蓝鲸

蓝鲸 — © Zveriki.com, AI-generated image based on the original work of Postverk Føroya - Philatelic Office, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
体重
76866067–149501454 克
体长
20000–30000 毫米
寿命
25568–32873 天 70-90年
42196
0
1
lan-jing
zh-cn
蓝鲸
Balaenoptera musculus
77
蓝鲸是地球上最大的动物。这种海洋哺乳动物拥有长长的蓝灰色身体,生活在海洋中,以微小的甲壳类动物为食。
蓝鲸与其他鲸鱼不同,它拥有巨大的体型、长长的身体和小小的背鳍。它对海洋很重要,因为它的粪便肥沃水域,帮助浮游生物生长,而浮游生物为地球提供氧气。
通过须过滤水
trophic:carnivore
#f9f6ef
体重 (胚胎)
275000–700001 克
体重 成年雌性
100000000–200000000 克
体重 成年雄性
90000000–150000000 克
体重 (幼鲸)
1150000–4420000 克
体长 (胚胎)
1253–2681 毫米
体长 (幼鲸)
7000–16000 毫米
体长 成年雄性
20000–27000 毫米
体长 成年雌性
22000–30000 毫米
最大寿命
40178 天 110年 1个月
理论寿命
29655–42364 天 81-116年
胚胎发育
350 天 11个月 3周
窝仔数
1
性成熟
2190–4380 天 6-12年
后代
1
繁殖间隔
730–1095 天 2-3年
鲸须板数量 (鲸)
260–400
喷气孔数量 (鲸)
2
喷气孔数量 (幼鲸)
2
背鳍计数 (鲸)
1
胸鳍数量 (鲸)
2
尾叶数量 (鲸)
2
背鳍大小 (鲸)
300–400 毫米
鲸须板大小 (鲸)
500–1000 毫米
尾鳍大小 (鲸)
5000–8000 毫米
胸鳍大小 (鲸)
3000–5000 毫米
质量相当
卡车
生物群系
冷海
生物群系
极地海
生物群系
温带海
界
海洋世界
界
古北界
界
近北界
界
澳大拉西亚世界
景观
沿海水域
生物群系
非常寒冷
景观
表远洋层
景观
远洋中层
景观
海洋环境
景观
开阔海域
景观
深远洋
气候
北极海
气候
温带海洋
气候
寒冷海洋
觅食环境
水生
庇护所
无永久庇护所
繁殖
在公海中
食性
肉食性
繁殖
海洋胎生
繁殖
海洋
25567.5
32872.5
29654.809373363947
42364.013390519925
20000.0
30000.0
7.68660669695072E7
1.4950145398556837E8
工虫
海洋几乎总是被厚冰覆盖,非常寒冷
若{name}像{animal}一样,那么:
出生时间
远洋大海
繁殖
狗、海豚、猞猁玩9-25年,一年生日派对三次
米
地图
将庆祝第{n}个生日
克
吨
按{name}生命年历,你的下次周年纪念日是何时
Human
days
开阔海域
活章鱼、鱿鱼
如果你像{name}一样生活,你会多少岁
小虾
南极磷虾和其他磷虾
基于动态能量收支(DEB)数学模型估算的理论最大寿命。该数值反映的是由代谢参数推导出的生物学潜力,并非直接观测结果——实际记录的寿命通常显著低于这一数值。
鲸须板大小
小型浮游甲壳类——桡足类、磷虾
通过特化结构过滤水或基质来捕获食物。
鲸
性成熟
头足类
关于健康
沿海水域
牛奶
按{name}生命年历,你的下次生日是何时
蘑菇
卡车
繁殖间隔
条结果
北极海
喷气孔数量
颜色
性别
Upcoming jubilees
小鬼
月
活鱼类
所有海洋和海洋
Trophic type
筛选
Upcoming birthdays
真正长寿:40-100年。北极露脊鲸、信天翁、巨型陆龟一年最多回忆一次生日
寿命
年龄 (幼体)
年龄 (从出生至死亡)
年龄 (胚胎)
欧洲和亚洲大部分地区,各种森林、草原和苔原
漫游者
远离海岸,深水区域,生活着大鲸鱼和鲨鱼
澳大拉西亚世界
周年纪念 = 每第10个生日
通过负压将猎物或水吸入口中。
详细了解:
卵内或子宫内的最早发育阶段。
商务香肠
海洋的暮光带,深度200–1000米
平均寿命
温带海
水几乎总是冷的,冬天可能有冰,夏天不热
冷海
它们长什么样?
性成熟/繁殖开始
羽化(昆虫)
死亡/寿命结束
它们如何生活?
受精/产卵
它们如何行为?
出生/孵化
变态/幼虫期结束
鱼类
加速期结束
上层透光带,0–200米
分享
胸鳍颜色
搜索宠物...
成熟个体,已完全发育并具备繁殖能力。
寒冷海洋
非常寒冷,大量雪和冰
水凉爽或温暖,冬天有时冷,夏天游泳舒适
小型甲壳类动物
宠物
海面几乎总是覆盖着厚厚的冰层,极其寒冷
胸鳍数量
{name}风格周年
尾鳍大小
厘米
星珀鱼
搜索动物或品种...
turns
懒汉
幼年时喝母乳
背鳍计数
窝仔数
地图数据来源:生态系统分类 — IUCN全球生态系统类型学(Keith et al., 2022),指示性分布地图 Keith et al.(2020),https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513;大型海洋生态系统 — NOAA LME计划;水深测量 — GEBCO测深编译组(2026),GEBCO_2026网格,https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa;气候数据 — 使用哥白尼气候变化服务信息生成;物种分布数据 — GBIF.org,衍生数据集"all animals",https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0
如何照料?
活25到40年。猩猩、白头鹰、非洲象一年庆祝生日两次
超过0.35吨,2.5米
未指定
°C
Share
远洋带 — 远离海岸和海底的开阔水域
分布在哪里?
所有海洋和海洋
物种缺乏固定或持久的庇护结构。
背鳍大小
在水中移动以搜索或捕获猎物。
传奇长寿:超过100年。加拉帕戈斯象龟、格陵兰鲨、海洋蛤蜊每4年和家人庆祝一次
后代
长老们
布罗
非常寒冷
分类群
温带海
肉食性
如果以{name}出生
栖息并发育在咸的海水中
水温凉爽或温暖,冬季寒冷,夏季可游泳
年龄
出生日期
刚毛
古北界
游泳
无永久庇护所
浮游生物食性,吃水中漂浮的小生物,无法逆流游泳
休息
关闭
was
职业生涯7到15个月。侏儒仓鼠、田鼠、蟋蟀每月庆祝生日两次
海洋世界
表远洋层
幼崽直接在海水中活产,而不是从鱼卵或蛋中孵化
基本信息
我的体重?
远洋中层
永不停歇的狂欢:它们只活几天。蜉蝣、轮虫、摇蚊一天庆祝生日超过两次
主要食物来源
温带海洋
转变之后直到死亡
潜在栖息地
吸食
深远洋
滤器
天
饲养中
忙碌1.3到3.5年。森林鼠、变色蜥、彩虹鱼每月办一次生日派对
在河流、湖泊或海洋等水体中取食。
体重
海洋
蚊子、果蝇、小型甲壳类忙活最多7个月,每周扔一次生日派对
胚胎发育
岛屿和澳大利亚部分地区,有许多奇特的动物和植物
水生
水凉爽或温暖,冬天冷,夏天可以游泳
{name}风格生日
近北界
Link copied
未找到结果
北美和格陵兰,从苔原到森林
极地
在地图上
小型甲壳动物
所有生命阶段
雌性 ♀
身体颜色
极地海洋
地图数据来源:生态系统分类 — IUCN全球生态系统类型学(Keith et al., 2022),指示性分布地图 Keith et al.(2020),https://doi.org/10.5281/zenodo.3546513;大型海洋生态系统 — NOAA LME计划;水深测量 — GEBCO测深编译组(2026),GEBCO_2026网格,https://doi.org/10.5285/4f68d5c7-45eb-f999-e063-7086abc036fa;气候数据 — 使用哥白尼气候变化服务信息生成;物种分布数据 — GBIF.org,衍生数据集"all animals",https://zveriki.com/dataset/dataset.tsv; Terrestrial ecoregions — RESOLVE Ecoregions 2017 (Dinerstein et al., 2017), CC BY 4.0 潜在栖息地地图基于分布数据建模。地图 © Zveriki.com,采用CC BY 4.0许可。
出生年份
专门用于繁殖或筑巢的庇护所。
性成熟
磷虾
年
sq mm
有多相似?
尾鳍颜色
尾叶数量
水几乎总是冷的,冬天可能结冰,夏天不热
雄性 ♂
距庆典还有
幼鲸
作为{name}的年龄
它们如何繁殖?
忙碌3.5到6年。刺猬、乌鸦、蜥蜴一年给自己6次生日零食
如果吃掉呢?
两者皆非
仍依赖亲代照料的幼体。
它们吃什么?
它们住在哪里?
海洋世界
鲸须板颜色
中层海域 — 在开阔海域游动,远离海底和海岸
持续时间
滤食
咸水海洋栖息环境
这就是我
玩家
身体结构如何?
海洋环境
近岸浅水区,水位涨落,生活着螃蟹
毫米
理论寿命
鲸须板数量
星星
链接已复制
ml
沿海海洋区域——大陆架,浅海区
我的年龄?
周
我的尺寸?
海洋几乎总是被厚冰覆盖,全年非常寒冷
通过须过滤水
背鳍颜色
无性
水几乎总是寒冷,冬季可能结冰,夏季不炎热
互换
我们当中谁会宛如中了魔法一般变身,变得像{animal}一样?
兔子、隼、红耳龟玩6-9年,一年生日派对四次
它们在哪里躲避?
胸鳍大小
庆祝了第{n}个生日
如果你像{name}一样生活,你会在何时出生
滨海浅滩
巴氏鳗
海洋胎生
小型螃蟹、钩虾和其他甲壳类动物
深海黑暗区,1000米以下
最大寿命
磷虾
极地海
雌雄同体 ⚥
寒冷的海域
胚胎
体长
千克
在公海中
观测记录
轻触查看◉{N}更多
幼鲸
蛹
成虫
青少年
亚成体
sulphur-bottom-whale
goluboj-polosatik
goy-balina
hwt-azrq
blakitny-kit
kapuyt-ket
shironagasukujira
lurji-veshap-i
goluboj-polosatik
daewang-golae
goluboj-polosatik
plavi-kit
sulphur-bottom-whale
ko-k-kit
lan-jing
  • The blue whale can reach speeds of up to 37 km/h over short distances, and in exceptional cases up to 48 km/h. It cannot maintain this speed for long, as it is too stressful for its body.
  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • The name "blue whale" is related to the Latin word "musculus," meaning "muscular." It is believed that Linnaeus meant this, not "mouse.
  • Blue whale calls can be heard up to 1600 km away. Scientists recorded a blue whale call with an intensity of 189 decibels at a distance of 200 km, but other researchers reported detecting calls from blue whales at distances of 400 and even 1600 km.
  • The lifespan of the blue whale is not fully known, but it is estimated to be 80–110 years. The oldest known individual was 110 years old.
  • The blue whale's heart is the largest in the world, weighing close to a ton. However, the heart of the baleen whale is relatively much smaller than that of toothed whales.
  • The blue whale is the largest whale and the heaviest animal ever to have existed on Earth. Its weight can exceed 150 tons.
  • Blue whales produce infrasound calls with an intensity almost no lower than 60 decibels. At a frequency of about 1 Hz, their calls reach the highest intensity. These signals last 8–18 seconds.
  • Blue whale mother's milk contains up to 50 % fat and protein. Fat and protein together make up to 50 % by mass.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • Fat accumulated by the blue whale during intense feeding allows it to go almost without food for several months. Its large body mass helps it consume a lot of food when it is available in high concentration.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • The blue whale's blubber layer strongly slows down body cooling. Due to high thermal insulation, the body of a killed whale quickly starts to heat up from inside, and after 20 hours the meat was already boiled.
  • A blue whale calf is born 6–8.8 m long and weighs 2–3 t. In the vast majority of cases, only one calf is born, usually weighing 2700–3600 kg.
  • Blue whales can exchange signals up to 33 km away. Studies conducted near Antarctica showed that this distance is achieved using infrasound signals.
  • A blue whale exhales a water spout up to 10 m high. The spout has the shape of a narrow cone or column that widens upward.
  • The fat content of the blue whale varies from 1.39 % in a lean male to 8 % in a severely obese pregnant female. Fat content is higher in females, especially if they are pregnant.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • A blue whale can stay underwater for up to 50 minutes when pursued by whalers. A blue whale being chased by whalers dives much longer than usual.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • A single large baleen plate in a blue whale can weigh up to 90 kg, more than in other baleen whales. However, it is less than in the bowhead whale.
  • Toxic chemicals such as polychlorinated biphenyls accumulate in the blubber of blue whales. These substances enter the ocean and are passed to calves while still in the womb of pregnant females.
  • Female blue whales migrate north in winter to protect calves from cold, despite food availability in Antarctica. Newborns have underdeveloped blubber, making them especially vulnerable.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • Blue whale pairs maintain long-term bonds; males do not leave females under any circumstances. This is known to occur in adult individuals that stay together for long periods.
  • Blue whale meat, like that of other baleen whales, is edible, unlike the meat of toothed whales, such as sperm whales, which has a strong unpleasant odor. Meat of young blue whales is soft and tender, pinkish-red in color.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • Young blue whales breathe much more frequently than adults — after surfacing from a deep dive, an 18-meter whale makes 5–10 breaths in 2 minutes, while a 22.5-meter adult does so 7–11 times in 12.5 minutes.
  • After a long and deep dive, the blue whale makes a series of 6–15 short surfacings and shallow dives. Each surfacing takes 6–7 seconds, and each shallow dive takes 15–40 seconds.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • The blue whale gives birth to twins in 1 out of 100 cases. Knowledge of twin births became known relatively recently.
  • The blue whale did not hunt for centuries, but its size could bring whalers significant profit. The blue whale’s size has always attracted whalers’ attention.
  • An injured blue whale posed a serious threat to whaling ships, which in displacement were comparable to the whale. Ships weighed 150–300 tons, making them roughly the same size as the whale itself.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • In the northern part of the Pacific Ocean, there may be up to 5 blue whale populations. American cetologists suggest that more than one population exists there.
  • The increase in blue whale reproduction may be linked to the rise in krill quantity. This happened due to the decrease in large whales that ate krill.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.
  • The blue whale usually lives alone, unlike other cetaceans. It does not form groups, preferring solitary existence, although it sometimes appears in groups of 2–3 individuals.
  • The blue whale is a typical planktivore, and its diet mainly consists of small crustaceans from the order Euphausiacea, not exceeding 6 cm in length. These crustaceans form large aggregations known as krill.
  • Pygmy blue whales are more heavily infested with barnacles than other whales, both on their body and on their baleen plates. This occurs much more strongly than in other baleen whales.
  • The name "blue whale" is related to the Latin word "musculus," meaning "muscular." It is believed that Linnaeus meant this, not "mouse.

年龄

  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • The lifespan of the blue whale is not fully known, but it is estimated to be 80–110 years. The oldest known individual was 110 years old.
  • A blue whale can stay underwater for up to 50 minutes when pursued by whalers. A blue whale being chased by whalers dives much longer than usual.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • Young blue whales breathe much more frequently than adults — after surfacing from a deep dive, an 18-meter whale makes 5–10 breaths in 2 minutes, while a 22.5-meter adult does so 7–11 times in 12.5 minutes.

表型

  • The blue whale's heart is the largest in the world, weighing close to a ton. However, the heart of the baleen whale is relatively much smaller than that of toothed whales.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.

生理学

  • The blue whale can reach speeds of up to 37 km/h over short distances, and in exceptional cases up to 48 km/h. It cannot maintain this speed for long, as it is too stressful for its body.
  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • Blue whale calls can be heard up to 1600 km away. Scientists recorded a blue whale call with an intensity of 189 decibels at a distance of 200 km, but other researchers reported detecting calls from blue whales at distances of 400 and even 1600 km.
  • The blue whale is the largest whale and the heaviest animal ever to have existed on Earth. Its weight can exceed 150 tons.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • Toxic chemicals such as polychlorinated biphenyls accumulate in the blubber of blue whales. These substances enter the ocean and are passed to calves while still in the womb of pregnant females.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.

大小

  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The fat content of the blue whale varies from 1.39 % in a lean male to 8 % in a severely obese pregnant female. Fat content is higher in females, especially if they are pregnant.
  • Fat in the blue whale accounts for up to 31 t of its total body mass of 108.6 t. The thickness of the fat layer reaches 30 cm, more than in other baleen whales.
  • A single large baleen plate in a blue whale can weigh up to 90 kg, more than in other baleen whales. However, it is less than in the bowhead whale.
  • The blue whale did not hunt for centuries, but its size could bring whalers significant profit. The blue whale’s size has always attracted whalers’ attention.
  • The volume of the blue whale’s lungs is about 2.5 % of its body weight. This is three times less than in humans, where it equals 7.1 %.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.

地理

  • In the northern part of the Pacific Ocean, there may be up to 5 blue whale populations. American cetologists suggest that more than one population exists there.

食性

  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • Fat accumulated by the blue whale during intense feeding allows it to go almost without food for several months. Its large body mass helps it consume a lot of food when it is available in high concentration.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • Female blue whales migrate north in winter to protect calves from cold, despite food availability in Antarctica. Newborns have underdeveloped blubber, making them especially vulnerable.
  • Blue whale meat, like that of other baleen whales, is edible, unlike the meat of toothed whales, such as sperm whales, which has a strong unpleasant odor. Meat of young blue whales is soft and tender, pinkish-red in color.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.
  • The blue whale is a typical planktivore, and its diet mainly consists of small crustaceans from the order Euphausiacea, not exceeding 6 cm in length. These crustaceans form large aggregations known as krill.

繁殖

  • A blue whale calf is born 6–8.8 m long and weighs 2–3 t. In the vast majority of cases, only one calf is born, usually weighing 2700–3600 kg.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • The blue whale gives birth to twins in 1 out of 100 cases. Knowledge of twin births became known relatively recently.
  • The increase in blue whale reproduction may be linked to the rise in krill quantity. This happened due to the decrease in large whales that ate krill.
  • Pygmy blue whales are more heavily infested with barnacles than other whales, both on their body and on their baleen plates. This occurs much more strongly than in other baleen whales.
  • The blue whale can reach speeds of up to 37 km/h over short distances, and in exceptional cases up to 48 km/h. It cannot maintain this speed for long, as it is too stressful for its body.
  • A blue whale embryo reaches a length of more than half a meter by the end of the first month. By the end of the second month, its length exceeds 80 cm.
  • Blue whale calls can be heard up to 1600 km away. Scientists recorded a blue whale call with an intensity of 189 decibels at a distance of 200 km, but other researchers reported detecting calls from blue whales at distances of 400 and even 1600 km.
  • The blue whale is the largest whale and the heaviest animal ever to have existed on Earth. Its weight can exceed 150 tons.
  • Blue whales produce infrasound calls with an intensity almost no lower than 60 decibels. At a frequency of about 1 Hz, their calls reach the highest intensity. These signals last 8–18 seconds.
  • Blue whale mother's milk contains up to 50 % fat and protein. Fat and protein together make up to 50 % by mass.
  • The blue whale's lower jaw is the widest relative to the head width among other baleen whales. It curves outward and extends forward beyond the tip of the snout by 15–30 cm.
  • The blue whale's dorsal fin is the smallest among baleen whales. Its length is about 1 % of body length, maximum 35 cm. The fin edges, especially the rear ones, are covered with scratches forming an individual pattern.
  • The blue whale's lower jaw can weigh so much that it is difficult for the whale to close its mouth. Measurements of a 150-ton blue whale 29 m long showed its mouth could hold 32.6 m³ of water.
  • Fat accumulated by the blue whale during intense feeding allows it to go almost without food for several months. Its large body mass helps it consume a lot of food when it is available in high concentration.
  • The blue whale strongly bends its body, lowering its head, to dive deeply. The highest point at this time becomes the part of the back with the fin, when the head and front part of the back are already underwater.
  • The throat ridges of the blue whale allow the mouth to stretch very strongly, and the movable joint of the lower jaw enhances this property. The throat ridges and the lower jaw bone joint ensure a sharp increase in mouth volume.
  • The blue whale's blubber layer strongly slows down body cooling. Due to high thermal insulation, the body of a killed whale quickly starts to heat up from inside, and after 20 hours the meat was already boiled.
  • Blue whales can exchange signals up to 33 km away. Studies conducted near Antarctica showed that this distance is achieved using infrasound signals.
  • A blue whale exhales a water spout up to 10 m high. The spout has the shape of a narrow cone or column that widens upward.
  • The fat content of the blue whale varies from 1.39 % in a lean male to 8 % in a severely obese pregnant female. Fat content is higher in females, especially if they are pregnant.
  • The blue whale has well-developed hearing and touch. The blue whale’s tongue weighs up to 4 t.
  • The blue whale has longitudinal stripes on the lower part of the head and on the belly, which help the throat stretch greatly when swallowing water with food. The blue whale usually has 55–68 and even 80–90 such stripes.
  • A blue whale can stay underwater for up to 50 minutes when pursued by whalers. A blue whale being chased by whalers dives much longer than usual.
  • A blue whale calf gains up to 23 tons in mass over 7 months. It consumes up to 90 liters of milk per day and gains an average of 44 kg in mass.
  • Toxic chemicals such as polychlorinated biphenyls accumulate in the blubber of blue whales. These substances enter the ocean and are passed to calves while still in the womb of pregnant females.
  • Female blue whales develop multiple embryos, and extra ones are reabsorbed at later stages of pregnancy. The maximum recorded number of embryos in a blue whale female is 7.
  • Blue whale pairs maintain long-term bonds; males do not leave females under any circumstances. This is known to occur in adult individuals that stay together for long periods.
  • Each side of the upper jaw of a blue whale has between 260 and 400 plates, totaling 540–790 plates, sometimes over 800. It has the most plates of any whale, with a record of 800.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • Young blue whales breathe much more frequently than adults — after surfacing from a deep dive, an 18-meter whale makes 5–10 breaths in 2 minutes, while a 22.5-meter adult does so 7–11 times in 12.5 minutes.
  • After a long and deep dive, the blue whale makes a series of 6–15 short surfacings and shallow dives. Each surfacing takes 6–7 seconds, and each shallow dive takes 15–40 seconds.
  • The fringes on the blue whale’s baleen plates are quite rough and rigid, adapted for feeding on large crustaceans. Smooth whales, which feed on small planktonic crustaceans, have fine and elastic fringes.
  • An injured blue whale posed a serious threat to whaling ships, which in displacement were comparable to the whale. Ships weighed 150–300 tons, making them roughly the same size as the whale itself.
  • The increase in blue whale reproduction may be linked to the rise in krill quantity. This happened due to the decrease in large whales that ate krill.
  • The blue whale's stomach can hold up to 1.5 tons of food. A tightly filled blue whale stomach can hold up to 1 ton of food and even up to 1.5 tons.
  • The breathing frequency of the blue whale depends on age and diving depth. Non-diving young whales breathe 2–4 times per minute, while adults breathe 0.7–2 times per minute.
  • The blue whale usually lives alone, unlike other cetaceans. It does not form groups, preferring solitary existence, although it sometimes appears in groups of 2–3 individuals.
  • The blue whale is a typical planktivore, and its diet mainly consists of small crustaceans from the order Euphausiacea, not exceeding 6 cm in length. These crustaceans form large aggregations known as krill.

饲养管理

  • Blue whale mother's milk contains up to 50 % fat and protein. Fat and protein together make up to 50 % by mass.
  • The blue whale consumes up to 8 tons of krill daily, which includes up to 40 million individual crustaceans. It requires about 3–4 % of its body weight in food per day.
  • An injured blue whale posed a serious threat to whaling ships, which in displacement were comparable to the whale. Ships weighed 150–300 tons, making them roughly the same size as the whale itself.