
2–4
Җитлегү
730–1095 көн 2-3 ел
Балалар
2–4
Үрчү аралыгы
365 көн 1 ел
Канатлар зурлыгы затлы ерткыч кошның
0.28–0.38 мм
Масса буенча чагыштырыла
Гөмбә
Дөнья
Неарктика дөньясы
Биом
Умерен кәҙләп япкыч агачлы урман
Биом
Сулланган чатлыклар
Биом
Тайга
Дөнья
Палеарктика дөньясы
Климат
Җылы җәй һәм күп яңгыр
Климат
Ә hep бик дымлы
Урын төре
коры
Урын төре
җир урманы
Климат
Җылы яз, яртыгы яңгырсыз
Климат
Яхшы яз
Климат
Күп яуын һәм салкын яз
Климат
Җылы яз
Азыклану тирәлеге
коры җир
Азыклану тирәлеге
һава
Азыклану тирәлеге
агач
Кысылу урыны
оңа
Трофик
ит ашаучы
Күбәю йомырканың
Йомырка кабыгы color
6026.625
10044.375
5147.523903427493
7353.60557632499
480.0
640.0
Worker
{name} {animal} кебек булса, ул чакта:
туу вакыты
көтеп тору
куып аулау
Этләр, дельфиннар, рысьлар 9-25 ел уйныйлар һәм туган көннәрен елга өч тапкыр бәйрәм итәләр
м
{n} туган көнен бәйрәм итәчәк
Map
г
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
days
Җылы яз
How old you would be if you lived as {name}
Dynamic Energy Budget (DEB) математик моделе буенча исәпләнгән теоретик максималь гомер озынлыгы. Бу күрсәткеч метаболик параметрларга нигезләнгән биологик потенциалны чагылдыра, түбән күзәтүләрдән түгел — чынлыкта теркәлгән гомер озынлыгы гадәттә күпкә кыскарак була.
затлы ерткыч кош
Җитлегү
Гөмбә
Сәламәтлек турында
When your next birthday would fall if you lived as {name}
гомумән кемерүчеләр — крысалар, тиеннәр, борынчыклар
Үрчү аралыгы
җәй җылы һәм күпме яңгыр һушы
results
һава
җәй җылы, кыш бик суык түгел
Colors
Sex
Upcoming jubilees
Гремлиннар
mo
Трофик
Filters
Палеарктика дөньясы
Upcoming birthdays
Breeding structure built or used for laying eggs and raising offspring.
Чын озын гомер: 40-100 ел. Башак китләре, альбатрослар, гигант ташбакалар туган көннәрен елга бер тапкырдан да артык искә алмыйлар
Гомер озынлыгы
яңғыр һәрвакыт, бик нәмле
Яшь (яшь хайван)
Яшь (туганнан үлемгә кадәр)
Яшь (эмбрион)
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
Гуляклар
Feeding occurs in open air space above ground or water.
Канатлар зурлыгы
Jubilee = every 10th birthday
Тулырак:
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Эш китаплары
Уртача гомер озынлыгы
чыгып чыккан кош
Juvenile stage following larval metamorphosis but not yet adult.
Ничек күренәләр?
җенси өлгерү / үрчү башлануы
чыгу (бөҗәкләрдә)
үлем / гомернең тәмамлануы
кушлар
Ничек яшиләр?
аталандыру / йомырка салу
Ничек тотыналар?
туу / чыгу
метаморфоз / личинка чорын тәмамлау
үсешнең тәмамлануы
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
Actively hunting and capturing live prey.
очу
Pets
Неарктика дөньясы
Күп яуын һәм салкын яз
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
{name} стилендәге юбилей
аяк
см
Өлгереләр
Find an animal or breed...
Канат җәелмәсе
turns
Азгыраҡтар
җир урманы
Сулланган чатлыклар
Forages on tree limbs or woody stems within vegetation.
Туу саны
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ничек карарга?
25 елдан 40 елга кадәр яшәү. Орангутаннар, акбүреләр, Африка филләре туган көннәрен елга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
°C
Not specified
Share
Кайда очрыйлар?
куяннар
0,8 – 1,2 килограмм, 0,6 – 1,2 метр
Describes food handling or digging performed with the forelimbs.
күп яңгырлар, сер җәй, кышта кар
Легендар озын гомер: 100 елдан артык. Галапагос ташбакалары, Гренландия акулалары, океан кваһоглары 4 елга бер тапкыр гаилә белән бәйрәм итәләр
Балалар
Карткалар
Бро
Taxons
ит ашаучы
{name} елнамасында
Foraging takes place among trees and woody vegetation.
Actively chases and captures mobile prey in open space.
age
Predator remains still and concealed before launching a sudden attack.
туу датасы
Палеарктика дөньясы
Ябу
Йомырка кабыгы color
was
7 айдан 15 айга кадәр карьера. Кәрлә хомяклар, полёк, кыр чикәдәләре туган көннәрен айга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
Төп
күтәрелү
Минем авырлыгым?
Туктаусыз карнавал: алар берничә көн генә яшиләр. Май чебеннәре, ротiferлар, миджлар туган көннәрен көненә ике тапкырдан артык билгеләп үткәрәләр
төп азык чыганаклары
Potential Habitat
d
Тотуда
1.3 елдан 3.5 елга кадәр юлда. Урман тычканнары, анолислар, күк чебен балыклары туган көннәрен айга бер тапкыр бәйрәм итәләр
Авырлык
яшәүче куяннар һәм йорт куяннары
сулы кыш, күп уңган агачлар: ел, сосна
Чебеннәр, җимеш чебеннәре, вак кыслачлар 7 айга кадәр тырышалар һәм һәр атна саен туган көн бәйрәме ясыйлар
коры җир
Эмбрион үсеше
күреү
{name} стилендәге туган кон
Неарктика дөньясы
Link copied
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
No results found
Күзләр төсе
тирән күҙләрен
On the map
сикереп һөҗүм итү
forest
Яхшы яз
барлык тормыш стадияләре
Теше ♀
Аскы каурый төсе
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
туу елы
Җитлегү
кара җир яшәүлек, судан читтәге коры җир өслеге
sq mm
yr
Томшык төсе
йәй уңай, +20…+25 °C
How similar?
Ир ♂
бәйрәмгә кадәр калды
бөркет баласы
{name} яше
Ничек үрчиләр?
3.5 елдан 6 елга кадәр юлда. Кирпеләр, каргалар, кәлтәләр туган көннәрен елга 6 тапкыр үзләренә бүләк итәләр
Ашасалар?
Neither
Moving up vertical surfaces like trunks or rocks to reach food.
туудан олылыкка кадәр
Young offspring still dependent on parental care.
оңа
Нәрсә ашыйлар?
Кайда яшиләр?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
Тырнаклар төсе
Канатлы катлам төсе
коры җирдәге урманнар — тропик, уртача, тайга
су ете татарға йөрө, уты көп
кемерүчеләр
ботак
Умерен кәҙләп япкыч агачлы урман
Дәвамлылык
This is me
Җылы яз, яртыгы яңгырсыз
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
тырнаклар
Ә hep бик дымлы
Геймерлар
Ничек төзелгәннәр?
мм
Теоретик lifespan
Йолдызлар
ml
Link copied
Минем яшем?
Минем үлчәмем?
wk
коры
Тайга
Asexual
алыштыру
актив яулау
Безнең арадан кем тылсым белән әверелеп {animal} кебек булыр?
Куяннар, ястреблар, кызылколақлы ташбакалар 6-9 ел тирәли уйныйлар һәм туган көннәрен елга дүрт тапкыр бәйрәм итәләр
Кайда ышыкланалар?
Җылы җәй һәм күп яңгыр
{n} туган көнен бәйрәм итте
When you would have been born if you lived as {name}
Батяни
Максималь гомер озынлыгы
Capturing or collecting food while airborne.
Гермафродит ⚥
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
Primarily detects and locates food using eyesight.
йомырка
җәй җылы, күп каен, каҗнар, кәлен
Озынлык
кг
көп яңгыр, җәй җылы һәм күңелле
Rapid forward strike to seize prey.
агач
Observations
◉{N} үзлек кагылу белән
бөркетчык
кукылчык
имаго
яшь кош
eurasian-goshawk
yastreb-teterevyatnik
tetracalan
baz-shmaly
yastrab-tsetsyarounik
c-axak-loraors
chousen-ootaka
kori
yastreb-teterevyatnik
chammae
yastreb-teterevyatnik
obichni-jastreb
tavyk-karchygasy
yastreb-teterevyatnik
cang-ying
  • The Eurasian goshawk is the largest among all hawks. It belongs to the genus Accipiter.
  • Male Eurasian goshawks may occupy territories of 570–3500 ha. They are monogamous — pairs form for life, and there is usually one clutch per year.
  • Eurasian goshawks do not drink water in moderate weather but enjoy bathing, and may drink water in hot weather.

Яшь

Eurasian goshawks have a typical lifespan of from 16 to 27 years and 6 months, with a maximum recorded lifespan of 22 years, and a theoretical lifespan ranging from 14 years and 1 month to 20 years and 2 months. The species reaches sexual maturity between 9 months and 1 week and 1 year and 3 months. Development begins with the "Embryo" stage, during which the embryo develops inside an egg, followed by the "Chick" stage, when the chick remains in the nest for the first weeks of its life. The “Rapid Growth Juvenile” stage lasts from 1 month and 2 weeks to 1 year, during which the young bird learns to fly and hunt. The "Adult" stage, characterized by reproductive capability and independent hunting, lasts from 1 to 20 years.

Фенотип

The Eurasian goshawk has a small beak with a hook at the end, and the young’s beak is the same; downy feathers cover the body of the young, keeping it warm. After a period of rapid growth, the plumage of the species is brown with longitudinal stripes. An adult’s beak is strong and hooked, aiding in tearing prey, and its eyes are large with sharp vision, allowing it to spot prey from a distance. The adult's plumage is grey on the upper body and white on the lower part with dark transverse bands. It also possesses long, sharp claws on its feet that capture and kill prey. The Eurasian goshawk has short, broad wings that help it maneuver among trees.

Физиология

Eurasian goshawks measure from 48 to 64 centimeters in body length and weigh from 1.04 kilograms, with a wingspan of 1.15 meters. The embryo stage has a body mass ranging from 40 to 55 grams and a body length from 5.5 to 6 centimeters. During the nestling stage, the young have a body mass between 50 grams and 0.6 kilograms. The fast-growing juvenile stage exhibits a body mass from 400 grams to 0.9 kilograms and a body length from 45 to 60 centimeters. Adult goshawks possess a body mass ranging from 0.5 to 0.75 kilograms and a body length from 48 to 52 centimeters.

Яшәү урыны

Eurasian goshawks inhabit terrestrial landscapes including forests and flooded meadows; the species’ elevation range extends up to 2 kilometers above sea level. They are found in temperate mixed forests with warm summers and many oak, birch, and maple trees, as well as in taiga characterized by cold winters and numerous coniferous trees such as spruce and pine. The climate varies, with some areas experiencing constant moisture and frequent rain, others having cool summers with snow in winter, and still others featuring warm summers with little rainfall, or warm summers with abundant rain.

Кысылу урыны

Eurasian goshawks are found within the crown of tall trees in forests. The species builds or utilizes a nest as its shelter, which is a nest structure used for laying eggs and raising young. The nest is constructed from branches and small twigs.

География

Eurasian goshawks occupy the Nearctic and Palearctic biogeographical realms. The species is found in Celtic broadleaf forests, broadleaf forests of Western Europe, coniferous forests of the Qilian Mountains, Balkan mixed forests, Baltic mixed forests, and European Atlantic mixed forests.

Азык

The goshawk is a predatory species that feeds on other animals, and its diet includes medium-sized birds, squirrels, hares, rabbits, and rodents. The goshawk hunts using quick rushes from ambush, employing a strategy of active hunting, ambush, and pursuit, with its method of obtaining food based on ambush waiting and rapid maneuvering flight. As prey, the species prefers Eurasian red voles, grey red-backs, rats, canary buntings, and hazel dormice. The goshawk's daily food requirement is from 120 g to 250 g.

Күбәю

The Eurasian goshawk’s embryo develops for one month; the female lays from two to four eggs in the spring, and both parents build or renew a nest on a tree, then alternate incubating the eggs and feeding the chicks. The size of the brood is two to four young. The species reproduces every year. Both parents incubate the eggs and feed the offspring. The male and female reach maturity from two to three years of age.

Зурлык

  • The Eurasian goshawk is the largest among all hawks. It belongs to the genus Accipiter.
  • Male Eurasian goshawks may occupy territories of 570–3500 ha. They are monogamous — pairs form for life, and there is usually one clutch per year.

Үрчетүдә

  • Eurasian goshawks do not drink water in moderate weather but enjoy bathing, and may drink water in hot weather.