Төньяк боланы

Төньяк боланы — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of I, Perhols, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Яшь

Caribou typically live for 12 to 18 years, with a maximum recorded lifespan of 21 years and 10 months, and a theoretical lifespan ranging from 10 years and 11 months to 21 years and 10 months. The species reaches sexual maturity between 1 year and 6 months and 4 years of age; the young are born with their eyes open and begin walking immediately. During the embryonic stage, the developing fetus receives nourishment from the mother and does not eat independently. The calf stage, also known as a calf, lasts from 1 day to 6 months, during which the young drinks its mother's milk and learns to find food. Following this, the species enters the adult stage, lasting from 2 to 20 years, during which it can reproduce and lives independently.

Фенотип

The species has soft, thick brown fur that protects young caribou from the cold, and their wide hooves aid in preventing them from sinking into snow. Adult caribous possess a dense two-layered coat; it is light and very warm in winter, and shorter and darker in summer, protecting them from frost and insects. The adults have large, branched antlers which are used for fighting other males and defense, and these antlers are shed annually and regrown. They also have wide and strong hooves that allow them to walk on deep snow, dig for lichens, and swim effectively. Furthermore, the species has a large nose lined with thick fur, which warms the cold air before it reaches the lungs.

Физиология

Caribou have a body length ranging from 1.6 to 2.2 meters and a mass from 126.41 to 140.52 kilograms; the species exhibits different developmental stages with varying measurements. During the embryo stage, the body mass ranges from 0 to 6 grams and the body length from 1 millimeter to 40 centimeters. The newborn stage shows a body mass from 6 to 50 kilograms and a body length from 80 centimeters to 1.2 meters. Adult caribous have a body mass from 60 to 120 kilograms and a body length from 1.6 to 2.1 meters.

Яшәү урыны

Caribou or reindeer inhabits landscapes including terrestrial areas, high mountains and tundra, forested land, and alpine tundra; the species occupies taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, temperate coniferous forests with many coniferous trees and snow in winter, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, mountain meadows that are high in the mountains and cold with much grass and shrubs, and tundra characterized by very cold temperatures, a short summer, almost no trees, and abundant moss. The climate varies, being cold and nearly dry for most of the year, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, consistently very wet with frequent rain and high humidity, polar tundra with very cold temperatures and a short summer, and extremely cold conditions with much snow and ice; caribous are found at elevations up to 2 kilometers.

Кысылу урыны

Caribou inhabit the tundra and open spaces, lacking permanent or long-term shelter. Females and males use grasses and mosses for protection from wind, rest, and protection from cold. The species does not have a permanent shelter, preferring open areas of terrain.

География

Caribou inhabit the Nearctic and Palearctic realms, occurring in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as in the Scandianavian-Russian taiga.

Азык

Caribou is a species that feeds mainly on lichens, which it finds under the snow using its hooves, and in summer – grass, leaves of shrubs, moss and mushrooms; males nibble grass, using a strategy of searching for and obtaining food, grazing. The daily food requirement of the species ranges from 3 kg to 9 kg, and offspring feed on milk. Wolverines, bears, and wolves hunt caribou.

Күбәю

Caribou north america reproduce through live birth, with young born alive in the spring and rapidly able to stand. The female’s gestation period lasts 7 months and 3 weeks, and she carries one calf for approximately seven and a half months. A litter consists of 1–2 young, and the interval between reproduction is 1 year. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water, with nests built on or near the ground’s surface. Within these terrestrial nests, eggs or offspring develop. Only the mother displays parental care for the young, which are born on land. Males fight for females in autumn, and individuals reach maturity from 2 to 4 years of age. Reproduction always occurs through fertilization without generation changes, a process known as homogamy.

Авырлык
126406–140520 г
Озынлык
1600–2200 мм
Гомер озынлыгы
4383–6575 көн 12-18 ел
39624
0
1
tonyak-bolany
tt
төньяк боланы
Rangifer tarandus
188
Төньяҡ киңсу олень һымаҡ һәм тайға һымаҡтарда яшәй. Аның киң тирәнәгәләре кар өсөн йөрешү өсөн һәм җиңелләре һәм ҝызларда да үсә.
Төньяҡ киңсу олень башҡа еләннәрдән аерылғаны – ҝызларда да җиңел һәм ул бик суыҡ тиклемдә яшәй ала. У тундра табиғәте өсөн мөһем, чөнки үсемлектәр тұҡымнарын тарата һәм бүләннәр өсөн аш булып тора.
чөген щипләй
trophic:herbivore
#bebeb0
Авырлык болан бәбәесенең
6000–50000 г
Авырлык инәнең
60000–120000 г
Авырлык эмбрионның
1–6000 г
Авырлык атайның
90000–180000 г
Озынлык инәнең
1600–2100 мм
Озынлык атайның
1800–2200 мм
Озынлык болан бәбәесенең
800–1200 мм
Озынлык эмбрионның
1–400 мм
Максималь гомер озынлыгы
7962 көн 21 ел 10 ай
Теоретик lifespan
3981–7962 көн 11-22 ел
Эмбрион үсеше
228 көн 7 ай 3 атна
Туу саны
1–2
Җитлегү
730–1460 көн 2-4 ел
Балалар
1–2
Үрчү аралыгы
365 көн 1 ел
Тоелар саны боланның
4
Тоелар саны болан бәбәесенең
4
Фенотип атайның
2
Борын зурлыгы боланның
50–70 мм
Тоелар зурлыгы боланның
80–110 мм
Тоелар зурлыгы болан бәбәесенең
70–90 мм
Фенотип атайның
1000–1500 мм
Күбәю
адәти җенси
Масса буенча чагыштырыла
Мотоцикл
Дөнья
Палеарктика дөньясы
Биом
Тайга
Биом
Умерен хвоя урман
Биом
Сулланган чатлыклар
Дөнья
Неарктика дөньясы
Биом
Тау лулары
Биом
Тундра
Урын төре
югары таулык һәм тундра
Климат
Ә hep бик дымлы
Климат
Бик суык
Урын төре
коры
Урын төре
җир урманы
Урын төре
тау тундрасы
Климат
Сыргый һәм дөрес һына
Климат
Карлы кыш
Климат
Салкын яз
Климат
Илкел тундра
Климат
Тундра
Климат
Күп яуын һәм салкын яз
Азыклану тирәлеге
коры җир
Азыклану тирәлеге
җир асты
Кысылу урыны
даими сыену урыны юк
Трофик
үсемлек ашаучы
Күбәю
күтүче әни
Күбәю
җирдә гөҙ
Күбәю
төрәнү
Күбәю
җир йонында
Күбәю
қуу
Физиология
Ил кебекне ике өлгерә. Язда кышкы каты кебек төшә, көзде яңа һыҙ кебек үсә.
4383.0
6574.5
3981.225
7962.45
1600.0
2200.0
126406.25399457576
140520.18577258865
Ил кебекне ике өлгерә. Язда кышкы каты кебек төшә, көзде яңа һыҙ кебек үсә.
-1
-1
гомогамия, күпелүе һәрвакыт утырту белән, поколениеләр үзгәрүе юк
Antlers color
Worker
{name} {animal} кебек булса, ул чакта:
туу вакыты
Describes the act of excavating soil or substrate to locate or access food.
бик якты, җәй кыска, күп сабыш
Этләр, дельфиннар, рысьлар 9-25 ел уйныйлар һәм туган көннәрен елга өч тапкыр бәйрәм итәләр
м
{n} туган көнен бәйрәм итәчәк
Map
г
йәз эссе түгел, +15…+20 °C
Илкел тундра
т
When your next jubilee falls in {name} life years
Human
бик якты, җәй кыска, агачлар сирәк, күп сабыш
days
How old you would be if you lived as {name}
Dynamic Energy Budget (DEB) математик моделе буенча исәпләнгән теоретик максималь гомер озынлыгы. Бу күрсәткеч метаболик параметрларга нигезләнгән биологик потенциалны чагылдыра, түбән күзәтүләрдән түгел — чынлыкта теркәлгән гомер озынлыгы гадәттә күпкә кыскарак була.
болан
Җитлегү
гөмбәләр
Сәламәтлек турында
сүт
суык, күп маңгыть агачлар, кышта кар
When your next birthday would fall if you lived as {name}
Мотоцикл
Үрчү аралыгы
results
яшелмөс — зғар һәм яшелмөс аралашыуы ташлар һәм агачларда
Colors
Салкын яз
Sex
сууктан саклау
Upcoming jubilees
Гремлиннар
mo
тау болыннары һәм арктик тундра коры җирдә
Трофик
Filters
Captures or processes food by biting or nipping with the mouth.
Палеарктика дөньясы
үлән
Upcoming birthdays
Карлы кыш
икра, яйца яки балалар гөзле гөзле үсле үткән
Чын озын гомер: 40-100 ел. Башак китләре, альбатрослар, гигант ташбакалар туган көннәрен елга бер тапкырдан да артык искә алмыйлар
Гомер озынлыгы
биек тауларда, һыҙыҡ, күп уҡы һәм ҡыҙылганы
тел
җирдә гөҙ
яңғыр һәрвакыт, бик нәмле
балаалар карада живы тулып, балык уты һәм яйаулардан чыкмый
Яшь (яшь хайван)
Яшь (туганнан үлемгә кадәр)
Яшь (эмбрион)
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
Гуляклар
Тоелар саны
чөген щипләй
Jubilee = every 10th birthday
Тулырак:
Тундра
Earliest developmental stage inside an egg or womb.
Эш китаплары
Уртача гомер озынлыгы
суда җир өсте бераш өсте гөз, фәкать әни балалары турында ата-ана эстәлек күрсәтә
җир йонында
язлар
Регенерация
үләннәр
Тау лулары
төрәнү
Ничек күренәләр?
җенси өлгерү / үрчү башлануы
чыгу (бөҗәкләрдә)
үлем / гомернең тәмамлануы
Ничек яшиләр?
аталандыру / йомырка салу
микофагия, грипләр белән туклана
Ничек тотыналар?
туу / чыгу
метаморфоз / личинка чорын тәмамлау
үсешнең тәмамлануы
Share
Find a pet...
Mature, fully developed individual capable of reproduction.
бик якты, күп кар һәм бөҗ
казу
Pets
Неарктика дөньясы
тешләү
Күп яуын һәм салкын яз
Feeding occurs primarily on land or in vegetation.
{name} стилендәге юбилей
см
Умерен хвоя урман
Өлгереләр
Find an animal or breed...
turns
Азгыраҡтар
җир урманы
Сулланган чатлыклар
әннәләренең күтен күтәләрен
мөңгөк яфруҡтары
Туу саны
мүкләр, җигәрчә үсемлекләр һәм башка коры җир бриофитлары
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
Ничек карарга?
25 елдан 40 елга кадәр яшәү. Орангутаннар, акбүреләр, Африка филләре туган көннәрен елга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
үлән ашау
°C
Not specified
Share
югары таулык һәм тундра
Actively searching habitats to locate food items.
Кайда очрыйлар?
Species lacks any fixed or lasting shelter structure.
Antlers count
үсемлек ашаучы
күп яңгырлар, сер җәй, кышта кар
Feeds by cropping or nibbling low-growing vegetation or algae.
Легендар озын гомер: 100 елдан артык. Галапагос ташбакалары, Гренландия акулалары, океан кваһоглары 4 елга бер тапкыр гаилә белән бәйрәм итәләр
Балалар
Карткалар
беләү үләннәре һәм башка үләнчел үсемлекләрнең яфраклары һәм сабаклары
Бро
Бик суык
адәти җенси
Taxons
{name} елнамасында
сулы, җәй кыска, агачлар дөрес юк
лишайниклар
age
туу датасы
даими сыену урыны юк
Палеарктика дөньясы
йырту
күң
Йон төсе
Ябу
was
7 айдан 15 айга кадәр карьера. Кәрлә хомяклар, полёк, кыр чикәдәләре туган көннәрен айга ике тапкыр билгеләп үткәрәләр
Төп
мүк
Минем авырлыгым?
74тен 150 килограммгача, 1.4 – 3 метр
Туктаусыз карнавал: алар берничә көн генә яшиләр. Май чебеннәре, ротiferлар, миджлар туган көннәрен көненә ике тапкырдан артык билгеләп үткәрәләр
төп азык чыганаклары
тешләр
әверелгәннән соң үлемгә кадәр
Potential Habitat
d
Тотуда
1.3 елдан 3.5 елга кадәр юлда. Урман тычканнары, анолислар, күк чебен балыклары туган көннәрен айга бер тапкыр бәйрәм итәләр
Авырлык
яшь үләннәр һәм үсемлек листлары
сулы кыш, күп уңган агачлар: ел, сосна
Чебеннәр, җимеш чебеннәре, вак кыслачлар 7 айга кадәр тырышалар һәм һәр атна саен туган көн бәйрәме ясыйлар
коры җир
Plants
Эмбрион үсеше
Rips or shreds food using teeth, beak or claws.
қуу
{name} стилендәге туган кон
Неарктика дөньясы
Link copied
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
No results found
җир асты
On the map
йолдызлар
барлык тормыш стадияләре
Теше ♀
Сыргый һәм дөрес һына
суда җир өсте бераш өсте гөз
агач сызыгыннан өстәге биек тау тундрасы
Map data sources: Ecosystem classification — IUCN Global Ecosystem Typology (Keith et al., 2022), indicative distribution maps Keith et al. (2020), https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513; Large Marine Ecosystems — NOAA LME Program; Bathymetry — GEBCO Bathymetric Compilation Group (2026), GEBCO_2026 Grid, https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa; Climate data — Generated using Copernicus Climate Change Service information; Species occurrence data — GBIF.org, Derived dataset "all animals", https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 Potential habitat modelled from GBIF occurrence data. Map © Zveriki.com, licensed under CC BY 4.0.
туу елы
Җитлегү
кара җир яшәүлек, судан читтәге коры җир өслеге
sq mm
yr
How similar?
күлмәк үзеннән саклану
Ир ♂
бәйрәмгә кадәр калды
болан бәбәе
Тундра
{name} яше
Ничек үрчиләр?
3.5 елдан 6 елга кадәр юлда. Кирпеләр, каргалар, кәлтәләр туган көннәрен елга 6 тапкыр үзләренә бүләк итәләр
Ашасалар?
Neither
туудан олылыкка кадәр
Young offspring still dependent on parental care.
күтүче әни
Нәрсә ашыйлар?
ял һәм суык ел буе дәрәҗә
Кайда яшиләр?
Immature individual that has not yet reached reproductive maturity.
көзгө күп кар, суык
тау тундрасы
Hard dental structures used to bite, tear, or scrape food.
коры җирдәге урманнар — тропик, уртача, тайга
су ете татарға йөрө, уты көп
тайга
Борын зурлыгы
Дәвамлылык
This is me
Европа һәм Азиячаның зур өлеше, төрле урманнар, көлләргә һәм тундра
Ә hep бик дымлы
Геймерлар
Ничек төзелгәннәр?
Тоелар зурлыгы
мм
Теоретик lifespan
Йолдызлар
ml
Link copied
Минем яшем?
Минем үлчәмем?
wk
коры
Тайга
Antlers size
Asexual
алыштыру
Безнең арадан кем тылсым белән әверелеп {animal} кебек булыр?
Куяннар, ястреблар, кызылколақлы ташбакалар 6-9 ел тирәли уйныйлар һәм туган көннәрен елга дүрт тапкыр бәйрәм итәләр
Кайда ышыкланалар?
сулы урыннардан тыш җирдә яшый һәм үсә
{n} туган көнен бәйрәм итте
When you would have been born if you lived as {name}
Батяни
Максималь гомер озынлыгы
азык эзләү
Гермафродит ⚥
Uses the tongue to locate, manipulate, or ingest food items.
Төньяк Америка һәм Гренландия, тундрадан алапка кадәр
эмбрион
Озынлык
кг
Observations
◉{N} үзлек кагылу белән
болан бәбәе
кукылчык
имаго
үсмер
яшүсмер
caribou-north-america
severnyj-olen
adi-simal-marali
rnt
paunochny-alen
caribou-north-america
tonakai
chrdiloetis-iremi
severnyj-olen
sunlog
severnyj-olen
irvas
tonyak-bolany
shimol-bug-usi
xun-lu
  • Constant movement is the only way caribou can get rid of bothersome insects. They walk along the same places, creating well-visible trails.
  • It makes some of the longest migrations among terrestrial mammals — up to several thousand kilometres.
  • At one week old, a caribou calf is already able not only to run, but also to swim across a wide river.
  • Caribou can dig food from under snow up to 120 cm deep, but at 70 cm depth they already lose too much energy and lose weight.
  • The caribou feeds on lichens for much of the year, which helps it live in harsh conditions where other ungulates cannot survive.
  • The caribou is the only deer in which females also have antlers.
  • The maximum lifespan of domestic caribou reaches 28 years, while that of wild caribou is shorter.
  • Caribou drink snow and sea water to quench their thirst for nine months of the year. They eat snow mixed with urine and drink seawater.
  • Caribou eat shed and other deer antlers to compensate for a lack of lichen in their bodies, especially young caribou often chew the antlers of adults.
  • Harem groups of caribou usually include no more than 15 females, one strong male, and sometimes 2–3 young or weak males.
  • The animals can see in ultraviolet light, which helps them find lichens in winter.
  • Constant movement is the only way caribou can get rid of bothersome insects. They walk along the same places, creating well-visible trails.

Яшь

  • At one week old, a caribou calf is already able not only to run, but also to swim across a wide river.
  • The maximum lifespan of domestic caribou reaches 28 years, while that of wild caribou is shorter.

Caribou typically live for 12 to 18 years, with a maximum recorded lifespan of 21 years and 10 months, and a theoretical lifespan ranging from 10 years and 11 months to 21 years and 10 months. The species reaches sexual maturity between 1 year and 6 months and 4 years of age; the young are born with their eyes open and begin walking immediately. During the embryonic stage, the developing fetus receives nourishment from the mother and does not eat independently. The calf stage, also known as a calf, lasts from 1 day to 6 months, during which the young drinks its mother's milk and learns to find food. Following this, the species enters the adult stage, lasting from 2 to 20 years, during which it can reproduce and lives independently.

Фенотип

  • The caribou is the only deer in which females also have antlers.
  • Caribou eat shed and other deer antlers to compensate for a lack of lichen in their bodies, especially young caribou often chew the antlers of adults.
  • The animals can see in ultraviolet light, which helps them find lichens in winter.

The species has soft, thick brown fur that protects young caribou from the cold, and their wide hooves aid in preventing them from sinking into snow. Adult caribous possess a dense two-layered coat; it is light and very warm in winter, and shorter and darker in summer, protecting them from frost and insects. The adults have large, branched antlers which are used for fighting other males and defense, and these antlers are shed annually and regrown. They also have wide and strong hooves that allow them to walk on deep snow, dig for lichens, and swim effectively. Furthermore, the species has a large nose lined with thick fur, which warms the cold air before it reaches the lungs.

Физиология

  • The animals can see in ultraviolet light, which helps them find lichens in winter.

Caribou have a body length ranging from 1.6 to 2.2 meters and a mass from 126.41 to 140.52 kilograms; the species exhibits different developmental stages with varying measurements. During the embryo stage, the body mass ranges from 0 to 6 grams and the body length from 1 millimeter to 40 centimeters. The newborn stage shows a body mass from 6 to 50 kilograms and a body length from 80 centimeters to 1.2 meters. Adult caribous have a body mass from 60 to 120 kilograms and a body length from 1.6 to 2.1 meters.

Яшәү урыны

  • It makes some of the longest migrations among terrestrial mammals — up to several thousand kilometres.

Caribou or reindeer inhabits landscapes including terrestrial areas, high mountains and tundra, forested land, and alpine tundra; the species occupies taiga with cold winters and many coniferous trees such as spruce and pine, temperate coniferous forests with many coniferous trees and snow in winter, flooded meadows where water frequently covers the ground and there is abundant grass, mountain meadows that are high in the mountains and cold with much grass and shrubs, and tundra characterized by very cold temperatures, a short summer, almost no trees, and abundant moss. The climate varies, being cold and nearly dry for most of the year, with cool summers averaging 15 to 20 degrees Celsius, consistently very wet with frequent rain and high humidity, polar tundra with very cold temperatures and a short summer, and extremely cold conditions with much snow and ice; caribous are found at elevations up to 2 kilometers.

Кысылу урыны

Caribou inhabit the tundra and open spaces, lacking permanent or long-term shelter. Females and males use grasses and mosses for protection from wind, rest, and protection from cold. The species does not have a permanent shelter, preferring open areas of terrain.

География

  • It makes some of the longest migrations among terrestrial mammals — up to several thousand kilometres.

Caribou inhabit the Nearctic and Palearctic realms, occurring in ecosystems of Scandinavian mountain birch forests and meadows, as well as in the Scandianavian-Russian taiga.

Азык

  • Caribou can dig food from under snow up to 120 cm deep, but at 70 cm depth they already lose too much energy and lose weight.
  • The caribou feeds on lichens for much of the year, which helps it live in harsh conditions where other ungulates cannot survive.
  • Caribou drink snow and sea water to quench their thirst for nine months of the year. They eat snow mixed with urine and drink seawater.

Caribou is a species that feeds mainly on lichens, which it finds under the snow using its hooves, and in summer – grass, leaves of shrubs, moss and mushrooms; males nibble grass, using a strategy of searching for and obtaining food, grazing. The daily food requirement of the species ranges from 3 kg to 9 kg, and offspring feed on milk. Wolverines, bears, and wolves hunt caribou.

Күбәю

Caribou north america reproduce through live birth, with young born alive in the spring and rapidly able to stand. The female’s gestation period lasts 7 months and 3 weeks, and she carries one calf for approximately seven and a half months. A litter consists of 1–2 young, and the interval between reproduction is 1 year. The species inhabits and develops on land, outside of bodies of water, with nests built on or near the ground’s surface. Within these terrestrial nests, eggs or offspring develop. Only the mother displays parental care for the young, which are born on land. Males fight for females in autumn, and individuals reach maturity from 2 to 4 years of age. Reproduction always occurs through fertilization without generation changes, a process known as homogamy.

  • Harem groups of caribou usually include no more than 15 females, one strong male, and sometimes 2–3 young or weak males.